Dodaj do ulubionych

Cilest aTopamax

10.06.11, 20:47
Neurolog zapisał mi ostatnio na migreny Topamax 25 mg. W ulotce przeczytałam, że topiramat (główny składnik) może osłabiać niektóre tabletki antykoncepcyjne. Oczywiście panika. Po przewertowaniu internetu wzdłuż i w szerz udało mi się ustalić, że topiramat osłabia wchłanianie estrogenów (nie wiem czy dobrze piszę, ale z tym topiramatem chodzi o to, iż wpływa na wchłanianie estrogenów) przy dawce powyżej 200 mg na dobę. Uspakajam się zatem, że przy mojej dawce 25 mg nie powinien mieć zgubnego wpływu. Niemniej zakładam ten watek, może któraś z Was jest w temacie ?? smile czy w waszym przypadku faktycznie nastąpiło zmniejszenie skuteczności pigułek? co mówił Wasz ginekolog (jestem dopiero przed wizytą).
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Cilest aTopamax 11.06.11, 08:03
      bil.aptek.pl/servlet/interakcje/calc?
      Rzeczywiście zachodzi istotna interakcja, może zabezpieczaj się dodatkowo, ja bym tak zrobiła.
      A co jest źródłem migren? Pytam, bo przy cilest miałam silne migreny, które minęły dopiero po zmianie tabletek. I jeszcze jedno, jeśli lekarz przepisuje Ci receptę, zawsze mów, że bierzesz anty.
      • amira_1977 Re: Cilest aTopamax 12.06.11, 18:03
        Biorę tylko 25 mg topamax-u na dobę. Sprawdziłam, że dopiero od 200 mg na dobę zachodzą interakcje z anty, i to u osób które dodatkowo biorą walproinian.
        Mój neurolog wie, że biorę anty, ale nic nie wspominał na temat możliwości osłabienia pigułek. Pozostaje mi na chwilę obecną dodatkowe zabezpieczanie. Przy następnej wizycie przepytam neurologa i przy okazji opieprzę za niepoinformowanie o skutkacj działania leku.
        Migreny nasiliły się jakieś dwa lata temu, a Cilest biorę z przerwami od jakiś 9 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka