Dodaj do ulubionych

Największy pisarz polski XX wieku ?

IP: *.uwm.edu.pl 10.05.11, 16:42
Witold Gombrowicz
Obserwuj wątek
    • Gość: janusz Zbigniew Herbert IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.11, 16:05
      Herbert jest wielki i jego znaczenie będzie rosło.
      • Gość: Mika Re: Zbigniew Herbert IP: *.edata.net.pl 18.05.11, 01:14
        Ryszard Kapuściński
        • ewa9717 Re: Zbigniew Herbert 18.05.11, 09:17
          Dygat był duży, coś kole 190 ;)
          • Gość: ... Re: Zbigniew Herbert IP: *.toya.net.pl 23.11.11, 19:40
            Dygat był duży, coś kole 190 ;)
            Iwaszkiewicz też:) No i pisarz wielki (chociaż człowiek taki sobie momentami).
    • Gość: Alina Herbert, tak. I Józef Mackiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 09:25
    • Gość: adam Sławomir Mrożek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 16:12
      prawdziwa Polska jest w utworach Mrożka
      • ktotoczyta Re: Sławomir Mrożek 18.05.11, 16:21
        Jak zauważyłam na forum nadzwyczaj podejrzanie promowana jest twórczość Mackiewicza.
        Co do Mrożka, popieram w całości. Wiek XX to jednak zbyt duży zakres czasowy, bardzo łatwo kogoś ważnego pominąć.
        • Gość: ewa nieprawda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 17:16
          Na tym forum jest więcej ataków na promowanie Józefa Mackiewicza niż racjonalnych uwag
          • iom Re: nieprawda 25.05.11, 13:16
            A co to znaczy, że "inni są dwuznaczni"? <że się zainteresuję>
            a co do pisarzy to wymienię kilku (kolejność przypadkowa)
            - Witold Gombrowicz
            - Zbigniew Herbert
            - Stanisław Lem
            - Sławomir Mrożek
            - Jarosław Iwaszkiewicz
            - Leszek Kołakowski
            • Gość: ewa dwuznaczność IP: *.wbp.olsztyn.pl 25.05.11, 13:23
              Staff pisze o człowieku. Inni piszą o sprawach, ideologiach, grupach, historii, polityce. Ale czasem też o człowieku.
              • iom Re: dwuznaczność 26.05.11, 15:36
                ale nadal nie rozumiem jak to się ma do dwuznaczności.
    • marcinlet Re: Największy pisarz polski XX wieku ? 18.05.11, 22:31
      Edmund Niziurski. Wspomniany Gombrowicz to autor jednej książki. A Niziurski: "Siódme wtajemniczenie", "Sposób na Alcybiadesa". "Niewiarygodne przygody Marka Piegusa", "Księga urwisów", "Klub włóczykijów"...
      • Gość: daniel Re: Największy pisarz polski XX wieku ? IP: *.wbp.olsztyn.pl 19.05.11, 09:28
        Przynajmniej pięć dzieł Gombrowicza to utwory wybitne:
        * "Ferdydurke"
        * "Dziennik"
        * "Kosmos"
        * "Ślub"
        * "Trans-Atlantyk"

(ale cenię dowcip z Niziurskim)
        • marcinlet Re: Największy pisarz polski XX wieku ? 30.05.11, 09:36
          Gość portalu: daniel napisał(a):
          > Przynajmniej pięć dzieł Gombrowicza to utwory wybitne:

> (ale cenię dowcip z Niziurskim)
          Ale to nie dowcip. Gombrowicz zaś zasłynął tylko "Ferdydurke", a dokładnie jednym zdaniem "Słowacki wielkim poetą był".
          • wentyl77 Re: Największy pisarz polski XX wieku ? 30.05.11, 12:05
            A:
            "Poniedziałek:
            Ja.
            Wtorek:
            Ja.
            Środa:
            Ja..."?
    • Gość: tomasz Leopold Staff IP: *.wbp.olsztyn.pl 24.05.11, 12:20
      Najbardziej konsekwentny poeta polski. Inni są dwuznaczni.
    • Gość: maneggg Ryszard Kapuściński IP: *.is.net.pl 24.05.11, 15:15
    • tesknie.troche Wiesław Myśliwski 25.05.11, 21:16
      Proza Myśliwskiego to czysta poezja. Uwielbiam :)
      • shiva772 Re: Wiesław Myśliwski 25.05.11, 22:22
        Pisarka może być? Bo widzę maskulinizację wątku. Zgłaszam Olgę Tokarczuk.
        I.B. Singera traktujemy jak? Żyd, Polak, Amerykanin? Bo gdyby jednak Polak.. to bezwzględnie najlepszy pisarz XX wieku.
        • prazanka44 Re: Wiesław Myśliwski 25.05.11, 22:52
          Ciekawe, że nikt nie wspomniał o Miłoszu. Jest trudny i niemodnie rymuje. Ale może kiedyś, z
          większej perspektywy, zostanie lepiej zrozumiany i może doceniony. Dzisiejsze mody już nie będą miały znaczenia.
          Ja Miłosza mogę tylko cenić, a lubię Iwaszkiewicza.
      • pomme Re: Wiesław Myśliwski 30.05.11, 14:18
        nie wiem, kto jest największym, nie mnie to oceniać, ale z wszystkich wymienionych ( być może i z nie wymienionych) Myśliwski, w moim przekonaniu, pisze najpiekniej
      • Gość: bimba Re: Wiesław Myśliwski IP: *.aster.pl 01.03.12, 18:38
        popieram
    • Gość: przemo Stanisław Lem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.11, 13:09
      Najbardziej pobudza wyobraźnię:
      * "Solaris"
      * "Niezwyciężony"
      * "Powrót z gwiazd"
      * "Cyberiada"
      • yuuuhi Re: Stanisław Lem 23.11.11, 11:13
        Nawet Google uczciło dziś Lema - zobaczcie na to: bit.ly/tbvFfl

Najfajniejsze jest to, że jest tam wplecione wiele motywów z opowiadań, więc jak ktoś czytał to będzie wiedział do czego nawiązuje zakończenie i co się tam dzieje.
    • klymenystra Re: Największy pisarz polski XX wieku ? 27.05.11, 21:21
      Lem
      Grudziński
      Iwaszkiewicz
      Andrzejewski
    • zofiakatoliczka Re: Największy pisarz polski XX wieku ? 28.05.11, 08:40
      Jan Pawel II
      • wentyl77 Gombro 28.05.11, 19:40
        Nie mam wątpliwości, że Gombrowicz.
        Co łatwo zobaczyć, sięgając po któreś z jego dzieł. Oczywiście "Dzienniki", które można traktować jako 3 wybitne książki z osobna (choć część pierwsza chyba jednak najlepsza), oczywiście "Ferdydurke" czy choćby "Trans-atlantyk".

Niezrównana kompetencja językowa, cudowny styl, przenikliwość psychologiczna i dziejowa. No i fakt, że jako jeden z nielicznych pisarzy naszych wypłynął na szerokie wody zagraniczne, trafiając w gust czytelnika zachodniego, jednocześnie zachowując charakter Polaka.

W mojej opinii utwierdziłem się jeszcze po lekturze książki "Gombrowicz w Argentynie", którą serdecznie polecam.
    • Gość: Czytelnik Jan Paweł 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 11:05
      Tyle w temacie.
    • 3-tylko Re: Największy pisarz polski XX wieku ? 30.05.11, 15:18
      Dorzucam Leopolda Tyrmanda (np. "Zły").
    • jessy3 Re: Największy pisarz polski XX wieku ? 24.11.11, 18:46
      Dla mnie Schulz! A potem Gombrowicz i Miłosz.
    • firlefanz Gombrowicz! 25.11.11, 16:58
    • karrika Kosiński, Pilch, Głowacki 26.11.11, 12:52
      A Kosiński?
      A Pilch?
      A Głowacki?
    • jeepwdyzlu Re: Największy pisarz polski XX wieku ? 26.11.11, 14:21
      Gombrowicz
      Iwaszkiewicz
      Lem

kolejność nieprzypadkowa
      Pozdrawiam
      jeep
      • Gość: ... Re: Największy pisarz polski XX wieku ? IP: *.toya.net.pl 27.11.11, 20:02
        Gombrowicz
        Iwaszkiewicz
        Lem

Mogłabym się pod tym podpisać.
        • dawiduu Re: Największy pisarz polski XX wieku ? 29.11.11, 00:21
          A gdzie S. I. Witkiewicz?
          2. Gombrowicz
          3. Lem
          4. Schulz
    • Gość: evita I.B.SINGER IP: *.ekspres.net.pl 13.12.11, 17:56
      I.B. SINGER
      • Gość: evita Re: I.B.SINGER IP: *.ekspres.net.pl 13.12.11, 18:02
        Jestem ciekawa, czy Singer zostanie zaakceptowany jako największy pisarz POLSKI :-) Dla mnie jest to jeden z największych pisarzy w ogóle, a co się tyczy tego przymiotnika polski.... to czekam na wasze opinie.
        • ewa9717 Re: I.B.SINGER 13.12.11, 18:07
          Też go lubię i cenię, ale zaraz odezwie się taki jeden antylemi i uświadomi ci, w jakim języku Singer myślał ;)
          • Gość: evita Re: I.B.SINGER IP: *.ekspres.net.pl 13.12.11, 18:12
            Właśnie czytam wcześniejsze posty i rzeczywiście trafiłam na takiego specjalistę od żydowskiego myślenia:-) No to czekamy na jego wywody w sprawie Singera:-)
    • Gość: ... Re: Największy pisarz polski XX wieku ? IP: *.toya.net.pl 18.12.11, 21:28
      Nie radzę traktować wypowiedzi kagana na temat literatury czy historii powaznie. Nie wiem, może człowiek ten zna się na czym innym, ale o tych dwóch dyscyplinach ma takie pojęcie jak mucha o grzebieniu. Niech mu Mikołaj przyniesie na gwiazdkę choć odrobinę rozumu.
    • przemostegna Re: I.B.SINGER 18.12.11, 23:54
      Zacznijmy od tego że Singer nie był "przedstawicielem polskiej literatury" (tak jak np. Szalom Asz), gdyż nie pisał w naszym języku tylko w jidisz, co do jego polskości dyskutował też nie będę, bo faktycznie emocjonalnie nie łączyło go z naszym krajem zbyt wiele, no ale kretynizmów typu że Lem nie był polskim pisarzem (zgroza!!!) i Hans Frank był takim samym Polakiem jak Singer to już tolerował nie będę... Frank, kretyn (choć całkiem nieźle wykształcony) który ogłosił się królem Polski na Wawelu mając za strażników zdradzieckich górali z Podhala, trzymał Żydów i Polaków jako eksponaty zoologiczne odrębnego niż on sam i "inni panowie" gatunku, fajny Polaczek ;)
      • przemostegna Re: I.B.SINGER 19.12.11, 00:20
        ... wracając jeszcze do tzw. antysemityzmu w Polsce, każdy problem ma dwie strony i nawet kolega może mieć trochę racji (choć w większości to bzdury), prawdą jest że prawdziwie wierzący Żyd nie wpuści goja do swojego domu, prawdą jest ze odnosili się z wyższością do innowierców, wynikało to z ich lepszego wykształcenia, uważali się za naród wybrany co było i jest aroganckie, jako że nie mogli mieć ziemi najczęściej zajmowali się handlem i lichwą, przez co właśnie zostali znienawidzeni przez ciemne chłopstwo które utożsamiało ich ze szlacheckim zniewoleniem (Ukraińcy jako naród chłopski tym bardziej nie darzył miłością Żydów), ale byli ważnym elementem naszej kultury, co widać np. w "Sklepach cynamonowych", w książce jak i w filmie, z drugiej strony nie wszyscy wiedzą że "Ziemia obiecana" Wajdy została odcięta od rynku amerykańskiego własnie przez to że co niektórzy Żydzi poczuli się urażeni rzekomym antysemickim oddźwiękiem filmu, co dla kogoś kto zna film może się wydać grubo naciągniętym przejawem antypolskości (takie zjawisko wśród Żydów jest także częste). Ogólnie uważam że nadmiar poprawności politycznej tak samo szkodzi jak prawicowe skretynienie... Lem był wielkim Polakiem, pochodzenia żydowskiego, często czytam mojej 2- letniej córce wiersze Brzechwy i Tuwima (lepszych w naszej literaturze nie ma!).
        • Gość: ... do przemostegna IP: *.toya.net.pl 20.12.11, 22:00
          prawdziwie wierzący Żyd - tzn. kogo masz na myśli? Może to ci coś wyjaśni zydoweczka.blox.pl/2006/12/Wyjasnienie.html#ListaKomentarzy
          Ogólnie uważam że nadmiar pop rawności politycznej tak samo szkodzi jak prawicowe skretynienie... - w dyskusji z kaganem nie kieruje mną poprawność polityczna (chociaż uważam, że bywa ona niedoceniana i nieslusznie ośmieszana, a niekiedy argument o jej nadużywaniu służy rozmaitym Edkom do zamykania ust oponentom).
        • minniemouse Re: I.B.SINGER 02.03.12, 09:40
          """prawdą jest że prawdziwie wierzący Żyd nie wpuści goja do swojego domu, prawdą jest ze odnosili się z wyższością do innowierców, wynikało to z ich lepszego wykształcenia,""

bo znowu taki nawet ledwo wierzacy chrzescijanin a szczegolnie katolik bardzo chetnie wpuszczal Zyda do domu, nie gardzil nim
          jak rowniez wcale nie odnosil sie z wyzszoscia do innych religii.
          i to niezaleznie od wyksztalcenia.
          to sie nawet zmienilo dzisiaj, oh yeah...

az zajadow dostalam ze smiechu....

Minnie
    • Gość: evita Re: Największy pisarz polski XX wieku ? IP: *.ekspres.net.pl 20.12.11, 15:07
      Chroń nas Panie od takiego wyształcenia, poglądów i postaw! Czyżby zachodnie uniwersytety tak paczyły psychikę?
      Kolega pieknie cię podsumował cytatem z Mickiewicza. W tobie brak po prostu CZŁOWIECZEŃSTWA i przypuszczam ,że nic ci już nie pomoże.
      P.S. ŻYdzi w Niemczech byli całkowicie zasymilowani i w niczym to im nie pomogło. Azjatyckie wierzenia i zwyczaje??? Jak śmiesz obrażać i poniżać inną religię i obyczaje!! Polak- katolik? Tak? No to wszystko jasne.
    • Gość: evita Re: I.B.SINGER IP: *.ekspres.net.pl 20.12.11, 16:26
      A dlaczego Żydzi mieli się asymilować?? Czy Polacy , będąc pod zaborami, mie mając własnego państwa asymilowali się , przyjmując język , religię i obyczaje zaborców?
      Singera w ogóle nie interesowały żadne ideologie, ani syjonizm , ani komunizm ( proszę przeczytać jakąś biografię).Człowiek, zagubiona jednostka, był w centrum jego zainteresowań, a że główie pisał o Żydach ( choć Polacy też się pojawiają, zarówno w opowiadaniach jak też w Niewolniku), to proste, był z pochodzenia Żydem, urodził się w rabinackiej rodzinie i z Żydami miał największy kontakt. No i chwała mu za to, bo nikt inny nie opisał tak przedwojennych polskich miasteczek. Gdyby nie on, to przyszłe pokolenia nie miałyby może pojęcia, że żyli kiedyś i to w wielkiej liczbie, inni współgospodarze tych ziem.A żydowską Krochmalną, Biłgoraj , Frampol, Tomaszów unieśmiertelnił czyniąc miejscami magicznymi.
      Nie wywyższał Żydów, wręcz przeciwnie, opisywał ich z wszystkimi przywarami i wadami. Środowiska żydowskie miały mu wręcz za złe, że przedstawia Żydów w tak złym świetle, pomawiając wręcz o antysemityzm.
    • Gość: ... Re: I.B.SINGER IP: *.toya.net.pl 21.12.11, 14:21
      też czekam. na konkretne cytaty. Inaczej uznam, że robisz sobie z geby cholewę.
      • Gość: ... Re: I.B.SINGER IP: *.toya.net.pl 21.12.11, 14:24
        To dotyczy cytatów z utworow Singera świadczących o jego syjonizmie.
    • Gość: ... do kagana - zbiorczo cd. IP: *.toya.net.pl 21.12.11, 15:02
      7.[i]Nie stac cie nic wiecej niz na chamski atak ad personam?
      Nie wiem czy to było do mnie czy do Evity. Jeśli do mnie, to ostrzegano mnie, że potrafisz wyciągnąć z ludzi ich najgorsze cech. Może się sprawdziło. Jeśli do Evity, to ona nawet
      nie otarła się o chamstwo. Ty owszem.
      8.I nie pisz bdzur - niemieccy Zydzi nie byli wcale zasymilowani, stad tez mozliwa byla Kristallnacht i pozniejszy Holocaust
      Jeśli ktoś tu pisze bzdury to znowu ty. Wypisujesz piramidalne wręcz głupstwa, które na dodatek jasno pokazują twój kompletny brak, podstawowej często, wiedzy.
      Żydzi niemieccy byli tak bardzo zasymilowani. Do tego stopnia, ze niektórzy nie uwazali się za żydów ale przede wszystkim za Niemców. Uwazali Niemcy za swoje państwo, byli lojalnymi obywatelami, walczyli za kraj. Ciekawe w tym kontekście są losy Lisy Meitner. Sięgnij do jakiejś biografii "Matki" bomby atomowej, a może zrozumiesz o czym mówię.
      Noc Kryształowa bardzo ich zaskoczyła, do końca wielu z nich nie wierzyło w to co się dzieje. Bali się prześladowań ale jakoś próbowali żyć. Wielu oczywiście wybrało ucieczkę, w tym także do Polski.
      9. Poza tym, to nie jestem Chrzescijaninem, a wiec tym bardziej nie moge byc Katolem... Uwazam tez, ze kazda religia jest szkodliwa, a najbardziej szkodliwe sa te wyrosle z przesadow starozytnych Hebrajczykow, czyli Judaizm, Islam i Chrzescijanstwo.
      lech.keller@gmail.com

Oczywiście tego niie zamierzam oceniać. Prywatnie uważam, że są na świecie gorsze rzeczy niż wiara w Boga, np. ludzka głupota. To ona, a nie religia, jest źródłem zła.
      Podsumowanie: myślę, że dość wyczerpująco odniosłam się do pewnych spraw poruszonych przez ciebie. Ma się rozumieć, że na tyle, na ile mogłam sobie pozwolić w tym miejscu.
      Kilku rzeczy starałam się nie komentować, np. nazywania Żydow pasożytami - już cytowałam Mickiewicza. Mogę tylko dodać: hitlerowska propaganda nie idzie w las tylko w ciebie.
      Na koniec polecam ci szczerze "W ogrodzie pamięci" Joanny Olczak - Ronikier. Nie musisz sieę zgadzać, ale warto byś poznał perspektywę tych, o których piszesz z taką pewnością. Warte polecenia są też wspomnienia Ludwika Hirszfelda i ew. wspomnianej już Agaty Tuszyńskiej "Rodzinna historia lęku". Polecam także w tym kontekście film "Nigdzie w Afryce"
      www.filmweb.pl/Nigdzie.W.Afryce
      Temat jest szeroki i chyba jednak nie na to forum.
      Poprawność polityczną wymyślono po to, żeby umożliwić współżycie różnym, często skonfiktowanym ze sobą grupom. Zgadzam się, że bywa nadużywana albo używana bez zrozumienia, tak jak zasady etykiety przez panią Bukietową w serialu "Co ludzie powiedzą".
      Przepraszam jeśli nadużyłam cierpliwości innych uczestników forum i moderatorek. Przyświecał mi cel pedagogiczny - chciałam wykazać jak słabe są podstawy teorii kol. kagana oraz przestrzec przed wiarą w słowa różnej maści demagogów, którzy wiedzę naginają do własnych przekonań i ogólnie cechują się małą refleksyjnością i często narcystyczną osobowością.
    • basiakia Re: Największy pisarz polski XX wieku ? 21.12.11, 20:42
      Przeczytałam wszystkie propozycje, niewiele nazwisk, dużo powtarzających się. Zdziwiło mnie, że nikt nie podał żadnej kobiety. A może pisarz to mężczyzna? Dlatego proponuję " Największa pisarka XX wieku". Może E.Orzeszkowa, Z.Nałkowska, M.Dąbrowska?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka