Dodaj do ulubionych

złe kobiety,czarownice-antropologia,historia,filoz

27.04.04, 13:30
poszukuję książek z kręgu antropologii, w których znajdę coś specjalnie o kobietach, traktowanych w jakiejś kulturze jako nieczyste, złe...

szukam też czegoś o czarownicach tzn o kobietach uważanych przez inkwizytorów za czarownice... interesują mnie tylko pozycje naukowe, popularnonaukowe... nie beletrystyka.

byłabym wdzięczna za podpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: broch Re: złe kobiety,czarownice-antropologia,historia, IP: *.mcg.edu 27.04.04, 14:12
      Oczywiscie przeboj przede wszystkim! Jules Michelet - "Czarownica". Pierwsza
      ksiazka jaka czytalem na ten temat. Dzisiaj widac ze jego wnioski wydaja
      bledne. Bez watpienia jednak warte czytania, bo Michelet dobrze pisze.
      Reszta jest po angielsku bedziesz musiala wiec siegnac do biblioteki
      uniwersyteckiej:
      Evans-Pritchard: "Witchcraft, Oracles and Magic Among the Azande"
      Purkiss: "Witch in History: early modern and twentieth-century representations"
      Sanders: "Deed without a Name: the witch in society and history"

Niestety wiecej nie znam
    • Gość: Zdanka Re: złe kobiety,czarownice-antropologia,historia, IP: 62.233.181.* 27.04.04, 14:19
      1)"Czarownica" Michelet
      2)"Grzech i strach w kulturze Zachodu " Jean Delumeau(tam: ) rozdział
      poswięcony czarostwu
      3) Rudwin,Diabeł w legendzie i literaturze,Znak [tam:} rozdział poświęcony
      Lilith

4)Praz,Diabeł,zmysły i śmierć w literaturze romantycznej [tam:} rozważania o
      kształtowaniu mitu "famme fatal"

5)B.Baranowski,O hultajach,wiedźmach i wszetecznicach,Łódż 63

6)B.Baranowski,procesy czarownic w Polsce w XVII i XVIII w.

7)Levack Brian,Polowanie na czarownice w Europie wczesnonowożytnej,Ossolineum 91

8)J.Reynolds,Czrownice i dakinie.Tantra na wschodzie i zachodzie.

9) Hoga Janusz,Zabić czarną kurę...

10)Seksuologia kulturowa,bodajże pod redakcją Imielińskiego

11) Fragmanty Eliadego poswięcone czarostwu i szamanizmowi/Bataille w
      niektórych fragmentach "Erotyzmu"

12) "Malleus maleficarum" - niedawno wznowiony w czymś...(?)

13)D.Gilmore,Mizognia czyli męska choroba ,WL

14)E kuryluk,weronika i jej chusta ,tam bodajże rozdział "Lustra i miesiączka"
      oraz tej samej Kuryluk,Salome ,albo o rozkoszy - ze wzgledu na niezłą
      bibliografię.

PS.Anglicy popelnili ostatnio kilka niezłych rzeczy o "diaboliczności kobiety"
      w dobie wiktoriańskiej
    • exilvia Re: złe kobiety,czarownice-antropologia,historia, 27.04.04, 14:31
      WOW! broch, Zdanka - dzięki za szybką reakcję i tyle tytułów! zaraz zacznę ich szukać! niestety, brochu, nie czytam na tyle biegle po angielsku, żeby sięgnąć po książki napisane w tym języku. Zdanka - jestem pod wrażeniem ten bibliografii, którą mi wypisałaś - interesujesz się jakoś szczególnie tym tematem?
      • Gość: Zdanka Re: złe kobiety,czarownice-antropologia,historia, IP: 62.233.181.* 27.04.04, 14:54
        :)Miło mi,ze na coś się to przyda...po prostu znam kilka książek z pogranicza
        antropologii kulturowej i religioznawstawa,przy okazji dość ciekawych.Tam niżej
        ktoś wspomina Janion,więc ja dodam jeszce Janion,Kobiety i duch inności,Sic,w -
        wa,ale ta książka to już rozważanie na temat skrajnych przypadków "bycia
        kobietą " w literaturze bądż 'egzystencji kobiecego symbolu" (ciekawa historia
        Marii Komornickiej ,ale to raczej z punktu widzenia psychiatrii),no i
        niesmiertelne,choc trudne do zdobycia kilka tomów"Transgresji" Janion(jak sama
        nazwa wskazuje tylko i wyłącznie o doswiadczeniu przeraczania samych siebie)
        • exilvia Re: złe kobiety,czarownice-antropologia,historia, 27.04.04, 23:51
          Zdanko, jakbyś była taka miła - możesz bliżej mi określić co znajduje się w owych "Transgresjach"? znalazłam książki z tej serii... Dzieci t.1, t2, Odmieńcy, Granice możliwości.. myślisz że tam coś o złych kobietach znajde?
          • Gość: Zdanka Re: złe kobiety,czarownice-antropologia,historia, IP: 62.233.181.* 28.04.04, 10:19
            "Transgresje" mają bodajze 5 tomów i są poświęcone tematyce poruszanej na
            seminariach M.Janion.I choć od ich wydania minie niedlugo 20 lat,to są jednymi
            z lepszych tekstów pokazujących sytuacje "przekraczania samego siebie" w
            eseistyce i humanistyce polskiej.Warto w ogóle je poczytać ,bo imponują
            materiałem porownawczym,od historii sztuki po matafizykę ."Dzieci" jak sama
            nazwa wskazuje to tom poswięcony dzieciom i tematom wokoł nich- to ,co może
            Cię tam zainteresować to rozdział "Krucjata dziecięca" poświęcony "krucjatom
            niewiniątek w sredniowieczu - dlaczego dzieci jak w transie wędrowały do ziemii
            swietęj i kto tym sterował.Niby nie na temat,ale bardzo wnikliwie pokazuje
            opetanie religią na wzór opetania magią(?) I czym te dwie rzeczy się właściwie
            rożnią?Niczym chyba...
            "Odmieńcy" tam powinno być o Marii Komornickiej(poetce
            młodopolskiej ,która ,albo miała schizofrenię,albo trudno to inaczej dookreślić-
            po błyskotliwym debiucie wybiła sobie zęby,obcięła włosy ,założyła męski strój
            i ...zoastała mężczyzną-Piotrem Odmieńcem Włastem-dziwna biografia i coś ,co
            można nazwać 'szaleństwem kobiety,ktora prawie niczego nie mogła w XIX
            wieku,ale czy tylko tyle,to dyskusyjne...) Bodajże tam jest też o Stanisławie
            Przybyszewskiej ,córce "smutnego szatana",drugim dziwacznym życiorysie kobiecym
            w literaturze polskiej czyli o pisaniu dramatu o Dantonie pod nieustającym
            wpływem morfiny itp...Warto poczytać...Tom "Maski" poświęca trochę rozważań
            rytuałom maski i transu,a więc pośrednio podpada pod
            tematykę "czarów"."Galernicy wrażliwości" to rozważania na temat
            nieprzystosowania jednostki przewrażliwionej od Rimabauda po Geneta.Generalnie
            włąsciwie w każdym z tych tomów jest coś,co powinno Cię zainteresowac,ale
            trzeba trochę poszperać.:)
            • Gość: Zdanka I jeszcze o jednym zapomniałam... IP: 62.233.181.* 28.04.04, 10:38
              W ogóle temat jest piekielnie obszerny i tak sobie pomyśłałam,że najgorsze co
              się może stać ,to rozpatrywanie go z punktu widzenia "krytyki
              feministycznej",bo to po prostu spłyci temat na samym początku i zrobi z
              zielarki ofiarę systemu patriarchalnego:/...Dlatego też myślę ,że najlepszym
              tekstem ,od którego wypadałoby zacząć jest :Eliadego,Szamanizm i archaiczne
              techniki ekstazy ,PWN.To jakby kompendium pokazujące,że magia istniała zawsze w
              każdej kulturze i są rzeczy na ziemi i niebie,o ktorych nie śniło się
              filozofom,a zwłaszcza chrześcijańskim filozofom.
              Jest jeszcze ciekawa książka Szumowskiego,Historia medycyny (filozoficznie
              ujęta) - pomysły ludzi na to,skąd się biorą różnorakie
              choroby ,zarazy ,plagi,obłęd i jak je leczyć (m.in.magią)
              • exilvia Re: I jeszcze o jednym zapomniałam... 28.04.04, 16:29
                :) dzięki. nie chcę ujmować całej sprawy z jakiegoś skrajnego punktu widzenia. interesuje mnie raczej opis i proby wyjasnienia takiego zjawiska jak demonizacja kobiet. w niektorych czasach, w niektorych kulturach. a to chyba fakt ;)
    • fremde Re: złe kobiety,czarownice-antropologia,historia, 27.04.04, 14:35
      W tej chwili na myśl mi przychodzi jedynie wydana w ubiegłym roku monografia
      Marii Janion pt. "Wampir. Biografia symboliczna" - jest tam parę rozdziałów
      poświęconych kobietom i ich skłonnościom ku złu, na uwagę zasługuje
      przynajmniej "Femme fatale" (od biedy można zeskanować, bo sama książka jest
      grubaśna i dotyczy najrozmaitszych przejawów wampiryzmu w kulturze).
    • Gość: itek Re: złe kobiety,czarownice-antropologia,historia, IP: *.pomorzany.v.pl 27.04.04, 19:38
      M.Komar-Czarownice i inni
    • pannda ... 28.04.04, 12:29
      Gernot Rotter, Ekkehart Rotter
      " Wenus, Maria, Fatima - Jak rozkosz zmysłów stała się sprawą szatana".
    • Gość: Ewa Sama jestem czarownica! IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 24.05.04, 09:12
      A jesli chodzi o ksiazki, to:
      "Czarownice" Eriki Jong
      "Biegnaca z wilkami" w tej chwili za nic nie moge sobie przypomniec autorki,
      sorry

• Gość: Ewa Clarissa Pinkola Estes IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 05.07.04, 12:50
        Już jakiś czas temu sobie przypomniałam - przepraszam za zwłokę.
    • majkaha Re: złe kobiety,czarownice-antropologia,historia, 24.05.04, 14:49
      radze poszperac w bibliotece czy jest biografia Dagny Juel- zona
      przybyszeskiego, jak nie bedzie to szukaj cos w biografii przybyszeskiego, na
      bank bedzie cos o niej, i jeszcze w biografii e. muncha bo byla jego kochanka,
      i jeszcze cos w biografii a. strindberga - tez chyba byli chyba kochankami
      (pozniej on stal sie jej najwiekszym wrogiem). typowa modliszka, fame fatalle,
      kochanka wiekszosci swiata kulturalnego w berlinie. swietna praca mmoze powstac
      o niej :)
      powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka