Gość: zyta Biskupin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 14:55 A ja mam już dość oglądania tych samych krajobrazów. Epoki się zmieniają, a Biskupin wciąż ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALT FILIPSKI wrócił na ekran.... IP: *.amacom.pl / *.gazeta.pl 20.09.03, 19:34 dawnooo go nie było...a taki świetny aktor...Mocnego faceta grał w Polsce Kondrat ...albo LInda tylko dlatego,że Filipskiego nie było... Olbrzymie mozliwości ! Ciekawe jak dzisiaj? U Hoffmana w zasadzie niezły epizod...ale klasę jeszcze widać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzak Pan Hoffmann IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.09.03, 20:46 Ciekawe jaka lektura szkolna będzie kolejnym "wspaniałym dziełem reżyserskim" pana Hoffmana. Nic dziwnego że w szkole uczniowie nie czytają książek, a kina w czasie godzin lekcyjnych są pełne. A później wielki sukces - 1 mln widzów, z których 9/10 to uczniowe. Jest to niesmaczne i beznadziejne - i to za pieniądze równierz podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Stara Baśń jest lekturą? 21.09.03, 13:16 Ave, gdzie? najwidoczniej mnie ominęła w edukacji. T. Gość portalu: luzak napisał(a): > Ciekawe jaka lektura szkolna będzie kolejnym "wspaniałym dziełem > reżyserskim" pana Hoffmana. Nic dziwnego że w szkole uczniowie > nie czytają książek, a kina w czasie godzin lekcyjnych są pełne. > A później wielki sukces - 1 mln widzów, z których 9/10 to > uczniowe. Jest to niesmaczne i beznadziejne - i to za pieniądze > równierz podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Stara Baśń jest lekturą? 22.09.03, 11:56 Mnie również. A Hoffmana chyba stać na sponsorów. Naprawdę aż tak dużo bierze z moich skromnych podatków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widz Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.chello.pl 20.09.03, 23:39 bardzo polecam wszystkim. Kino ponad miare możliwości naszego kraju. Przesłanie proste, ale jakie to nietypowe by siebie chwalić. Mało kto myśli np. o królach polskich jako ludziach wielkich.Żle to. Film naprawde wart polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MNAM Mieszczaństwo... Prowokacja... Sukces... IP: *.toya.net.pl 21.09.03, 02:15 Ludzie! Co tu się dzieje?! Co to jest ten film? Wydarzenie jakieś? Na skalę..? Właśnie. Poczytajcie sobie Tennessee Williamsa. On znakomicie wiedział, co leży w sercu "parady towarzystw wzajemnej adoracji". Drugi po Hamlecie. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: Mieszczaństwo... Prowokacja... Sukces... 21.09.03, 13:17 Gość portalu: MNAM napisał(a): > Ludzie! Co tu się dzieje?! Co to jest ten film? Wydarzenie > jakieś? Na skalę..? Właśnie. Poczytajcie sobie Tennessee > Williamsa. On znakomicie wiedział, co leży w sercu "parady > towarzystw wzajemnej adoracji". Drugi po Hamlecie. Ave, a kim był ten Wiliams i dlaczego ma być dla nas autorytetem? T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Mieszczaństwo... Prowokacja... Sukces... IP: *.euron.pl 21.09.03, 17:04 Zaznazczam nie widzialem filmu ale po przeczytaniu wszystkich opini mam wrazenie ze 70 % opiniodawcow go nie widzialo i pyszczy dala zasady .Do kina nie pujde za drogo poczekam na DVX .Po obejrzeniu moge pyszczyc albo chwalic ale najpierw muisze zobaczyc co polecam wiekszosci wypowiadajacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sax Re: Mieszczaństwo... Prowokacja... Sukces... IP: 80.51.10.* 21.09.03, 21:05 widzialam film i podobal mi sie. Jednak to jest film z tych, który lepiej obejrzec w kinie. inne wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mareq Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.ce-market.com 22.09.03, 08:50 Całkiem niezły, chyba nawet lepszy od "OiM" I do tego Marina Andrejewna wygląda jak Anna Dymna za młodu (a to piekny widok :-)) Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem 22.09.03, 11:53 Film mi się nawet podobal ale mojej dziewczynie niespecjalnie. Jak niewiele polskich filmow bardzo ok był scenariusz - bardzo logiczny i bez "mielizn". obsada byla ok, poza scenami z foremniak gdy wyla jak wilczyca - to było glupawe. fatalne efekty z wieżą - cos jak z Commodore 64 świetny wodz Wikingow- wyglądał jak Marlon Brando fajna scena z ziarnem i Bujakiewicz - sam miodzik sceny walki były ok Wielki minus za zastąpienie Niemców Wikingami - co to za polityczna poprawność znowu ? kurcze to było przegięcie. Bardzo dobry Olbrychski - aż się zdziwilem największy plus to walory edukacyjne - pokazano jak lepiono garnki, jak wyglądala swiątynia lub gród, jak wyglądały obrzędy pogrzebowe (takze wikingów - chociaz nie wierze zeby zostawiono im miecze bo to były za cenne przedmioty) przesadzono z wyglądem chat - trochę jednak chyba zbyt bogate i wielkie poza tym w IX wieku nie było zadnych murowanych wiez na terenie Polski. Uzbrojenie tez zbyt bogate chociaz warte uznania jest to ze wzorowano sie na oryginalach. Tarcze były zbyt male. Moze wzięto za wzór to co odkopano ale ludzie tez byli malutcy. Film jest ok. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem 22.09.03, 20:22 luka napisał: > przesadzono z wyglądem chat - trochę jednak chyba zbyt bogate i wielkie > poza tym w IX wieku nie było zadnych murowanych wiez na terenie Polski. Ave, były tylko ziemianki ociepalana gnojem. Ich właśnie zabrakło na planie. T. > Uzbrojenie tez zbyt bogate chociaz warte uznania jest to ze wzorowano sie na > oryginalach. Tarcze były zbyt male. Moze wzięto za wzór to co odkopano ale > ludzie tez byli malutcy. > Film jest ok. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
mirai Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem 25.09.03, 11:14 A ja powiem tak: jesli się ma trochę dystansu do kinematografii polskiej, to i ten film może się pododbać. ;) Dla mnie to była wspaniała komedia, dawno się tak dobrze nie bawiłam na filmie. To znaczy może ja jestem zbocznoa, bo lubię komiksy, ale tak wiele nawiązań do różnych scen z filmów i komiksów skutecznie uprzeyjemniło mi oglądanie. Chociażby scena z 'przypalaniem' Kmicica [ja wiem, że on tam grał Piastuna, ale normalnie był parodią Kmicica :>] - żywcem wyjęta z Potopu ;) Szkoda że ryb mu nie wypalili :) Albo jak Żebrowski spotyka Dziwę w lesie. Dialog: Dziwa: Skad Ty tu? Ktos Ty? Zebrowski: milczy. -> A na usta się ciśnie: Jestem Geralt. Wiedzmin Geralt. Albo scena jak Popiel ma sny o zjadaniu przez myszy i ta jego nałożnica z Avalona polewa go wodą - normalnie scena z Kajka i Kokosza - az sie cisnie cytat z Mirmiła 'Polewajcie!' Było więcej takich fajnych smaczków. Generalnie mi się podobało :) Ale i tak najlesza była Jarucha, co to zrobiła tę blondi 'na sezamka' :> Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius najlepsze fragmenty 26.09.03, 09:40 Ave, zaliczyłbym do nich sceny z Wikingami, bitewne, z Jaruchą, pogrzeb Wisza i jego żony, i jeszcze ogólnie bardzo spodobała mi się muzyka. Nieprzekonywujące są zaś sceny makbetowskie - grozy nie czuło się, noc Kupały też była średnia. T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sax Re: najlepsze fragmenty IP: 80.51.10.* 27.09.03, 13:53 A co powiesz na scenę z ziarnem? Mnie się bardzo podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: najlepsze fragmenty 27.09.03, 21:42 Gość portalu: sax napisał(a): > A co powiesz na scenę z ziarnem? Mnie się bardzo podobało. Ave, a owszem, niezła. Ale cały wątek wzbudział we mnie mieszane uczucia. Wcześniej jest to film stojący twardo na ziemi, a tu nagle skuteczna magia. Niezbyt to się komponuje ze sobą. Hoffman powinien był zdecydować się albo na realizm, albo na konwencję baśniową (wolałbym tą właśnie). T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saper Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: 212.244.167.* 28.09.03, 00:41 też tego palanta nie znoszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.tarchomin.pl / 192.168.8.* 28.09.03, 14:06 bylam na tym filmie z cala klasa i moge wam spokojnie powiedziec ze jest wspanialy film, godny ogladania Odpowiedz Link Zgłoś
pablooss1 Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem 29.09.03, 15:45 zapowiada sie niezle chociaż w kinie jeszcze nie byłem. napisze wiecej jak obejrze film Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miranda Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.chello.pl 01.10.03, 19:35 Byłam. Teraz jestem na rekonwalescencji.... Litości, panie Hoffman.. Zabierzcie temu człowiekowi książki, bo jeszcze za Mrożka się weźmie. Ja już pomijam niezgodności z pierwowzorem, bo to akurat mi nie przeszkadza, dopóki ktoś, jak np. Peter Jackson pozwala sobie na nie na korzyść filmu... Ale żeby to się chociaż kupy trzymało. Wikingowie? Skąd, gdzie, jak, PO CO?!? Piorun!? Co to dzieci będą potem za bzdury na lekcjach historii opowiadać! A gra aktorów teatralnych, efekty specjalnej troski... nie zostawiają nawet siły na komentarz... Ja tam proponuję panu rzężyserowi spokojną, cichą emeryturkę z dala od kamery... Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem 02.10.03, 07:40 Ave, niesłyusznie zarzucasz ahistoryczność Hoffmanowi, jeżeli chodzi o udział Wikingowów w sporach słowiańskich. Ich obecność jest bardziej prawdopodobna niż Niemców, którzy nie przekraczali ówcześnie linii Łaby. Wikingowie zaś mieli bazy nad Bałtykiem i rzekami mogli dopłynąć nad Gopło. T. Gość portalu: miranda napisał(a): > Byłam. Teraz jestem na rekonwalescencji.... Litości, panie Hoffman.. Zabierzcie > > temu człowiekowi książki, bo jeszcze za Mrożka się weźmie. > Ja już pomijam niezgodności z pierwowzorem, bo to akurat mi nie przeszkadza, > dopóki ktoś, jak np. Peter Jackson pozwala sobie na nie na korzyść filmu... Ale > > żeby to się chociaż kupy trzymało. Wikingowie? Skąd, gdzie, jak, PO CO?!? > Piorun!? Co to dzieci będą potem za bzdury na lekcjach historii opowiadać! > A gra aktorów teatralnych, efekty specjalnej troski... nie zostawiają nawet > siły na komentarz... > Ja tam proponuję panu rzężyserowi spokojną, cichą emeryturkę z dala od kamery.. > . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madagaskar Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: 195.117.130.* 02.10.03, 15:48 zostałam do obejrzenia tego filmu wręcz zmuszona rany.. był co najmnie potworny pan Hoffman chyba już nie wie co robić, a chciałby jeszcze "trochę" zarobić przesadził z ilością odciętych głów przebitych ludzi itp. i jeszcze te kolorowane niebo.. i komputerowa wieża.. tfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miranda Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.chello.pl 02.10.03, 19:33 Może się mylę, ale przecież w książce byli chyba ci mało prawdopodobni Niemcy...? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem 09.10.03, 15:24 Gość portalu: miranda napisał(a): > Ja już pomijam niezgodności z pierwowzorem, bo to akurat mi nie przeszkadza, > dopóki ktoś, jak np. Peter Jackson pozwala sobie na nie na korzyść filmu... tu się wtrącę. na jaką korzyść? Bezsensowne zmiany w fabule (szczególnie w Dwóch Wieżach) zepsuły film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania 13 Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 18:58 Byłam na tym filmie i szczerze: był nudny, zbyt długi, w szkole prowadzimy ,,Dziennik młodego podróżnika a ja niewiem co mam w nim napisać, bo prawie wogule nim się nie interesowałam, a za brak opisu mogę dostać pałe !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miranda Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.chello.pl 09.10.03, 19:45 Aniu13, mogę Ci tylko poradzić żebyś napisała dlaczego Ci się nie podobało... Jurku7, nie wiem, mnie tam się "Dwie Wieże" podobały... Poza tym przeczytałam gdzieś że Hoffman dokonał tych zmian ze względu na poprawność polityczną, co według mnie jest jakimś nieporozumieniem. Jackson przynajmniej realizuje jakąś swoją wizję, można powiedzieć że zmiany mają pewien walor artystyczny, no i nie przekłamuje historii, to przecież fantasy... Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem 11.10.03, 22:33 A Hoffman przekłamuje historię? Przecież nie :)) Dla mnie film był taką sobie bajeczką, dość nijaką :( Wszystko już było, aktorzy, kwestie (były takie, które niemal identycznie, w tym samym wykonaniu brzmiały w "Ognim i mieczem"), nawet muzyka. Liczyłam na coś więcej, choćby wzruszenie... nic :( Ale jeśli Hoffman ma marzenia i pieniądze, to dlaczego nie miałby robić takich filmów?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.03, 12:14 Pałę to powinnaś dostać (przede wszystkim) za brak znajomości ortografii :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miranda Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.chello.pl 12.10.03, 15:15 Nikt mu tego niestety nie zabroni, tak jak nikt nie zabroni nikomu jego dzieł krytykować:) Poza tym mówimy o człowieku, który jeszcze niedawno cieszył się, że wreszcie może nakręcić trzecią część trylogii nie bacząc na sytuację polityczną, a teraz ze względu na tą właśnie sytuację zmienia Sasów w Wikingów... Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem 12.10.03, 17:46 uoj, czepiasz się dupereli :)) Nie wolno mu? Taką miał swoją wizję i taki film zrobił. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miranda Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.chello.pl 12.10.03, 23:08 Po raz drugi: nie twierdzę, że mu nie wolno bo to nieprawda... ale gdybyśmy operowali argumentami "co komu wolno", to to forum by raczej nie istniało, prawda?:) A za czepianie się to przepraszam... ale też mi wolno, nie?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raszefka Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 22:32 No i właśnie, teraz mu wolno było SAMEMU zmienić Niemców na Wikingów, a wcześniej ktoś odgórnie zabraniał zrobić film pokazujący, że mieliśmy zatargi z Ukraincami (czy jakoś tak) I nie napiszę już ani słowa, bo film niewart jest tego, żeby podbijać wątek na jego temat Pozdrawiam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madziara Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.puszczykowo.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 20:55 Calkiem fajny film ale tyle krwi, a jak ta brama sie co jakis czas zamykala to az mnie dreszcze przechodzily!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megan Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.tele2.pl 25.10.03, 21:03 Powinien to być film z serii "Polisz kicz projekt" bądź jakaś kolejna polska komedia. Stała obsada: Żebrowski ;/ Foremniak....do zżygania...nie wspominjąc już o "efektach specjalnych" na których widać było gołym okiem płonacą makietę itd...Miałam wrażenie jakby kręcił ten film reżyser- amator a nie Jerzy Hoffman !! DAwno nie widziałam tak BEZNADZIEJNEJ adaptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dingdong Tragedia IP: *.waw.cdp.pl / 10.11.16.* 27.10.03, 17:26 Poza mordowaniem nic innego się nie dzieje w tym filmie. Szkoda czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: *.murowana-goslina.sdi.tpnet.pl 03.11.03, 15:40 Nie rozumiem jak ten film mógł się komuś nie spodobać! Przyznam się szczerze, że nie jestem fanką polskich filmów. Do kina musiałam jechać z przymósu z moją klasą. Zakładałam, że prześpie te 107 min. A tu kompletne zaskoczenie! Film pana Jerzego Hofmana bardzo mi się spodobał. Brawurowe połączenie wątku miłosnego z dramatem i historią. Doskonała gra aktorów. Fim mnie zainteresował od samego początku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadu Re: Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem IP: 213.155.168.* 14.12.03, 00:32 kurcze kiedy będzie można ściągnąć film z netu? Odpowiedz Link Zgłoś