markus.kembi 10.09.07, 20:18 Witam wszystkich, którzy to zawitali i proszę o zaznaczenie swej obecności na forum wpisem w tym właśnie wątku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexanderson Re: 10.09.07, 20:36 Cóż, jestem jak widać pierwszy i bardzo dziękuję za zaproszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Wątek powitalny 10.09.07, 20:37 Ach, witam uprzejmie, proszę się rozgościć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: Wątek powitalny 10.09.07, 20:38 Witam, pewnie będziemy tu sami starzy znajomi, więc króciutko tylko: ja przede wszystkim kino nieme z lat dwudziestych: Lang, Murnau, Wiene. Swego czasu tuliłam się do zespołu, który robił na żywo muzykę do takich filmów. Zespołu dawno już nie ma, ale miłość do koślawych kanciatych ulic z Gabinetu Doktora Caligari pozostała. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Wątek powitalny 10.09.07, 20:45 Szkoda, ze nie pośpieszyłem się z napisaniem osobnego wątku o ulubionych filmach. Ale cóż, za późno. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Re: Wątek powitalny 10.09.07, 22:08 Wszak mogłam też sama założyć :) Na tym wątku tytuł wstępu, a na wątku poświęconym ulubionym filmom - dogłębne i szczegółowe dyskusje, czemu Metropolis Najlepszym Filmem Jest. (na przykład) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Wątek powitalny 10.09.07, 20:52 Witam i dziekuję za zaproszenie. O Matko, w kinie nie byłem z tysiąc lat... Odpowiedz Link Zgłoś
breblebrox Re: Wątek powitalny 10.09.07, 21:12 nakole napisał: > O Matko, w kinie nie byłem z tysiąc > lat... To się akurat wpisuje w konwencję tego forum. Do Markusa: A tak w ogóle witam Ojca Założyciela i dziękuję za zaproszenie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Wątek powitalny 10.09.07, 23:03 Oj, Wodzu!Witam :), ale Wódz tak zaraz od progu sztychem film.onet.pl/_i/film/l/legend_of_zorro/p/p1.jpg? Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: Wątek powitalny 10.09.07, 23:47 Ja również witam wszystkich i dziękuję za zaproszenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
tojajurek Zaglądłem z ciekawością :-) 11.09.07, 00:24 W pierwszych słowach mojego postu pozdrawiam PT Wszystkich z Prezesem Markusem na czele. W następnych słowach wyjawiam, jako dinozaur z cenzusem, że dla mnie tzw. stare kino to po prostu kino, zaś do miejsc, gdzie wyświetlają filmy od lat nie chodzę, głównie z powodu niewiarygodnego hałasu jaki tam wytwarzają. No i towarzystwo osobników głośno żrących popcorn tam też mi mało odpowiada. Mam nadzieję, że na tym forum popcorn będzie zabroniony. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Zaglądłem z ciekawością :-) 11.09.07, 00:40 W tym kinie popcornu nie ma, w tym kinie popcornu nikt nie sprzedaje. Chyba że ktoś przyniesie z domu, ale zajadanie przed monitorem, nawet jeśli głośne, innym internautom przeszkadzać chyba nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra_pelagia Re: Wątek powitalny 11.09.07, 09:02 Witam wszystkich serdecznie. Pop cornu to nawet przed monitorem komputera bym nie ośmieliła się jeść. Teraz w kinie rzadko bywam, bo i filmy już nie takie, no i wszyscy jedzą, piją, wysyłają sms-y. Tego znieść nie mogę. A kino stare kocham i miło mi, że będzie tu o nim można pogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Wątek powitalny 11.09.07, 10:42 Teraz to w ogóle kina znikają, zastępowane przez mulkipleksy, czy jak to się tam nazywa. Projekcje mają charakter, że tak powiem, masowy - w tej sali ten film, w tej tamten. Wolę obejrzeć film w domu - usiąść na kanapie, zgasić światło, szkoda, że nie mogę do telewizora podłączyć słuchawek. Chyba że film jest zagraniczny - wtedy w polskiej telewizji grę aktorów zagłusza lektor (czasem nawet w polskich filmach zagłusza, o ile ktoś powie chociaż jedno zdanie w innym języku). Jeśli nie znam jakiegoś języka, wolę słyszeć grę aktorów uzupełnioną o napisy. Nawet jeśli oglądam film Kurosawy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Wątek powitalny 11.09.07, 10:40 Kocham kino,a szczególnie muzykę filmową. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Wątek powitalny 11.09.07, 18:07 Jak miło, że znalazłam to forum! lubię kino, ale...patrz posty wyżej. Z przyjemnością tu pozaglądam! Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
noizzy Re: Wątek powitalny 12.09.07, 01:04 Witam Szanownych Forumowiczów :) Ja to się "starym kinem" od stosunkowo niedawna fascynuję, ale znajdę tutaj, jak mniemam, wielu mentorów :) A co do "Metropolis Najlepszym Filmem Jest" to zapewne wszyscy to już znają, ale jakiś czas temu znalazłem recenzję autorstwa Antoniego Słonimskiego, która ukazała się jakoś tak w okolicach premiery tego filmu - najciekawszy cytat: "Film Metropolis ze względu na niezwykły koszt i nakład pracy, jak również na reklamę i powodzenie, zasługuje na szersze omówienie. Dawno już nie demonstrowano tak głupiego utworu, i jest rzeczą wręcz nieprawdopodobną, iż podobny scenariusz mógł znaleźć reżysera. Nie tłumaczy tej sprawy nawet to, że pan Lang jest mężem autorki scenariusza: mógł przecież rozwieść się z żoną, mógł ją nawet zastrzelić, wszystko byłoby lepsze od tego, co zrobił." ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhadau1 Re: Wątek powitalny 12.09.07, 08:56 witam! i pozdrawiam forumowiczów. ciesze się, że was znalazłem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.kredka Re: Wątek powitalny 14.09.07, 12:04 zaznaczam swoja obecnosc :-) pozdrawiam i do poczytania, kredka Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: Wątek powitalny 15.09.07, 20:39 zaznaczam obecnosc... tak, stare kino to jest to, naprawde uwazam ze dodanie dzwieku zepsulo sztuke filmowa - w koncu ruchomy, ale jednak obraz, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
lizabeth.scott Re: Wątek powitalny 16.09.07, 21:02 żażnaczam szwoją obeczność... chociaż sządżę że MOJA obeczność tutaj powinna być oczywiszta Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: Wątek powitalny 03.10.07, 17:10 Można bez zaproszenia. A nawet trzeba :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mario320 Wątek powitalny 10.10.07, 20:10 Wielkie dzieki za pomysl z tym watkiem. Pozwole sobie od czasu do czasu tu zawitac : troche powspominac, troche sie powymadrzac, byc w towarzystwie swoich ! Dzien dobry ! Odpowiedz Link Zgłoś
pam75 Re: Wątek powitalny 10.01.08, 22:00 Nie mówię "witam!", bo to - jak po sąsiedzku wyczytałem - nie wypada przy pierwszym kontakcie( choć i przy dalszych też są ograniczenia). Ponieważ jest to pierwszy(po trzech miesiącach) tegoroczny wpis w tym wątku - Do siego roku! - choć nie jest to ulubiony zwrot Gospodarza (tego forum). Bardzo się cieszę,ze na całkiem innym forum zetknąłem sie z zachęta do odwiedzenia "starego kina" i zgłaszam się tu z zapewnieniem,że nie będę szeleścił papierkami, choć czasem odezwę się nieco głośniej i raczej na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
brzenczyszczykowicz Re: Wątek powitalny 20.01.08, 14:35 Dziękuję za zaproszenie. Szukam filmu "Casablanca" with Humphrey Bogart. Odpowiedz Link Zgłoś
flyap Re: Wątek powitalny 21.01.08, 00:07 brzenczyszczykowicz napisał: > Dziękuję za zaproszenie. Szukam filmu "Casablanca" with Humphrey Bogart. Bez kłopotow ściągniesz wersje pokolorowana (lub czarno białą) za pomoca eMula Odpowiedz Link Zgłoś
jasza07 Casablanka 13.05.08, 20:39 Ten film powraca jak bumerang na TCM. Zaczaj się i nagraj. Aż chciałoby się napisać: Zagraj to jeszcze raz, Sammy. Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: Wątek powitalny 20.01.08, 18:05 Cieszę się, że znalazłam takie forum, bardzo lubie stare filmy polskie, zagraniczne zresztą też. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Joanna z Mazur Odpowiedz Link Zgłoś
lutecja4 Re: Wątek powitalny 31.01.08, 21:11 w starym kinie to byl moj ulubiony cykl z dziecinstwa :o) Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Wątek powitalny 08.05.08, 17:15 Cześć. Forum trafiło do strefy reklam, więc pewnie przyżyje chwilowy renesans. Niestety dotąd fora, które tak odkrywałam szybko umierały znów. /..\ A może tym razem nie? Odpowiedz Link Zgłoś
uyu Re: Wątek powitalny 10.05.08, 23:52 aiczko, mam nadzieje, ze nie tym razem. Przy okazji przywitam sie ze wszystkimi. Lubie dobre kino, a nie gume do zucia. Za film wszechczasow uwazam "Smierc w Wenecji". Lubie takze kino francuskie. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Wątek powitalny 13.05.08, 12:35 Pprezesie, czy czekoladke nadziewana wisnia w likierze mozna przelknac? Oczywiscie patrzac na jakis statry film. Proponuje dzisiaj: Jutro Meksyk, Noz w wodzie, Prawo i piesc. Ot taki amly maraton ---co za czasy, co za ludzie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Wątek powitalny 13.05.08, 12:38 A osobno na osobnosci proponuje obejrzenie filmu: "Zmierzch bogow". Tylko jeden film na maraton nocny, ale za to jaki film... obsada...rezyser-Visconti...scenografia...kostiumy i makijaze ...Tego sie nie da opowiedziec, to trzeba zobaczyc! Najlepiej w kinie, bo TV to nie ten format dla takiego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
elde23 Re: Wątek powitalny 13.05.08, 14:04 Z pewną taką dozą nieśmiałości zgłaszam się takoż. Moje obawy biorą się stąd, że dla młodzieży filmy Barei, to "stare kino". A ja zaczynałem jako kinoman na takich arcydziełach jak: -"Na tropie U-202" -"Strażnica w górach" -"Dygnitarz na tratwie" wszystko "Sdiełano w CCCP". Aczkolwiek to ostatnie, chociaż z morałem, to całkiem, całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jasza07 Re: Wątek powitalny 13.05.08, 15:41 Poproszę miejsce w środku rzędu, trochę bliżej ekranu :) Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata722 Re: Wątek powitalny 16.05.08, 10:08 Witam! Właśnie odkryłam to forum w strefie reklam. Uwielbiam stare, polskie kino - to przedwojenne i to z lat 60-tych. Mam zamiar często tu zaglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Wątek powitalny 18.05.08, 20:20 Ja mam znizke szkolna, prosze 10 rzad, w srodku, na 18, dwa bilety. Czy ktos chce obejrzec "Przeminelo z wiatrem"? Pozar Atlanty jest nooo wspanialy, a scena pocalunku Retha i Scarlett niam niam , a pierwsze sceny Scarlett w przepysznej sukience + zalotninicy auuuu:-) a ostatnia scena mgla + Scarlett nooo, kto chce ? Mam dwa bilety! Odpowiedz Link Zgłoś
mag_may Re: Wątek powitalny 20.05.08, 00:44 Witam uniżenie, dziś odkryłam to forum, niezmiernie mi miło, że trafiłam tutaj, pozdrawiam wszystkich wielbicieli Starych Filmów:) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Wątek powitalny 12.06.08, 04:06 Oj, już myślałam, że trafiłam na rok 2007, i że już po ptokach. To znaczy, że forum ? o którym się dowiedziałam 15 minut temu ? żyje, ufff. Rejestruję się, jeżeli trzeba, a jeżeli nie trzeba, to po prostu witam. e. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Wątek powitalny 13.06.08, 09:35 dzień dobry będę wpadał z rzadka, ale za to mam, otrzymane przed laty, namaszczenie od samego staszka janickiego... Odpowiedz Link Zgłoś
au.lait Re: Wątek powitalny 19.06.08, 19:27 Brybry. Przez zmienioną skórę szefa tutaj trafiłam. Ładną skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Wątek powitalny 17.08.08, 21:17 Dzień dobry, cześć i czołem:) Przychodzę tutaj wraz z odziedziczonym po śp. babci poglądem, że Aleksander Żabczyński był przystojnym mężczyzną. Mogę się tu w kocyk zawinąć? Odpowiedz Link Zgłoś
stary_zgred1 Re: Wątek powitalny 09.10.08, 11:13 Witam miłych forumowiczów :) Ja co prawda bez zaproszenia, ale mam nadzieję że miotłą nie wygonicie. Na dobry początek - wypadałoby kilka słów o sobie powiedzieć i przedstawić się - ale żeby nikogo nie zanudzać zrobię to krótko i melodyjnie. Oto cała prawda o mnie: www.youtube.com/watch?v=LKxo3Gqkqek Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Wątek powitalny 12.12.08, 23:11 Witam, choć pewnie gospodarz mnie przeklnie i zabanuje. Mam trochę stracha, ale zaryzykuję. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Wątek powitalny 12.12.08, 23:16 No tak, zapomniałam dodać, że filmy i filmowanie nie są jakąś moją wielką pasją, stąd nie jestem wielkim ich znawcą. Ale oglądam je dla przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Wątek powitalny 12.12.08, 23:20 Och, właśnie zauważyłam, że to prywatne forum nie jest wcale takie stare. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Wątek powitalny 07.03.09, 12:26 To i ja się zamelduję :) Witam wszystkich bardzo serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
monnia3 Re: Wątek powitalny 04.04.10, 19:11 Dzień dobry świątecznie :) jestem zafascynowana kinem (i nie tylko kinem) dwudziestolecia miedzywojennego Odpowiedz Link Zgłoś
asiak44 Re: Wątek powitalny 05.04.10, 23:05 Witam (jeszcze świątecznie) wszystkich. Pozdrawiam z Mazur. Odpowiedz Link Zgłoś
pavane Re: Wątek powitalny 20.08.11, 10:07 Pozdrawiam wszystkich pasjonatów starego kina! Odpowiedz Link Zgłoś