Dodaj do ulubionych

PS i czlowiek z UFO

25.01.04, 14:38
Nie kumalem tej ksiazki. Mimo ze napisal ja Nienacki, to byla jakas
niesamochodzikowa. Nie pamietam z niej nic godnego uwagi, wydaje mi sie, ze
autor chcial na sile znalezc sie w tematyce sciencie fiction. Dla mnie bylo
to niestrawne. Przeczytalem raz i juz do tej ksiazki nie wroce. Inaczej niz w
przypadku pozostalych Samochodzikow.

Czy ktos lubi te ksiazke?
Obserwuj wątek
    • stonka69 Re: PS i czlowiek z UFO 25.01.04, 16:28
      Mi się bardzo podobała. Pamiętam jak szła w odcinkach w jakimś pisemku dla
      dzieci, chyba w Płomyku, jeszcze przed wydaniem książkowym. Nie miała
      wprawdzie tego swojskiego beztroskiego klimaciku mazurskiego (Templariusze,
      Nowe Przygody etc.) ale za to pachniała niesamowitością: Kolumbia, napad na
      muzeum złota, narkotyki, podróże w czasie. Ostatnio do niej zajrzałem tak
      gdzieś po 17 latach i wydała mi się jednak szmirą. Gusta się zmieniają.

Pozdrawiam,

Michał
    • rubeus Re: PS i czlowiek z UFO 25.01.04, 16:53
      Mi się od początku nie podobało...
      Za bardzo sztuczne, za mało samochodzikowate...
      • nefil Re: PS i czlowiek z UFO 25.01.04, 18:34
        Mi sie podobala, moze dlatego, ze przeczytalem ja jako pierwsza z serii.
        • lukas1492 Re: PS i czlowiek z UFO 25.01.04, 19:56
          Myśle, że Nienacki chciał spróbować swych sił w fantastyce. Oczywiście pod
          koniec chciał wszystko racjonalnie wytłumaczyć, jednak na stawanie się
          niewidzialnym i lewitację nie znalazł racjonalnego wytłumaczenia.
          • cze67 Re: PS i czlowiek z UFO 25.01.04, 21:49
            Pamiętam, że najbardziej mnie wkurzyło, gdy okazało się, że wszysto to mógłbyć
            tylko sen. Bez sensu.
            • czekolada72 Re: PS i czlowiek z UFO 26.01.04, 17:46
              I ja oddam swoj glos na "nie" jesli chodzi o te ksiazke, wlasnie bez tego
              specyficznego samochodzikowego klimatu.
              • t.o.m.e.k Re: PS i czlowiek z UFO 27.01.04, 09:17
                Ja tez nie polecam tej książki. Jeśli czytając ja po raz pierwszy - i jak dotąd
                jedyny - w wieku 14 lat (czyli w momencie jej "premiery") uznałem, że jest to
                ewidentna szmira, to myślę, że do dzisiaj nie zmieniłbym zdania. Początek jest
                jeszcze w miarę obiecujący. Zabawna sytuacja z panną Florentyną na początku,
                potem śledzący Tomasza tajemniczny facet w Bogocie - OK, to jeszcze jest w
                starym stylu. Ale potem romans z Teresą van Hagen (!!! - oni się tam naprawdę
                przespali w tym namiocie! Złożyli sobie ślub a co było potem... - doświadczenie
                mówi nam aż nadto ;-). Dalej te niewidzialne skafandry, lewitowanie... Totalne
                bzdury, których wcale nie musiało być...
                Podejrzewam, że Nienacki miał wtedy chyba pomysł na dwie książki, ale oba
                upchnął w jednym Samochodziku no i wyszedł mu taki nieciekawy "bigos".
                • aeris Re: PS i czlowiek z UFO 27.01.04, 16:36
                  a ja bardzo lubie ta czesc. moze wlasnie dlatego ze jest inna niz Reszta
                  • harley_davidson Re: PS i czlowiek z UFO 28.01.04, 18:27
                    Dla mnie jest to jedna z najlepszych pozycji. Myśle że Nienacki w pewien sposób
                    poczuł że już długo nie pożyje. tak ja ją odbieram jak Kapuśniaczek De Funesa.
                    Czytałem ją jako ostatnia juz jako dojrzały człowiek i powiem szczerze, dawo nie
                    czułem tego dreszczyku co kiedyś. Dla mnie jest wspaniała jak Teresa von Hagen...
    • sebekbiker Re: PS i czlowiek z UFO 11.02.04, 23:45
      Ja uważam tą część za jedną z najlepszych - tak strasznie mnie wciągnęła że
      przeczytałem całą w 1 DZIEŃ!!!
    • lolek001 Re: PS i czlowiek z UFO 12.02.04, 21:24
      Moze nie powinienem sie odzywac bo ta ksiazke czytalem ze 20+ lat temu ale
      pamietam ze zostawila mi jakis dziwny niesmak jakiego wymuszonego
      przeciagniecia serii. Zdaje sie ze byla do ..py. A w kazdym razie najgorsza z
      serii.
      • graz.ka Re: PS i czlowiek z UFO 12.02.04, 22:19
        Nie podobała mi się - i nie podoba dziś. Bez klimatu, wdzięku i bez sensu. :-/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka