se_nka0 01.08.08, 17:43 w Ostrowcu zawyły syreny.To była godzina zero. wiadomosci.onet.pl/1799641,450,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
unhollyseth Skończmy już z tą martyrologią 01.08.08, 18:33 Ja nie rozumiem jednej rzeczy... Ciągle się mówi o powstaniu warszawskim, buduję się muzea, młodym polakom przekazuję się wartości, za które powstańcy z Warszawy oddali swe życie... Rozumiem oddać cześć poległym ale gloryfikować totalną głupotę i porażkę?! Gen. T.Bór - Komorowski razem z Gen. S. Jankowskim świadomie zniszczyli wielopokoleniowy dorobek dziesiątek tysięcy rodzin, zabytków, archiwów, bibliotek!! Zabudowa miejska postrzegana była w czysto wojskowych kategoriach punktów strategicznych, umocnień, gniazd strzeleckich. O dziedzictwie i skarbach kultury gromadzonych przez wieki ani słowa i żadnej refleksji! Przygotowując powstanie generałowie nie wzięli pod uwagę zniszczeń jakich dokonają w odwecie Niemcy. Chyba tylko My Polacy potrafimy niszczyć samych siebie i swoją kulturę. Kiedy w 1814 roku wojska koalicji anty napoleońskiej wkroczyły do Paryża, Napoleon wówczas chciał walczyć w mieście. Gen. Macdonald ( jeden z generałów Napoleona) powstrzymał cesarza słowami: "Nie możemy narażać Paryża na los Moskwy. Nie boimy się śmierci, zresztą francuskie matki urodzą nowych żołnierzy, coż jednak stanie za Luwr, Saint Chapelle, Notre Dame? Rok później wojska koalicji wkroczyły do Paryża powtórnie i po abdykacji Napoleona jeden z komendatów chciał wysadzić most na Sekwanie jako akt obalenia Napoleona ( jeden z symboli Paryża. Wówczas, Ludwik XVIII ( zaciekły wróg Napoleona)wjechał karetą na most i krzyknął :" Wysadzicie tylko ze mną. Nie pozwolę niszczyć Paryża". Paryż 1944 powstanie paryskie - ograniczone, tylko do wyznacoznych punktów. Powstańcy dysponowali przejętym uzbrojeniem. Ciągle utrzymywali łączność radiową z nadciągającą odsieczą. Zniszczeniu uległo tylko 0,002 % zabudowań w mieście. Włochy 1944, włosi zrobili wszytko aby alianci wkraczający do Rzymu nie zniszczyli go. Jak kiedyś ktoś powiedział "Tragedią Polaków było to, iż strzelają do nieprzyjaciół perłami". 62 % polskiej inteligencji, która została w kraju zginęło w powstaniu warszawskim, w tym K.K. Baczyński i Tadeusz Gajcy!!! Wszystkie Polskie powstania tak wyglądały. Brak łączności lub poparcia ze strony społeczeństwa, nie odpowiednie zaplecze militarne lub jego braki, "zdobywanie za wszelką cenę"!! Totalna głupota gloryfikować jakiekolwiek powstania. Hołd bohaterstwu ludzi wykonującym rozkazy trzeba oddać z całym szacunkiem. Natomiast co do samych rozkazów i ich znaczeniu politycznym i militarnym wiele pozostaje do życzenia. Nie wspomnę już o złym zaplanowaniu. Myśl przewodnia była jedna "Może się uda... a może i nie...". Moim zdaniem jest to bardzo zła lekcja wychowania i przekazywania jakichkolwiek wartości i zasad. Szkoda, że My Polacy jesteśmy tacy głupi.... Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: O 17.00 01.08.08, 18:49 szczytem bohaterstwa jest pozwolić na zabicie 200tys ludzi. życie 200tys ludzi można wykorzystać w dużo bardziej sensowny sposób. byli by bardziej pożyteczni dla polski żywi niż martwi.. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: O 17.00 01.08.08, 18:56 Zaraz będzie, że nie jestem patriotą itp. Patriotyzm to jedna z największych głupot na świecie. Wpajane Ci jest, że musisz kochać swój kraj i oddawać za niego życie. Jestem Polakiem i kocham Polskę..tylko dla tego, że tu się urodziłem, bo gdybym urodził się w Zimbabawe to kochał bym Zimbawbwe ponad życie. Jak mozna nam narzucać patriotym skoro nie od nas zależy gdzie się urodzimy. To tak jak katolicy mówią, że islam jest zły bo to religia nienawiści itp. Ale prawda jest taka, że gdyby któryś z tych zagorzałych katolików urodził się w Iranie czy Pakistanie to islam byłby dla niego wszystkim! Patriotyzm jest pojęciem abstrakcyjnym i nie realnym! Ale 99% armii i rządów wpaja nam patriotyzm od dziecka, żeby mieć potem mięso armatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: O 17.00 01.08.08, 20:03 "To właśnie w powstaniu Polska wygrała wojnę... To wolni, mężni ludzie, przez nikogo nie smagani batem stanęli naprzeciw armii okupanta. Nie uciekli choć przecież mogli, nie ulegli panice. Ten spokój wobec wielokrotnie liczniejszego przeciwnika - Oni byli pewni siebie, pewni swego wychowania i swych wartości. Nie byli doskonali-nikt nie jest.... Zasłużyli na pomniki i tą syrenę....." Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: O 17.00 01.08.08, 20:16 Od 1793 roku Polska nie wygrała żadnej wojny..nawet tej metaforycznej!!!! A ten cytat, który zamieściłeś to jest właśnie to o czym piszę - produkowanie "mięsa armatniego" dla wyższych potrzeb! Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: O 17.00 01.08.08, 20:49 to co piszesz to tylko słowa... Odpowiedz na pytanie : zasłużyli na tą syrene czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: O 17.00 01.08.08, 22:27 Przeczytaj ze zrozumieniem a dopiero później zadawaj pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
good_man Re: O 17.00 02.08.08, 10:45 przeczytałem bardzo uważnie i chciałbym uzyskac odpowiedź na moje pytanie, bo będzie ono więcej znaczyło niż twoje wywody... A apropos boksera, post poniżej, w życiu tak jest, młody człowieku , że mężczyzna musi stanąć i "walczyć" nie kalkulując wygranej, takie życie... Odpowiedz Link Zgłoś
evita.ie Re: do unhollyseth 01.08.08, 22:17 Jak zwykle mylisz pojęcia i w unholly sposób szargasz świętosci. Podobnie jak w przypadku kościoła, nie uznając żadnych wartości, oceniasz, raczej potępiasz w czambuł coś w co ludzie wierzyli i wierzą (i bedą wierzyć for years to come), z totalnie złej i zakrzywionej perspektywy, z której widać to co tobie się wydaje, że widać... Prawda jest bardziej skomplikowana. Jakie by nie były intencje tych 'na górze', nie można zapomnieć o heroicznej ofierze tych którzy ukochali tę ziemię oraz pragnienie wolności, dla których to wartości bynajmniej nie negocjowali swojego życia, tak jak ty to robisz ze swoimi poglądami... Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: do unhollyseth 01.08.08, 22:50 Niestety prawda jest zawsze po stronie większości i wcale nie jest skomplikowana, bo w kraju katolików, wielkich patriotów i tradycjonalistów wszystko zawsze jest kolorowe, wspaniałe, piękne i jakże cudowne... Wspaniałe zrywy narodowe w imię miłości, wolności i Boga...ech a wystarczy czasem tylko pomyśleć! Heroiczna ofiara? No nie powiedziałbym. Tysiące ludzi "nakarmionych" romantycznymi ideałami lecący na bez broni i przygotowania na zorganizowane oddziały niemieckie. To tak jakby wystawić milionową armię piechurów biegnącą do walki na bagnety przeciwko państwu, które posiada broń masowego rażenia. Jak dla mnie jest to aktem zbiorowego samobójstwa! Chyba nie rozumiesz sensu słowa "powstanie" lub całą swoja wiedzę opierasz o historię naszego ukochanego kraju. Powiedz mi jak to jest, że tylko u nas nie wychodzą powstania, w każdym innym kraju jakoś zawsze dawali sobie radę. Mówisz, że nie niezależnie od intencji "tych na górze" powinniśmy chwalić heroizm tych na dole, którzy nieudolnie kierowani wykonują narzucone im rozkazy ...chyba ja czegoś tutaj nie rozumiem. I nie mam żadnej chorej i zakrzywionej perspektywy... po prostu próbuję odtruć sobie umysł od tych wszystkich pierdół o tradycji, konformizmie wobec narodu i większość, religii, która omamia i wyłącza myślenie! Gdyby moja wolność była zagrożona i musiałbym o nią walczyć to najpierw tysiąc razy bym to przemyślał, rozważył szanse i wszystkie możliwości, zebrał środki a dopiero potem działał. Nie sadzę, iż można mówić o zdrowym rozsądku kiedy wszyscy rzucamy się na przeciwnika na hasło " Do boju"! Kochasz tą ziemię? Bo ja jakoś nie za bardzo, nie jestem patriotą i nie rzuciłbym wszystkiego gdyby "moja" ojczyzna była zagrożona. Przede wszystkim w imię czego miałbym to robić? Nie jestem i nie będę kolejnym trybikiem w tej wielkiej maszynie, a jeżeli już muszę nim być to poproszę, żeby być w częściach zamiennych. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera_77 Re: do unhollyseth 01.08.08, 23:14 miliony ludzi umierały w imię czego? takie trybiki głupie.. zamiast się zastanowić czy im sie to opłaca... po co ryzykowali zycie ratując innych.. no po co? po co bronili swoich rodzin? po co? po co komu wolnośc ? po co komu tożsamość? pisaleś o kulturze.. ksiązkach zabytkach .. po co Ci to? nie wystarczą Ci niemieckie zabytki, albo jeszcze piekniejsze włoskie.. w koncu wszystko jedno.. moze faktycznie gdybysmy byli jednym z landów niemieckich zyłoby sie nam lepiej...może .. chyba sie nad tym zastanowie.. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: do unhollyseth 01.08.08, 23:18 Stań do walki bokserskiej na ringu z zawodowcem, tak bez przygotowania. Gość Cię z 50 razy połamię i nie poznasz się w lusterku. Ale ludzie będę Cię szanować, uwielbiać i podziwiać Twoja odwagę. Czy o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera_77 Re: do unhollyseth 01.08.08, 23:22 o co bylaby ta walka? i czy miałabym wybor? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: do unhollyseth 01.08.08, 23:23 Walka byłaby o paczkę gwoździ z wystawy sklepu spożywczego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOT SIĘ PALI Re: do unhollyseth IP: 87.205.148.* 03.08.08, 21:23 WYCHOWANKOWIE KOMUNISTÓW I AUTORYTETÓW - PO CO PO POLSKU ? LEPIEJ MÓWIĆ PO FRANCUSKU ... POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: do unhollyseth 03.08.08, 22:43 Buhaha no to pojechałeś gościu! Z lewicą to ja mam tyle wspólnego co z zeszłorocznym śniegiem!!! Nie rozumiem dlaczego ateiści i antyklerykałowie są od razu utożsamiani z lewicą?? Ja stoję i zawszę stałem po prawej stronie! Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: do unhollyseth 03.08.08, 23:01 Tylko że prawica przeważnie utożsamia się z kościołem. No ale Ty może jesteś wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila2604 Re: O 17.00 01.08.08, 20:07 Se_nko ja też o 17 pomyślałam o Nich. -- "miłość jest ślepa, ale małżeństwo przywraca jej wzrok" Odpowiedz Link Zgłoś
wadera_77 Re: O 17.00 01.08.08, 20:57 zastanwiam sie nad jednym ... czy gdybyśmy przegrali wojne...to czy kultura w szerokim tego słowa znaczeniu przetrwałaby,,, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: O 17.00 01.08.08, 21:02 A wygraliśmy? Ja wogóle nie rozumiem pojęcia wojny, skąd u ludzi takie zapędy, skąd te konflikty, skąd chęć podbicia innego narodu, inteligenta jednostka ludzka a czasem taka głupota we łbie, ale to chyba charakterystyczne dla ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
wadera_77 Re: O 17.00 01.08.08, 21:04 wiesz co tak naprawde... to wojna jest przegrana wszystkich.... oczywiscie , że jej nie wygraliśmy... ale moglismy przegrac bardziej.. nie umiem napisac o co mi chodzi... ale mam nadzieje, że rozumiesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: O 17.00 01.08.08, 22:29 A ja pomyślałem najpierw: po cholerę wyją syreny, potem mi się przypomniało, że to rocznica powstania, a potem to wszystko olałem i wróciłem do swoich przerwanych poważnych zajęć i nie zawracałem sobie głowy tym co było, tylko tym co przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowczaninpl Re: O 17.00 01.08.08, 23:16 W ubiegłym roku widziałem wywiad w TVN24 z przywódcą powstania, który ze smutkiem przyznał, że teraz by takiej decyzji nie podjął. Cześć ich pamięci! Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: O 17.00 02.08.08, 10:51 Unhollyseth Ty nie masz pojęcia czym było Powstanie Warszawskie. I mylne masz pojęcie o religii katolickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: O 17.00 02.08.08, 11:52 Z racją jest jak z d***, każdy ma swoją. A o religii katolickiej... hmm... "Musi być im ciężko. Tym którzy wzięli autorytet za prawdę, zamiast prawdę za autorytet" - G. Massey. Biedny też ten który wierzy w jedną opowiedzianą prawdę i nie dopuszcza tego, że prawdą może być zupełnie co innego. Klapki na oczy, ograniczony światopogląd i jazda. Polecam obejrzenie filmu "Zeitgeist", tak dla rozszerzenia swojego poglądu na tematy religijne i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
evita.ie Re: O 17.00 02.08.08, 12:22 Kontestujesz moralność katolicko-chrześcijańską? Znalazłeś już (nową) albo swoją prawdę (bo d*** jak się domyślamy masz swoim miejscu, chociaż trudno wyczuć) czy jej dopiero szukasz? Posiadasz jakikolwiek (sic!) autorytet? Czy obalasz jak na razie, istniejące? Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: O 17.00 02.08.08, 12:46 Tak, kontestuję (musiałem aż zajrzeć do słownika co znaczy "kontestuję"), i to poważnie, because religion is bullshit, major league bullshit. A czemu pytasz? Masz z tym jakiś problem? A co do autorytetów... hmm... widzę ze nie zrozumiałaś sedna cytatu. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
evita.ie Re: O 17.00 02.08.08, 13:18 Musiałeś mieć ciężkie i niezbyt udane dziecinstwo (up to shit, jak to mówią), skoro tak nienawidzisz religii (i czy tylko, może jednak wszystkiego?) Ciekaw jestem co jeszcze znalazłoby się w twoim infantylnym profilu charakterologicznym? Rozumiem, że szukasz (albo już znalazłeś) swoją prawdę (nie pytam o d***) bo mnie posądzisz o niezdrową ciekawość. Anyway, musi być ci ciężko, z tą twoją krucjatą, skoro kontestujesz to o czym nie masz zbyt dużo (albo jak to mówią) zielonego pojęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ornot Re: O 17.00 IP: 89.127.175.* 02.08.08, 13:30 Byli bohaterami... Jaka Polska by nigdy nie byla - zawsze bedzie to moja Ojczyzna. I gdyby dzisiaj powstanie warszawskie mialo wybuchnac ponownie, to niezwlocznie spakowalbym walizy i walczyl. Polska to stan ducha. To nie tylko chore i szare przyzwyczajenie... Ktos powie z perspektywy emigracji wszystko wyglada inaczej. Zgadza sie, ale i tam i tu mozna byc szczerze kochajacym swoj kraj obywatelem. Religia i patrioryzm - nie zapominajcie, ze to w sposob trwaly wroslo w nasza historie. Dzieki religii i kosciolowi przetrwal jezyk i tradycja historyczna, i wzory patriotyczne podczas zaborow. Patriotyzm to tez wazna rzecz. Coz to znaczy - byc dobrym i potrzebnym swojej Ojczyznie, bez wzgledu na to, gdzie sie jest... - tak pisal moj ulubiony (obok Herberta) C.K. Norwid. Wbrew temu co sie mowi - powstanie listopadowe mialo szanse powodzenia, tyle tylko, ze podchorazych nie wsparli ich mentorzy, nauczyciele, generalowie. Uczniowie wiec podczas wstepnych walk starli sie ze swoimi nauczcyielami. Kilku generalow zginelo z rak mlodych podchorazych. Gdyby polaczyc zapal mlodych z wiedza i doswiadczeniem "starych" - cos z tego zaczynu by wyszlo. Wygralismy dwa powstania slaskie i powstanie wielkopolskie. I tu - dziwne dosc zdarzenie - dlaczego w ogole sie czci i nie mowi o owych zwycieskich bataliach Polakow i Polski.... To temat na dluga dyskusje. Tym bardziej chce podziekowac wszystkim dyskutantom za ten watek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: O 17.00 02.08.08, 13:50 O kurcze, Ty wiesz lepiej ode mnie o czym mam pojęcie i to wszystko na podstawie moich postów, a może nicka?:D Nakreślisz mi mój profil psychologiczny, proszę Cię. Napisz jeszcze coś o moim dzieciństwie albo rodzinie, please please! :D Rwę czapkę z głowy i chylę głowę przed Tobą. Szacunek o Wielka! :P Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: O 17.00 02.08.08, 20:16 To jest ciekawe "Musiałeś mieć ciężkie i niezbyt udane dziecinstwo (up to shit, jak to mówią), skoro tak nienawidzisz religii (...)" :) Ja miałem udane dzieciństwo, a przestałem chodzić do kościoła i utożsamiać się z katolikami od niedawna. Więc ta teoria niema sensu :) Każdy ma prawo wierzyć w co chce i przestałem "najeżdżać" na katolików bo oni widzą to co chcą widzieć, a przecież oto chyba chodzi w wierze? Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: O 17.00 02.08.08, 23:04 Droga evita.ie... tylko prawdziwy katolik mógł napisać coś takiego. Pogratulować obłudy, ciemnoty i zacofania. Szkoda, że do Twojej świadomości baaaaardzo wąskim kanałem dociera tylko to co dotrzeć ma! Moje dzieciństwo to było coś wspaniałego. I przez 19 żyłem omotany przez tą sektę, ale dzięki Bogu wyrwałem się z tego i jestem szczęśliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: O 17.00 02.08.08, 23:12 Ciemny to Ty jesteś jak nie odróżniasz sekty od prawdziwej religii,wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: O 17.00 02.08.08, 23:27 Miałem być miły i grzeczny ale powiem Ci wprost: poczytaj trochę historii do cholery a nie klep wierszyki! Chrześcijańskie ośrodki antysektowo-apologetyczne walcząc zawzięcie z innymi sektami popadają tym samym w konflikt z prawdą o początkach własnej instytucji, na jakie się powołują, a jakie bynajmniej nie odpowiadają idealistycznemu obrazkowi z Quo vadis?, lecz na ogół spełniają wszelkie kryteria jakie antysekciarze stosują dziś ze świętym oburzeniem względem swych przeciwników. Otóż chrześcijaństwo, które widzimy w Biblii spełnia kryteria sekty dzisiejszych chrześcijan-antysekciarzy. Niejaki Jezus z nudów (chyba) zwołał kilku chłopaków i zrobili sobie sektę, bo nie wątpliwie chrześcijaństwo nią było. W starożytnym Rzymie dominowała religia politeistyczna, a chrześcijaństwo było zwykłą sektą. Poźnioej zaczęli mieć coraz więcej zwolenników i "zdetronizowali" religie rzymską. Następnie ustaolono wspanie zasady co jest seksta a co nie...sekta jest wszytko co nie wierzy w Jezusa Cytrusa. Póki w niego wierzą jest ok. Hare Kryszna -sekta, Sataniści - sekta, Wisznu - sekta, Animorfizm - sekat..wymieniac dalej? Kliknij w link pod spodem i poświęć godzine swojego zycia na poszerzenie światopoglądu! Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: O 17.00 02.08.08, 23:44 No jeśli religię katolicką porównujesz z satanistami to gratuluje ......głupoty.Z chrześcijaństwa wywodzi się wiele odłamów religijnych, jakoś kościół katolicki akceptuje protestantów (a tym metodystów, anglikanów, prezbiterian, baptystów,ewangelików itd), prawosławie, buddystów, islamistów itd.Nasz Papież Jan Paweł II prowadził dialog religijny z wyznawcami religijnymi więc nie pisz głupot że katlicy, chrześcijanie uznają tylko siebie. I nie ucz mnie historii tylko sam sobie poczytaj to może zrozumiesz lepiej. Na razie to Tobą kieruje nienawiść i ogromna niechęć do wszystkiego co wiąże się z wiarą,Bogiem. Gdyby nie ta wiara która krzewiła patriotyzm to nie było by Polski dziś, nie było by nas. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: O 17.00 02.08.08, 23:47 Na razie kieruje mną nienawiść do Ciebie. Coś bym Ci powiedział ale i tak nie zrozumiesz, zbyt wąsko myślisz, ale pomódl się jutro za mnie na mszy..bardzo Cię o to proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: O 17.00 02.08.08, 23:06 A Ty jakie masz autorytety? Gościa w sukience co żył w dostatku, czasem machnął ręką i na hasło "pedofilia" twierdził, że o niczym nie wie... gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: O 17.00 02.08.08, 23:21 Człowieku pieprzysz jak potłuczony. Przepraszam za wyrażenie ale kto Ci dał prawo by negować wszystkie świętości,krytykować dokonania wielkie naszych przodków. Gdyby nie oni to Polski by nie było. Zbyt mało przeżyłeś by móc się wypowiadać na taki temat.Trzeba żyć w tamtych czasach, być wychowanym odpowiednio wtedy wiele się widzi inaczej. I trzeba czasami posłuchać starszych ludzi tych co przeżyli wojnę. Oni wiedzą dlaczego Powstanie wybuchło. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: O 17.00 02.08.08, 23:35 A Konstytucje RP Ty czytała? Czy tylko Pismo Święte i Gościa Niedzielnego? Jeśli nie to odsyłam do lektury II rozdziału. Dowiesz się z niego o wolności słowa, wyznania itp. Polecam, naprawdę się przyda na przyszłość jeśli chcesz dyskutować, bo póki co mówisz o rzeczach o których nie masz pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: O 17.00 02.08.08, 23:56 Co ja czytam to moja sprawa i Tobie nic do tego. O wolności słowa wiem wystarczająco dużo. Każdemu wolno głosić swoje poglądy, mieć odmienne zdanie ale trzeba to robić w odpowiedni sposób tak by nie ranić uczuć innych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: O 17.00 03.08.08, 08:51 Skoro każdemu wolno głosić swoje poglądy, to dlaczego nazywasz idiotą i ciemniakiem każdego kto wyraża swoje odmienne zdanie i poglądy na tematy ogólnie znane? Obraza uczuć religijnych pewnie? Bardzo modny termin ostatnio, którego znaczenie sprowadza się do stwierdzenia: jak masz inne poglądy religijne niż ja i je wyrażasz, to mnie obrażasz i chcę Cię sponiewierać. Za dużo radyjka słuchałaś. Wyjdź do ludzi, na świat, pobiegaj po łące z facetem, kochankiem albo mężem. Zobaczysz jakie życie może być piękne bez tego sprowadzania wszystkiego i wszystkich do religii, boga, wiary, patriotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: O 17.00 03.08.08, 11:06 Dla mnie życie jest piękne. Co robię z moją rodziną to moja sprawa i Ty mnie nie pouczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: O 17.00 03.08.08, 11:55 Dyskusja z Tobą nie mieści się w brodziku moich potrzeb intelektualnych, dlatego ją zakończę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: O 17.00 02.08.08, 23:36 Oczywiście zawsze jestem, za głupi i za krótko żyje żeby wiedzieć i zrozumieć cokolwiek! Kto dał mi prawo do negowania wszystkich świętości,krytykowania dokonań wielkich naszych przodków...kobieto w tym chorym kraju to nie można mówić dosadnie o kościele, o historii, i pieprzonej tradycji! A wy do cholery usilnie wmawiacie wszystkim, że jest nie wiadomo kim jeżeli ma inne poglądy. Bo oczywiście poglądy mogę mieć jakie chcę dopóki zgadzają się one z większością!!Obłuda i zakłamanie! KONSTYTUCJA MI TO UMOŻLIWIA ALE TY CHYBA NIE WIESZ CO TO TAKIEGO. DRZECIE MORDY O WOLNOŚĆ I DEMOKRACJĘ A TAK NAPRAWDĘ NIE WIECIE CO TO TAKIEGO, BO WOLNOŚĆ. UWAŻAJ BO ZNISZCZĘ TWOJĄ TRADYCJĘ, KULTURĘ, RELIGIĘ I ZABIORĘ CI WOLNOŚĆ A W ZAMIAN WSZYSCY BĘDĄ CHODZIĆ Z GOŁYMI DUPAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: O 17.00 02.08.08, 23:46 Nie mam mordy, to TY w tej chwili drzesz mordę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOT SIĘ PALI Re: O 17.00 IP: 87.205.148.* 03.08.08, 21:31 lEPIEJ MÓWIĆ PO FRANCUSKU ... PO CO PO POLSKU .... Odpowiedz Link Zgłoś
unhollyseth Re: O 17.00 02.08.08, 23:42 Masz swoje klapki na oczach, swoją piaskownice, swoje zabawki i innych poglądy się nie liczą dla Ciebie. Ja próbuje pokazać drugą stronę medalu i jeszcze parę innych osób a w zamian jesteśmy opluwani. Tak Cię uczyli? 1 - mam zawsze racje 2 - jesli ty masz racje, patrz punkt pierwszy Moja racja jest w porządku jeśli zgadza się z racją innych! A jeśli nie to jestem odszczepieńcem?! Odpowiedz Link Zgłoś
ania7718 Re: O 17.00 02.08.08, 23:49 To TY opluwasz wiarę z którą utożsamia się większość Polaków, ja tylko bronię religii którą wyznaje, swoich autorytetów. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek83 Re: O 17.00 03.08.08, 08:57 W koło macieju, ja opluwam, Ty opluwasz. Każdy kto wyraża swoje odmienne zdanie i poglądu na temat religii, to od razu osoba która religie OBRAŻA! Zaraz podnosi się larum ze religia jest OPLUWANA. TOLERANCJA - znasz takie słowo? I don't give a fuck, że ktoś wierzy, póki nie obraża mnie lub nie mówi ze powinienem wierzyć i nie wchodzi mi z butami i swoją wiara do życia. "Musi być im ciężko. Tym którzy autorytet wzięli za prawdę, a nie prawdę za autorytet" - tyle w temacie autorytetów. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila2604 Re: O 17.00 03.08.08, 09:36 Mniej arogancji - kochani - życie jest za krótkie. Każde swe poglądy ma i należy ich bronić. Jednak argumentami, spokojem, bez chamstwa i ubliżania interlokutorowi. Miłego dnia. -- "miłość jest ślepa, ale małżeństwo przywraca jej wzrok" Odpowiedz Link Zgłoś
ostrowiak_1982 Re: O 17.00 03.08.08, 10:58 Właśnie kamilo :) Takie spory i wyzwiska nic nie dadzą. unhollyseth nie otworzysz nikomu oczu na siłę. To tak jakby uczyć niewidomego rozróżniać kolory. Niema sensu i tak ich nie zobaczy. Każdy ma swoje przekonania i uszanuj je, a czy są według Ciebie zaślepiające to już sprawa tych którzy w to wierzą. To tyczy się również ania7718 nie przekonasz ludzi którzy spostrzegają kościół w innym świetle (sam się do nich zaliczam). Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: O 17.00 03.08.08, 12:10 Żyj i daj żyć innym, to się tyczy Was wszystkich, miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
dizzy81 Re: O 17.00 04.08.08, 19:56 wyborcza.pl/1,76842,5551041,Wybuczeli_powstanca_warszawskiego_Bartoszewskiego.html Odpowiedz Link Zgłoś