Gość: polo kokta IP: *.fbx.proxad.net 16.02.04, 20:43 Brawo dla Doroty! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: słaaaaby Zaorać, ach zaorać LPR! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 16.02.04, 20:48 Gość portalu: polo kokta napisał(a): > Brawo dla Doroty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homer Zabki onanizuja sie ksiazeczka !!!! IP: *.e2b.ifl.net / 195.144.131.* 16.02.04, 21:37 ha ha ha ha ! Zaboland jako kraina autorytetu literackiego !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugh Re: Zabki onanizuja sie ksiazeczka !!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 01:21 jesteś głupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasprow Dorotka jestes geniuszem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.04, 22:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruda-kotka Zadna z niej pisarka... IP: 62.233.129.* 16.02.04, 22:33 Kase zarobila, gratulacje. Ale ksiazka jest do niczego. Grafomania i brak polotu. Szkoda ze rownym brakiem polotu charakteryzuje sie ta czesc spoleczenstwa ktora stawia Maslowska obok najwiekszych polskich pisarzy... Pff... Odpowiedz Link Zgłoś
sarutek Alez czemu Maslowska??? 17.02.04, 00:00 nareszcie znalazla sie bratnia dusza w zalewie belkotu! Przeczytalam kilka fragmentow tej ksiazki, ale calosci nie bylabym w stanie "zmeczyc". Najbardziej w tym wszystkim zastanawia mnie to, iz Maslowska stawia sie obok Stasiuka czy Tokarczuk. Faktem jest, ze nawet Harlequiny moga wzbudzac wielkie emocje wsrod konkretnych odbiorcow.. Jednak czemu pozerstwo i grafomanie wciska sie spoleczenstwu z etykietka najgenialniejszej ksiazki mlodego pokolenia? Moze jeszcze dodajmy druga: rozrachunek z czasami postkomunizmu??? Faktycznie, brakuje takiej ksiazki, ale nie starajmy sie tej dziury zapchac na sile! Bo jakze Maslowska sie ma do "Przedwiosnia"? Zeby tylko na tym zadufanie sie konczylo! Ale jeszcze wysylamy Maslowska do Francji jako nasz wspanialy produkt eksportowy! hmmm, czyzby naprawde Polska nie miala nic lepszego do zaoferowania? Oczywiscie, cala moja powyzsza wypowiedz jest subiektywna, bo nie moge roscic sobie prawa do wyglaszania tyrad na temat upadku naszej kultury pisarskiej... Pozostaje jednak moim prawem wyrazenie swojej dezaprobaty tudziez niezadowolenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tschythelnick Re: Alez czemu Maslowska??? IP: *.chello.pl 17.02.04, 00:12 tokarczuk jest do dupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: career_study@wp.pl AGENT LITERACKI IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.04, 03:34 TO ŻE KSIĄŻKA JEST KIEPSKA NIE POZOSTAWIA WĄTPLIWOŚCI (W KOŃCU OGLĄDACZE SERIALI W POLSACIE TEŻ MUSZĄ MIEĆ SWOICH AUTORÓW) lecz brawa należą się raczej Duninowi-Wąsowiczowi za umiejętną promocję tego bełkotu 18-latki i zarobienie pieniędzy na tym bądź co bądź kiczu.Ale w ameryce gówna i kicz to podstawa przemysłu rozrywkowego i chyba wyciągamy lekcję od "naszych _pszyjaciul_". A propos sam jestem agentem świetnego młodego pisarza, który mimo swojego klasycznego wykształcenia odczuwa chęć powycierania garderoby w magazynach tv i nie tylko.Osobiście starał się będę by doceniono jego literaturę, a i sam jako agent wzbogacę stan mojego konta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iopjj Re: Alez czemu Maslowska??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 01:28 właśnie tak się ma, że "przedwiośnia" z powodu jego notorycznej infantylności i trywialności nie daje się czytać. Nie dostrzegasz w "wojnie" ruchu metafor, obrazów, nowatorskiej konstrukcji (a nie mimezy) języka, siły poezji (która drwi z sentymentalnego pozorem), więc wracaj do harlequina. Powtarzasz to, co nauczono cię powtarzać. Klepiesz te koturnowe, oburzone komunały z piętra swej sublimacji podczas gdy jesteś tresowaną małpką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słaaaby Re: Temu IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 02:01 > właśnie tak się ma, że "przedwiośnia" z powodu jego notorycznej infantylności i > trywialności nie daje się czytać. Nie dostrzegasz w "wojnie" ruchu metafor, > obrazów, nowatorskiej konstrukcji (a nie mimezy) języka, siły poezji (która > drwi z sentymentalnego pozorem), więc wracaj do harlequina. Powtarzasz to, co > nauczono cię powtarzać. Klepiesz te koturnowe, oburzone komunały z piętra swej > sublimacji podczas gdy jesteś tresowaną małpką. A po co rozmawiasz z pastuchami i ekspedientkami hipermarketów? Przecież czytanie tego, co 3/4 forum wypisuje na temat Masłowskiej to żywy dowód na jej wielki talent oraz złowieszczą przenikliwość i inteligencję. Nie dziwię się, że hołota takie rzeczy wypisuje. Nikt jeszcze nie opisał hołoty tak celnie, jak Masłowska. Zabolało, to muszą się na forum wyżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAP Re: Temu IP: *.souyaku.taihoyakuhin.jp / 210.158.206.* 17.02.04, 03:10 Dobre stwierdzenie. Osobiscie nie czytalem Jej ksiazki, poczatkowo sadzilem, ze byc moze jest to proba wykreowania na sile nowego talentu literackiego przez media. Zreszta bardzo czesto stosowany zabieg przy robieniu duzych pieniedzy poprzez wmawianie komus, ze to napewno jest najlepsze. Do tej mlodej Dziewczyny nabralem wielkiego szcunku czytajac Jej krotkie eseje w Przekroju. Tam jest kwintesencja wyeksponowanej glupoty i brudu jaki ogarnal troche wyzsze niz srednia klasy spoleczenstwa polskiego. Ciesze sie, ze ta Mloda Osoba tak ladnie to dotrzega i rownie zrecznie to przedstawia. Jest nadzieja, ze mlode pokolenia Polakow postawia Polske na nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ug Re: Temu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 13:11 To jest brachu rzecz tak dowcipna, a taką iskrą i inteligencją napisana, że powinieneś mieć dużo frajdy z jej przeczytania. Dla mnie to kolejna stacja na linii: Martwe dusze - Trans-Atlantyk - Moskwa-Pietuszki; dziewczyna jest utalentowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ug Re: Temu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 13:11 To jest, brachu, rzecz tak dowcipna, z taką iskrą i inteligencją napisana, że powinieneś mieć dużo frajdy z jej przeczytania. Dla mnie to kolejna stacja na linii: Martwe dusze - Trans-Atlantyk - Moskwa-Pietuszki; dziewczyna jest utalentowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAP Re: Temu IP: *.souyaku.taihoyakuhin.jp / 210.158.206.* 18.02.04, 04:27 Bardzo sie ciesze, ze utwierdzasz mnie w przekonaniu o slusznosci mych przypuszczen. Bedac w Polsce napewno kupie te ksiazke. Raz jeszcze dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marucha Re: Temu IP: *.jasien.net 17.02.04, 12:47 Hołotę nic nie zabolało bo hołota nic nie zrozumiała i najczęściej nie dała radę doczytac do końca. Hołota ma to do siebie, że jest tępa i bezkompromisowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ismaelita Re: Temu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.04, 14:56 Pięknie, pięknie, BRAWO, BRAVO!!! słaaaby kuma bazę, vivat słaaaby. Odpowiedz Link Zgłoś
sarutek Re: Alez czemu Maslowska??? 17.02.04, 23:21 Byc moze nie dostrzegam owego "ruchu metafor" jak to szumnie nazywasz, bo "Wojna" jest dla mnie po prostu niestrawialna. Natomiast jesli chodzi o "sile poezji" (w prozie? i to takiej?), to wybacz, ale moze mam inna wrazliwosc niz Ty (jesli juz na "Ty" przeszlismy). Byc moze "Przedwiosnie" nie bylo najlepsza powiescia, jaka czytalam w swoim zyciu, jednakowoz nazwanie go "trywialnym" chyba jest ocena "na wyrost". A Tobie polecam "Mury hebronu" Stasiuka - sa o wiele lepsze niz cala Maslowska. P.S. Jesli z mojej wypowiedzi wyczytales, ze czytam Harlequiny, to sie mylisz. Nawet za cielecych czasow nie splamilam sie tego typu literatura. I nie poczuwam sie do bycia malpka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KROK Re: Alez czemu Maslowska??? IP: *.sympatico.ca 17.02.04, 03:01 szanowny panie....to nie pana czasy..pan nie kapuje..to tak jakby moja kochana ciocie Puzie(najlepsze konfitury w Polsce) zapedzic w ..komputery !! moja ciocia juz bez nich umrze w spokoju i dlatego mysle..panie dzieju..niech pan sobie oszczedzi takich komentarzy..pana czas..jak cioci Puzi...gdzies sie zatrzymal...i nie o to mam pretensje..pretensje mam!..bo pana to denerwuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Alez czemu Maslowska??? IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.02.04, 03:43 Gość portalu: KROK napisał(a): > szanowny panie....to nie pana czasy..pan nie kapuje.. ------------------ "szanowny pan", czyli sarutek to kobieta. takeś sie pan nabzdyczył, a tu co? cały pogrzeb na nic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awx Sukces w "udolkowieniu" IP: 162.108.22.* 17.02.04, 17:11 Tak bym to strescil. A ponadto, nic tak bardzo nie buduje, jak swiadomosc, ze ktos ma gorzej. To sie tyczy Francuzow czytajacych Maslowskiej upadek kultury w Polsce. Gdybym byl Francuzem, a omal do tego nie doszlo, tez bym sie cieszyl, ze gdzies, nie calkiem daleko i w kraju, o ktorym mowia, ze jest katolicki w 100%, jest tak zle. Teraz, dzieki Maslowskiej juz wiedza we Francji, ze nie jest zupelnie zle, ze mogloby byc gorzej. Beda wiec klepac po lopatkach krzepka dziewuszke, a jej ugruntuje sie w swiadomosci, ze jest wielka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8hh Re: Zadna z niej pisarka... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 01:22 ty też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm.. Re: Zadna z niej pisarka... IP: *.gtech.com / 156.24.1.* 17.02.04, 07:06 Zazdrość? Zwykła zazdrość...odpuść sobie dziecinko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Zadna z niej pisarka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 09:51 A co, chłopaka Ci odbiła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: di Re: Zadna z niej pisarka... IP: 213.229.153.* 23.02.04, 20:06 zalozne jest to jak polskie spoleczenstwo nie chce i nie umie sie cieszyc z czyjegos sukcesu. Gratulacje dla wszystkich, ktorzy niechybnie napisaliby te powiesc "lepiej"!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkady FRANCUZI ZNOWU OKAZALI SIĘ IDIOTAMI IP: *.acn.pl 16.02.04, 22:56 , którzy niewiele ponad blichtr rozumieją. A są przecież wielką kulturą europejską, hahaha. Przynajmniej tak myślą o sobie. (i weź tu się człowieku ucz francuskiego) A propos pozdrawiam wszystkich uczących się francuskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sartre Re: Masłowska zdobywa XVI dzielnicę IP: 195.116.153.* 16.02.04, 23:26 Francuzi bardzo lubią podniecać się 'rewolucyjnie" ale tylko wtedy, gdy ich ta rewolucja nie dotyczy. Beznadzieją opisaną przez Masłowską podniecają się twórcy świetnego programu "Arte" ale głównie dlatego mogą się nią delektować, bo ich to nie dotyczy. Oni mieszkają w XVI dzielnicy, ci rewolucjoniści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: 62.29.248.* 16.02.04, 23:37 Ktos kto nie zna realiow Francji moglby uwierzyc ze tak jest naprawde. Tymczasem przecietny Francuz czyta tyle co przecietny Polak (bo dlaczego mialoby byc inaczej?) a jesli czyta to raczej nie jakies wypociny nastolatki z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Gombrowicz Czwartek IP: *.icpnet.pl 16.02.04, 23:49 Rosnę w Polsce. Rosnę i gdzie indziej. Tam w kraju rodzą się akurat teraz Ślub i Trans-Atlantyk - i tom obejmujący wszystkie moje opowiadania, nazwany Bakakajem (na pamiątkę ulicy Bacacay w Buenos Aires, na której mieszkałem). Francuski przekład Ferdydurke na ukończeniu. Pertraktace w sprawie francuskiego i hiszpańskiego wydania Dziennika. Iwona ma być grana w Krakowie i w Warszawie. Korespondencja w sprawie wystwaienia Ślubu. Lawina artykułów i wzmianek w prasie krajowej. Ha, już to ruszyło, już jeden drugiego będzie podbechtywał - proces wyolbrzymiania mego na długie lata zapewniony! Gloria! Gloria! G...! G...! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Czwartek IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.04, 00:48 Gość portalu: Witold Gombrowicz napisał(a): [...] gratuluje, - gratuluje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZnudzonyCiekawski Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.acns.fsu.edu 17.02.04, 01:23 Przeczytalem te wypociny p. Maslowskiej z wielkim trudem bo jak tu zdierzyc znudzenie juz po paru stronach tego gniota. To co pozostalo to wielkie zdziwienie promocja wyzej wymienionej. Czy ktos z czytelnikow GW moglby mnie laskawie oswiecic? A konkretnie: z kim ona sypia, kim sa jej rodzice i czy czasami po wojnie nazwiska nie zmienili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ismaelita Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.04, 15:06 Słowa twoje ściekim płyną, nazwę to marną wypociną. Współczuję ci szczerze straty czasu radzę poczytać LUDLUMA-STORY coś dla ciebie, banalna bamboszda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssss Zamiast IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.02.04, 01:33 się durnie cieszyć z tego i rozwijać to uczuicie, was ponosi ślepa, mściwa szmatławość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bell Ach jak slicznie... IP: 61.170.255.* 17.02.04, 02:38 Ach, jak slicznie bulgocze szambo. Tu i owdzie wysuwa sie glowka sfrustrowanej pismarki i obrazonego prawomyslnego wypocielnika: To skandal!!! Jak tak mozna!!! Ja tez napisalam, a mnie nikt nie czyta! Chamy, nie znaja sie na literaturze! Ja mam studia polonistyczne, napisalem, i nikt o moim dziele nic nie dyskutuje! To nie jest fair!!! Ona musi z kims sypiac!!! Dla poprawy samopoczucia polecam przepisanie na komputerze paru stron "Nad Niemnem" na przyklad, zrobic nowa strone tytulowa z wlasnym nazwiskiem jako autora/autorki, i polozyc sobie na stoliku nocnym.... Ha, ha,ha,haaaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Typowy Francuz Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 03:21 A ilu tam, Panie, w tej Francji, slucha France Culture, czyta Lire czy oglada Arte ? Zreszta kiedys w Polsce tez bylo glosno o muzyce disco polo. Francuzi, jak zwykle, leca na byle g0wno, byle plynace pod prad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrobot Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.dyn.optonline.net 17.02.04, 04:27 Tak czytam wszystkie Wasze posty i sie zastanawiam czemu Wy jej nie lubicie. Ja tez myslalem, ze bedzie trudno to zmeczyc ale poszlo mi to nad wyraz gladko i wielka przyjemnoscia. Ciekaw jestem czy przyszlo by Wam kiedys do glowy, ze dziewczyna ktora ma 18 lub 19 lat moze napisac cos takiego! Ja tam sie ciesze, ze pisza o niej inne gazety (jakie by one nie byly) i to z wielkim szacunkiem. Wy w tym wieku czytaliscie Brawo i Dziweczyne dlatego nie mieliscie czasu zeby cos naskrobac... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redneckgiolo Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.client.comcast.net 17.02.04, 04:48 chrobot calkowicie cie popieram , tez sarkalem na te mloda literatke , ale po przeczytaniu wojny zmienilem zdanie o 180 stopni , keep going dorota ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Nareszcie ktos nowy IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 17.02.04, 06:32 Czytam w Przekroju te krotkie kawalki i za kazdym razem od nich zaczynam. Okropni sa ci starzy nudziarze ze Zwiazku Literatow Polskich i ich klonow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontent Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: 5.5R* / 212.121.135.* 17.02.04, 08:45 Nie ma to jak dobry marketing i reklama... Znam osobe, ktore zajmuje sie PR dla tej ksiazki i chwali sie, ze to ona stworzyla jej sukces. Wydawaloby sie, ze komercyjne "sztuczki" nie powinny dzialac na polu sztuki, literatury... no ale czy prace Masłowskie można nazwać literatura? Odpowiedz Link Zgłoś
gromax a ja tak sobie myślę.. głosno myslę 17.02.04, 11:09 Masłowska. Dorota. hmmmm Jest to osoba młoda, jak my wszyscy. Spojrzała na świat wokół niej. I stwierdziła że warto go opisać. I stąd się biorą dywagacje typu "da się czytać Masłowską" czy też "nie da się czytac Masłowskiej". Dlaczego? bo pisze o życiu. Nie wymyslanych sytuacjach typu SF, Britney czy innego RPG. To nie Sauron czy inny hobbit. To nie świat jakiegoś Warcrafta tylko nasze otoczenie. To nie bajka, tylko życie. Dlatego jej język jednych z nas odrzuca, innych fascynuje, jeszcze innych dobija. Na pewno smaczkiem na polu książka - autor jest wczuwanie się kobiety w myślenie mężczyzny. I na tym polu - przynajmniej jako jeden z tłumu tych brzydszych płcią - nie dam jej maksymalnej oceny. Ale z jednym się można na pewno zgodzić - Masłowska usiłuje opisać naszą szarą rzeczywistość. Nie "co by było gdyby", nie "reality show" w pełni sterowane i nakręcane przez stacje telewizyjne (zresztą niedługo nowe będzie w jednej ze stacji, z dietą typu zupa z zepsutych cześci ryby czy świerzo wyjete gałki oczne byka czy krowy jescze ociekające krwią, za co osoba która wygra dostanie jakąś tam kasę) Czytając jej słowa łatwo, czasem zbyt łatwo znajujemy siebie. Niemoc, nicnieróbstwo, pozorne osiągnięcia. Prawda, ze akcja głównie dzieje się w środowisku ludzi nasto lub dwudziestokilkuletnich, ludzi którzy chcą badź nie chcą skończyć szkoły, chodza od imprezy do imprezy, czasem muszą sobie coś "wykręcić" zeby mieć na swoją rozrywkę. Mało jest mowy o dorosłym życiu, ale to rozumiem. Dorota nie zna tego jeszcze, jeszcze sie uczy. Czekam, może Silny dorośnie? założy rodzinę? może zacznie pracować? może .... Dorota pisze, my to czytamy. Obcujemy z tym. Nie wiem, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę założyć, że podobnie jest wszędzie. Poza ludźmi karier i łokciami rozpychających się gdzie się da są i tacy "nic nie mogący", kombinujący. Takze i nad Sekwaną, Tamizą i w innych dorzeczach. I dobrze, że mogą przeczytać, nie tylko zasłyszeć co się w naszej części świata dzieje. na naszym podwórku. w naszym otoczeniu Doroto, gratuluję ci i dziękuję za realizm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: a ja tak sobie myślę.. głosno myslę IP: *.pl / *.utp.pl 22.02.04, 10:14 masłowska ma predyspozycje pisarskie, ale chyba pisarstwo Tolkiena ma wiecej wspolnego z rzeczywistoscia wokol nas.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: di Re: a ja tak sobie myślę.. głosno myslę IP: 213.229.153.* 23.02.04, 20:31 Dzieki ci ze jeszcze tacy ludzie jak ty istnieja, bo razaca wiekszosc gosci tego portalu potrafi tylko narzekaci wskazywac na slabosci. Dlaczego nikt nie cieszy sie po prostu z czyjegos sukcesu? Jak ktos nie lubi tego typu literatury (co nie ktorzy sie oburza: "bo to przeciez nie jest literatura"!) to nie musi od razu jej wyzywac i co gorsza jej czytelnikow. Ludzie opamietajcie sie troche i sprawdzijcie w slowniku znaczenie slowa TOLERANCJA!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `ja Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.icpnet.pl 17.02.04, 11:31 superrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yawokim Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 13:03 ona daje nam nadzieje- mozna byc w tym zasranym kraju artysta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okiem Paryzanki Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.ppp.tiscali.fr 17.02.04, 13:43 Brawa dla Zofii Bobowicz, ktora potrafi przetlumaczyc wszysto - nawet Maslowska! Serdecznie gratuluje! To ona jest prawdziwa bohaterka tego sukcesu. Niestety, caly ten "paryski sukces" Maslowskiej jest sukcesem bardzo watpliwym i naprawde nie ma powodow do takich zachwytow; doprawdy minely juz czasy kiedy wystarczyla jedynie "egzotyka Europy Srodkowej" aby zainteresowac Francuzow byle czym! Zyje w rodzinie Francuskich intelektualistow i naprawde ... to nie Maslowska moze tutaj kogos zainteresowac! Z wyjatkiem oczywiscie Polonii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anusia Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.04, 15:20 Zostawcie dziewczyne w spokoju, świetna książka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 17.02.04, 16:25 Gratulacje dla pani Doroty!!! Jednocześnie wyrazy uznania dla p. Dunina Wąsowicza - w którego wydawnictwie książka się po raz pierwszy ukazała. Pani Doroto - prosimy o następne książki. Proszę doskonalić ten Pani typ twórczości "lingwistycznej". Moim zdaniem ma Pani stać się jakimś nowym wcieleniem Mirona Białoszewskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
soczewica Re: Masłowska zdobywa Paryż 18.02.04, 16:53 Gość portalu: Krzysztof K. napisał(a): > Pani > Doroto - prosimy o następne książki. podpisujesz się jako Krzysztof K., więc może proś w swoim imieniu, co? a niekoniecznie w moim czy kogokolwiek innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Aha. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.04, 18:38 Aha... "Hej! Człowieku w pierwszym rzędzie, panie desydencie z agencji reklamowej! Hej!Panie menagerze,z MTV prezenterze, słynna dziennikarko! Mamy butelki z benzyną i kamienie , wymierzone w ciebie!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słaaaby Re: Aaaaaa!!!! PSIK! IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 19:00 > "Hej! Człowieku w pierwszym rzędzie, > panie desydencie z agencji reklamowej! > Hej!Panie menagerze,z MTV prezenterze, > słynna dziennikarko! > Mamy butelki z benzyną i kamienie , > wymierzone w ciebie!" A ten zespół to akurat żenująca kicha. Pokazowy królik z kapelusza Wyborczej na "odcinku młodzieżowym". Nie mają nic mądrego do powiedzenia, pracują z dużymi koncernami bo żadna offowa wytwórnia pewnie ich nie chciała a muzycznie to szósta woda po kisielu. Dziwię się, po kiego grzyba Masłowska z nimi się bawi. Może potrzebuje ich jako króliki doświadczalne. A może się kiedyś z tego wytłumaczy. Zresztą jej sprawa. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aha Re: Aaaaaa!!!! PSIK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.04, 19:13 W każdym biznesie,również w tzw. kulturze, ręka rękę myję i każdy się każdemu moze przydać do czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franciszek Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.chello.pl 17.02.04, 22:01 Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifi Gratulacje dla tłumaczki IP: *.prosoft.com.pl 17.02.04, 23:12 Zastanawiam sie, jak można przetłumaczyc tę książkę - tam jest tyle niuansów językowych, że tłumacz staje przed zadaniem prawie niemożliwym. Właściwie warstwa językowa jest w tej książce podstawą, Masłowska jest w tym względzie po prostu genialna. Żałuję że moja znajomość francuskiego jest co najwyżej, hmm.. "niezerowa", bo przeczytałabym ten przekład natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
guru_ji Re: Masłowska zdobywa Paryż 18.02.04, 05:56 Gratulacje dla Pani Maslowskiej. Bardzo mnie cieszy jej sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notabene Re: Masłowska raduje(!) Paryż IP: *.eltronik.net.pl 18.02.04, 10:54 Tak...Czy naprawdę myślicie, że kochani i zadufani jedynie w sobie i własnej "Wielkiej Kulturze" Francuzi są naprawdę zachwyceni (wątpliwym) talentem smarkuli o dużej wyobraźni z Polski??????Zasmucę Was - bo nie. Są zachwyceni obrazem chropowatej Polski, który nakreśliła Masłowska, są zachwyceni tym, że dziełko to wzbudza tyle kontrowersji w Polsce, są zachwyceni wreszcie, że mają smakowity temat do konwersacji tyczący się tej dziury gdzieś na wschodzie ( bo tak postrzega się Polskę we Francji - byłam i wiem ). Odpowiedz Link Zgłoś
black_lotus Re: Masłowska zdobywa Paryż 19.02.04, 19:54 Czemu osoba Doroty Masłowskiej wzbudza tyle emocji? Dziewczynie się udało. Straszne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ismaelita Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.04, 14:50 nie udało jej się, tylko talent ma, patrzy i widzi, a co lepiej potrafi to opsać tak, że puchnę z wrażenia, śmieję się rzewnymi łzami, a głos mi się łamie. Odpowiedz Link Zgłoś
frolix Re: Masłowska zdobywa Paryż 20.02.04, 15:09 Gość portalu: ismaelita napisał(a): > nie udało jej się, tylko talent ma, patrzy i widzi, a co lepiej potrafi to > opsać tak, że puchnę z wrażenia, śmieję się rzewnymi łzami, a głos mi się łamie To znaczy, dobrze pisze? zagubiony w domysłach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wieśniak Re: Masłowska zdobywa Paryż IP: *.tele2.pl 22.02.04, 13:17 Kocham Dorotkę:) Jest taka niesamowita, taka kobieca, taka elokwentna taka różowa i mięciutka(from B.Wojciszke):P i jeszcze wydała książkę. A gdyby nie J.Pilch to nikt by nawet nie wiedział, że kiedyś istniała. Moje koleżanki piszą podobne opowiadania, ale niestety wstydzą się takie rzeczy wydawać. Jej książka nadaje się na komiks i nic poza. Odpowiedz Link Zgłoś