Dodaj do ulubionych

Książki, które zmieniły Wasze życie

05.11.10, 10:04
Czy istnieją książki, które Was zainspirowały, zmieniły Wasz sposób patrzenia na świat?
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 05.11.10, 10:11
      eee
      jak zakładasz taki wątek, to zacznij od siebie
      jeep
      • millaisa Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 05.11.10, 14:05
        Na przykład ja zaczęłam trochę inaczej postrzegać kobiety po przeczytaniu "Amatorek"... Ta książka otworzyła mi oczy na sytuację kobiet, zwłaszcza w małych miastach.
        • nioma Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 05.11.10, 14:07
          nie ma takiej książki
    • Gość: Kacha Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.10, 14:24
      Może nie zmieniła, ale na pewno zmusiła do refleksji "Pestka" Anki Kowalskiej...
    • eddgard_stark Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 05.11.10, 19:05
      Zolnierze Kosmosu. Od tamtej pory slucham muzyki martial industrial i fascynuje sie wojskowością :)
    • dziwnakacha Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 06.11.10, 11:41
      Tak na szybko przyszły mi na myśl - " Złota gałąź " George Frazer i " Biegnąca z wilkami " Clarissa Pinkola Estes.
      • Gość: Aniek Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: *.as.kn.pl 06.11.10, 13:19
        Przeczytałam tysiące książek i jakoś żadna nie zaważyła na moim życiu. Dla mnie czytanie to po prostu rozrywka i kontakt ze sztuką.
        • Gość: Doris Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: *.adsl.inetia.pl 06.11.10, 16:58
          "Sto lat samotności" Marqueza. Zobaczyłam wszystko w innym świetle. To było jak przebudzenie. "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa - jak to określiła powieściowa Małgorzata "w tej książce jest całe moje życie".
    • mala200333 Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 06.11.10, 17:29
      Ksiazka "Łuk triumfalny" Remarquea. Czytalam ja pierwszy raz gdy nie wiedzialam jeszcze ze bede emigrantka. Zrobila na mnie niesamowite wrazenie.
      Po latach w Paryzu na Sylwestra wedrowalam przez miasto zatrzymujac sie w kafejkach znanych z ksiazki......
    • Gość: hajnel29 Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 22:15
      "Wojna za kręgiem polarnym" Andrzeja Perepeczki, miałem wtedy 14 lat i od tego dnia czytam wszystko co dotyczy wojny na morzu a było to 34 lata temu...
      Naprawdę warto było kupić, świetnie opisane - opowiedziane epizody wojennomorskie.
      Takich książek Pan Perepeczko napisał dużo i co najważniejsze pisze nadal
      A potem był Pertek, Flisowski, Kosiarz, MacLean ("HMS Ulissess" - polecam !!!) i wielu, wielu innych, było zbieranie roczników "Morza", sklejanie modeli - pełna fascynacja morzem i okrętami
      • Gość: pomme Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: *.centertel.pl 07.11.10, 17:53
        Ja jestem z tych, o których mozna powiedzieć jak o don kichocie na pierwszych stronach ( na szybko i luźno z francuskiego)
        W końcu tak sie skupił na lekturze, ze jego noce i dnie mijały na czytaniu. Do tego stopna, że z powodu małej ilości snu i ciągłej lektury, wysuszył sobie mózg co doprowadzilo go do utraty zmysłów...
        :-)
    • malavida Däniken i Sagan 07.11.10, 17:08
      W moim przypadku były to książki Ericha von Dänikena i Carla Sagana.
    • spacey1 Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 07.11.10, 17:34
      Nie potrafię powiedzieć, aby którakolwiek ksiązka spowodowała zmiany w moim życiu. Otworzyły mi oczi, rozszerzyły horyzonty. Sprawiły, że pomyślałam: ja też bym tak chciała. To tylko, może aż tyle.
      Wymienię tu: "Mistrza i Małgorzatę" (nie będę chyba oryginalna). Z innej beczki "Błękitny zamek" Lucy M. Montgomery, Waldemara Łysiaka "MW", "Wyspy zaczarowane" i "Asfaltowy saloon" (Łysiak właściwie zmienił moje życie, zaczęłam się bardzo poważnie interesować sztuką). Z ostatnich odkryć "Złodziejka książek" oraz "Oczyszczenie" Sofi Oksanen.
      • Gość: zmieniona Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: 78.117.45.* 07.11.10, 19:12
        Mnie ksiazki zawsze zmieniaja zycie. Czytajac wchodze w akcje i przenosze sie w inny niz moj swiat. Obecnie bardzo pomaga mi Roberto Bolano z jego " Dzikimi dedektywami" oddalic sie od rzeczywistosci, ktora moglaby dzialac przygnebiajco ( nastroj w chacie raczej ciezki , chlop po ciezkiej operacji ).Z "Dzikimi dedektywami" przenosze sie do Meksyku i zyje w grupie mlodych poetow , ktorzy nie troszcza sie codziennoscia.
    • lorisa3 Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 08.11.10, 00:55
      Thierry Cohen - Wolałbym żyć
    • al9 Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 08.11.10, 14:32
      Moje kamienie milowe:
      Król Maciuś Pierwszy (pierwsza samodzielnie przeczytana)
      różne przygody Tomka Szklarskiego - jak miałem 10 lat
      Wyspa Złoczyńców Nienackiego - jak miałem 11 lat
      Ogniem i Mieczem - odkrycie 12 latka
      Sztuka Kochania Wisłockiej - odkrycie 16 latka :-)

a potem...
      Czarodziejska Góra Manna
      Wojna i Pokój Tołstoja
      Za rzekę, w cień drzew Hemingwaya
      Sława i Chwała Iwaszkiewicza
      Zniewolony Umysł Miłosza
      Lolita Nabokova
      Sto lat samotności Marqueza..
    • pampelune Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 09.11.10, 14:39
      Szczęśliwie nie zmieniła mi życia tak bardzo radykalnie jak by może mogła.
      Siedziałam w akademiku i uczyłam się do egzaminu z gramatyki opisowej, który był nazajutrz, miałam bardzo dużo do powtórzenia, a tu wszedł kolega ze słowami: "tak myślę że ci się spodoba", położył mi na kocyku te Opowieści o kronopiach i famach, i poszedł. No i tego, na szczęście zdałam w drugim terminie, we wrześniu.
      • millaisa Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 09.11.10, 15:28
        W ostatnim czasie czytałam też "Mistrza" Andy'ego Andrewsa. Może jeszcze za wcześnie na stwierdzenie, ze "zmieniła moje życie", ale zaczęłam na pewne sprawy spoglądać inaczej. Stram się odnaleźć perspektywę i patrzeć na moje życie, jako na całość.
    • Gość: yassa Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: *.chello.pl 16.11.10, 22:29
      M. Bennewicz, Coaching Tao.
      Walnęła mnie w ciemię i tak, zmieniła moje życie, mogę tak powiedzieć
    • czytajka86 Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 17.11.10, 20:46
      Zdecydowanie należy do nich książka Seks jest boski O. Ksawerego Knotza. O seksie, a napisane przez duchownego, z doświadczeniem w pracy z narzeczonymi i małżeństwami. Wspaniała książka i wyjątkowo mądry człowiek, który po prostu mówi jak jest... Mało jest teraz takich książek!
      • lily.in.the.west Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 17.11.10, 22:42
        Moze ta ksiazka nie zmienila mojego zycia, jednak wywarla na mnie
        ogromne wrazenie.
        Jest mistrzowskim wgladem w dusze czlowieka, jej doglebna analiza,
        bezpardonowym uzewnetrznieniem zakamarkow ludzkiej natury.
        Chodzi mi o "Braci Karamazow" F.Dostojewskiego.
        • Gość: Ministroneea Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.10, 10:49
          Dla mnie jedną z takich ważniejszych książek, które wywarły na mnie wielkie wrażenie jest "Mistrz" Andy Andrewsa,. Po przeczytaniu jej zaczęłam zupełnie inaczej patrzeć na różne sprawy. książka pozawala na spojrzenie szersze na nasze życie i ukazanie w niej piękna. Gorąco polecam, bo książka warta polecenia.
          • Gość: gość M. Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: *.internetia.net.pl 19.11.10, 20:15
            tak jak piszą inny, może te książki nie zmieniły mojego życia, ale zmieniły sposób patrzenia na siebie i to co wokół się dzieje...To seria 4 książek Beaty Pawlikowskiej "W dżungli życia", "W dżungli miłości", W dżungli niepewności" oraz "W dżungli samotności"..polecam..a sama z niecierpliowością czekam na kolejny tom ;)
    • Gość: Nemo Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: *.olsztyn.mm.pl 25.11.10, 22:13
      Ja czytałem niedawno zbiór opowiadań Teda Chianga "Siedemdziesiąt dwie litery". Każdy tekst skłania do myślenia, a czasem wywraca na lewą stronę dotychczasowy ogląd świata. Świetna sprawa. Naprawdę robią wrażenie. Teraz czekam na "Kroki w nieznane", gdzie ma się ukazać najnowsza nowela Chianga "Cykl życia oprogramowania".
    • aga-g76 Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 29.11.10, 22:21
      "Traktat o łuskaniu fasoli" Myśliwskiego
      "Łuk triumfalny" Remarquea

Może nie zmieniły życia ale wywarły ogromne wrażenie. W obu książkach co drugie zdanie to niesamowita esencja mądrości.
      • pomme Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 10.12.10, 10:15
        > "Traktat o łuskaniu fasoli" Myśliwskiego
        > "Łuk triumfalny" Remarquea
        >
        > Może nie zmieniły życia ale wywarły ogromne wrażenie. W obu książkach co drugie
        > zdanie to niesamowita esencja mądrości

to jednak jest niesamowite jak ludzie mają rozbieżny gust:-) Ja Myśliwskiego uwielbiam, z kolei Łuk był dla mnie kiczowaty i niestrawny ( nie skończyłam)
        Mam kolegę, z którym na wzajem polecamy sobie książki ( np wymiękliśmy przy Danilo Kis, z jednakowym natężeniem) i on z kolei ledwie przebrnął przez Traktat
        to tylko takie spostrzeżenie off topic:-))
    • Gość: janusz Ptasznik z Wilna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 14:00
      Jest tutaj cały Mackiewicz (Józef). Oczywiście lepiej czytać książki samego Mackiewicza niż to dzieło niewątpliwie znaczące Włodzimierza Boleckiego. Ale właśnie Bolecki potrafił ogarnąć ogrom problemów podejmowanych przez autora "Kontry". Poza tym ciągle nie zostały wydane zbiory artykułów Mackiewicza z lat 1950-1984. Oczywiście były wybory, zwłaszcza "Fakty, przyroda i ludzie". "Ptasznik z Wilna" unaocznia, że Józef Mackiewicz objął najważniejsze problemy XX wieku. Poza tym Bolecki ma świetny styl.
    • mala200333 Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 08.12.10, 15:30
      Ksiazki Remarquea...
    • Gość: Yesbook Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: *.dynamic.chello.pl 10.12.10, 00:32
      Czesc, jeśli poszukujecie ciekawych książek to polecę Wam wspaniałą stronę. Ja dużo znalazlam ksiazek, wartych przeczytania na portal recenzencko – czytelniczym Yesbook.pl , który jest idealnym miejscem jeśli szukasz jakiejś ciekawej ksiązki lub chcesz przeczytać recenzje o książkach :) Dzięki temu portalowi odnalazłam bardzo wiele ciekawych ksiązek :)
    • Gość: skarpetka Re: Książki, które zmieniły Wasze życie IP: 94.230.30.* 10.12.10, 08:46
      "Zdrajca" M.Stovera. Moja druga biblia. :)

No i jeszcze "życe w rytmie marzeń"

Obie zmieniły moje postrzeganie świata, i mogę je czytać w koło macieju :)
    • kefirekwroclaw Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 11.12.10, 20:20
      Polecam ksiązki Pani Sykulskiej :) :) Są to arcydzieła.
    • vivi22 Re: Książki, które zmieniły Wasze życie 11.12.10, 21:44
      Oooo tak! Dzieci z Bullerbyn, Pożyczalscy... Marry Poppins, Ania z Zielonego Wzgórza...
      Bo odkąd je przeczytałam, to bez książki nie potrafię już żyć. Film i tv nie mają dla mnie znaczenia i mogą nie istnieć. Ale książka oraz radio musi być i już! I te dwie rzeczy zabrałabym na bezludną wyspę :)
      Radio i mnóstwo książek...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka