Dodaj do ulubionych

Skuteczna antykoncepcja

14.10.11, 19:29
Jakie metody antykoncepcyjne są najskuteczniejsze? No i oczywiście najtańsze. Jestem zwolenniczką kalendarzyka, no ale niestety on nie jest zbyt skuteczny, zatem jakie propozycje?
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Skuteczna antykoncepcja 14.10.11, 20:13
      szklanka wody zamiast.

albo zmienisz sygnaturkę, albo wytnę twój post za ordynarna reklamę.
    • horpyna4 Re: Skuteczna antykoncepcja 15.10.11, 09:42
      Kalendarzyk nie jest żadną metodą; jeżeli nie chcesz stosować środków antykoncepcyjnych, to zapoznaj się dokładnie z metodą objawowo-termiczną. Jeżeli już masz termometr lekarski w domu, to zero kosztów. Warunek skuteczności: nie sugerować się kalendarzykiem, wyrzucić go w cholerę.
    • kobreckias Re: Skuteczna antykoncepcja 15.10.11, 10:17
      no rzeczywiscie co mzoesz stosowac albo pigułki, albo twoj partner prezerwatywy, a kalendarz powies na scianiesmile)
    • adria-nna2 Re: Skuteczna antykoncepcja 15.10.11, 13:08
      Najtańsza są prezerwatywy ale maja one skuteczność 99,9% także ta 1 dziesiąta procenta zawsze coś robi, prawda? Ja bym proponowała pójść do ginekologa i spytać się o jego zdanie. Dobierze dla Ciebie tabletki itd.
      • kobreckias Re: Skuteczna antykoncepcja 15.10.11, 17:02
        no nie wiem czy najtansze sa prezerwatywy wszystko zalezy od tego jak czesto to robisz... a gumka zawsze moze peknac:p
    • 1prom Re: Skuteczna antykoncepcja 15.10.11, 15:17
      wedlug mnie jest skuteczny, z moja kobieta od 2 lat na kalendarzyku glownie i nie bylo problemow.
      ewentualnie prezerwatywy ale tylko dobrej marki
    • onelekter Re: Skuteczna antykoncepcja 15.10.11, 22:27
      Prezerwatywy tak ale nie kupować w byle kioskach , słyszałem że sprzedawcy jak mają zły dzień żeby odreagować potrafią igłą przekłuwać ....
      • kobreckias Re: Skuteczna antykoncepcja 16.10.11, 11:04
        serio?? to jest na to sposob zawsze nadmuchaj prezerwatywe przed uzyciem...jak bedzie uciekalo powietrze to wiec ze cos sie dziejesmile albo uzywaj anty
    • claratrueba Re: Skuteczna antykoncepcja 16.10.11, 06:34
      cafeteria.pl/seks/antykoncepcja/wskaznik-pearla-skutecznosc-antykoncepcji/
    • onelekter Re: Skuteczna antykoncepcja 18.10.11, 08:47
      chyba jestem głupia ale nie rozumiem tej tabelki sad
      • claratrueba Re: Skuteczna antykoncepcja 19.10.11, 12:03
        Chyba żartujesz. Na górze jest podany przykład- "jeśli na 100 kobiet stos. jakąś metodę 38 zaszło w ciążę to wskaźnik wynosi 38".
        Czyli jeśli wskaźnik wynosi 0,2 (tabletki dwuskładnikowe) to oznacza, że na 100 kobiet w ciążę zaszło 0,2 czyli dwie na tysiąc.
        "zdyscyplinowanie" i "niezdyscyplinowanie" zdefiniowane poniżej tabeli.
    • berenika_26 Re: Skuteczna antykoncepcja 18.10.11, 21:31
      Jak dla mnie najskuteczniejszą metodą antykoncepcyjną są po prostu tabletki. Kalendarzyki, pomiary temperatury ciała i uważanie na dni płodne i niepłodne...to już wyższa szkoła jazdy i powiem szczerze że nie miałabym na to czasusmile
    • duchess85 Re: Skuteczna antykoncepcja 19.10.11, 10:48
      Co do ceny, wszystko zależy od tego, jak często Ci potrzebna wink
      Gumki przy codziennym używaniu robią się jednak dość kosztowną metodą.

Co do skuteczności, najwyższą mają pigułki (dobrze stosowane). W ogóle to w internecie jest mnóstwo artykułów na ten temat.

Ja osobiście brałam pigułki, ale musiałam odstawić, teraz stosujemy prezerwatywy + metoda naturalna.

pozdrowieniawink
      • berenika_26 Re: Skuteczna antykoncepcja 20.10.11, 19:13
        No właśnie nie każda z nas może stosować piguły ze względów zdrowotnych. No i jeszcze trzeba pamiętać, że pigułki należy co jakiś czas ostawić. Piszę o tym bo nie każdy GIN poinformujesmile
        • sundry Re: Skuteczna antykoncepcja 20.10.11, 19:24
          A niby po co je odstawiać? Żeby organizm wariował?
    • claratrueba o odstawianiu 21.10.11, 06:40
      Ciekawe ile ta "mądrość ludowa" jeszcze będzie funkcjonowac. Odstawianie raz w roku było zalecane coś ze 30 lat temu najpóźniej czyli wtedy gdy zawartość hormonu była jakieś 10 razy większa niż obecnie i była to tylko tabletka jednoskładnikowa.
      Owszem, odstawia się- długotrwałe unieruchomienie lub jeśli istotna jest niska krzepliwość krwi (uraz z rozległym krwiakiem), przy stosowaniu leków wchodzących w interakcję.
      Natomiast zdrowa i niepotłuczona kobieta, nie mająca skutków ubocznych, nieplanująca ciąży może je brać cały czas bez przerwy. U mnie to już 17 lat.
      • berenika_26 Re: o odstawianiu 21.10.11, 13:34
        Wiesz każdy ma prawo do własnego zdania, ja mam zupełnie inne informacje, które uzyskałam od niejednego ginekologa i nie nazwałabym tego "mądrością ludową". Oczywiście, że 30 lat temu stosowane tabletki antykoncepcyjne były naszpikowane większą dawką hormonów. każdy lekarz powie Ci, że stosowanie antykoncepcji hormonalnej nie jest obojętne dla organizmu.
        • sundry Re: o odstawianiu 21.10.11, 17:52
          A branie i odstawianie, a potem znów branie nie jest obojętne? Podaj choć jeden powód, dla którego odstawianie ma sens, czym tłumaczyli lekarze?
        • claratrueba Re: o odstawianiu 22.10.11, 16:08
          OK. Podziel się z nami argumentami dlaczego trzeba robić przerwy, jak długie, jak często i jaki ma to cel.
          Bi nt. nieobojętności czyli skutkach ubocznych oraz korzyściach to ja coś tam wiem. Sporo o tym informacji w ulotkach, prasie.
          Natomiast o konieczności odstawiania przy braku wskazań, o których pisałam i braku skutków ubocznych, naprawdę nie słyszałam od żadnego lekarza. Ale moga sie mylić.
    • aleks704 Re: Skuteczna antykoncepcja 22.10.11, 12:42
      no nie droga i skuteczna depo provera
    • julia-zosia Re: Skuteczna antykoncepcja 27.10.11, 09:36
      Metoda kalendarzykowa nie jest pewną metodą. Ostatnio czytałam, że to raczej metoda stosowana do zajście w ciążę - wypowiedziała się pani profesor:
      zapytajlekarza.mp.pl/lista/show.html?id=62864
    • po_solarce Re: Skuteczna antykoncepcja 28.10.11, 13:02
      Kalendarzyk raczej pomaga zajść w ciążę niż jej zapobiega

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka