Gość: jurek IP: *.satbit.pl / 10.10.3.* 28.08.03, 21:21 jestem pierwszy!!!!!!!!!! :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tb Re: Zabawy z bronią IP: 126.17.26.* 04.09.03, 14:45 fakt, ale wiele do powiedzenia nie miales Odpowiedz Link Zgłoś
waceksad Re: Zabawy z bronią 05.09.03, 11:35 Jeżeli jest to film pod orginalnym tytułem "Bowling for Columbine" to gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała_Mi Ktoś widział w oryginale? IP: 213.77.21.* 09.09.03, 13:37 Czy ktoś widział w oryginale? BArdzo chciałabym przeczytać opinię... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nel Re: Ktoś widział w oryginale? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 08:06 owszem, polecam. film dokumentalny, temat powazny a film warto obejrzec - chocby dlatego, ze pokazuje te nieholywwodzka twarz ameryki (i jest to dosc koszmarny obraz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jachopulos Idź do kina nawet się nie zastanawiaj! IP: *.lanet.wroc.pl 12.09.03, 12:32 To najlepszy dokument jaki w życiu widziałem.Doskonały dla ludzi otwartych, którzy nie boją się prawdzie spojrzeć w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozi Bowling for Columbine IP: 209.208.236.* 09.09.03, 19:42 Nie powiem, ktoś się nagłowił z tym polskim tytułem, ale fakt, że jest to jeden z tych "nieprzetłumaczalnych". A sam film gorąco polecam, jeden z tych dokumentów, który ukazuje zakłamanie świata, w szczególności USA. Paradoksalnie reżyser dostał Oskara za ten dokument, a z drugiej strony wyłączyli mu mikrofon kiedy bluzgał Bushowi po wręczeniu statuetki. Aż dziw, że wchodzi dopiero teraz do polskich kin. Polecam też wcześniejszy film Moore'a "Roger and I" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dionnizos Re: Bowling for Columbine IP: *.lysomice.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 20:17 Była niedawno tu gdzieś na forum dyskusja na temat zalegalizowania posiadania broni w Polsce. Wszystkim którzy byli za, a zwłaszcza kolesiowi o pseudonimie Kot Behemot - polecam ten film. Ku przestrodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Re: Bowling for Columbine IP: *.drw.zabki.net.pl / 62.233.197.* 25.09.03, 19:23 "Roger and I" leci właśnie (24.09) na Planete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Obvious Re: Bowling for Columbine IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 09:04 Chyba raczej "Roger and me", ostatnio był na Planete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McGREGOR Re: Zabawy z bronią IP: *.chello.pl 11.09.03, 21:12 Film jest po prostu zajebisty. Dokument - a oglada sie go bardzo przyjemnie (jako film) - bo sama tresc jest szokujaca/// ale prawdziwa - niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena Re: Zabawy z bronią IP: *.ucdavis.edu 12.09.03, 01:19 Nie rozumiem, dlaczego tylko 4 gwiazdki? Ogladalam film juz dobre kilka miesiecy w Stanach, gdzie byl dystrybuowany najpierw w malych kinach z ambitniejszym repertuarem, potem kiedy zrobilo sie o nim glosno, trafil na szersze ekrany. Film jest fantastyczny - przezabawny ale jednoczesnie przerazajacy. Doskonale ilustruje tutejsza rzeczywistosc i mentalnosc wielu Amerykanow.Goraco polecam. Nie moge zgodzic sie, z kolega przedmowca, ze "Roger and Me" jest rownie dobry. Podobnie jak "The Big One" jest na przyzwoitym poziomie, ale jednak "Zabawom z bronia" nie dorownuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salomon Re: Zabawy z bronią IP: 62.233.204.* 12.09.03, 17:30 Radze obejrzec film. Nie sugerujcie sie opiniami innych ludzi, zobaczcie go sami i sami go ocencie. Mnie osobiscie ta pozycja gleboko poruszyla i nawet jesli inni gardza tym filmem to chyba i tak zgodza sie ze mna, ze "Zabawy z bronią" trzeba zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozi Re: Zabawy z bronią IP: 209.208.236.* 12.09.03, 17:37 Oczywiscie Bowling for Columbine nie jest tak dobry jak Roger and I, ale tez go polecilem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny absolutny zakłamany kmiot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 02:02 jego reżyser sprzedaje to co na fali wsród 1/2 i 1/4 inteligentów czyli polityczną poprawność i krytykę USA. Robi was w balona a wy wydajecie pewnie ponad 10 pln na te brednie. Wiecej rozumu "kinomani". Biała broń tez zabija (o wiele czesciej) -> należy jej zakazać ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bardziej normalny Re: absolutny zakłamany kmiot IP: *.ny325.east.verizon.net 12.09.03, 05:31 Na tym filmie nie byl, ale swoja "poprawnosc" i zdanie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozi Re: absolutny zakłamany kmiot IP: 209.208.236.* 12.09.03, 17:44 Wszystkim normalnym i bardziej normalnym polecam strony informacyjne typu freespeech.org. Jesli wierzycie wszystkiemu co pokazuja (albo czego nie pokazuja) tytani typu CNN i inne prorzadowe stacje (np. Fox), to nawet sami nie jestescie swiadomi, ze codziennie rano ktos wklada Wam reke do nocnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes_to_guns Re: absolutny zakłamany kmiot IP: *.jeremi.pl 13.09.03, 00:06 ja widziałem... z pół roku temu, po angielsku to co pisze "normalny" to w 99% prawda... przejebana, demagogiczna papka. mówi wam coś hasło "victim disarmament"??? no to jak już dowiecie się, co ono na prawdę oznacza to może się zastanowicie, po czyjej stronie stoi ten genialny inaczej, politycznie poprawny reżyser broń nie zabija. zabijają ludzie. jeszcze jedna myśl: po dojściu Hitlera do władzy jednym z pierwszych dekretów rządu (Reichstagu może, to nieistotne) była de facto prohibicja na broń i jej konfiskata... to doskonale ustawia w jednym szeregu NSDAP, współczesnych Dem., Rep. i reżysera Bowling for Columbine... i przy okazji teraźniejsze okupacyjne władze Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz absolutny zakłamany kmiot IP: *.lanet.wroc.pl 13.09.03, 18:19 Z ciebie yes to guns Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: absolutny zakłamany kmiot IP: *.acedsl.com 22.09.03, 06:48 jak ja kocham tych, co nie obejrza filmu, ktory krytykuja! przeciez MM nie mowi w swoim filnmie o tym, ze trzeba ograniczyc dostep do broni. wrecz przeciwnie, dowodzi, ze generalnei prohibicja pod tym wzgledem nie zalatwia sprawy, bo problem lezy w mentalnosci, a nie w samej broni. no ale przeciez 'normalni' wiedza lepiej i bez ogladania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jimmy LORD OF THE RING:POWROT KROLA TAILER IP: *.lan / 192.168.4.* 12.09.03, 14:58 www.samuraiwar.com/page.php?x=94350 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Zabawy z bronią IP: *.acn.pl 13.09.03, 20:26 Jeśli czytaliście pozytywne recenzje to sa one w kazdym calu prawdziwe. Jeżeli słyszeliście złe opinie to im nie wierzcie i biegnijcie do kina. Wspaniały, prawdziwy i obiektywny film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: add Bowling For Columbine Special Edition 2XDVD IP: 216.254.136.* 14.09.03, 01:54 W kinie nie ogladalem, ale kupilem DVD S.Edition na 2 dyskach. Film znalem tylko z recenzji i wiedzialem ze moze byc dobry. Film - dokument jest super. Special features na DVD moze jeszcze lepsze: - interview with M.Moore Oscar's on his win & acceptance speech (nie pozwolili mu uzyc footage z ceremonii rozdania Oskarow wiec Mike sam, siedzac przy picnic table opowiada jak do tego doszlo i jak wygladaly kulisy i zadyma podczas jego przemowienia) - Osobiste wprowadzenie do filmu przez M.Moore - Krotki film "Powrot do Denver/Littleton" - Audio komentarze osob bioracych udzial w produkcji filmu - Przewodnik nauczyciela - Zabawne ale prawdziwe fragmenty innych produkcji M.Moore - Urywki z Cannes z rozdania nagrod - Rozne wywiady telewizyjne z M.Moore - Marilyn Manson's "Fight Song" music video, oraz interview M.Moore - M.Manson - Galeria fotograficzna - Oryginalny trailer kinowy filmu BFC. Polecam ten film, nie jest to film rozrywkowy, choc dla ludzi zyjacych w innych realiach moze sie wydawac miejscami smieszny i latwy w odbiorze, to zapewniam was ze nie jest to komedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek wtrace moje 3 centy... pardon, 3 grosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.03, 12:59 hmmm... ciezko napisac cokolwiek co pojdzie pod prad nakresloemu w opiniach wizerunkowi Moore'a jako TEGO-KTORY-MOWI-PRAWDE, ale mimo to postaram sie wtracic swoje 3 centy... pardon, grosze. film jest dosc zenujacy, wykorzustuje bowiem tragedie jaka wydarzyla sie w Columbine do bicia piany i nakrecania spirali nienawisci do Ameryki, oferujac przy tym latwe w konsumpcji, proste i nieskomplikowane wytlumaczenia zlozonych problemow. Mowi Moore o masakrach w szkole, mowi o zabojstwach politykow - ale nie wspomina juz, ze od czasu Columbine doszlo do masakr rowniez w JAPONII i NIEMCZECH (gdzie prawo posiadania broni jest bardzo ograniczone), a ludzie z pierwszych stron gazet gina rowniez na terenie św. Europy, ktora jawi sie jako kraina szczesliwosci, gdzie lew i baranek leza obok siebie w pokoju i harmonii (np. Pim Fortuyn, w ostatnich dniach doszla tez do listy Anna Lindt). Moore idealnie wstrzeliwuje sie w bedacy dzis na topie antyamerykanizm i antyglobalizm, a poniewaz prezentujacy go ludzie bardzo czesto maja portfele wypchane dolarami, mozna na nich robic niezly biznes. Najlepszym dowodem jest strona rzeczonego rezysera, stanowiaca przyklad raczej e- zakupow niz plomiennego manifestu ideologicznego. Smutne jest to, ze wystarczy odrobine tendencyjnej zonglerki faktami i ich podkolorowanie, pare fajnych ujec i przejmujacy komentarz sklecony zgodnie z zaleceniami podrecznika propagandy, a ludzie majacy sie za inteligentnych padna na kolana i zaczna bic poklony, hojnie oplacajacx swojego proroka. "Bowling for Columbine"? Niestety nie, raczej "Bowling for Dollars". Film widzialem w kinie, czego niezmiernie zaluje: nie zabronie nikomu byc idiota, ale nie lubie urzadzac doslownej "pochwaly glupoty" i wspierac jej finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: symeon Re: Zabawy z bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.03, 13:16 uśmiałem się do potęgi z amerykańskich fobii... toż to duże dzieci z bronią i kieszeniami wypchanymi kasą - cieszmy się i weselmy z podobnych poglądów co JUESEJ. AUUUU... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Lipa IP: 62.244.137.* 15.09.03, 23:29 uwaga w Bydgoszczy w multikinie tego nie grają!!! Że niby nikt nie chciał oglądać to wstrzymali zanim wprowadzili ?!? Ulotki jednk podrukowali, reklame do gazety.pl tez, a tu lipa :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac BFC IP: *.acn.waw.pl 17.09.03, 20:40 to dobry, chociaz tendencyjny film i z tego powodu tezy z nim gloszone trzeba traktowac jako pkt wyjscia dla wlasnych przemyslen, a nie jak prawde objawiona... chyba za duzo ludzi tego nie dostrzega. w tym filmie niegdzie nie pada zdanie, ze trzeba zakazac posiadania broni, tylko pytanie czemu ludzie chca ja miec, mimo ze nie jest im do niczego potrzebna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: Zabawy z bronią IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.03, 10:58 Nasłuchałam się zachwytów nad tym jak to Moore obdziera Amerykę z mitu i jeździ po niej na wszystkie strony...I trochę się rozczarowałam tym filmem. Niezły, sprawnie nakręcony dokument na ważny temat. Brawa za odwagę w podejmowaniu kontrowersyjnych kwestii. Ale rewolucja w filmie dokumentalnym to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Zabawy z bronią IP: *.chello.pl 20.09.03, 15:49 Wszyscy macie racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Piotrowski Re: Zabawy z bronią IP: *.dialup.mindspring.com 25.09.03, 07:22 Zyje w USA od pietnastu lat i mialem okazje odwiedzic moja rodzine po tak dlugim rozstaniu. Dla tych,ktorzy zapomnieli jak amerykanski rzad pomogl Polakom wyrwac sie z ;lap komuny" proponuje wybrac sie na GOCLAW(jedna z dzielnic w Szczecine) i gwarantuje,ze zobaczycie wiecej drastyczne sceny(ruska mafia)niz na tym filmie. Jezeli Wy rzeczywiscie wiezrycie,ze polski rzad ma jakakolwiek kontrol na posiadanie broni nie moge sie z Wami zgodzic. Bron w Szczecinie mozna kupic na ulicy,w Stanach nie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ernesto Re: Zabawy z bronią IP: 195.245.213.* 25.09.03, 12:22 Pan Moore to zręczny manipulator, króry wie jak wykorzystać montaż i modę na antyamerykanizm. Aby poznać lepiej jego metody polecam kanał Planete, na którym od kilku dni oglądać można jego SHOW pod tytułem Brutalna Prawda. z pozdrowieniami Ernesto Abril Odpowiedz Link Zgłoś
minka Re: Zabawy z bronią 25.09.03, 16:31 zastanawiajace jest, ze wiekszosc skoncentrowala sie tylko na jednym, niekoniecznie najwazniejszym watku bowling for colombine, mianowicie na dostepnosci broni w Ameryce. z tego, co sobie przypominam, film siegal nieco glebiej - porownywano np. liczbe zabojstw w Stanach i w Kanadzie, gdzie bron rowniez jest latwo dostepna, a liczby osob, ktore od niej gina, nieporownywalnie mniejsze. mnie zastanowilo w tym filmie jedno - przedstawienie USA jako kraju, w ktorym ludzie zyja w wiecznym leku. w ktorym media i rzad te atmosfere leku ciagle podgrzewaja, bo to ulatwia im realizacje ich celow (ostatni przyklad - wojna w Iraku). dla mnie ten film nie jest tylko dokumentem za lub przeciw posiadaniu broni. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: Zabawy z bronią IP: 81.21.197.* 02.10.03, 22:22 moze jestem nadwrazliwa ale ten film byl dla mnie szokiem dwa razy czy trzy poplynely mi lzy kiedy slyszalam telefony rodzicow z Columbine i kiedy rozmowe telef. nauczycielki tych 6 latkow i kiedy Ch.H. wykrzykiwal na wiecu Zwiazku Strzeleckiego ze oni tu sa i zostana zaraz po tych wypadkach i nie zszokowaly mnie te morderstwa i spoleczenstwo karmione strachem bo to mamy i w PL, byly wypadki kiedy dzieci mialy wypadki z bronia i odstrzelaly tatusiow czy rodzenstwo, my mamy tez wysyp dzieciobojcow i pedofilow calkiem mozliwe ze rez. specjalnie pominal masakry w szkolach w Niemczech czy Japonii, ale on jest amerykaninem i mowi o wlasnym kraju i jego problemach wyszlam z kina rozbita, ale nie zaluje ze poszlam moze duzo w nim "antyamerykanskich" tresci, moze sporo manipulacji ale podajcie mi przyklad klamstwa?? moze znajdziemy jeden ze Ch. H. nie wiedzial o tych tragediach kiedy organizowal wiece swojego stowarzyszenia i ze nie jest rasista zauwazyliscie jak szybko sie zorientowal ze jego wypowiedz nie jest politycznie poprawna i probowal sie poprawiac, nie spodziewalam sie ze ten czlowiek moze byc rasista i nie tylko :( moze kolejny przyklad kryje sie w wypowiedziach przedstawicieli sieci supermarktu ale to nie sa klamstwa MM a tak wogole to obejrzyjcie i osadzcie sami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadwinia Re: Zabawy z bronią IP: *.chello.pl 03.10.03, 14:03 mala poczytaj sobie troche prawdy o michale www.hardylaw.net/Truth_About_Bowling.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala do Jadwini z reguly zauwazam takie tricki jak z IP: 81.21.197.* 03.10.03, 15:11 ciuchami Hestona, ale zbyt mnie zszokowalo kilka sytuacji od razu traktowalam to jako paradokument, ale nie spodziewalam sie takiej manipulacji faktami obejrze go jeszcze raz, dokladniej i krytyczniej, od razu mialam ochote to zrobic bo naprawde facet podszedl mnie emocjonalnie... a nie lubie tego ale niestety nie wszystko w tym filmie jest manipulacja niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Difda Re: Zabawy z bronią IP: 212.33.82.* 03.10.03, 12:40 film genialny.ciężki,bardzo ciężki,ale genialny.jeżeli nie lubisz myśleć o zbyt wielkich problemach,nie ruszaj go.czasem lepiej żyć w błogiej nieświadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: within1 Re: Zabawy z bronią IP: *.chello.pl 03.10.03, 21:07 uważam fil za nieco żałosny,reżyser trochę przesadził,gdyby był o połowę krótszy i emitowany w TV lepiej by się oglądało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Zabawy z bronią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 13:36 swietne. obowiazkowe. kazdy/a powinien/na zobaczyc! ze tez cenzura amerykanska puscila! Odpowiedz Link Zgłoś