szklanka13 04.08.04, 23:10 Czy któraś z Was bierze te tabletki? Podobno kosztują tylko 9zł. Aż wierzyć mi się nie chce, że za tę cenę one mogą działać tak skutecznie, jak inne. Czy znacie skutki uboczne tego leku? Czy warto zmienić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tygrysica_krakow Re: MICROGYNON21 05.08.04, 09:10 Moim zdaniem są super. NIe mam po nich bolów głowy ani rzadnych plamień, libido też OK. Są prawie idealne. Ale wzrósł mi po nich apetyt i martwi mnie to. Ma to podobno minąć- i chciałabym by minęło bo te tabletki są na prawdę dobre i nie chcę ich zmieniać. Każda kobieta reaguje na hormony inaczej więc to, że ja mam apetyt nie znaczy, że ty też musisz go mieć. Myślę, że przy tej wspaniałej cenie warto choć spróbować. A nóż będą dla ciebie dobre... Odpowiedz Link
szklanka13 A problemy z cerą? 05.08.04, 11:05 Przeglądałam wcześniejsze posty o tym leku, niektóre dziewczyny pisały, że mają straszne kłopoty z cerą. No i wzrost wagi - to też mnie zastanawia. Teraz biorę Logest i czuję się po nim naprawdę dobrze, ale 33zł co miesiąc to nie tak mało. Mam teraz dylemat, zwłaszcza, że Microgynon nie jest - PODOBNO - tak nowoczesny jak Logest. Odpowiedz Link
mmonia74 Re: A problemy z cerą? 06.08.04, 13:46 brałam kiedyś Microgynon przez dłuższy czas; schudłam po nim bez żadnej diety; cera była w porządku, z tym, że ja nie mam z nią problemów; jedyny minus to: po dłuższym okresie przyjmowania spadło mi libido. Odpowiedz Link
inne Re: MICROGYNON21 18.11.04, 18:21 ja brałam przez prawie rok i wszystko było ok, oprócz tego że mi libido zjechało na zero. Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: MICROGYNON21 14.08.04, 23:19 Łykam je od osmiu lat minus dwie ciaże. Spróbuj a przekonasz sie czy tobie służą. A kosztuja 9 zł bo sa refundowane. Bez refundacji cos ok. 20 zł Odpowiedz Link
justyna.w Re: MICROGYNON21 17.08.04, 18:42 to ze pigulki sa tansze niz zwykle, gdyz sa refundowane ni eoznacza ze sa mniej skuteczne, gdyz nie bylyby dopuszczone do sprzedarzy gdyby nie byly skuteczne jak inne. jest jeszcze rigevidon za chyba 6 zeta i stediril za 3 zeta.wszytskie ten sam sklad maja, tylko skladniki pomocnicze sa inne i firma.wszytskie firmy tych tabletek czyli schering,wyet i richter sa znane i popularne,wiec nie sa to firmy krzak.tabletki sa refundowane z tego powodu ze sa zarejestrowane jako leki regulujace miesiaczke a nie jako antykoncepcja.poza tym sa to tabletki z estrogenem 2 generacji czyli tej starszej-sprawdzonej i czesto chwalonej ze lepsza.podobno 2 generacja jest bezpieczniejsza dla żył.zreszta nigdy nie sluchasj opinii na temat pigul bo jest to baaaaaaaardzo indywidualna sprawa kazdego organizmu.jeden chwali sobie takie a drugi inne tabletki.jesli masz problemy z cera to dla ciebie raczej polecana jest diane- 35.ale to stwierdzic powinien lekarz. Odpowiedz Link
moboj Re: MICROGYNON21 17.08.04, 23:31 a od kiedy jest tak, że to, co tańsze musi być gorsze? microgynon jest po prostu refundowany i dlatego kosztuje mniej niż inne tabletki. bez refundacji kosztuje około 20 złotych. brałam microgynon wiele lat i byłam bardzo zadowolona - nie miałam ŻADNYCH skutków ubocznych, nie przytyłam, nie miałam problemów z cerą. poza tym coraz częściej słyszy się o tym, że właśnie tabletki z progestagenem II generacji są znacznie zdrowsze niż te wszystkie nowoczesne harmonety czy logesty. Odpowiedz Link
ola81 Re: MICROGYNON21 17.11.04, 17:51 Microgynon ma prawie identyczne składniki jak Diane-35. Biore microgynon od 3 lat i jestem zadowolona!! Odpowiedz Link
sol_bianca Re: MICROGYNON21 18.11.04, 11:57 ola81 napisała: > Microgynon ma prawie identyczne składniki jak Diane-35 Nie znam się, ale trudno mi w to uwierzyć. Po pierwsze, Diane35 to nie są pigułki antykoncepcyjne! Tzn. zapobiegają ciąży, ale służą przede wszystkim do celów leczniczych (przy problemach hormonalnych, np. trądzik, nadmierne owłosienie). Natomiast Microgynon to pigułki antykoncepcyjne o małej zawartości hormonów. Tyle wiem. A nie mogę uwierzyć też dlatego, że biorę Microgynon i nie mam żadnych efektów ubocznych, za to po Diane czułam się bardzo źle i musiałam szybko odstawić. Odpowiedz Link
burczykowa Re: MICROGYNON21 18.11.04, 14:20 Jaka ty głupiutka jesteś! Ale reklama tobą kieruje!!! Diana to PRZEDE WSZYSTKIM ANTYKONCEPCJA. Tylko starym łatwiej wytłumaczyc, dlaczego łyka się tabletki.Sprawdź skład- może masz znajomych farmaceutów, to się przekonasz.Ale numer- taka głupota!!! Odpowiedz Link
sol_bianca Re: MICROGYNON21 19.11.04, 11:20 Reklama, to właśnie mówi, że Diane to antykoncepcja. A przeczytaj sobie ulotkę dołączoną do opakowania. Stoi jak byk, że działanie antykoncepcyjne jest DZIAŁANIEM UBOCZNYM leku. Odpowiedz Link
sol_bianca Re: MICROGYNON21 19.11.04, 11:46 Diane jest w Polsce zarejestrowana jako lek zwalczający trądzik. Możesz sobie sprawdzić w rejestrze leków. Pomysł z tłumaczeniem rodzicom mnie okropnie rozbawił; może niedługo zaczną sprzedwawać pigułki antykoncepcyjne w opakowaniach z napisem "Landrynki"? )))) www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=3837&alt=85 "Ze względu na skład tego leku powinno się stosować Diane 35 w celach leczniczych, ale przy okazji spełnia on również funkcję tabletek antykoncepcyjnych i może być stosowany jako jedyny środek zapobiegania ciąży." www.agnieszka.com.pl/antykoncepcja/pigulki_jednofazowe.html "Preparat Dianę 35 jest specyficznym środkiem, zasadniczo służącym do leczenia u kobiet objawów androgenizacji czyli trądzika i łojotoku na tle hormonalnym oraz nadmiernego owłosienia typu męskiego (hirsutyzmu)." www.federa.org.pl/publikacje/ulotki/antykul.htm "Do grupy leków o działaniu antykoncepcyjnym należy także Diane-35*. Nie jest to jednak typowy środek antykoncepcyjny. Przepisywany jest często jako wartościowy preparat w leczeniu trądziku." Odpowiedz Link
kamaoka Re: MICROGYNON21 03.09.04, 09:09 no wlasnie, duzo osob je tutaj chwali a ja niestety mialam strasziwe klopoty z cera, z tm ze przed microgynonem bralma diane - na problemy z cera, przy czym u mnie te problemy to chyba (mowie chyab bo u nas sie nie robi zadnych badanw tym kierunku tez troszke genetycznie - moja mama ma tradzik rozowaty, ja zmienilam diane na micro ze wzgledu an to ze mialam problemy z koresem - zanikal, zamiast krwi byl brazowy sluz, do tego bole glowy, placze, bole nog no ale niestety microygon tak mi pogorszyl cere i do tego zmniejszyl piersi (niestety na tym interesie z pigulkami jestem in - jesli chodzi o piersi - przed wszystkim mialam takie srednie B a przed okresem duze B, a teraz? duze A a [przed okresem sredenie B a byl moment jak bralam diane ze miaalm normlanie duze B,a przed okresem male C a wage mam mniej wiecej taka sama - 52kg) teraz znow biore diane, bo musze cere podleczyc, a potem? hmm... moze wezme cilest bo w pewnym momencie tez go bralam, a moze wybiore jakeis pigulki II gereneracji - bo te zyly... pzdr Odpowiedz Link
sweetsusana Re: MICROGYNON21 16.09.04, 13:25 Brałam mercilon i po nim mialam problemy z cera i straszne plamienia cały czas. Pozniej Cilest ale po nich ciagle placze i depresje. teraz biore Microgynon21 i nie czuje zebym brala jakies tabletki. Sa swietne( dla mnie oczywiscie) Pozdro Odpowiedz Link
sol_bianca Re: MICROGYNON21 18.11.04, 12:00 kamaoka napisała: > bralma diane - na problemy z cera, przy czym u > mnie te problemy to chyba (mowie chyab bo u nas sie nie robi zadnych badanw > tym kierunku tez troszke genetycznie - moja mama ma tradzik rozowaty, > ja zmienilam diane na micro ze wzgledu an to ze mialam problemy z koresem - > zanikal, zamiast krwi byl brazowy sluz, do tego bole glowy, placze, bole nog - uważaj na Diane, to są objawy przy których kategorycznie nie wolno brać tego leku! Poczytaj sobie ulotkę informacyjną, tam są opisane możliwe powikłania po Diane (np. zakrzepica). Co do piersi, to mi po Diane też urosły, ale przy tym bardzo bolały. Lepiej leczyć trądzik mniej inwazyjnymi metodami niż ryzykowac chorobę. Odpowiedz Link
burczykowa Re: MICROGYNON21 18.11.04, 14:22 Brałaś Dianę i nie pomogło? Bo to bardzo rzadko pomaga. Zapytaj dobrego dermatologa. Odpowiedz Link
enona Re: MICROGYNON21 17.11.04, 23:09 Ja musiałam odstawi po pierwszym miesiacu brania - największy koszmar te 21 dni!!! Dopadły mnie praktycznie wszystkie skutki uboczne /oprócz tycia/. Cera - masakra!!! Przeszłan na Cilest, ale coś doły się zaczynają mi po nim, a może to tylko ten okres jesienno-zimowy.. Pozdrawiam Odpowiedz Link
martita79 MICROGYNON21 18.11.04, 14:01 Owszem, Microgynon jest tani, bo jest refundowany. Jest tak samo skuteczny jak inne pigułki anty. Niestety nie należy do pigułek nowoczesnych i zawiera więcej hormonów niż np. Harmonet czy Logest. Brałam go kiedyś przez pare miesięcy, ale dobijało mnie to, że ginio nie chciał wypisać recepty na więcej niż 2 opakowania (właśnie przez tę refundację), a znudziło mi się bieganie co 2 m-ce do lekarza po nowa receptę, tym bardziej, że musiałam to robić w godzinach pracy. Teraz biore Logest i do lekarza chodzę po receptę raz na 4 m-ce. A tak poza tym biorę jeszcze 2 opakowania Logestu i robię przerwę na... wiecie co :- ), ale to już inna historia, pozdrawiam. Odpowiedz Link
ola81 Wniosek 19.11.04, 09:09 Jaki z tego wniosek, że kazda z nas ma inne doświadczenia inny organizm i nie da się doradzic w takich sprawach jakie tabletki są lepsze...Niestety wszystko wychodzi po tym jak się zacznie juz jakieś brac.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
lexisk Re: MICROGYNON21 19.11.04, 20:47 UZYWAM TYCH TABLETEK W SUMIE OD 18 ROKU ZYCIA I SA DLA MNIE NAJLEPSZE.ZMIENIALAM JE NA INNE ,ALE SKUTEK BYL OPLAKANY.ZAWSZE WRACALAM DO MICROGYNONU.DLA MNIE REWELACJA_CENA,ABSOLUTNY BRAK UCIAZLIWYCH OBJAWOW,JAK NARAZIE BRAK DZIECKA,I NIE PRZYBYLAO MI W TALII,O CO BALAM SIE NAJBARDZIEJ.DYWAGACJE NA TEMAT NISKIEJ CENY POZOSTAWILABYM SNOBKOM I STEREOTYPIARZOM.POZA TYM ISTNIEJE REFUNDACJA. Odpowiedz Link
kiwigirl Re: MICROGYNON21 20.11.04, 15:10 ja brałam (bo wlasnie odstawiłam) microgynon prze dobre 4 lata non stop (wcześniej inne, ale były plamienia ip) i ogólnie nie było żadnych po mni probelmów. waga bez zmian, żadnych napadów apetytu,dołów, pryszczy itp - nic z tego co opisują dziewczyny. jedyny problem to to, ze w końcy libido spadlo do zera. jakby było mozliwe to nawet by było na minusie!!! potrafiłam nie mieć ochoty na seks tygodniami, a jak już się kochaliśmy (no bo on musi... a mnie głupio ze nie chce) toczasami mnie to nawet nie podniecalo. raz nawet zasnęłam "w trakcie"... no comments. ostanowiłam odstawić i czekam na reakcję mojego organizamu... miałam jakies 2 tyg po odstawieniu dobre 4-5 dni totalnego napalenia - normalnie jak 14atek - myslałam tylkoo seksie - przeszkadzało mi to w pracy! potem przeszło, więc sobie wydumałam ze to pewnie były okolice owulacji. Jesli tak to znaczy ze mójorganizm zaczął od razu w dobrym tempie teraz czekam na mojego faceta - wraca za tydzień - zobaczymy jakie zmiany zaszły w moim "nastawieniu" poza tym wróciły objawy których nie miałam trakcie tych lat na pigułkach - obolałe piersi przed okresem... czuję się jak dojna krowa Odpowiedz Link