Dodaj do ulubionych

Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto Eco

06.09.10, 19:54
Jestem fanem prozy Umberto Eco, szczególnie jego powieści historycznych. Szukając podobnych w stylu i erudycji trafiłem na Salmana Rushdiego i Orhana Pamuka, ale pierwszemu mimo doskonałego stylu brakuje jakiejś iskry i po przeczytaniu paru jego pozycji pozostaje jakiś niesmak, a drugi jest z pewnością ciekawy ale nie będę udawał, po prostu nudny. Dlatego jestem otwarty na jakieś ciekawe propozycje, gdyż trafiłem na czytelniczy mur.
Obserwuj wątek
    • galenera Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 07.09.10, 11:01
      Może spodobałyby Ci się książki Parnickiego. Historyczne, erudycyjne, styl wyrafinowany, ale dość trudne w czytaniu, dlatego radzę zacząć od "Srebrnych orłów".
      • przemostegna Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 07.09.10, 19:43
        galenera napisała:

> Może spodobałyby Ci się książki Parnickiego. Historyczne, erudycyjne, styl wyr
        > afinowany, ale dość trudne w czytaniu, dlatego radzę zacząć od "Srebrnych orłów
        > ".
        To może być ciekawe, już zamówiłem w antykwariacie: "Koniec zgody narodów" i "Słowo i Ciało".
        • Gość: js Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto IP: *.nplay.net.pl 07.09.10, 20:24
          Parnicki - to pierwsze nazwisko, które mi przyszło do głowy. Ale ja też bym zaczęła albo od "Srebrnych orłów", albo od "Tylko Beatrycze". A może "Czaszka w czaszce" Wojciechowskiego?
    • eeela Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 07.09.10, 11:08
      a drugi jest z pewnością ciekawy ale
      > nie będę udawał, po prostu nudny

Bardzo mnie intryguje to zestawienie przymiotników w odniesieniu do jednego pisarza :-)
      • jottka Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 07.09.10, 12:47
        o to samo chciałam zapytać:) a poza tym może nie powieści, ale eseje ann fadiman by sie nadały? erudycyjne z całą pewnością i dobrze się czyta. niektóre z powieści ann byatt może by się łapały (te z akcją w 19w.).
        • przemostegna Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 07.09.10, 19:49
          jottka napisała:

> o to samo chciałam zapytać:) a poza tym może nie powieści, ale eseje ann fadima
          > n by sie nadały? erudycyjne z całą pewnością i dobrze się czyta. niektóre z pow
          > ieści ann byatt może by się łapały (te z akcją w 19w.).
          Dokładnie chodzi mi o powieści historyczne, a jeżeli już mówimy o eseistach erudytach to polecam W.S. Sebalda "Pierścienie Saturna"(na razie tylko tą pozycje tego autora czytałem), naprawdę fajna sprawa.
          • minniemouse Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 08.09.10, 03:32

wydaje mi sie ze erudyta jest tez M. Richler chociaz to nie historyczne.

osobiscie go nie lubie. czytalam tylko fragment , moze sie myle.

Minnie
            • minniemouse Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 08.09.10, 04:01
              tego tez nie czytalam ale z polecenia innych mozesz sprobowac:
              - Italo Calvino
              - Primo Levi
              - Andrew Miller

a tu nie gwarantuje ze erudyci ale moze sie spodobac
              z tym ze nie mam pojecia co z tego jest wydane po polsku:
              www.historicalnovels.info/Best-Historical-Novels.html
              Minnie
              • przemostegna Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 08.09.10, 10:57
                Primo Levi gdzieś mi zawsze umykał, od jakiegoś czasu szukam "Rozejmu" w bibliotece, jak znajdę to przerobie. O Calvino chyba pierwszy raz słyszę, ale może być dobry, więc także się postaram o np. Historie fantastyczne. Niestety Andrew Miller jest tylko po angielsku, a ja w tym jestem analfabetą, nad czym ubolewam(musi ktoś w końcu przetłumaczyć). Dziękuje w każdym bądź razie.
                • minniemouse Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 10.09.10, 01:31
                  Niestety Andrew M
                  > iller jest tylko po angielsku,

hmmm.
                  zdawalo mi sie ze jest..

merlin.pl/Przemyslny-bol_Andrew-Miller/browse/product/1,234048.html
                  www.biblionetka.pl/book.aspx?id=19230
                  chodzilo dokladnie o Casanowa Zakochany.

Minnie
              • eeela Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 08.09.10, 11:02
                Nie wiem w zasadzie do końca, o co chodzi w byciu pisarzem erudytą - o cytowanie jak największej ilości innych dzieł, filozofów, pisarzy? Jeśli o to, to Calvino się nie nadaje. Jest to bardzo interesujący pisarz, ale nie zajmuje się składaniem kolekcji cytatów w swoich książkach.

Broń Boże nie krytykuję przy tym Eco, który wielkim pisarzem jest i basta. Mówię tylko, że jeśli traktować życzenie autora wątku dosłownie, to Calvino się mu nie przyda.
                • przemostegna Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 08.09.10, 18:12
                  eeela napisała:

> Nie wiem w zasadzie do końca, o co chodzi w byciu pisarzem erudytą - o cytowani
                  > e jak największej ilości innych dzieł, filozofów, pisarzy? Jeśli o to, to Calvi
                  > no się nie nadaje. Jest to bardzo interesujący pisarz, ale nie zajmuje się skła
                  > daniem kolekcji cytatów w swoich książkach.
                  >
                  > Broń Boże nie krytykuję przy tym Eco, który wielkim pisarzem jest i basta. Mówi
                  > ę tylko, że jeśli traktować życzenie autora wątku dosłownie, to Calvino się mu
                  > nie przyda.
                  >
                  Regułka ze Słownika Wyrazów Obcych Kopalińskiego( dla uściśnienia sprawy): "Erudycja- gruntowna i rozległa wiedza; wszechstronna znajomość przedmiotu; uczoność, wykształcenie; oczytanie; wiedza książkowa". I nie chodzi wcale o przytaczanie cytatów bo to potrafi każdy z nas, tylko korzystanie z rozległej wiedzy w sposób uczciwy i rzetelny, umiejętnie operując tym rzadkim w dzisiejszych czasach darem . Umberto Eco jak najbardziej pasuje do tego założenia a Sienkiewicz NIE! Nie chcę tutaj nikogo urazić, bo tu nie o to chodzi aby marnować energie na głupie wyrzuty i kłótnie, tylko o zdrową dyskusje, a już najbardziej o informacje która jest cenna i ja jestem zadowolony z takiego obrotu sprawy w tym temacie. Oby tak dalej.
                  PS
                  Calvino i tak przeczytam(mimo że nie jest erudytą) gdyż ma fajne imię i nazwisko, okładki miłe dla oka...po prostu z ciekawości.
                  • eeela Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 08.09.10, 19:31
                    Zdecydowanie warto go czytać! :-) Chociaż książka "Jeśli zimową nocą podróżny" straszliwie mnie wkurzyła - nie dlatego, że źle napisana ani nic takiego. Wkurzyła mnie z innych względów. Nie będę pisać, jakich, bo niektórym to się podoba, a nie chcę psuć efektu niespodzianki :-)
    • piszebzdury Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 08.09.10, 12:52
      "Czarnoruska kronika trędowatych" Eugeniusza Kabatca
    • nobullshit Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 10.09.10, 10:24
      A może Robert Nye, przede wszystkim "Falstaff", ale również "Merlin", "Faust" i "Pamiętniki lorda Byrona". Historyczne i erudycyjne niewątpliwie, wspaniała zabawa z konwencją, doskonale przetłumaczone. Ostrzeżenie - piekielnie sprośne, co nie każdemu może odpowiadać.

Link do recenzji "Falstaffa":
      www.maciejmajewski.pl/czytam/2006/06/falstaff-robert-nye/
      Czytelnikowi podobało się średnio, jego prawo i de gustibus... Ale zorientujesz się, o co chodzi.
      • przemostegna Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 10.09.10, 11:27
        nobullshit napisała:

> A może Robert Nye, przede wszystkim "Falstaff", ale również "Merlin", "Faust" i
        > "Pamiętniki lorda Byrona". Historyczne i erudycyjne niewątpliwie, wspaniała za
        > bawa z konwencją, doskonale przetłumaczone. Ostrzeżenie - piekielnie sprośne, c
        > o nie każdemu może odpowiadać.
        >
        > Link do recenzji "Falstaffa":
        > www.maciejmajewski.pl/czytam/2006/06/falstaff-robert-nye/
        > Czytelnikowi podobało się średnio, jego prawo i de gustibus... Ale zorientujesz
        > się, o co chodzi.
        >
        Czytałem "Falstaffa" i "Fausta". Dobra i przede wszystkim naładowana inteligentnym humorem proza, która mam takie wrażenie jest w Polsce mało popularna. Bynajmniej polecam tym co nie czytali.
        • eeela Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 10.09.10, 12:08

> Bynajmniej polecam tym co nie czytali.

To w końcu polecasz, czy nie polecasz, bo nie za bardzo rozumiem? ;-P
          • przemostegna Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 10.09.10, 18:52
            Polecam jak najbardziej, z rozpędu popełniłem błąd metodologiczny. Wykreślamy "bynajmniej". Chaos mam we krwi, dlatego taki wesołek ze mnie.
            • eeela Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 10.09.10, 20:21
              No nie, metodologiczny to chyba nie, nie trzeba aż tak ciężkich oskarżeń na siebie rzucać ;-)
    • dr.krisk Claudio Magris. 10.09.10, 10:54
      Mocno "erudycyjny" . Polecam na długie jesienne, deszczowe wieczory.
      • pampelune trylogia husycka 10.09.10, 13:33
        Jeden mój najlepszy znajomy utrzymuje że Trylogia husycka Sapkowskiego jest bardzo w stylu "Imienia róży". Ja się nie zachęciłam więc nie mogę zweryfikować, tak tylko mówię.
        • przemostegna Re: trylogia husycka 10.09.10, 19:03
          pampelune napisała:

> Jeden mój najlepszy znajomy utrzymuje że Trylogia husycka Sapkowskiego jest bar
          > dzo w stylu "Imienia róży". Ja się nie zachęciłam więc nie mogę zweryfikować, t
          > ak tylko mówię.
          Fajna rzecz, w życiu bym nie pomyślał ze pepiki mieli kiedyś ikrę do wojaczki i to jaką, Niemców i innych grzmocili z lewa i prawa. Do "Imienia róży" bym nie porównywał, inny gatunek(Trylogia to fantasy w oparciu o historie), a poza tym "Wiedźmin" lepszy, bo w Trylogii ma się wrażenie jakby Sapkowski dostawał kasę od strony...ale(kończę już z brzydkim "bynajmniej") i tak fajna rzecz, wesoła, skoczna i taneczna.

• padma Re: Szukam powieściopisarzy erudytów typu Umberto 12.09.10, 16:14
      A może Rabiha Alameddine "Hakawati, mistrz opowieści" - niewątpliwie erudycyjna powieść szkatułkowa. Z polskiej literatury, niedawno wydane "Źródło Mamerkusa" Leszka Białego.
    • chief_inspector_toschi tomasz mirkowicz 12.09.10, 21:42
      przedwcześnie zmarły, wybitny tłumacz literatury anglosaskiej. zdążył napisac dwie rzeczy, powiesc i tom opowiadan. obie świetne.

polecam zwłaszcza powiesc, „pielgrzymka do ziemi świętej egiptu”.

jest to postmodernistyczny, hipererudycyjny żart, który pozostaje wciągającą, intrygującą fabułą (powiedzmy: powieśc przygodowa z elementami powiesci dygresyjnej i szkatułkowej), w sumie - wielka frajda przez bite 500 stron.

tłem i substancją tej fabuły jest karkołomny zupełnie splot autentycznych i apokryficznych motywów historycznych, mitologicznych, skojarzeń literackich.
      historia i kultura egiptu, starożytna i współczesna; oraz dzieje polski, w wersji oficjalnej oraz w psychodelicznych, rozkosznie paranoicznych przetworzeniach i odkształceniach.

jeśli jesteśmy przy nowszej literaturze polskiej, to nasuwają się dwa inne, bardziej znane i dosc oczywiste w tym kontekście nazwiska: bart i sosnowski. imo mirkowicz jest lepszy od obydwu.
      • minniemouse Re: Zupelny strzal w ciemnosci... 12.09.10, 23:39
        .. ale to zupelny.

przypomnial mi sie jeszcze jeden autor ktory moze, MOZE okazac sie w warty twojego zainteresowania.
        wiem o nim tylko dlatego ze jest Canadian, i trafilam na wieczor autorski z nim w lokalnym Chapters.

Mysle ze moze, MOZE byc OK tylko dlatego ze jest rowniez poeta, no i zajmuje sie Templariuszami a to juz wymaga troche zachodu.

Jack Whyte

www.sklep.gildia.pl/literatura/119367-jack-whyte-trylogia-o-templariuszach-3-chaos-w-zakonie
        Minnie
      • przemostegna Re: tomasz mirkowicz 13.09.10, 11:16
        chief_inspector_toschi napisał:

> przedwcześnie zmarły, wybitny tłumacz literatury anglosaskiej. zdążył napisac d
        > wie rzeczy, powiesc i tom opowiadan. obie świetne.
        >
        > polecam zwłaszcza powiesc, „pielgrzymka do ziemi świętej egiptu”.
        >
        > jest to postmodernistyczny, hipererudycyjny żart, który pozostaje wciągającą, i
        > ntrygującą fabułą (powiedzmy: powieśc przygodowa z elementami powiesci dygresyj
        > nej i szkatułkowej), w sumie - wielka frajda przez bite 500 stron.
        >
        > tłem i substancją tej fabuły jest karkołomny zupełnie splot autentycznych i apo
        > kryficznych motywów historycznych, mitologicznych, skojarzeń literackich.
        > historia i kultura egiptu, starożytna i współczesna; oraz dzieje polski, w wers
        > ji oficjalnej oraz w psychodelicznych, rozkosznie paranoicznych przetworzeniach
        > i odkształceniach.
        >
        > jeśli jesteśmy przy nowszej literaturze polskiej, to nasuwają się dwa inne, bar
        > dziej znane i dosc oczywiste w tym kontekście nazwiska: bart i sosnowski. imo m
        > irkowicz jest lepszy od obydwu.
        Zastanawia mnie dlaczego niektórzy dobrzy pisarze są tak mało znani. Kwestia promocji, a może brak kontaktów w środowisku literackim. Ja o Mirkowiczu nie słyszałem, wszędzie tylko Pilch, Masłowska i Tokarczuk. Znalazłem rzekomą książkę w antykwariacie i sobie kupię, przeczytam i jak będzie tak dobra jak pan mówi to postaram się ją rozsławić, gdyż nie może być tak że książki warte uwagi giną w zapomnieniu.
        • corneliss mircea eliade 13.09.10, 12:37
          moze Ci sie spodoba 'Majtreji' albo 'Młodosc stulatka'
    • apersona Huta - Grzegorz Kopaczewski 14.09.10, 14:45
      Nie jest to typowa literatura erudycyjna bo "Huta" Grzegorza Kopaczewskiego to udana powieść akcji z masą nienachalnych tropów dla erudytów i akademików :)
      Świetne, bezszwowe połączenie fikcji i rzeczywistości + garść ciekawych informacji socjologicznych.
      • apersona Canetti 16.09.10, 14:40
        Typowo erudycyjne:

Elias Canetti trylogia autobiograficzna (Ocalony język, Pochodnia w uchu, Gra oczu)
        - najpierw subiektywne wprowadzenie do literatury niemieckojęzycznej, potem do kultury Wiednia międzywojnia: Musil, Kraus, Mahler itd.

Nabokov "Lolita" - dawno temu w Ameryce w latach 50tych XX wieku i liczne wycieczki w przeszłość głównie XIX wieczną ale Tomasz z Akwinu też jest wzmiankowany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka