IP: *.toya.net.pl 16.01.11, 16:32
Macie czytnik e-książek? Zamierzam kupić Kindle. Nie wiem tylko, czy da się w nim czytać publikacje po polsku oraz teksty z domeny publicznej, które są dostępne w internecie. Da się?
Obserwuj wątek
    • canaletta Re: Kindle 16.01.11, 18:16
      Tu masz ciekawy artykuł na temat czytników. Ja jeszcze rok, dwa poczekam, może propozycja będzie ciekawsza. Jak widać kolporter się wygłupił.
      archiwum.polityka.pl/art/poczytaj-mi-z-czytnika,383615.html
      • Gość: molksiazkowy Re: Kindle IP: *.toya.net.pl 16.01.11, 19:41
        Czytników Empiku i Kolportera w ogóle nie brałam pod uwagę, bo drogie. Ale co z tym Kindle? Czyta pdf-y?
        • asiad13 Re: Kindle 16.01.11, 20:58
          Ja mam czytnik Kindle, jak dla mnie rewelacja, czyta polskie książki, oczywiście (plik pdf i nie tylko), czyta mi się naprawdę wygodnie i szybciej niż papierową, tylko zapachu brakuje...
          • Gość: molksiazkowy Re: Kindle IP: *.toya.net.pl 16.01.11, 22:28
            Dzięki za odpowiedź.
            Polećcie jeszcze proszę jakieś serwisy z darmowymi e-bookami... Ciekawe, czy po zmianach VAT-u różnica ceny pomiędzy książką "analogową" i elektroniczną się powiększy, bo trochę dziwne, żeby - przy oszczędnościach na druku i papierze - była tak nieznaczna... :)
    • Gość: HydroK Re: Kindle IP: 188.123.252.* 17.01.11, 14:15
      Prawie miesiąc "testowałam" różne czytniki (na początku byłam zdecydowana na Kindle), w rezultacie zdecydowałam się na Onyxa Boox 60. Bardzo szybko padł mu ekran, niestety, wymieniono mi na nowy i zobaczymy, natomiast muszę przyznać, współpraca z tym urządzeniem jest wymarzona, jest dopracowany w każdym calu. Mam nadzieję, że ten ekran to były pierwsze koty za płoty i tam pozostaną na zawsze.
      • Gość: molksiazkowy Re: Kindle IP: *.toya.net.pl 17.01.11, 22:50
        W Hiszpanii VAT jest taki sam na e-booki, jak na "normalne" książki...
        Strasznie jestem ciekawa tego urządzenia, rękoma i nogami się broniłam przed e-bookami jako pasjonatka książki fizycznej, do postawienia na półce. Mam nadzieję, że można się przyzwyczaić.
        Przede wszystkim chodziło mi o dostęp do zagranicznych książek naukowych, cen jeszcze (ze strachu) nie sprawdzałam...
        • Gość: molksiazkowy Re: Kindle IP: *.toya.net.pl 17.01.11, 22:58
          www.gutenberg.org/browse/scores/top
          Pouczające, co ludzie najchętniej ściągają.
          • Gość: HydroK Re: Kindle IP: 188.123.252.* 18.01.11, 14:35
            Klasyka ;)
            Ciekawostką jest fakt, że kupując e-booka miałam już wgrane na kartę SD wiele z tych pozycji (nie liczyłam, ale ok. 1200 książek) Ponieważ wymieniałam potem w sklepie ten pierwszy egzemplarz (uszkodzenie ekranu) wiem, że było to działanie zamierzone - ten drugi posiada ten sam zestaw lektur.
      • chili_4 Re: Kindle 19.01.11, 22:49
        Czy mozesz mi powiedziec,kiedy kupiles/as swojego Onyxa,bo na forum czytalam o tych wpadkach z ekranem i jestem ciekawa,czy zaliczam sie do wadliwej partii-kupowalam w Merlinie.Moj dziala bez zarzutu,na poczatku mialam jakby "freeze out" ekranu,ale teraz-jakies 2 miesiace-jest OK.Bede wdzieczna za wymiane doswiadczen:))
        • brms Re: Kindle 26.01.11, 13:45
          Mój Onyx jest tak naprawdę Wolderem (inna nazwa na rynek hiszpański, dodają kartę 2GB, pokrowiec i 1200 książek, też tak miałaś?) i kupiłam go na początku stycznia. Nie wiem, czy to ta sama partia.
          Na razie działa bardzo dobrze.
          Jak zszedł Ci ten freeze-out? Bez ingerencji w system?
          • chili_4 Re: Kindle 03.02.11, 23:41
            Doszedl do siebie,bez niczego.Ja kupilam Z "Merlina",dostalam karte i pokrowiec,bez ksiazek.Nie rozstajemy sie od przeszlo 2 miesiecy :)))
    • chili_4 Re: Kindle 19.01.11, 02:06
      Dwie strony,na ktorych jest wszystko o ebookach i czytnikach:www.bezkartek.pl/,http://www.eksiazki.org/.Jest tez test w Komputer Swiat i porownanie czytnikow www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/e-czytniki/2010/02/test-7-czytnikow-e-bookow.aspx
      • eeela Re: Kindle 19.01.11, 21:10
        Informacje zawarte w tych artykułach sa już nieaktualne.
      • Gość: karol Re: Kindle IP: *.icpnet.pl 02.02.11, 19:05
        Eksiazki często odwiedzam, a ja trochę ciekawych porad znalazłem na nowym ekindle.pl Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się tam więcej informacji.
    • 8n Re: Kindle 19.01.11, 09:19
      mam kindle, można w nim czytć wszytsko, po uprzednim zmienieniu formatu na pdf, czy najlepiej mobi.
      • eeela Re: Kindle 19.01.11, 21:11
        Pdf-y raczej niewygodnie się czyta, ale można je - jak i wiele innych formatów - konwertować na mobi w programie calibre:

calibre-ebook.com/
        • chili_4 Re: Kindle 19.01.11, 22:42
          Mobi jest nieco przestarzaly,najbardziej przyjazny jest epub.Artykul jest dla orientacji,przez ostatnie pol roku ukazalo sie mnostwo nowych e-readerow,niemniej polecam ,jak rowniez wymienione strony,ktore podaja informacje biezace.Mam nadzieje na nowy,tegoroczny test
          • jeepwdyzlu Re: Kindle 19.01.11, 22:45
            Mobi jest nieco przestarzaly,najbardziej przyjazny jest epub.
            --------
            ale skoro kindle nie czyta epubów
            to trzeba je konwertować
            na mobi właśnie, co nie jest problemem

a na jakość czytania wpływa w większym stopniu jakość ekranu - a ten jest w kindle znakomity
            jeep
            • chili_4 Re: Kindle 19.01.11, 22:53
              Wiem,ze to nie problem,mialam Kundelka 2 tygodnie w uzytku,a ze jestem niekompatybilna z komputerem ;)) ulatwilam sobie zycie i kupilam Onyxa..
              • clementine_kruczynski Kindle z amazon.com 26.01.11, 11:57
                Czy ktoś kupował Kindle'a w USA? Dokupywaliście do niego specjalnie jakieś inne niż fabryczne zasilacze?
                • jeepwdyzlu Re: Kindle z amazon.com 26.01.11, 12:51
                  Dokupywaliście do niego specjalnie jakieś inne
                  > niż fabryczne zasilacze?
                  --------
                  nie trzeba
                  amerykański kabel - z wtyczką nie do nasze sieci
                  ma jednak końcówkę usb i można kindla ładować z kompa

a specjalny kabel europejski kosztuje kilkanaście dolarów więc nie warto
                  jeep
                • pieranka Re: Kindle z amazon.com 26.01.11, 16:54
                  Jak kupujesz na amazon.com europejska wersje kindla, to masz kabel z wlasciwa wtyczka
                  • jeepwdyzlu Re: Kindle z amazon.com 26.01.11, 18:09
                    łżesz
                    nie możesz do POLSKI kupić kindla w Anglii
                    PRZEKIEROWUJE Cię do usa
                    jeep
                    • 8n Re: Kindle z amazon.com 26.01.11, 19:47
                      no właśnie. ale w sumie nie szkodzi, wychodzi jeszcze taniej :)
                      • 8n Re: Kindle z amazon.com 26.01.11, 19:48
                        ups. na amazon.com
                        głupcy
                    • pieranka Re: Kindle z amazon.com 28.01.11, 07:54
                      Nie łżę (chyba przesadzasz ze słownictwem), oraz czy ja mowie, ze z Anglii?
                      Mowię, że z amazon.com
                      Nie reaguj tak mocno, to tylko forum o książkach
                      • jeepwdyzlu Re: Kindle z amazon.com 28.01.11, 10:33
                        Nie łżę (chyba przesadzasz ze słownictwem), oraz czy ja mowie, ze z Anglii?
                        > Mowię, że z amazon.com
                        > Nie reaguj tak mocno, to tylko forum o książkach
                        ----------------
                        ok, przepraszam
                        ciao
                        jeep
                        • pieranka Re: Kindle z amazon.com 28.01.11, 12:53
                          ciao i dobrego weekendu :-)
    • Gość: 4M Re: Kindle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 18:53
      Da się ściągnąć. Krótką instrukcję znajdziesz Jak czytać i ściągnąć polskie eBooki na e-Czytnik Kindle™. To jest odpowiedź na konkretne pytanie. Darmowe eBooki są do zdobycia. Niestety Kindle broni się przed formatem ePub. ePub jest najpopularniejszy. Mogą więc być problemy z przerobieniem formatu. Dla chcącego jednak nic trudnego.
      • jeepwdyzlu Re: Kindle 26.01.11, 19:40
        epub - mobi
        calibre z pluginem
        można zatem
        jeep
        • Gość: molksiazkowy Re: Kindle IP: *.toya.net.pl 29.01.11, 11:28
          Dzięki za pomoc :)
          Jestem w euforii, bo w wirtualnej bibliotece projektu Gutenberg znalazłam WSZYSTKIE części Czarnoksiężnika z krainy Oz (na j. polski przetłumaczono tylko cztery), a to ulubiona seria mojego dzieciństwa :))
      • anula_a Re: Kindle 05.02.11, 09:57
        czyyli nie ma tak prosto z polskimi e-bookami, że wrzucam na Kindle i czytam?
        za każdym razem muszę przerabiać te e-booki na inne formaty ?
        • Gość: 4M Re: Kindle IP: *.e-wro.net.pl 20.05.11, 18:01
          Kindle jest już w Polsce; Polska premiera Kindle DX Graphite + 45 polskich ebooków za darmo
          • yanga Re: Kindle 20.05.11, 18:17
            Ale tylko 9.7 calowy. Poczekam na szóstkę.
        • hajota Re: Kindle 05.02.12, 13:55
          W księgarni Virtualo jest już dużo e-booków w formacie na Kindle'a, a inne księgarnie przymierzają się do wprowadzenia tego formatu.
    • virtualo.pl Re: Kindle 23.01.12, 07:10
      Opowiadamy się zdecydowanie za czytnikiem Kindle od Amazona. Mimo, że do tej pory były problemy z dostępnością e-booków w formacie MOBI wykorzystywanym w Kindle. Teraz Virtualo jako pierwsza i jedyna księgarnia w Polsce oferuje w sprzedaży dużą ilość tytułów w tym formacie. Nareszcie znikną problemy z koniecznością konwertowania plików z innych formatów. Pozdrawiamy i zapraszamy :)
      • yanga Re: Kindle 24.01.12, 18:40
        Ale te Wasze ceny! Np. "Granatowa krew" Hagena za ponad 40 zł. W życiu tyle nie dam za kryminał.
        • blue.berry Re: Kindle 25.01.12, 10:11
          no właśnie to też mnie zastanawia - w jaki sposób polskie wydawnictwa/firmy chcą sprzedać e-booki, w momencie, kiedy często ich cena od ceny książki papierowej rożni się kwota 4-6 złotych (a przy np. opcji Merlin/Klub sa to różnice 2-3 złotych).
          • hajota Re: Kindle 25.01.12, 11:04
            Przypominam, że na e-booki jest 23% VAT-u. Niestety.
            • natahtari Re: Kindle 25.01.12, 12:23
              Na brytyjskim amazonie często są droższe od wersji analogowej... Ale ma to zdaje się coś wspólnego z ogólną polityką firmy i zatargami z wydawcami.
            • yanga Re: Kindle 25.01.12, 13:33
              Ale znany nam obu polski autor PP sprzedaje w Księgarni Niszowej swój (dobry) kryminał po 9.90, a w Amazonie amerykańskim po kilka dolarów. W pakiecie dostaje się format kindlowy i dodatkowo pdf. Czyli jest jakiś sposób.
              • yanga Re: Kindle 26.01.12, 11:34
                Dzisiaj w kiosku biografia Leonarda da Vinci - gruba, w twardej oprawie, pięknie wydana i opracowana (przypisy) przez PWN - 25 zł! Pewnie, że wolałabym e-booka, choćby ze względu na ciężar i miejsce na półce, ale wątpię, czy znalazłabym w tej cenie, jeśli w ogóle. I jak to się ma do kryminału za ponad 40 zł?
                • virtualo.pl Re: Kindle 30.01.12, 15:02
                  No cóż, nie można porównywać książek w wersji papierowej i e-booków. Albo inaczej - można, ale nie ma to sensu. Kupowanie książek w księgarni jest przyjemne, układanie ich na półce kolorowymi grzbietami, aby cieszyły oko gościa to pewien rytuał.
                  A w wersjach elektronicznych książek chodzi o treść tylko i wyłącznie.
                  E-bookiem się nie pochwalimy, Pani siedząca obok nas w tramwaju czy autobusie nie zobaczy, że czytamy właśnie najmodniejszego autora.

Oczywiście że e-booki są również w cenach 25 zł i tańsze, jest też wiele pozycji darmowych.
                  W tym momencie darmowych pozycji e-booków mamy ponad 15 tys. , a nasze zbiory ciągle się rozrastają.
                  • yanga Re: Kindle 31.01.12, 11:34
                    Ja ostatnio książki na półce nie tyle układam, co upycham i co jakiś czas zmuszam się do brutalnej selekcji. To jest walka o każdy centymetr i dlatego e-booki są dla mnie idealnym rozwiązaniem, ale w granicach zdrowego rozsądku, a 40+ za kryminał to JEST cena sprzeczna ze zdrowym rozsądkiem. Rytuał? Pokaz kolorowych okładek? Kiedy czytam takie teksty, pusty śmiech mnie ogarnia. Moi nieliczni już teraz goście mają do książek podobny stosunek, jak ja: prędzej zainteresuje ich wystrzępiony, zaczytany, szarobury tom, niż epatujące kolorem nowości. Zresztą w pokoju, w którym ich przyjmuję, nie ma ani jednej książki.
                    • minniemouse [...] 01.02.12, 02:39
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • minniemouse obiektywnosc.... 03.02.12, 05:39
                        Rytuał? Pokaz kolorowych okładek? Kiedy czytam takie teksty, pusty śmiech mnie ogarnia. Moi nieliczni już teraz goście mają do książek podobny stosunek, jak ja: prędzej zainteresuje ich wystrzępiony, zaczytany, szarobury tom, niż epatujące kolorem nowości.

rozumiem ze obrazanie innych forowiczow
                        (tych ktorzy sobie cenia "epatujace nowoscia, kolorowe okladki")
                        jest tutaj w porzadku,
                        natomiast wyrazenie swojej opinii na ten temat - juz nie.

dziekuje slicznie.

Minnie
                  • scoutek Re: Kindle 01.02.12, 09:23
                    virtualo.pl napisał:
                    > E-bookiem się nie pochwalimy, Pani siedząca obok nas w tramwaju czy autobusie n
                    > ie zobaczy, że czytamy właśnie najmodniejszego autora.

ale pochwalimy się czytnikiem, bo czytnik to jeszcze rzadkość
                    siedzący obok pan może nam tylko pozazdrościć
                    • iwu Re: Kindle 01.02.12, 23:12
                      No dobra, właśnie nabyłam Kindla. Biada wam, teraz będę zamęczać was pytaniami.
                      • anula_a Re: Kindle 02.02.12, 08:19
                        iwu napisała:

> No dobra, właśnie nabyłam Kindla. Biada wam, teraz będę zamęczać was pytaniami.

tu masz skarbnicę wiedzy o kindle - konkretna, profesjonalna strona

swiatczytnikow.pl/
                      • yanga Re: Kindle 02.02.12, 11:09
                        Iwu, do mnie jak w dym! Wszystko Ci opowiem.
                        • iwu Re: Kindle 02.02.12, 12:44
                          Super, dziękuję. :)
                          Jutro ma dotrzeć. Potem wyjeżdżam, zabieram go ze sobą, a za tydzień będę miałą całą listę pytań. ;)
                          • yanga Re: Kindle 02.02.12, 21:42
                            A może nie, bo w urządzeniu będziesz miała wgrany taki przewodnik, że nawet dziecko zrozumie. Marzę, żeby instrukcje obsługi telefonów komórkowych były pisane takim samym językiem. Nie napisałaś tylko jaki to Kindle - ja mam wersję 3G.
                            • iwu Re: Kindle 03.02.12, 01:30
                              Ja też mam 3G. :)
                              • iwu Re: Kindle 05.02.12, 09:51
                                Już go uwielbiam. :)
                                Na razie bawię się z programem calibre (masakra jakaś), jeszcze muszę rozpracować wysyłanie plików do amazona i z powrotem, bo to jest trochę niejasne dla mnie.
                                • yanga Re: Kindle 05.02.12, 11:30
                                  Ty nie wysyłasz tych plików do Amazona, tylko do swojego kindla, na jego adres, który masz w ustawieniach, a Amazon w czarodziejski sposób po drodze je konwertuje. Koniecznie trzeba w temacie dać słowo "convert", a w adresie po małpie - free.kindle.com. I oczywiście w kindlu mieć wtedy włączone wifi (na co dzień wifi wyłączamy, bo bateria się męczy). I to jest o wiele szybsze od calibre. A w ogóle to kopalnią wiedzy jest strona Świat Czytników.
                                  • iwu Re: Kindle 05.02.12, 11:36
                                    O, no i takiego wyjaśnienia szukałam. Dzięki, Yango. :)
                        • hajota Re: Kindle 02.02.12, 13:32
                          Jest interpelacja w sprawie cen e-booków
                          orka.sejm.gov.pl/izo7.nsf/www1/i01333/$File/i01333.pdf
    • gochalodz Re: Kindle 19.02.17, 23:02
      Wyciągam.

Który obecnie czytnik jest wart zainteresowania, dla początkującego z ebookami ?
      • jeepwdyzlu Re: Kindle 19.02.17, 23:09
        Nic sie nie zmieniło. Kindle. Oczywiście minęly lata więc są nowe modele... swiatczytnikow.pl/
        Pozdr
        Jeep
        • gochalodz Re: Kindle 20.02.17, 12:17
          Tak, znam tą stronę.
          Byłam dziś zobaczyć "naocznie" czytnik POCKET BOOK TOUCH LUX 3 i chyba pozostanę przy paperwhite. Te przyciski na dole i w ogóle obudowa nie przekonały mnie. Co do obsługi to zawsze będzie kwestia co kto lubi.
          Do iphone też nie byłam na początku przekonana, a teraz nie chcę nic innego.
          • mim_maior Re: Kindle 20.02.17, 13:34
            Ważne, czego będziesz na nim używać. Amazon to zamknięty system (i ostatnio uszczelniany), więc Kindle jest dobry, jeśli nie przeszkadza Ci, że jedyne dostępne oprogramowanie to firmowe Amazonu. I np. z abonamentu Legimi nie skorzystasz.
            • jeepwdyzlu Re: Kindle 20.02.17, 22:24
              Etam zamknięty...
              Wszystkie księgarnie sprzedają ebooki w formacie mobi, a epuby w 3 sekundy calibre zamienia na mobi. Więc jakie tu zamknięcie? Legimi to zły przykład bo maja własny ekosystem w z własnym czytnikiem...
              • mim_maior Re: Kindle 21.02.17, 07:11
                Pisałam o aplikacjach, nie plikach z książkami. Zresztą, nie każdego to dotyczy. Część użytkowników po prostu po kablu wgrywa książki z chomika i im rzeczywiście wystarczy, żeby na czytniku czcionka ładnie wyglądała i żeby szybko się otwierał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka