mietowa_kawa 15.03.11, 09:46 Namiętnie szukam tej książki... gdyby ktoś się natknął na nią proszę dać znać. A może ktoś czytał i się podzieli wrażeniami? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 15.03.11, 10:15 allegro.pl/listing.php/search?string=krzywicki+diabelski+m%C5%82yn&category=7&description=1 Chyba nie tak namiętnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 15.03.11, 10:30 A jeszcze tydzien temu tego nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 15.03.11, 17:46 Ja już kupiłam :) Została jeszcze jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 16.03.11, 14:05 Ja też już zakupiłam :) No, a jak by była tylko jedna...:P Co Cię podkusiło żeby kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 17.03.11, 11:20 Uwielbiam "Wspomnienia gorszycielki" oraz książkę A. Tuszyńskiej Długie życie gorszycielki. Nie wiedziałam, że syn napisał książkę więc gdy zobaczyłam w jakiej jest wysokiej cenie, odrazu kupiłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 17.03.11, 19:44 shiva772 napisała: > Uwielbiam "Wspomnienia gorszycielki" oraz książkę A. Tuszyńskiej Długie życie g > orszycielki. Nie wiedziałam, że syn napisał książkę więc gdy zobaczyłam w jakie > j jest wysokiej cenie, odrazu kupiłam :) Jest. A tak sprawdziłam z głupia franc. Co jeszcze ciekawego czytasz? Ciezę się, ze ja z Ewą przyczyniłyśmy się do powiększenia Twojej biblioteki, a raczej zbiorów. Daj znać co i jak w sensie wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 18.03.11, 11:20 Mam prośbę, daj znać jak do Ciebie dojdzie może być na @ bo ja zamawiałam później dzień...ale w zasadzie nie wiem kiedy dotrze mniej więcej, a nie chce mi się poginać na pocztę z awizo... Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 18.03.11, 17:25 No tak... ale ja wpłaciłam im kasę dopiero wczoraj po południu, więc dojdzie w poniedziałek najwcześniej, zresztą już mi maila dzisiaj wysłali, że "książka została w dniu dzisiejszym wysłana". Jak przyjdzie to dam znak. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 19.03.11, 18:57 Do mnie wczoraj dotarła. Zaczełam czytać w czasie pomiędzy. awer82.blogspot.com/</a> Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 22.03.11, 18:22 Dotarła, dzisiaj :) Narazie mam kilka książek zaczętych, jak przeczytam znajdę ten wątek. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
canaletta Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 16.03.11, 19:55 Czytałam, bo autor jest synem Ireny Krzywickiej, a ja akurat byłam po lekturze Wichury i trzcin. Dość miło wypadła ta konfrontacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 16.03.11, 20:53 No właśnie ja też najpierw słyszałam o tej postaci, potem przeczytałam Gorszycielkę teraz zabrałąm się za wichurę i jestem strasznie ciekawa wspomnień syna. Trzeba przyznać, że Krzywicka miała dobre pióro. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 16.03.11, 21:17 Bardzo się cieszę, że ktoś skorzystał jeszcze. I kupił bo książka wydaje się godna polecenia.Ci co przeczytali wdzięczna będę za opinie i wrażenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Przeczytałam Diabelski Młyn 03.07.11, 18:26 Leży przede mną zmaltretowany Diabelski Młyn.Mam w nim zagiętych aż 10 kartek, zawsze tak robię (choć wiem, że to niszczenie książek) aby móc wrócić do ważnych fragmentów. Książkę przeczytałam w dwa dni i w wielu momentach autor jakby wyjął z mojej głowy do tej pory nie sformułowane idee czy zdania. Niby proste spostrzeżenia ale jakże trafne - zacytuję je potem...chodzi tu o politykę, polski antysemityzm, typy Polaków czy podróżowanie. Obok naszego śwaita istnieje świat naukowców-fizków i te fragmenty książki które się bezpośrednio do niego odnosiły to juz czysta kosmonautyka :) Często nie rozumiałam ani słowa, choć bardzo sie starałam - humaniści tacy jak ja mogą sobie spokojnie potraktować te rozdziały jako szaradę czy rodzaj zagadki. Początkowe rozdziały tej książki odczułam jako próbę wyprostowania tego co napisały Irena Krzywicka a potem Tuszyńska, trochę to było irytujące ale ostatecznie chyba jednak muszę przyznać, że nie o to chodziło autorowi...Andrzej Krzywicki, człowiek wielce inteligentny w swym stosunku do swojej żony Eli i do swojej matki wydał mi się ... egoistą. Ela umierała trzymając za rękę pielęgniarkę - niewybaczalne, o matce napisał tak mało a przecież wiemy że żyła jego życiem i była matką oddaną maksymalnie! Zabrakło też w tej książce choć kilku zdań na temat żony - matki Daniela, to niewybaczalne - wiemy dobrze, że poniekąd zgotowała Irenie Krzywickiej piekło. Czy to prawda czy nie? Syn sie do tego poprostu nie odniósł. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Przeczytałam Diabelski Młyn 03.07.11, 20:08 Ród Krzywickich dopiero poznaje, a wiadomo, że z podań to także inaczej. Niemniej dla mnie bardzo cenne są Twoje uwagi. Może to jest tak, że: a) Andrzej był zazdrosny o Piotrusia, o czym otwarcie mówi. b) Matka Irena była sławną, wielką personą, stąd potrzeba wyprostowania pewnych spraw? c) nie pisał o matce bo (nie chcę go usprawiedliwiać tylko głośno myślę) miała to być w dużej mierze książa o nim, podał argument, że nie chce się powtarzać. Ale fakt, faktem i tu nie widzę sprzeczności z Twoją wypowiedzią, Matka poświęciła mu całe swoje życie. "Wichura i trzciny" choć podkolorowana ostro, (to nie jest tak, że nie mieli znikąd pomocy) nie stoi z sprzeczności z tym, że matka poświęciła się mu absolutnie. Zresztą, była już wtedy znaną w środowisku, co ewidentnie mu pomogło. PS. Zapraszam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Kilka cytatów 1) o socjaliźmie 03.07.11, 21:15 Zacytuję kilka ciekawszych fragmentów, nie odkrywają pewnie Ameryki ale mnie zwyczajnie urzekły swoją prostotą i prawdą. s. 144-145 "Wszyscy moi dziadkowie i babki byli socjalistami. To była wielka idea ich czasów. Socjaliści, wyczulenie na krzywdę społeczną, mieli wiele cennych pomysłów - ubezpieczenia społeczne, płatne urlopy, powszechne emerytury itp. - które zostały później zrealizowane w rozwiniętych krajach, szczególnie Europie Zachodniej. Ale socjaliści wyznawali również doktrynę, której główne przesłanki - źródłem wszelkiego zła społecznego jest własność prywatna, gospodarka planowa na miejsce rynkowej "anarchii", historyczna rola proletariatu - jakkolwiek z pozoru bardzo rozsądne, okazały sie z gruntu fałszywe. Jak powiedział pewien filozof "cmentarze są pełne pięknych teorii, niecnie zamordowanych przez obrzydliwe fakty". Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Kilka cytatów 2) o nauce 03.07.11, 21:27 s. 151 ..."Starznie sie nauki ma dwie istotne przyczyny. Po pierwsze, metoda naukowa polega na formułowaniu hipotez i poddawaniu ich doświadczalnej weryfikacji. Jest rzeczą naturalną, że większość tych hipotez pada. Po drugie i to jest najbardziej dotkliwe, rezultaty jak najbardziej prawdziwe mogą okazać sie w ostatecznym rozrachunku nieistotne. Zbadaliśmy jakieś zjawisko, zrozumieliśmy jak to działa. I co z tego? Jest to moze frustrujące, ale trzeba siez tym pogodzić, bo to jest inherentna składowa naszego życia." I dalej o tym jak bardzo naukowcy - fizycy są uczuleni i mają wręcz paranoję na temat: czy sie ich cytuje w innych książkach, czasopismach itd...żałosne bo skoro sobie zdają sprawę z tego z w cytacie to ..no właśnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Kilka cytatów 3) o podróżach 03.07.11, 21:32 Oto jest krótkie zdanie ale jeżeli o mnie chodzi - dopiero niedawno przestałam się wstydzić tego, że nie ma minimalnej nawet ochoty na podróże poza Europę i oto proszę Andrzej Krzywicki nazywa to tak: s. 163. "Odmawiam jeżdżenia do krajów Trzeciego Świata, nic nie mogę poradzić na ich niedolę, a nie lubię czuć sie winny, dlatego że nie jestem biedny i głodny." And that's it! Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Kilka cytatów 4) obraz Polski na zachodzie 03.07.11, 21:42 s. 179 Mowa o roku 1980. "Przemawiający do robotników wąsaty Wałęsa, nędznie ubrany, z Matką Boską w klapie, był Pankracymi Hrabią Henrykiem w jednej osobie. Wszyscy sie POlską zachwycali. Była to przyjemna odmiana, bo, niestety, obraz Polski na zachodzie jest na ogół nieszczególny. Nawet nie dlatego, że opinia publiczna zna prawdziwe grzechy Polaków. Wiadomo tylko wszystkim, że w Polsce znajdowały sie hitlerowskie obozy zagłady. Co pewien czas dochodzą jakieś echa na temat polskiego antysemityzmu. Sylogizm jest prosty: musi być jakiś związek miedzy tymi rzeczami. Związku nie ma, ale potrzeba sporo czasu, aby to wytłumaczyć. A swoją drogą, różni polscy "patrioci" w swojej zaściankowości nawet chyba nie zdają sobie sprawy, jaką szkodę wyrządzają rzekomo bronionemu przez nich krajowi swoim głupim gadaniem." Nic dodać i nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 5) polityka /alergia na pewien typ Polaka 03.07.11, 21:58 Autor mieszka we Francji od kilku dekad. s. 187 "Moje wybory polityczne są we Francji mało emocjonalne. Oczywiście, politycznego ekstremizmu nie znoszę. (...) Le Pen jest obrzydliwym demagogiem, a jego wyborcy głównie sfrustrowanymi nieudacznikami. Z lewakami się stykam, ich skrajność wydaje sie czysto teoretyczna, są niewyobrażalnie naiwni, ale w potocznym życiu na ogół poczciwi i wręcz sympatyczni. Wobec Partii Komunistycznej, kiedy była potężna czułem wrogość, ale było to uczucie wyniesione z Polski. Teraz kiedy sie już nie liczy, ani mnie ziębi, ani grzeje. Z większością Francuzów mogę sie zgadzać lub nie, ma to zawsze charakter rozsądkowy. Z Polakami jest inaczej. Istnieje pewien typ Polaka, który działa mi na nerwy: zaściankowy, narodowy i klerykalny. Na takiego osobnika mam alergię, wyssaną z mlekiem matki, wystarczy, że otworzy usta, natychmiast go rozpoznaję i dostaję pokrzywki. Rodowici Francuzi też mają takie naskórkowe odruchy, które zauważam, tyle tylko, że ja ich nie podzielam. (...) nie jestem do końca na swoim miejscu [we Francji]. Dobrze mi sie tu rośnie, ale jestem przesadzony z zewnątrz i taki pozostanę." Panie Krzywicki z przykrością zawiadamiam że typ kleryklano-zaściankowy rośnie w siłę :( Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: 5) polityka /alergia na pewien typ Polaka 04.07.11, 10:33 Dzięki za cytaciki i refleksje miło :) A co z biografii polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: 5) polityka /alergia na pewien typ Polaka 04.07.11, 21:46 Oooo biografie uwielbiam, pewnie się powtórzę (był tu taki wielki wątek kiedyś w którym sporo pisałam i z którego czerpałam) ale właśnie te książki są poprostu cudowne i wszyscy powinni je przeczytać, to chyba warto się powtórzyć. Taki mój całkowicie prywatny top10 (oczywiście wyłączone są Wyznania gorszycielki - a moze powinny być na pierwszym miejscu?) TOP10 1) Opowieść o miłości i mroku - Amos Oz 2) W ogrodzie pamięci - Olczak-Ronikier 3) Ostatni Mazur - A. Tarnowski 4) Moje życie, mój czas - Sapieżyna 5) Singer - pejzaże pamięci - Tuszyńska 6) Nie wszystko na sprzedaz - B. Tyszkiewicz 7) Europa w rodzinie - M. Czapska 8) Boso ale w ostrogach - Grzesiuk 9) Maria i Magdalenia - M. Samozwaniec 10) Szczenięce lata - M. Wańkowicz Bonus - Syn śmieciarza - K. Douglas, super rzecz, tylko sie w dziesiątce nie zmieściła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn IP: *.aster.pl 04.07.11, 23:22 Hehe a niedawno Szczygielski wydał Czarny Młyn z tym że to książka dla dzieci :) ----- www.mini-kultura.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 14.07.11, 22:11 Kupilam te ksiazke za 5.50 w ksiegarni 3telnia.pl. Juz doszla na adres w Warszawie, do mnie dotrze pod koniec sierpnia. Narobilyscie mi smaku, bo uwielbialam "Wyznania Gorszycielki" (ktore rowniez kupilam, na Allegro, bo gdzies zaginal moj stary egzemplarz). Odpowiedz Link Zgłoś
mietowa_kawa Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 14.07.11, 23:19 staua napisała: > Kupilam te ksiazke za 5.50 w ksiegarni 3telnia.pl. Juz doszla na adres w Warsza > wie, do mnie dotrze pod koniec sierpnia. Narobilyscie mi smaku, bo uwielbialam > "Wyznania Gorszycielki" (ktore rowniez kupilam, na Allegro, bo gdzies zaginal m > oj stary egzemplarz). Co jeszcze czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 14.07.11, 23:22 Fajnie, daj znak jak wrażenia. Mam nadzieję, że Tuszyńskiej "Długie życie gorszycielki" też czytałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Andrzej Krzywicki Diabelski Młyn 15.07.11, 16:06 Nie, ale dobrze, ze mi przypomnialas, tez zamowie (lubie Tuszynska po "Rodzinnej historii lęku"). Bede miala jesien z Krzywicka :-) Odpowiedz Link Zgłoś