Gość: Gośka IP: *.chello.pl 16.01.04, 23:36 Czy ktoś z Was czytał "Życie -instrukcja obsługi"trgo autora?! Co możecie napisać o tej pozycji/warto ją przeczytać!????????????????? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: Perec Georges 16.01.04, 23:47 Juz bylo o nim sporo - ale nie wiem, czy mial swoj watek... ja jeszcze sie nie zabralam za "Zycie..." ale opinia Ash3 w watku "Co kupic do biblioteki" bardzo mnie zachecila. Poza tym moj maz to czytal w oryginale i zarzucial twierdzac, ze to okropne nudziarstwo, bo caly czas tylko opisy mieszkancow jednego domu (moj maz to wielbiciel akcji) - co tez jest dla mnie pozytywnym komentarzem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: Perec Georges 19.01.04, 12:14 Polecam, ksiazka niezwykla, miejscami wzruszajaca, wciagajaca - ale nie akcja tylko tropieniem zwiazkow... Czy wszystko laczy sie ze wszystkim? Perec napisal te powiesc w ten sposob, ze takie synchroniczne ujmowanie rzeczy, zdarzen samo sie narzuca... A propos zagadnienia czy zaczynac od "Zycia..." czy nie, to polecam tytulem wporwadzenia fragment Pereca z Litertury na S. (nr 11-12/ 1995), gdzie jest tez poslowie tlumacza z instrukcja czytania dziela Pereca. Ogromnie duzo daje (mnie ososbiscie) wglad w szczegolowosc i sens metody obranej przez Pereca do napisania Zycia... "Rzeczy" oraz "czlowieka ktory spi" warto przeczytac wczesniej z jeszcze jednego powodu: Perec cytuje w "zyciu..." sam siebie czyli te dwie ksiazki rowniez. Tropienie cytatow jest odrebna fascynujaca przygoda z ta ksiazka. Natoimast NIE warto moim zdaniem sugerowac sie tym, ze "Rzeczy" byly wczesniej - Perec w "zyciu..." jest o lata swietlne od tej swojej wczesnej ksiazki- jesli chodzi o metode, spoleczenstwo ktore opisuje, klimat etc. Tak wiec: polecam omowienie tlumacza W. Brzozowskiego z LnS i potem zatopienie sie w zakamarkach pewnej paryskiej kamienicy i nie tylko... (wlasciwie z Perekeim przemierzamy caly swiat ale o tym cyt:)). Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Perec Georges 19.01.04, 13:54 A ja właśnie odradzam czytania demaskatroskiego kawąłak w "Literaturze na Świecie". Przeczytałam w trakcie czytania " Życia..." ...i sie zniechęciłam :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G-t-b Re: Perec Georges IP: *.acn.pl 16.01.04, 23:48 Czytałam. I polecam bardzo, bo to naprawdę literatura wyższych lotów. Jeśli czytałaś inne książki Pereca, to i "Życie..." powinno Ci się spodobać. Jeśli nic innego nie czytałaś i nie znasz zbytnio 'oulipowskiego' stylu, to polecam Ci "Rzeczy", pierwsza książkę Pereca, która z jednej strony da Ci posmakować jego stylu, a z drugiej strony, gdyby okazało się, ze ów styl Ci nie odpowiada, to jest na tyle cieniutka (a w każdym razie znacznie cieńsza niż "Życie..."), ze zbyt wielu ewentualnych "cierpień" Ci nie zdąży dostarczyć. ;) Polecam tez "Człowieka, który śpi" - dzieło genialne i wyjątkowe. Pod względem formalnym książkowy przykład postmodernizmu. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Perec Georges 17.01.04, 10:30 Tu masz o perecu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=4103151&a=4103151 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Perec Georges IP: *.chello.pl 17.01.04, 11:24 Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi,tak czytałam recenzję w prasie na temat jednej z jego książek"Człowiek który spi".Ale najpierw wezmę się za "Rzeczy". A potem za "Życie instrukcja obsługi". Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Perec Georges 17.01.04, 12:10 To dobry wybór. " Rzczy " sa chyba najlepsze i objętością nie grzeszą:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minnie Re: Perec Georges IP: *.toya.net.pl 17.01.04, 19:28 "Człowiek, który śpi" - koniecznie. Świetna rzecz. Ale nie radzę czytać przez sesją :) Kto czytał, ten wie czemu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Re: Perec Georges IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 17:18 Fakt,przed sesją czytać "Człowieka,który śpi" nie jest rzeczą rozsądną,gdyż można do tej sesji w ogóle nie podejść... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dankeananke Re: Perec Georges IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 19.01.04, 17:00 Pereca..wszystko..czytac..wart. osobiście..mi ten sposób pisania bardzo, bardzo lezy i się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś