Dodaj do ulubionych

Książki o II WŚ

04.12.10, 21:29
Jak w temacie szukam książek o tej tematyce. Szczególnie interesują mnie zagadnienia Wojna na Pacyfiku oraz w Afryce. Czytał ktoś z Was jakieś ciekawe książki na ten temat?
Obserwuj wątek
    • maly_zlosliwiec Re: Książki o II WŚ 04.12.10, 22:14
      Wybór jest olbrzymi. Tyle że znam pozycje po ang. Właśnie teraz jest "moda" na Pacyfik, w związku z serialem i książką.
      Proponuję biografie - Rommla i Pattona.
      www.biblionetka.pl/book.aspx?id=100065&mode=rating

• maly_zlosliwiec Re: Książki o II WŚ 05.12.10, 06:51
        W sumie powinnam więcej dopisać. Ale moje ostatnie zdobycze to biografia Zumbacha - " Ostatnia walka". Dobrze się czyta.
        Polskie tłumaczenie zaskakującej książki -
        www.rp.pl/artykul/73290,573398-Ksiazki-zbojeckie-Adolfa-Hitlera.html
        Chyba będzie znakomita lektura, czeka w mojej kolejce od dłuższego czasu.
        www.polskieradio.pl/8/405/Artykul/279756,Walczyli-pod-Monte-Cassino-pozniej-o-nich-zapomniano
        Lubię czytać też książki pisane przez cudzoziemców o Polsce w trakcie wojny. To zazwyczaj wyciskacze łez. Sporo tego jest i widzę że nie nadążam czytać.
        Pozdrawiam.
        • palmere Re: Książki o II WŚ 05.12.10, 19:08
          dzięki za odpowiedz :)
          Czytałaś może ten Pacyfik lub Kompanie Braci (bo właśnie te książki na razie są na moim celowniku). Jakieś opinie?
          • maly_zlosliwiec Re: Książki o II WŚ 05.12.10, 20:52
            "Kompanię braci" - film znam na pamięć . A książkę niestety - tylko w częściach. Opine ma znakomite. To co przeczytałam też mi się podobało.
            Pacyfik czeka nadal w kolejce, nietknięty. Ale tu już nie widzę takich dobrych ocen. Mimo to warto przeczytać.
            Wyszła też znakomita pozycja o Rudel'u (?).
            Stuka Pilot Hans-Ulrich Rudel: (Schiffer Military History).

Pamiętam jeszcze z Polski - " Drugą wojnę światową na morzu".

Ciekawe kiedy znajdę czas na takie dobre rzeczy.
            Ktoś dobrze podsumował temat- wojna w Europie była bardziej gloryfikowana niż na Pacyfiku. Z amerykańskiego punktu widzenia.
            I na marginesie - szalenie popularne są też dwie pozycje -
            w tym jedna o odzyskaniu obrazu Leonarda da Vinci - "Dama z Ł."
            "Rescuing Da Vinci: Hitler and the Nazis Stole Europe's Great Art"

"The Rape of Europa: The Fate of Europe's Treasures in the Third Reich and the Second World War"
            Pozdrawiam
            • palmere Re: Książki o II WŚ 06.12.10, 20:18
              maly_zlosliwiec - dziękuje za opinie :) Pozdrawiam.
    • Gość: hajnel29 Re: Książki o II WŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 00:34
      Zbyt ogólne to pytanie, wolisz fakty czy beletrystykę ?
      Wojnę na morzu, w powietrzu czy na lądzie?
      Jeśli fakty wtedy polecam "Burzę nad Pacyfikiem" Flisowskiego (dla mnie the best of the best), książki wydawnictwa Finna np. autorstwa S.E. Morrisona (najlepszy historyk US Navy), "Yamamoto" Agawy, "Samuraj" Saburo Sakai, "Ciche zwycięstwo" Blaira, są też monografie jednostek lotniczych wydawnictwa Kagero lub Militaria czy też beletrystyka typu "Cienka czerwona linia" Jonesa, "Król szczurów" Clavella, "Cena życia" i "Kamikaze-boski wiatr" Arcta

To samo dotyczy Afryki - "Cyrk Skalskiego", "Szczury Tobruku" Biegańskiego lub np."Klucz do Rebeki" Folletta,

Ciekawe że taki sam wątek pojawił się na portalu historycy.org ... tylko autor pytania inny (???)

• palmere Re: Książki o II WŚ 08.12.10, 16:42
        hajnel29 - zgadza się tam też nie omieszkałem zapytać :) Dzięki za odpowiedź i podanie tytułów! Szukam m.in. właśnie jak pisałem coś na modłę Pacyfiku Ambrose'a.
    • mala200333 Re: Książki o II WŚ 08.12.10, 17:04

Twierdza (5 tomiskow)
      Lothar-Gunther Buchheim...bomba!
    • Gość: moje_strony Re: Książki o II WŚ IP: *.lublin.mm.pl 12.12.10, 16:05
      Ostatnio, zupełnym przypadkiem wpadła mi w recę książka pt. "Bikini"
      Autorem jest Janusz L. Wiśniewski.

Spojrzenie na II WŚ oczami młodej dziewczyny, która przeżyła bomabrdowanie Drezna i poprzez Nowy Jork dotarła na atom Bikini na Pacyfiku, gdzie Amerykanie testowali swoje bomby atomowe

Książka mnie poruszyła.
      Beletrystyka na solidnym tle historycznym.
      I to takim, o którym w ksiązkach typowo historycznych z reguły się nie wspomina.

Nie mogłam uwierzyć, że autorem Bikini jest ten sam człowiek, który napisał "Samotność w sieci".

• Gość: karmi Re: Książki o II WŚ IP: 212.180.192.* 21.12.10, 13:57
      Rzeczpospolita wydała świetną kolekcję - II wojna światowa. Są tam też tomy o które pytasz.

sklep.rp.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=618
    • Gość: margo Re: Książki o II WŚ IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.10, 21:20
      To chyba chodzi Ci o książki historyczne? Ja jedynie ostatnio czytałam powieść z II wojną światową w tle, ma tytuł "Hiszpański smyczek" i napisała ją Andromeda Romano-Lax
      • vidmo76 Re: Książki o II WŚ 01.01.11, 21:54
        Swego czasu szperając na pułkach biblioteki w poszukiwaniu czegoś tam, trafiłem na dość ciekawą pozycję. Książka akurat nie jest o wojnie na Pacyfiku, ale rzuca nie co inne spojrzenie na pewną formacje wojskową, faszystowskich Niemiec. Dzieło to nosi tytuł "Utracony honor, zdradzona wiara" Maegera Herberta.
        Czyta się naprawdę dobrze, gorąco polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka