05.02.04, 19:53
Pozwalam sobie odnowic watek i zadac zagadke :
jakiej masci byl Prot?
Obserwuj wątek
    • lou24 Re: Zagadki2 05.02.04, 19:56
      czyzby popielaty dog???
    • lou24 Re: Zagadki2 05.02.04, 19:57
      czyzby dog blekitny?
      • czekolada72 Re: Zagadki2 05.02.04, 19:58
        bingo! Twoja kolej!
        • lou24 Re: Zagadki2 05.02.04, 20:03
          co to jest "hully-gully"?
          • turek123 Re: Zagadki2 06.02.04, 09:21
            lou24 napisała:

> co to jest "hully-gully"?

Taniec? Zagadki są coraz trudniejsze, ale to fajnie!
            • lou24 Re: Zagadki2 06.02.04, 12:33
              jak najbardziej! to jest taniec nowoczesny, który uprawiala ciotka Zenobia :)
              twoja kolej :)
              • turek123 Re: Zagadki2 06.02.04, 12:38
                lou24 napisała:

> jak najbardziej! to jest taniec nowoczesny, który uprawiala ciotka Zenobia :)
                > twoja kolej :)

No teraz będzie trudne: wymieńcie 2(!) Billów z serii PS (dla ułatwienia
                odrzuciłem człowieka z Ufo)
                • waldic Re: Zagadki2 06.02.04, 13:01
                  > No teraz będzie trudne: wymieńcie 2(!) Billów z serii PS (dla ułatwienia
                  > odrzuciłem człowieka z Ufo)
                  Pierwszy i niepodwazalny to Bill Arizona ze Zlotej Rekawicy. Drugi, hm, chyba
                  ze Wilhelma Tella liczysz za Billa wg wzoru Wilhelm = William = Bill
                  • turek123 Re: Zagadki2 06.02.04, 13:06
                    waldic napisał:

> > No teraz będzie trudne: wymieńcie 2(!) Billów z serii PS (dla ułatwienia
                    > > odrzuciłem człowieka z Ufo)
                    > Pierwszy i niepodwazalny to Bill Arizona ze Zlotej Rekawicy. Drugi, hm, chyba
                    > ze Wilhelma Tella liczysz za Billa wg wzoru Wilhelm = William = Bill

Pierwszy strzał - 10! Ale drugi Bil to Bil, żaden William Tell:-)
                    • turek123 Re: Zagadki2 06.02.04, 13:12

Mała podpowiedź - Bill II nie ma roli mówionej, ale jest istotny dla przebiegu
                      akcji jednej z częsci
                      • tragacik Re: Zagadki2 06.02.04, 15:01
                        Pies Krawej Mary :-)
                        • turek123 Re: Zagadki2 06.02.04, 15:09
                          tragacik napisał:

> Pies Krawej Mary :-)

Tragacik - mam wrażenie, że nawet podpowiedzi nie potrzebowałeś;-) To co,
                          bawimy się wszyscy w trudniejsze?
                          • tragacik Re: Zagadki2 06.02.04, 15:29
                            Owszem, podpowiedz mi pomogla :-)
                            Trudniejsze? Ok.

Kiedy Tomasz został nazwany "amerykanskim gangsterem"?
                            • turek123 Re: Zagadki2 06.02.04, 15:46
                              tragacik napisał:

> Owszem, podpowiedz mi pomogla :-)
                              > Trudniejsze? Ok.
                              >
                              > Kiedy Tomasz został nazwany "amerykanskim gangsterem"?

No to chyba tyko w Czechach mogli go tak nazwać? Czy też raczej w Księdze
                              Strachów? Ale obstawiam pościg za Jawą? Prot opierający się o kierownicę i
                              luzacką rozmowę "może i jestem gangsterem chłopcze, ale Tobie nic do tego"
                              • tragacik Re: Zagadki2 06.02.04, 16:21
                                Nie, to nie tam. Dla ulatwienia dodam, ze byl wtedy w towarzystwie ladnej
                                dziewczyny.
                                • turek123 Re: Zagadki2 06.02.04, 16:32
                                  tragacik napisał:

> Nie, to nie tam. Dla ulatwienia dodam, ze byl wtedy w towarzystwie ladnej
                                  > dziewczyny.

Niesamowity Dwór?
                                  • tragacik Re: Zagadki2 06.02.04, 16:33
                                    nie, strzelaj dalej
                                    • lou24 Re: Zagadki2 06.02.04, 16:38
                                      czlowiek z ufo?
                                      • tragacik Re: Zagadki2 06.02.04, 16:41
                                        to podam dokladny cytat:
                                        - Może to amerykańscy gangsterzy? - histerycznie zawołała pani z ogromnym
                                        dekoltem.

--
                                        PS
                                        www.nienacki.art.pl
                                        • lou24 Re: Zagadki2 06.02.04, 16:42
                                          zlota rekawica?
                                          wymieniajac w koncu trafie
                                        • turek123 Re: Zagadki2 06.02.04, 16:43
                                          tragacik napisał:

> to podam dokladny cytat:
                                          > - Może to amerykańscy gangsterzy? - histerycznie zawołała pani z ogromnym
                                          > dekoltem.
                                          >
                                          "patrzcie jakie piękne auto zajechało!
                                          a za nim taki gruchot(jakoś tak)
                                          O Boże oni się ścigają!"
                                          • tragacik Re: Zagadki2 06.02.04, 16:44
                                            No dobrze turek :-)
                                            Tez masz u mnie piwko
                                            • turek123 Re: Zagadki2 06.02.04, 16:47
                                              tragacik napisał:

> No dobrze turek :-)
                                              > Tez masz u mnie piwko

;-)

To co powiecie na taką zagadkę:
                                              Kto mieszkał wspólnie z Człowiekiem z Blizną? (w warszawskim mieszkaniu)
                                              • columb Re: Zagadki2 06.02.04, 18:11
                                                Więźniowie :P
                                                Qrcze, nie pamiętam...
                                                A na marginesie, to odezwę się dopiero w poniedziałek- więc proszę nie czekać
                                                na mnie :)
                                                Miłego weekendu!

Pozdrawiam,
                                                Krzyś
                                                • turek123 Re: Zagadki2 09.02.04, 14:27
                                                  columb napisał:

> Więźniowie :P

Pudło! (nomen omen);-)
                                                  • columb Re: Zagadki2 16.02.04, 10:48
                                                    NIKT nie wie?

Bo sprawdze w ksiazce :P

Pozdrawiam :)
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 16.02.04, 22:23
                                                    Wiem !
                                                    Brodacz !
                                                    Nieeeee....???
                                                    Proszę nie pisz !
                                                    Jestem już na 188 stronie i zaraz skończę czytać "Kapitana Nemo". Za chwile się
                                                    wszystko wyjaśni.
                                                  • columb Re: Zagadki2 17.02.04, 12:13
                                                    OK.
                                                    Prosze o zachowanie ciszy...
                                                    Tak, to proste :P Zupelnie zapomnialem... Od soboty czytam znowu Kapitana Nemo:)
                                                    (a tak na marginesie- teraz pozyczylem go mojej Lubej:))) Pierwszy raz w zyciu
                                                    czyta Pana Samochodzika...)
                                          • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 24.08.04, 15:25
                                            To w Charzykowych zdaje sie, pościg za Mysikrolikiem, Karen boku Tomasza. Oczywiście "Templariusze", nie?
                          • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 24.08.04, 13:15
                            jest jeszce jeden Bill: "historia szybkiego Billa" to tytul filmu przez krtory p. Opalko przegral zaklad
    • edek1971 Re: Zagadki2 17.02.04, 11:04
      dog arlekin
      • turek123 Re: Zagadki2 27.02.04, 15:55

Lubię ten wątek zagadkowy więc pozwolę sobie go odświeżyć - to, jak z tym
        Człowiekiem z Blizną? Z kim mieszkał?;-)

pozdr
        • lukas1492 Re: Zagadki2 27.02.04, 18:48
          Nie wiem, poddaje się!
          Ale była jakaś wzmianka o jego matce, może o nią chodzi ?
          Brodacz przyszedł do Człowieka z Blizną, ale go nie było. Matka mu zrobiła
          herbaty, a on w tym czasie zwędził mapę.
          • turek123 Re: Zagadki2 01.03.04, 14:52
            Dokładnie tak!!! O nią cały czas mi chodziło;-)
            Twoja kolej na pytanie.
            pozdr
            • lukas1492 Re: Zagadki2 01.03.04, 20:44
              No to moje pytanie:
              Gdzie w Pradze mieszkali Dohnalowie?
              • czekolada72 Re: Zagadki2 03.03.04, 19:56
                Przy ulicy Paryskiej.
                To rowniez cos z TT : tytuł bialllllllego kruka - ksiazki Dawida Kratza,
                znajdujacego sie w posiadaniu Sekundusa.
                • turek123 Re: Zagadki2 04.03.04, 11:30
                  czekolada72 napisała:

> Przy ulicy Paryskiej.
                  > To rowniez cos z TT : tytuł bialllllllego kruka - ksiazki Dawida Kratza,
                  > znajdujacego sie w posiadaniu Sekundusa.

Próbuję z głowy - "O właściwościach kamieni szlachetnych"? Jakoś tak?

pozdr
                  • czekolada72 Re: Zagadki2 04.03.04, 17:18
                    szlachetnych kamieni - co z zagadka? :)
                    • lukas1492 Re: Zagadki2 04.03.04, 20:16
                      Turek zadaje swoje pytanie.
                      • turek123 Re: Zagadki2 05.03.04, 10:40
                        Wreszcie piątek, w pracy remont, kują rury, więc tempo trochę osłabło i można
                        popisać o czymś fajnym;-)

Co nadano w pensjonacie zamiast "Kobry"?
                        • pan_konfiturek Re: Zagadki2 07.03.04, 14:30
                          Zamiast "Kobry" nadano film kryminalny.
                          • lukas1492 Re: Zagadki2 07.03.04, 21:13
                            Oczywiście Kobrę, to był tylko taki ŻART Bigosa. Mówił, że w tym filmie
                            występował duch, który zabijał kustosza i muzealników...

Chociaż można uwierzyć Bigosowi (jak ktoś się uprze ;)
                          • turek123 Re: Zagadki2 08.03.04, 11:43
                            I tym samym wygrałeś możliwość zadania kolejnej zagadki;-)
                            • lukas1492 Re: Zagadki2 12.03.04, 20:30
                              Więc zadaje:
                              Jak się nazywał poeta poszukiwany przez P.S. w "Złotej Rękawicy"?
                              • diacon1 Re: Zagadki2 14.03.04, 08:53
                                Gustaw Kodrąb...To zeby nie być jednostronnym(pochwali sie że zna odpowiedź a
                                zagadki nie wymysli)wymyślam zagadke przeprostą;jak nazywa sie ptak obserwowany
                                przez Fałszywego Ornitologa.?
                                • lukas1492 Re: Zagadki2 14.03.04, 20:12
                                  Nie obserwował, bo był fałszywy. Natomiast Marta wymyśliła kiwika, dla zmylenia
                                  przeciwnika.

Jako "ptaszka" obserwował zaś Krawacika i Brodacza ;)
                                  • biuralistka Re: Zagadki2 18.03.04, 11:00
                                    A zagadki nie wymyślił ...
                                    • turek123 Re: Zagadki2 18.03.04, 16:29
                                      Aż szkoda co? Bo fajny wątek, zawsze można forum ożywić nawet jak zasypia jak
                                      teraz;-)
                                      • czekolada72 Re: Zagadki2 18.03.04, 20:31
                                        Skoro nikt nie zadaje pytan - pozwole sobie na to, liczac sie z tym, ze moze
                                        zostac skasowane bez wyjasnienia
                                        Po co Paweł kupował w Kartuzach laxigen?
                                        • turek123 Re: Zagadki2 19.03.04, 10:32
                                          Ho ho ho - sięgnęłaś do czasów przedwehikułowych;) Z tego co pamiętam chciał
                                          się zemscić na motocyklistach.
                                          No to ja zapytam tak: jak się nazywał Wielki Mistrz Krzyżacki, który został
                                          zaszyletowany (możliwe, że w wyniku decyzji sądu kapturowego)

ale też pozwolę sobie zadać drugą zagadkę wiosenną, bo na dworze jest super (w
                                          każdym razie w Wawie) - w jakim miesiącu udał się Samochodzik do Fort Lyck z
                                          Moniką.

pozdrawiam serdecznie
                                          • tragacik Re: Zagadki2 19.03.04, 12:31
                                            turek123 napisał:
                                            > No to ja zapytam tak: jak się nazywał Wielki Mistrz Krzyżacki, który został
                                            > zaszyletowany (możliwe, że w wyniku decyzji sądu kapturowego)

Werner von Orseln
                                            1332 rok o ile pamieta, rok przed bitwa pod Plowcami

> ale też pozwolę sobie zadać drugą zagadkę wiosenną, bo na dworze jest super
                                            (w
                                            > każdym razie w Wawie) - w jakim miesiącu udał się Samochodzik do Fort Lyck z
                                            > Moniką.

bylo zimno. marzec, albo kwiecien ?

a moze pamietacie, akcja ktorego samochodzika nie rozgrywa sie w miesiacach
                                            wakacyjnych?
                                            • turek123 Re: Zagadki2 19.03.04, 12:36
                                              Tragacik - ile razy czytałeś? ;)
                                              Z tego co pamiętam to kwiecień.

W "niewakacje" dzieje się na pewno "Niesamowity Dwór", częściowo "Złota
                                              Rękawica" i wspomniani "Niewidzialni"

To teraz moja zagadka - co oznacza Lyck?
                                              • bobster007 Re: Zagadki2 19.03.04, 13:31
                                                Witam i się przedstawiam:

Maciek (Bobster); stary (1980); czytam forum od jakiegoś czasu, ale do tej pory
                                                nie miałem konta na gazeta.pl, więc byłem nieaktywny.

>To teraz moja zagadka - co oznacza Lyck?
                                                Ełk - Fort Lyck miał chronić Ełk.

I moja zagadka z tego samego tomu:
                                                W jakiej gazecie Samochodzik z Marczakiem szukali informacji o Dobeneckach?
                                                • turek123 Re: Zagadki2 19.03.04, 13:46
                                                  Cześć i strzała!

Nie jestem pewien, ale to nie był przypadkiem FAZ (Frankfurter Algemeine
                                                  Zeitung)? I standardowe pytanie, kto Ci podrzucił Samochodzika?

pozdro
                                                  • bobster007 Re: Zagadki2 19.03.04, 18:48
                                                    > Nie jestem pewien, ale to nie był przypadkiem FAZ (Frankfurter Algemeine
                                                    > Zeitung)?

Dokładnie tak. Gratulacje
                                                    > I standardowe pytanie, kto Ci podrzucił Samochodzika?
                                                    Za młody było parę tomów w domu, resztę pożyczałem. A ostatnio postanowiłem
                                                    przeczytać jeszcze raz i próbuję zakupić komplet (wydanie "kolorowe") - allegro
                                                    przyjacielem.

Pozdrowienia
                                                  • turek123 Re: Zagadki2 26.04.04, 13:52
                                                    Nowa zagadka, żeby trochę podbić wątek i ożywić forum;)Dokąd na wczasy
                                                    wybierali się rodzice Kiki zanim popłynęli na Jeziorak?
                                                    pozdro!
                                                  • nord7 Re: Zagadki2 26.04.04, 15:25
                                                    turek123 napisał:

> Nowa zagadka, żeby trochę podbić wątek i ożywić forum;)Dokąd na wczasy
                                                    > wybierali się rodzice Kiki zanim popłynęli na Jeziorak?
                                                    > pozdro!
                                                    Chyba do Jugosławii...
                                                  • turek123 Re: Zagadki2 26.04.04, 16:33
                                                    Dokładnie tak! Teraz Ty
                                                  • nord7 Re: Zagadki2 26.04.04, 18:35
                                                    turek123 napisał:

> Dokładnie tak! Teraz Ty

W której częsci Nienacki pisze kilkńa zda o ojcu Tomasza i jego dziecięcym życiu ?
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 28.04.04, 21:05
                                                    W "P.S. i człowiek z UF" dowiadujemy się, że ojciec Tomasza urodził się w 1915
                                                    (?) roku.
                                                    W "Winnetou" opisuje dzieciństwo wśród kamienic, jak bawił się w indian.
                                                    ---
                                                    Moja zagadka:
                                                    Na co polowali francuscy chłopcy pod Orlim Gniazdem?
                                                  • turek123 Re: Zagadki2 04.05.04, 14:57
                                                    Bodajże na króliki?Nie jestem pewien...
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 04.05.04, 17:01
                                                    Tak. Na dzikie króliki
                                                  • turek123 Re: Zagadki2 05.05.04, 11:08
                                                    No to moja zagadka - czego dotyczyła zagadka rozwiązana wspólnie przez Tomasza
                                                    i Baturę?
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 05.05.04, 22:20
                                                    Fałszerstwa znanego obrazu (jak byli na studiach). :)
                                                    Teraz ja.
                                                    Jak nazywała się ruda przyjaciółka Czarnego Franka?
                                                  • turek123 Re: Zagadki2 06.05.04, 14:13
                                                    To pamiętam dobrze - Bronka;-)A kto wie, jak miał na imię Mendoza?
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 08.05.04, 22:47
                                                    Marlon Mendoza. Ale na paszporcie do Polski miał napisane Orleano.
                                                    --
                                                    Co to jest Donkey's Meadow?
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 10.05.04, 23:53
                                                    lukas1492 napisał:

> Marlon Mendoza. Ale na paszporcie do Polski miał napisane Orleano.

Orlano.
                                                    Marino Orlano :-)

> Co to jest Donkey's Meadow?

obozowisko tyrustow w Winnetou

a pamietacie, gdzie wystepuja "niedzwiedzio-borsuki" i "sarno-wilki" ??? :-)
                                                  • turek123 Re: Zagadki2 11.05.04, 11:38
                                                    Miałem zagwozdkę z tym, ale właśnie przyszło olśnienie - w Bieszczadach!!;-)
                                                    A jak się nazywał "nieosobisty" narzeczony Moniki?
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 11.05.04, 17:20
                                                    osobisty, czyli Kedziorek, to Jacek
                                                    a nieosobisty, to ten typek na Jawie przez ktorego Tomasz zaplacil 100 zl
                                                    mandatu? (swoja droga to ciekawe, ze nie probowal sie wykrecic legitymacja
                                                    ORMO, prawda?)
                                                    na imie mial... nie pamietam...
                                                    Zbyszek?
                                                  • turek123 Re: Zagadki2 12.05.04, 10:54
                                                    Zgadza się - typek na Jawie, ale nie Zbycho. Ciekawostka z tą legitymacją -
                                                    pewnie był taki uczciwy, że brzydził się wykorzystaniem legitymacji;-) A może
                                                    przestał być ORMOwcem? Bo tak właściwie, to nie pamiętam, czy poza Księgą
                                                    Strachów gdzieś jeszcze wspominał o swojej działalności na drogach?
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 12.05.04, 23:42
                                                    turek123 napisał:

> Zgadza się - typek na Jawie, ale nie Zbycho.

dobre pytanie :)
                                                    pojecia nie mam...
                                                    i nie mam jak sprawdzic, bo ksiazki zostaly 1500 km stad

> Ciekawostka z tą legitymacją -
                                                    > pewnie był taki uczciwy, że brzydził się wykorzystaniem legitymacji;-) A może
                                                    > przestał być ORMOwcem? Bo tak właściwie, to nie pamiętam, czy poza Księgą
                                                    > Strachów gdzieś jeszcze wspominał o swojej działalności na drogach?

w winnetou, ale tylko na posterunku sie chwalil
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 14.05.04, 22:14
                                                    To był Romek!
                                                    Umówiła si z nim na kawę w godzinach pracy za co dostała od Tomasza
                                                    opierdziel ;)))
                                                    Teraz ja: kogo przypominał Tomaszowi pan Gunter? (ten od Muzeum Goethego - taka
                                                    mała podpowiedź:)
                                                  • turek123 Re: Zagadki2 17.05.04, 14:41
                                                    Niezłe, powiem szczerze, że zupełnie nie pamiętam. Tragacik, a Ty? Znasz serię
                                                    praktycznie na pamięć;-)?
                                                  • kris.m Re: Zagadki2 24.08.04, 01:02
                                                    To ja mam kolejną zagadkę:
                                                    Jak miał na imię Cagliostro? (chodzi o prawdziwe imię ale nie to - Józef Balsamo)
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 24.08.04, 15:28
                                                    kris.m napisał:

> To ja mam kolejną zagadkę:
                                                    > Jak miał na imię Cagliostro? (chodzi o prawdziwe imię ale nie to - Józef Balsam
                                                    > o)

nie Franek przypadkiem?
                                                  • kiciaczek2006 Re: Zagadki2 13.09.04, 01:14
                                                    > > Jak miał na imię Cagliostro? (chodzi o prawdziwe imię ale nie to - Józef
                                                    > Balsam
                                                    > > o)
                                                    >
                                                    > nie Franek przypadkiem?

Witam, kiciaczek jestem! Przedstawiłam się już w wątku "Ile macie lat?" Jeśli
                                                    chodzi o Cagliostra, to tej części kompletnie nie pamiętam. Mimo to pozwolę
                                                    sobie zadać kolejną zagadkę - bardzo łatwą, ale po prostu nie mogę sobie
                                                    odmówić przytoczenia tego cytatu :)

- "Carramba, sacrableu, porca miseria!"
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 13.09.04, 20:33
                                                    Nie ma to jak ciotka Eveline!
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 14.09.04, 17:20
                                                    no to ja mam zagadke podchwytliwa: kto strzelal gazem do samochodzika?
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 15.09.04, 21:34
                                                    Było ich dwóch:
                                                    Fryderyk (szpion)
                                                    i Klaus (z szowinistycznej gazety ;-)
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 16.09.04, 12:18
                                                    Fryderyk potraktowal p.Tomasza chloroformem nie gazem, a Klaus strzelal z pistoletu gazowego do Wiewiórki nie do p.Samochodzkia :-)
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 16.09.04, 21:37
                                                    No, to było podwójnie podchwytliwe...Ale chytry dwa razy płaci, więc na
                                                    następny raz nie przekombinuj...Bo ja się nie znam na tych Klausowo-
                                                    Fryderykowych aferach szpiegowskich ;-)
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 17.09.04, 11:00
                                                    lukas1492 napisał:

> No, to było podwójnie podchwytliwe...Ale chytry dwa razy płaci, więc na
                                                    > następny raz nie przekombinuj...Bo ja się nie znam na tych Klausowo-
                                                    > Fryderykowych aferach szpiegowskich ;-)

no to hint: ktos strzelal z gazu do Tomasza, jak juz zostalo ustalone - nie byl to Klaus i nie Fryderyk... a gaz nie był usypiajacy:-)
                                                  • kiciaczek2006 Re: Zagadki2 18.09.04, 02:12
                                                    Czyżby chodziło o Zenobię i jej zapalniczkę w kształcie pistoletu ?
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 18.09.04, 11:16
                                                    kiciaczek2006 napisała:

> Czyżby chodziło o Zenobię i jej zapalniczkę w kształcie pistoletu ?

Brawo!
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 18.09.04, 20:48
                                                    To było raczej strzelanie ogniem...Gaz chyba zostaje w zapalniczce i
                                                    podtrzymuje ogień...?
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 30.09.04, 10:41
                                                    ok, poczytalem sobie watek zagadkowy, bo szykuje cos z niego na strone
                                                    ale przy okazji postanowilem go odswiezyc :)
                                                    to takie pytanko:

ktora dziewczyne Tomasz pocalowal w ucho?
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 30.09.04, 22:27
                                                    Oczywiście lekarkę z powiatowego szpitala w R.
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 07.10.04, 11:03
                                                    no pieknie.
                                                    a dlaczego nie zadales swojej zagadki?
                                                    skoro tak, to ja daje nastepna:

Ja od razu mogę ci powiedzieć, jaki ty jesteś typ - wtrącił [A]. - Ty jesteś
                                                    ciemny typ.
                                                    - A ty podejrzany typ - odpalił mu [B].
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 07.10.04, 21:16
                                                    Pamiętam, pamiętam, ale...
                                                    Pamiętam ten fragment, ale już zapomniałem...
                                                    Pamiętam, że bardzo mnie rozbawił...
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 08.10.04, 09:58
                                                    To jeszcze poprzednie zdanie do tego cytatu:

Tam pracuje dziś także [c] - dodał [b]. - Określi, jakie jesteśmy typy.

--
                                                    PS
                                                    www.nienacki.art.pl
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 07.10.04, 23:59
                                                    tragacik napisał:

> no pieknie.
                                                    > a dlaczego nie zadales swojej zagadki?
                                                    > skoro tak, to ja daje nastepna:
                                                    >
                                                    > Ja od razu mogę ci powiedzieć, jaki ty jesteś typ - wtrącił [A]. - Ty jesteś
                                                    > ciemny typ.
                                                    > - A ty podejrzany typ - odpalił mu [B].
                                                    >
                                                    to Wiewiórka z Sokolim Okiem klasyfikuja sie wzajemnie na bazie antropologii ("Wyspa Zloczyncow")
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 11.10.04, 14:08
                                                    ano, wyspa :)

a to? (ktos mi to ostatnio podeslal, czarny humor :)

„- Pan jest genialny facet - powiedziała dziewczyna.
                                                    - Nie ja, tylko ten, kto zbudował ów pojazd.
                                                    - Kto? - spytała.
                                                    - Wuj Gromiłło.
                                                    - Niech żyje wuj Gromiłło! - zawołała.
                                                    - Niestety proszę pani. Umarł.
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 11.10.04, 19:56
                                                    Czyżby cDiana Denver?
                                                    Nie, nie wiem (oczywiście tekst kojarzę)...
                                                    Aha, jeśli nie Diana to Yvone z Francji...Tak, chyba Yvone...
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 12.10.04, 22:50
                                                    wujkiem zachwyca sie cyhba Teresa autostopowiczka, to tez fragment z 'Wyspy'
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 13.10.04, 11:24
                                                    j.a.r.e.k napisał:

> wujkiem zachwyca sie cyhba Teresa autostopowiczka, to tez fragment z 'Wyspy'

punkt dla Ciebie :) - Teresa
                                                    kolejne pytanie (uprzedze, ze jest z haczykiem ;-):

Wszystko więc jest w naj­lep­szym po­rządku. Ale ja nie lubię, kiedy robi się ze
                                                    mnie dur­nia. Uważam, że rzu­ciłeś mi rę­ka­wicę. Przyjmuję ją. I my­ślę, że się
                                                    jesz­cze spo­tkamy
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 13.10.04, 22:53
                                                    Haczyk pewnie polega na tym, żeby nie kojarzyć "rękawicy", ze "Złotą
                                                    Rękawicą"...
                                                    Mój typ: Pan Samochodzik do W. Batury -> Zagadki Fromborka
                                                  • klemenko Re: Zagadki2 15.10.04, 09:08
                                                    Witam wszystkich!
                                                    I ja zadam zagadkę: jaki indiański przydomek miał leśniczy w Winnetou?
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 15.10.04, 12:25
                                                    Cicha Stopa ?
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 15.10.04, 12:34
                                                    lukas1492 napisał:

> Haczyk pewnie polega na tym, żeby nie kojarzyć "rękawicy", ze "Złotą
                                                    > Rękawicą"...
                                                    > Mój typ: Pan Samochodzik do W. Batury -> Zagadki Fromborka

tak, ta "rekawica" byla z zagadek Fromborka
                                                    a to:

Prze­pra­szam pana, za­po­mniałem o naj­waż­niej­szym. Czy mógłby mi pan po­wie­dzieć,
                                                    co się w Pol­sce naj­czę­ściej jada na obiad?
                                                  • bigmaciek Re: Zagadki2 15.10.04, 18:37
                                                    tragacik napisał:

> lukas1492 napisał:
                                                    >
                                                    > > Haczyk pewnie polega na tym, żeby nie kojarzyć "rękawicy", ze "Złotą
                                                    > > Rękawicą"...
                                                    > > Mój typ: Pan Samochodzik do W. Batury -> Zagadki Fromborka
                                                    >
                                                    > tak, ta "rekawica" byla z zagadek Fromborka
                                                    > a to:
                                                    >
                                                    > Prze­pra­szam pana, za­po­mniałem o naj­waż­niej­szym. Czy mógłby mi pan po­wie
                                                    > ­dzieć,
                                                    > co się w Pol­sce naj­czę­ściej jada na obiad?

Zgaduję. Pachnie mi to Pigeonem z PS i Fantomas. Głowy nie dam.
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 15.10.04, 20:06
                                                    Oczywiście Pigeon (fałszywy)...
                                                    Zapytał, co się jada w Polsce na obiad, bo jego ojciec mówił, że trzeba uważać
                                                    na ludzi, którzy jadają byle jak i byle co...
                                                    Pan Samochodzik odpowiedział chyba, że kotlet schabowy i zupę pomidorową...
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 18.10.04, 13:00
                                                    lukas1492 napisał:

> Oczywiście Pigeon (fałszywy)...

jasne, tylko ze prawdziwy
                                                    i smaczzek wlasnie polegalna tym, o czym rozmawiali przedtem. jak widac byly to
                                                    rzeczy mnije wazne ;)
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 18.10.04, 13:07
                                                    aha, kolejna zagadka

Czyżby trzymał pan osła pod ma­ską swojego wozu? Prze­cież po­trafię od­róż­nić ryk
                                                    osła od sy­gnału sa­mo­cho­do­wego.
                                                    — Mój sy­gnał dźwię­kowy może nie brzmi naj­pięk­niej — stwierdzi­łem — ale za to
                                                    jest bar­dzo do­no­śny.
                                                    — Ro­zu­miem — po­kiwał głową — i go­tów je­stem w to uwie­rzyć. Ale chyba nie bę­dzie
                                                    usi­łował mi pan wmówić, że we­hikuł wołał pana na po­moc. Różne rze­czy wi­działem
                                                    na tym świe­cie i na­wet wy­daje mi się prawdo­po­dobne, że ktoś trzyma osła pod ma­
                                                    ską sa­mo­chodu. Ale żeby jesz­cze do tego miał tam czuj­nego psa, który w kry­tycz­
                                                    nym mo­men­cie gry­zie osła w ogon i każe mu gło­śno ry­czeć, w to już nie uwie­rzę,
                                                    drogi panie.
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 16.10.04, 13:50
                                                    to "prawdziwy" Piegeon. o ile pamietam pytanie to poadlo wktotce po tym, jak podzielil sie powaznymi podejrzeniami wzgledem barona :-)
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 16.10.04, 13:56
                                                    a ja mam takie pytanie (to bedzie latwizna ale uwielbiam ten fragment)
                                                    "-Hm. Yhm - dwukrotnie chrzaknal dyrektor.
                                                    Ale te slynne grozne hmkniecia dyrektora, ktore powodowaly poploch wsrod pracownikow jego departamentu nie uczynily zadnego wrazenia na(...)"
                                                    no wlasnie, na kim?
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 18.10.04, 12:56
                                                    na Procie? :)
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 18.10.04, 18:35
                                                    dobry trop, tzn chodzi o zwierza i to na P...
                                                    ale nie jest to Prot:)
                                                  • bigmaciek Re: Zagadki2 19.10.04, 10:19
                                                    To P mnie wybiło z tropu. Już miałem napisać, że to Sebastian.
                                                  • woloduch1 Re: Zagadki2 18.10.04, 17:44
                                                    A czy to nie byla przypadkiem panna Monika?

Pozdrawiam

Woloduch
                                                  • lukas1492 Re: Zagadki2 18.10.04, 22:49
                                                    Piotruś! Zaskroniec!!!
                                                  • j.a.r.e.k Re: Zagadki2 19.10.04, 21:51
                                                    lukas1492 napisał:

> Piotruś! Zaskroniec!!!

tak! chodzi o zaskrońca ktory zainteresowal sie wlasnie dyrektorskimi butami. akcja dzieje sie w schronisku PTTK we Fromborku

"dyrektor Marczak nie wytrzymal.
                                                    -co to za zwierze?- zapytal, z trudem hamujac niepokoj
                                                    nie odezwalem sie udajac ze jestem zajety nakladaniem swiezej koszuli.
                                                    Cagliostro rowniez nie raczyl sie zainteresowac tym co wskazywal dyrektor. wyciagnal sie wygodniej na lozku i powiedzial obserwujac sufit:
                                                    - niekiedy czlowiekowi zdaje sie ze cos widzi, a jednak nic nie widzi(...)"

hehe, ale scenka, nie?
                                                  • tragacik Re: Zagadki2 19.10.04, 11:39
                                                    woloduch1 napisał:

> A czy to nie byla przypadkiem panna Monika?
                                                    >

Niewatpliwie na "p" i do tego calkiem mile zwierzatko ;>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka