Dodaj do ulubionych

boję się -help :-(

24.01.06, 10:47
Bardzo proszę Was o radę , chyba panikuję, ale...

Dzisiaj skończyłam pierwsze opakowanie Yasmin i zaczynam 7 dni przerwy. To
moje pierwsze tabletki. Przez pierwsze 10 dni miałam plamienia, ale poza tym
czuję się bardzo dobrze-żadnych skutków ubocznych. Wcześniej stosowałam przez
28 dni plasterki i to była moja pierwsza antykoncepcja. Bardzo boję się ciązy,
więc przy plasterkach cały czas uzywalismy prezerwatyw. Przy Yasminie to samo.
Raz kochaliśmy się podczas brania tabletek bez prezerwatywy. Było to w
dziesiątym dniu brania tabletki. Następnego dnia po stosunku bez prezerwatywy,
plamnienia od razu ustąpiły. Od trzech dni odczuwam lekkie mdłości. Czy to
może być ciąża???
Nie zapomniałam o żadnej tabletce, brałam codziennie między 19, a 20 . Jednak
na innym forum przeczytałam, ze przez pierwszw 14 dni brania tabletek,
najlepiej stosować dodatkowe zabezpieczenie. Teraz jeszcze te dziwne
objawy-boję się sad
Obserwuj wątek
    • the_kami Re: boję się -help :-( 24.01.06, 11:19
      Żartujesz sobie?
      Przeczytałaś ulotkę?
      Rozmawiałaś z lekarzem, czy kupiłaś te środki na bazarze?
      Jeśli brałaś pigulki regularnie, nie miałaś kłopotów żołądkowych, nie brałaś
      żadnych leków wchodzących w interakcje z pigułkami - nie jesteś w ciąży.
      Natomiast te objawy to może być reakcja organizmu na hormony z pigułek.
      I nie, to nie jest prawda, że trzeba zabezpieczać się dodatkowo przez pierwsze
      14 dni - ULOTKA powinna być dla Ciebie wyznacznikiem, a nie 'inne forum'. W
      ulotce napisane jest, że pigułki zabezpieczają od peirwszego dnia, jeśli
      zaczynasz je brać pierwszego dnia krwawienia, są też opisane sytuacji przejścia
      z jednej metody antykoncepcji na inną...

Swoją drogą to dziwne - ja nigdy nie miałam takiej jazdy. Pewnie, że przez x lat
      kiedy już seks uprawiałam - nie chciałam, a nawet BARDZO NIE CHCIAŁAM zajść w
      ciążę. Łykałam więc tabletki zgodnie z ulotką i nie histeryzowałam. Czasem
      brałam antybiotyki, miałam kłopoty żołądkowe, tkliwe piersi, czasem miałam
      mdłości (szczególnie na początku, w autobusach, jak jeździłam tyłem do kierunku
      jazdy). Ale w życiu nie zdecydowałabym się na szprycowanie hormonami _i_
      prezerwatywy. To byłoby dla mnie zdecydowanie zbyt duże wyrzeczenie. I przez z
      górą 8 lat pigułki wystarczały. Jeśli im nie wierzysz - nie obciążaj wątroby,
      tylko przejdź na NPR + prezerwatywa (tzn. prezerwatywa _zawsze_ + obserwacja
      organizmu, żeby uniknąć współżycia w okresie płodnym) - i zdrowiej będzie, i
      skutecznie.
      • saba76 Re: boję się -help :-( 24.01.06, 12:11
        Brałam przez prawie 10lat pigułki przenigdy nie stosowałam przy nich
        prezerwatywy ,od pierwszego opakowania włącznie ,a potrafiłam kochać się zaraz
        jak tylko zginą okres.
        Nie rozumiem paniki, przeciesz po to bierzesz hormony ,żeby nie zajść. Reakcje
        w czasie pierwszych 3 a nieraz 6 mc mogą być rożne od mdłości do zawrotów
        głowy, później reguluje się to samoistnie ,lub jeżeli nie przechodzi wymaga
        zmiany środka na inny ( zawartość hormonów)
        Jeśli tak bardzo panikujesz zrób test ciążowy.
        Antykoncepcja hormonalna jest bardzo skuteczna, a wpadki zdążają !! nie
        muszą !! się ,gdy zapomnisz pigułki i masz jakieś dodatkowe kłopoty żołądkowe,
        lub bierzesz bardzo nieregularnie, czy bierzesz leki które mają wpływ na
        pigułki, dlatego zawsze mów lekarzowi o braniu pig..
        Ja przeszłam na spirale już się nie faszeruje, niestety nie mam regularnych
        okresów i NPR jest dla mnie mało wiarygodna metodą ,choć bym wołała ją.

CZYTAJ ULOTKI
        • agusia_1988 Re: boję się -help :-( 24.01.06, 14:44
          ja juz w pierwszym dniu wspolzylam(oczywiscie ja taka "madra" najpierw wspolzylam a potem wzielam pigulke.ale coz poradzic jak czlowiek nie moze wytrzymac i ma dosyc ograniczen w postaci gumek).na mojej ulotce raczej jest napisane ze diane wykazuje naychmiastowe dzialanie i nie ma potrzeby stosowania dodatkowych zab.zawsze w trakcie przerwy sie zastanawialam sie czy mi wystapi okres czy nie-ale zawsze wystepowal.
          moja siostra jedynie mi poradzila zastosowac dodatkowe zabezpieczenie przez 2 tygnie ale jej nie posluchalam
      • majka995 Re: boję się -help :-( 25.01.06, 13:43
        Nie zgodze sie z Toba ze pigułki zabezpieczaja od pierwszego dnia, nie wypisuj
        takch bzdur. Mój ginekolog, zreszta doskonały lekarz czekac 7 dni, oczywuiscie
        jesli było to pierwsze opakowanie pigułek. Dopiero po 7 dniach pozwolił kochac
        sie bez dodatkowej ochrony
        Pozdrawiam
        • the_kami Re: boję się -help :-( 25.01.06, 19:04
          majka995 napisała:

> Nie zgodze sie z Toba ze pigułki zabezpieczaja od pierwszego dnia, nie wypisuj
          > takch bzdur.

Hehehehe... big_grinDD

> Mój ginekolog, zreszta doskonały lekarz czekac 7 dni, oczywuiscie
          > jesli było to pierwsze opakowanie pigułek. Dopiero po 7 dniach pozwolił kochac
          > sie bez dodatkowej ochrony

Poradź swojemu ginekologowi, doskonałemu zresztą lekarzowi, żeby poczytał ulotki
          pigułek ;-DDD
          W przypadku pierwszego opakowania pigułek - jeśli pierwsza pigułka jest wzięta
          pierwszego dnia krwawienia - zabezpieczna OD RAZU.

pigulka.schering.pl/ulotka.php
          www.wyeth.pl/yellow_area/information.asp?ID=256
          www.wyeth.pl/yellow_area/information.asp?ID=100
          www.pfm.pl/u235/navi/199178
          www.janssen-cilag.pl/disease/detail.jhtml?itemname=contraceptive
          www.antykoncepcja.pl/index_pliki/faq3.htm
          www.resmedica.pl/ffxraportakt.html
          I tak dalej, i tak dalej...
    • asiax18 Re: boję się -help :-( 25.01.06, 23:30
      bo wiecie, najbezpieczniejsza metoda antykoncepcji, po której ma sie CAŁKOWITĄ
      pewność to pigułka, prezerwatywa, do tego jeszcze krem plemnikobójczy, wkładka
      domaciczna i globulki dopochwowe!! Wtedy będziesz pewna
      • agusia_1988 Re: boję się -help :-( 25.01.06, 23:40
        a ja czytalam jakis rop temu w starej(chyba lata 70-80) domowej encyklopedi zdrowia ze pigulki zab w 60% a tu prosze juz okolo 99%, nie co mniej niz 100%
        • the_kami Re: boję się -help :-( 25.01.06, 23:55
          agusia_1988 napisała:

> a ja czytalam jakis rop temu w starej(chyba lata 70-80) domowej encyklopedi zdr
          > owia ze pigulki zab w 60% a tu prosze juz okolo 99%, nie co mniej niz 100%

Radzę zmienić źródła informacji na nowsze suspicious
    • tytusek1983 Re: boję się -help :-( 27.01.06, 08:53
      wiem, ze panikuję, ale to moje pierwsze tabletki, pewnie mi przejdzie smile
      Dzisiaj jest 4 dzień bez tabletki i zrobiłam test-negatywny. Nie mam jednak
      okresu. Wczoraj włożyłam tampon i miałam tylko jedna małą plamkę krwi, dzisiaj
      to samo. Czy to normalne??
      • the_kami Re: boję się -help :-( 27.01.06, 09:34
        Nie używaj tamponów jeśli nie masz krwawienia. Toć to nawet w instrukcji jest
        napisane!
        Tampon jest bezpieczny wtedy, kiedy wchłania wilgoć, stosowany 'na sucho' może
        powodować mikrourazy i w efekcie infekcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka