13.06.11, 10:50
Witam,
poszukuję książek (powieści, reportaży, esejów) pisanych w PRL lub o PRL, których motywem przewodnim (ew. jednym z głównych) jest samochód lub motocykl. Czy znacie coś takiego? A może coś o wyjazdach wakacyjnych przed 1989 r. samochodem? Coś w stylu "W krzywym Zwierciadle: Wakacje"?
Obserwuj wątek
    • anula_a Re: samochód 14.06.11, 20:21
      PRL? w krzywym zwierciadle ? Joanna Chmielewska " Jeden kierunek ruchu" , książka pisana w formie listów Skody do właściciela i jak zwykle u Chmielewskiej z tamtego okresu można się pośmiać :)
      • mixxxer12 Re: samochód 19.06.11, 14:43
        Świetnie, dziękuję. A coś "nie w krzywym zwierciadle"?
        • shiva772 Re: samochód 19.06.11, 16:18
          Pan Samochodzik oczywiście, z tego co pamiętam sporo było samochodowej akcji w Niesamowitym Dworze, Pan Samochodzik i zagadki Fromborka i Wyspa Złoczyńców.
      • nchyb Re: samochód 19.06.11, 19:59
        > PRL? w krzywym zwierciadle ? Joanna Chmielewska " Jeden kierunek ruchu" ,
        Jej Boczne drogi bez garbusa też nie byłyby tym samym...
        • mixxxer12 Re: samochód 19.06.11, 22:50
          Pan Samochodzik jest oczywisty, ale mi chodzi bardziej o książki (zarówno powieści jak i reportaże), które ukazywałyby, oprócz tej "krzywozwierciadlanej strony" ówczesne realia dla posiadaczy samochodów, motocykli czy skuterów, generalnie motoryzacji
    • bebiak Re: samochód 19.06.11, 22:54
      Treść słabiutko pamiętam, bo sto lat minęło od czasu jak czytałam, ale z samochodem kojarzy mi się "Wielka, większa, największa" Broszkiewicza, tyle, że nie wiem, w jakim kontekście (z góry przepraszam za ewentualne nieporozumienie).
      Dorzucam link:
      pl.wikipedia.org/wiki/Wielka,_wi%C4%99ksza_i_najwi%C4%99ksza
      Pozdrawiam. B.
    • garga-mella Re: samochód 19.06.11, 23:31
      Może "Mercedes-Benz" P. Huelle?
      Nie do końca to, o czym piszesz, ale fragmenty będą pasowały na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka