beybe_25 19.11.07, 13:29 Dziewczyny, chciałam się zapytać, jak długo ważne są wyniki badań cytologicznych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fabiankaa Re: cytologia 19.11.07, 16:19 jak dlugo? do kolejnego badania cytologicznego. A przecietna kobieta powinna roic cytologie raz w roku ( o ile lekarz nie zaleci czesciej). Odpowiedz Link
beybe_25 Re: cytologia 19.11.07, 16:52 We wrzesniu robilam cytologie i nie bylam jeszcze u lekarza tego skonsultowac, bo poprostu jest mi na to brak czasu. Dlatego sie pytam, czy jesli bym poszla w grudniu, to badania beda aktualne. Odpowiedz Link
turzyca Re: cytologia 19.11.07, 17:16 Beda aktualne. Ale jesli nie wyszedl Ci dobry wynik, to ja bym postarala sie przejsc wczesniej, bo moze sie okazac, ze odkladanie wizyty umozliwi rozwiniecie sie rakowi - trzy miesiace to w onkologii mnostwo czasu. Odpowiedz Link
martwybiskup Re: cytologia 29.11.07, 21:34 No wlaśnie jak to jest? Czy to nie zalezy od grupy? Ja mam II grupe i chyba musze robic cytologie co 3 miesiące. Czy jakaś pani się na tym zna? Odpowiedz Link
turzyca Re: cytologia 29.11.07, 22:51 Mialam zamiar wytlumaczyc laicko, ale uznalam, ze nie od rzeczy jest tez wklejenie linka do jakiegos porzadnego artykulu. Ten mi sie podoba: www.skotnicki.pl/ginekologia/content/view/27/49/ a jak sie komus nie chce wglebiac, to najprosciej: grupa I - wszystko w porzadku. grupa II - sa jakies nietypowosci, ale bez wiekszych powodow do niepokoju. Bardzo czesto zdarza sie u pacjentek z nadzerka. Ale lekarz moze uznac z jakis wzgledow, ze badanie potrzebne jest czesciej. W sumie nawet nadzerek nie powinno sie zaniedbywac. grupa III - wystepuja zmienione komorki. Z roznych przyczyn, czasem takze z powodu nadzerki. Zaleznie od potrzeby podejmuje sie roznego typu leczenie lub dalsza diagnostyke. To jest pierwszy sygnal, ze sie cos dzieje i moze to byc cos bardzo powaznego. Dlatego jesli wyszla nam trzecia grupa, to trzeba isc do lekarza bardzo szybko. grupa IV - poczatki raka. grupa V - rak. Przy grupie IV i V potrzebne jest _natychmiastowe_ podjecie leczenia! Odpowiedz Link