Dodaj do ulubionych

Yasminelle i Yasmin....na co zmienić???

04.06.14, 20:42
Witajcie,

Mam chyba problem a do ginekologa mogę dzwonić/iść dopiero w poniedziałek kiedy muszę wziąć nowe opakowanie tabletek. A problem jest taki: brałam ok 8 miesięcy Yasminelle i do pewnego momentu poza tym, że się zrobiłam strasznie płaczliwa to nic się nie działo. Jednak przez trzy ostatnie opakowania, za każdym razem od trzeciego blistra miałam plamienia do końca brania pigułek. Potem czysto i krwawienie z odstawienia. Po konsultacji z lekarzem zmieniłam tabletki na Yasmin, bo lekarz uznał, że poprzednie są za "słabe" czy coś w tym stylu. Skończyłam czwarte opakowanie, a sytuacja przez cały czas ta sama. Za każdym razem w trakcie brania pigułek w trzecim tygodniu jest plamienie. Może i Yasminelle i Yasmin nie są dla mnie? Dodam, że kiedyś brałam Diane i tam z kolei nic takiego się nie działo poza tym, że miałam straszne skurcze łydek. Macie jakieś rady? Przyznam się, że nie znam się na typach tabletek, ilufazowe i różne generacje. Któraś z was z podobnego powodu odstawiła Yasmin na rzecz innych tabletek?
Obserwuj wątek
    • plater-2 WIKI ! 17.07.14, 00:39
      Yasmin / Yaz birth control pills

The FDA has warned Bayer for misstating the benefits of Yasmin (also known as Yaz) while understating its risks.[34][35][36] In 2011, the FDA's panel of experts voted 15 to 11 that the benefits of Yasmin and related oral contraceptives outweighed the risks, and voted 21-5 that the labeling on Yaz was inadequate and needed more information about the potential risk of blood clots in the legs and lungs.[37] In April 2012, the FDA ordered Bayer to change its U.S. labeling to reference the increased risk for blood clots.[38] Subsequently, a meta analysis suggested that birth control pills of the class Yasmin belongs to raise the risk of blood clots to a greater extent than some other classes of birth control pills.[39]
    • amanda872 Re: Yasminelle i Yasmin....na co zmienić??? 06.08.14, 21:51
      ja odstawiłam Jasmin po 2 miesiącach, bo nikt nie mógł ze mna wytrzymać. Była płaczliwa, strasznie sie denerwowałam, byłam całkiem rozbita. Zmieniłam na Diane i wszystko wróciło do normysmile Ale to chyba indywidualna sprawa...
      • plater-2 Re: Yasminelle i Yasmin....na co zmienić??? 07.08.14, 20:02
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,13490596,USA__Bayer_placi_gigantyczne_odszkodowania_za_pigulki.html
    • annthonka Re: Yasminelle i Yasmin....na co zmienić??? 08.08.14, 15:29
      Ale czy lekarz to Ci zmienia te tabletki tak na chybił-trafił, czy najpierw zlecił Ci wykonanie wszystkich badań i dopiero na ich podstawie dobrał tabletki?
      • doral2 Re: Yasminelle i Yasmin....na co zmienić??? 08.08.14, 19:46
        a może lekarz zmienia na tabletki, jakie jej inne dziewczyny na forum doradziły....?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka