Dodaj do ulubionych

Perec Georges

IP: *.chello.pl 16.01.04, 23:36
Czy ktoś z Was czytał "Życie -instrukcja obsługi"trgo autora?!
Co możecie napisać o tej pozycji/warto ją przeczytać!?????????????????
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • staua Re: Perec Georges 16.01.04, 23:47
      Juz bylo o nim sporo - ale nie wiem, czy mial swoj watek... ja jeszcze sie nie
      zabralam za "Zycie..." ale opinia Ash3 w watku "Co kupic do biblioteki" bardzo
      mnie zachecila. Poza tym moj maz to czytal w oryginale i zarzucial twierdzac,
      ze to okropne nudziarstwo, bo caly czas tylko opisy mieszkancow jednego domu
      (moj maz to wielbiciel akcji) - co tez jest dla mnie pozytywnym komentarzem :-)
      • ash3 Re: Perec Georges 19.01.04, 12:14
        Polecam, ksiazka niezwykla, miejscami wzruszajaca, wciagajaca - ale nie akcja
        tylko tropieniem zwiazkow... Czy wszystko laczy sie ze wszystkim? Perec napisal
        te powiesc w ten sposob, ze takie synchroniczne ujmowanie rzeczy, zdarzen samo
        sie narzuca...
        A propos zagadnienia czy zaczynac od "Zycia..." czy nie, to polecam tytulem
        wporwadzenia fragment Pereca z Litertury na S. (nr 11-12/ 1995), gdzie jest tez
        poslowie tlumacza z instrukcja czytania dziela Pereca. Ogromnie duzo daje (mnie
        ososbiscie) wglad w szczegolowosc i sens metody obranej przez Pereca do
        napisania Zycia...
        "Rzeczy" oraz "czlowieka ktory spi" warto przeczytac wczesniej z jeszcze
        jednego powodu: Perec cytuje w "zyciu..." sam siebie czyli te dwie ksiazki
        rowniez. Tropienie cytatow jest odrebna fascynujaca przygoda z ta ksiazka.
        Natoimast NIE warto moim zdaniem sugerowac sie tym, ze "Rzeczy" byly wczesniej -
        Perec w "zyciu..." jest o lata swietlne od tej swojej wczesnej ksiazki- jesli
        chodzi o metode, spoleczenstwo ktore opisuje, klimat etc.

Tak wiec: polecam omowienie tlumacza W. Brzozowskiego z LnS i potem zatopienie
        sie w zakamarkach pewnej paryskiej kamienicy i nie tylko... (wlasciwie z
        Perekeim przemierzamy caly swiat ale o tym cyt:)).
        • ryza_malpa1 Re: Perec Georges 19.01.04, 13:54
          A ja właśnie odradzam czytania demaskatroskiego kawąłak w "Literaturze na
          Świecie". Przeczytałam w trakcie czytania " Życia..." ...i sie zniechęciłam
          :((((
    • Gość: G-t-b Re: Perec Georges IP: *.acn.pl 16.01.04, 23:48
      Czytałam. I polecam bardzo, bo to naprawdę literatura wyższych lotów.
      Jeśli czytałaś inne książki Pereca, to i "Życie..." powinno Ci się spodobać.
      Jeśli nic innego nie czytałaś i nie znasz zbytnio 'oulipowskiego' stylu, to
      polecam Ci "Rzeczy", pierwsza książkę Pereca, która z jednej strony da Ci
      posmakować jego stylu, a z drugiej strony, gdyby okazało się, ze ów styl Ci nie
      odpowiada, to jest na tyle cieniutka (a w każdym razie znacznie cieńsza
      niż "Życie..."), ze zbyt wielu ewentualnych "cierpień" Ci nie zdąży
      dostarczyć. ;)
      Polecam tez "Człowieka, który śpi" - dzieło genialne i wyjątkowe. Pod względem
      formalnym książkowy przykład postmodernizmu. ;)
    • ryza_malpa1 Re: Perec Georges 17.01.04, 10:30
      Tu masz o perecu

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=4103151&a=4103151
    • Gość: Gośka Re: Perec Georges IP: *.chello.pl 17.01.04, 11:24
      Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi,tak czytałam recenzję w prasie na temat
      jednej z jego książek"Człowiek który spi".Ale najpierw wezmę się za "Rzeczy".
      A potem za "Życie instrukcja obsługi".
      • ryza_malpa1 Re: Perec Georges 17.01.04, 12:10
        To dobry wybór.
        " Rzczy " sa chyba najlepsze i objętością nie grzeszą:)))
      • Gość: Minnie Re: Perec Georges IP: *.toya.net.pl 17.01.04, 19:28
        "Człowiek, który śpi" - koniecznie. Świetna rzecz. Ale nie radzę czytać przez
        sesją :) Kto czytał, ten wie czemu.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Zdanka Re: Perec Georges IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 17:18
          Fakt,przed sesją czytać "Człowieka,który śpi" nie jest rzeczą rozsądną,gdyż
          można do tej sesji w ogóle nie podejść...
    • Gość: dankeananke Re: Perec Georges IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 19.01.04, 17:00
      Pereca..wszystko..czytac..wart. osobiście..mi ten sposób pisania bardzo,
      bardzo lezy i się podoba.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka