Dodaj do ulubionych

robić przerwę czy nie robić?

31.08.12, 16:35
W związku z tym, że cenię porady na tym forum ginekologicznym, chciałabym zapytać co sądzicie od odstawianiu tabletek anty po kilku latach brania, po to by sprawdzic jak organizm wraca do normalnych cykli? Dodam, że z tabletkami czuję się w porządku, a pytając o to ginekologów słyszę sprzeczne informacje. Podzielcie się jakie badania poza cytologią, USG i próbami wątrobowymi robicie regularnie? Ostatnie próby wątrobowe robiłam rok temu, wyniki ok, teraz planuje powtórzyć. Najbardziej frustrujące jest to, że na pytanie o badania w czasie stosowania antykoncepcji ginekolodzy odsłyłają do rodzinnych, a ci do ginekologów. Chyba, że tak źle trafiam. Dzięki z góry za cenne rady!
Obserwuj wątek
    • rok-san Re: robić przerwę czy nie robić? 31.08.12, 17:13
      i czy lekarze rodzinni wypisują wam skierowanie na badania? czy robicie to na wlasną ręke? bo zastanawiam sie czy pojsc i prosic
    • doral2 Re: robić przerwę czy nie robić? 31.08.12, 19:50
      rok-san napisała:

> W związku z tym, że cenię porady na tym forum ginekologicznym, chciałabym zapytać co sądzicie od odstawianiu tabletek anty po kilku latach brania, po to by sprawdzic jak organizm wraca do normalnych cykli.."

a do czego ci ta wiedza??
      chcesz zajść w ciążę czy tylko tak sobie sprawdzić, czy masz normalne cykle?
      • rok-san Re: robić przerwę czy nie robić? 31.08.12, 20:47
        jeszcze nie planuję ciąży, ginekolog stwierdziła, że warto zrobić przerwę by jajniki zaczęły pracować, ale tabletki są dla mnie dobrą formą antykoncepcji, więc wróciłabym do nich po pół roku przerwy, co mi da przerwa teraz?
        • claratrueba Re: robić przerwę czy nie robić? 01.09.12, 06:34
          ginekolog stwierdziła, że warto zrobić przerwę by ja
          > jniki zaczęły pracować,

Dobre. Zapamiętam w dziale "humor gabinetów lekarskich". Jajniki zaczynają się opie...lać dopiero po klimakterium, co nieraz widać- wąsy rosną.
          Przerwa nie da Ci nic. Kompletnie. Poza bardzo dużym prawdopodobieństwem zajścia w ciążę natychmiast po odstawieniu. Bodajże o 40% większym niż gdybyś nie brała tabletek nigdy.
          Ja odstawiłam tabletki w ciągu 25 lat brania 3 razy- 1.- po 2 czy 3 latach brania- interakcja z lekami, które musiałam brać, 2. ciąża po 8 latach brania- zaszłam natychmiast, nawet krwawienia nie było, 3.- jak pierwszy (nie pamiętam kiedy)
          Przez te 25 lat zawsze miałam cytologię prawidłową- grupa pierwsza, co roku. Wyniki morfologii prawidłowe, próby wątrobowe również (z wyjątkiem kilku po uszkodzeniu wątroby paracetamolem- były naprawdę paskudne), zero skutków ubocznych. Ogólny stan zdrowia- doskonały, lepszy niż odpowiadający mojemu wiekowi metrykalnemu- 45 lat.
          • claratrueba Re: robić przerwę czy nie robić? 01.09.12, 06:36
            USG narządów płciowych, piersi zawsze prawidłowe, mammografia też.
        • doral2 Re: robić przerwę czy nie robić? 01.09.12, 14:17
          rok-san napisała:

> jeszcze nie planuję ciąży, ginekolog stwierdziła, że warto zrobić przerwę by jajniki zaczęły pracować.."

powiedz swojej ginekolog by spadała na drzewo.
          w podskokach.
          nie ma żadnego medycznego uzasadnienia do robienia przerw w antykoncepcji, w szczególności jak wyniki wszelakie są w porządku.
          nie rób za królika doświadczalnego.
          nie se pani ginekolog sama zrobi przerwę, najlepiej w leczeniu pacjentek.
          przerwę do emerytury aż.
          • rok-san Re: robić przerwę czy nie robić? 01.09.12, 15:24
            jesli badania beda w porzadku, to zostane przy tabletkach
            cytologia i usg u mnie ok
            co poza wskaznikiem alat, aspat, bilirubiny, morfologii i cholesterolu badacie cyklicznie?
            fibrynogen? proba krzepliwosci?
            czy dostajecie skierowanie od lekarzy rodzinnych? bo moj rok temu powiedzial, ze to moja kwestia czy sie badam czy nie ;/ i dal skierowanie jednorazowo
            dzieki za wskazowki
            • claratrueba Re: robić przerwę czy nie robić? 03.09.12, 10:39
              krzepliwość koniecznie czyli fibrynogen i czas protrombinowy
              trójglicerydy- koniecznie
              cukier
              trzeba kontrolować ciśnienie regularnie
              lekarzy państwowych i ich wielką łaskę mam w d... , Skierowanie biorę od ginekologa (oczywiście prywatnego) i płacę za badania. nawet w wydaniu full-wypas (które robię ze względu na mój wiek a nie antykoncepcję) to jest koszt max. 100-150 zł. W końcu to tylko raz w roku.
        • bambinaa Re: robić przerwę czy nie robić? 04.09.12, 13:42
          Powinnaś uważać szczególnie wtedy by nie zajść w ciążę! Moim zdaniem jeśli nie chcesz jeszcze dziecka, to po co się denerwować? Jakbyś się zdecydowała, to wtedy jeśli (odpukać) byłyby jakieś problemy zajmiesz się nimi na poważnie, a nie tak na próbę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka