Dodaj do ulubionych

zjawiska paranormalne

IP: *.dialup.mindspring.com 23.04.04, 19:35
Co myslicie o ksiazkach mowiace o zjawiskach paranormalnych, zyciu po zyciu,
zyciu po smierci itd. co polecacie, czy to prawda o czym pisza autorzy, jak
sie do tego wszystkiego ustosukowujecie, prosze o powazne odpowiedzi.Dziekuje
Obserwuj wątek
    • lostdog Re: zjawiska paranormalne 23.04.04, 23:24
      a skąd mamy wiedzieć, czy to prawda? książek o takiej tematyce jest na rynku
      mnóstwo, tak samo jak przeróżnych teorii. to, co napisze sobie
      jakiś "autorytet" jest tylko jego sprawą - kto chce wierzyć, niech wierzy.
      • Gość: maya Re: zjawiska paranormalne IP: *.dialup.mindspring.com 23.04.04, 23:42

lostdog napisał:

> a skąd mamy wiedzieć, czy to prawda? książek o takiej tematyce jest na rynku
        > mnóstwo, tak samo jak przeróżnych teorii. to, co napisze sobie
        > jakiś "autorytet" jest tylko jego sprawą - kto chce wierzyć, niech wierzy.

A coz Ty taki zdenerwowany, pytam grzecznie.
    • Gość: X Re: zjawiska paranormalne IP: *.kabel.telenet.be 24.04.04, 07:20
      Ja to i tak wole ( nie tylko w literaturze ale i w filmie) od gangsterow ,
      handlarzy narkotykow i bicia z broni palnej

Fantastyka ( ale nie techniczna) , legenda , zjawiska paranormalne - uwielbiam
      • Gość: maya Re: zjawiska paranormalne IP: *.dialup.mindspring.com 24.04.04, 14:37

Gość portalu: X napisał(a):

> Ja to i tak wole ( nie tylko w literaturze ale i w filmie) od gangsterow ,
        > handlarzy narkotykow i bicia z broni palnej
        >
        > Fantastyka ( ale nie techniczna) , legenda , zjawiska paranormalne - uwielbiam
        >

A co bys polacila z tej dziedziny, ale cos takiego super.
        • clevera proponuje 25.04.04, 00:07
          "Duchy fakty czy fikcja" - Anne Canadeo
          Czytałam ją tylko w dzień :)
          "Życie po życiu" - Raymond Moody
          "Refleksje nad życiem po życiu" - Raymond Moody
          "Życie przed życiem" - Raymond Moody, Paul Perry
          "W stronę światła" - Raymond Moody, Paul Perry
          "Ludzie jak bogowie" - Davis Ash, Peter Hewitt
          "Ludzie i sny" - Loyd Auerbach
          "Poszukiwacze uzdrawiającej mocy" - Mary Coddington
          • Gość: maya Re: proponuje IP: *.dialup.mindspring.com 26.04.04, 03:15
            Clevera, dzieki. Powiedz, czy wierzysz w to co czytalas w tych ksiazkach/
            • lostdog Re: proponuje 26.04.04, 16:53
              nie byłem wcale zdenerwowany :). staram się podchodzić do zjawisk
              paranormalnych sceptycznie, co wcale nie oznacza, że je z góry neguję. wydaje
              mi się, że sceptycyzm jest konieczny do odrzucenia wszechobecnego bełkotu
              (występującego przeważnie w "tych" książkach) i wyselekcjonowania pewnych
              wartościowych informacji. książek o tematyce pseudo-paranormalnej, wydawanych w
              komercyjnych wydawnictwach jest bez liku - pytanie tylko, czy są one
              wiarygodne? bo mnie np. trudno jest się przekonać do publikacji
              typu "tygodniowy kurs wychodzenia z ciała", i-tak-dalej...
              --------------------------------------------
            • clevera tak:) 26.04.04, 22:23
              Otaczający nas świat jest na tyle jeszcze niezbadany i nieodkryty, że wiele
              zjawisk należy przyjąć na wiarę. Dlatego jedni wierzą inni nie wierzą. Ja
              wierzę w świat duchów, energii, bytów :) Ale trzeba brać również poprawkę na
              książki, które mają więcej wspólnego z sience fiction niż z parapsychologia.
              Jedną z najgłupszych książek, jaką czytalam, była właśnie książka niby z
              parapsychologii, ale dla mnie raczej z fantastyki. Niestety nie pamiętam tytułu.
              • lostdog Re: tak:) 26.04.04, 22:34
                znalazłem konkretny przykład - wydawnictwo medium, seria "umysł bez granic",
                kilkudziesięcio-stronicowe książeczki o wdzięcznych tytułach: "rozwój zdolności
                parapsychicznych", "podróże astralne", "magia", etc... nie chcę nikogo urazić,
                ale moim zdaniem to jest co najwyżej wprowadzenie do wprowadzenia do takiej
                tematyki :). a niestety wielu ludzi (wiem, bo znam paru) traktuje te pozycje
                jako podręczniki zawierające skondensowaną wiedzę absolutną, niepodważalną i
                wyjątkową. kryterium wiarygodności ustala czytelnik, jak mu wygodnie... a tak
                na marginesie: bardzo się zdziwiłem, kiedy w dziale "psychologia", w
                bibliotece, znalazłem książkę o eksterioryzacji... czyżby miała ona pójść w
                ślady hipnozy?
                ----------------------------------------------
                actionnetwork.org/campaign/hungerstrike

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka