lostdog 19.05.04, 20:08 czy znacie jakieś książki o ludziach chorych psychicznie? chodzi mi o różne ujęcia tego tematu w literaturze, sposoby przedstawienia, itd... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brytyjka Re: choroba psychiczna w literaturze 19.05.04, 20:17 Pierwsze przychodzą mi na myśl "Szklany klosz" Sylvii Plath o depresji i "Lot nad kukułczym gniazdem" K. Kessey'a. jak coś jeszcze wpadnie mi do głowy, dam znać. pozdrawiam, bryt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: choroba psychiczna w literaturze IP: *.pomorzany.v.pl 19.05.04, 20:23 Idiota Dostojewskiego Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: choroba psychiczna w literaturze 19.05.04, 20:26 Inferno - Strindberg Obłęd - Krzysztoń Cała twórczość Kathe Koja Przez ciemne zwierciadło - Dick - acz raczej bywa odczytywane jako powieść o narkomanii. Natomiast wzmiankowaną wyżej Sylwię Palth bym odradzał (nie czepiając się oczywiście gustów przedmówczyni) bo to bełkot i to straszny - w mojej opinii oczywiście Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exilvia sylvia plath IP: *.freebsd.lublin.pl / *.freebsd.lublin.pl 20.05.04, 01:45 bełkot to może być dla kogoś kto nie rozumie, o czym pisze sylvia. niby zdania proste, niby wszystko zrozumiałe... a jednak! gdzieś tkwi haczyk. trzeba się wczuć w to, co przeżywa bohaterka, jak widać. chociaż, wg mnie, nawet bez tego, to niezła literatura. ale bardziej lubię jej poezję i opowiadania. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: choroba psychiczna w literaturze 19.05.04, 20:26 wlasciwie dosc popularny watek na ten temat byl nie tak dawno: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=9651147&a=9651147 Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: choroba psychiczna w literaturze 19.05.04, 21:57 "Przerwana lekcja muzyki" Jakiś wątek jest też w "Potędze ciemnoty" Tołstoja. Warto sięgnąć do literatury rosyjskiej, ze względu na specyficzny status ludzi psychicznie chorych i upośledzonych w tamtej kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
solfuga "Aleksander März" 19.05.04, 23:59 Heinara Kipphardta [dobra stara czarna seria :-)] PIW '80 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: illa Re: choroba psychiczna w literaturze IP: *.lodz.mm.pl 20.05.04, 01:03 Hamlet(rzekomo Hamlet i Ofelia) Makbet(Lady Makbet) Tytus Andronikus(Tytus, ale w zasadzie tam wszyscy byli jacyś szurnięci,poza tym chłopcem) Otello(Otello z zazdrości) Nie-boska komedia(żona Hrabiego Henryka) Granica(Justyna) Don Kichot z Manchy(dobre pytanie wariat czy marzyciel) Lolita(szaleństwo Humberta na jej punkcie, paranoj i obsesja) Quo Vadis(Neron) Wielkie nadzieje(panna Havisham) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: choroba psychiczna w literaturze IP: *.local.family / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.05.04, 23:57 droga Pani, chłopiec to pomysł Julie Taymor; innymi słowy: U SZEKSPIRA NIE MAM CHŁOPCA, to odrobinę zabawne przyznawać się do takiej ignorancji, mniemam że to "z pomyłką", że to nieostrożność :) pamięta Pani w serialu o Kubusiu Puchatku, taki zwierzak z ziemi mówił cały czas: "NIE MA MNIE W KSIĄŻCE!"; podobnie jest z tym chłopcem z Tytusa Andronikusa Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: choroba psychiczna w literaturze 20.05.04, 07:49 "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisek Re: Scott Spencer "Miłość bez granic" IP: *.lnet.pl 20.05.04, 09:30 O zaburzeniach okresu dojrzewania w postaci szalonej miłości. Dla wszystkich, którzy nie pożegnali się ostatecznie z tym okresem życia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Scott Spencer "Miłość bez granic" 20.05.04, 13:07 na pewien sposób "K-pax" G. Brewera'a Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re:moze ktos zna ta ksiazke? 20.05.04, 15:41 Byla taka ksiazka Kristin (?) Wurtzel, Wurtzl, czy jakos tak. Nie wiem, czy tytul byl Prozac, czy jakis inny... Kurcze, mam na koncu jezyka i nie moge sobie przypomniec! Moze ktos wie? Ona byla niemiecka dziennikarka muzyczna, pisala o sobie w tej ksiazce. Ciagle miala schizy i depresje, jechala na psychotropach. Bardzo fajne ksiazka, lata temu ja czytalam ale zostala w mojej pamieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dortu Re:moze ktos zna ta ksiazke? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.04, 10:31 Tak, to "Kraina prozaca" Elizabeth Wurtzel. Pod względem literackim jest mierna, natomiast jako studium choroby psychicznej lepsza, choć i tak dla mnie bezkonkurencyjny w tej dziedzinie jest "Obłęd" Krzysztonia, a na drugim miejscu "Szklany klosz" Sylvii Plath. Ktoś tu się po nim okropnie przejechał, ale to chyba dlatego, że nie wie, jak czuje się człowiek cierpiący na depresję (a raczej chyba psychozę maniakalno-depresyjną, co można wywnioskować z lektury dzienników i listów tej autorki). Ponadto przychodzi mi na myśl jeszcze : "Światło moich oczu. Historia życia Nicka Trainy" Danielle Steel, jedyna w dorobku tej autorki książka nie będąca romansidłem, lecz biografią - jej własnego syna, cierpiącego na psychozę maniakalno-depresyjną. Nie jest to żadna literatura, uprzedzam. Raczej pozycja dokumentalna na temat: jak patologiczna, niestabilna rodzina oraz "bezstresowe wychowanie dzieci" wpływa na rozwój człowieka predysponowanego do psychozy. "Przeklinam cię, ciało" Wandy Lachowicz - opowieść dokumentalna o walce z anoreksją "Piekło siedemnastolatki" - francuskiej autorki - nie pamiętam nazwiska - opisująca podobny problem, z tym, że prócz anoreksji była jeszcze depresja i narkomania „Na wyspę – Teraz”, „Anioł przy moim stole”, „Wysłannik z lustrzanego miasta” – Janet Frame - trylogia nowozelandzkiej pisarki, która przez dłuższy czas leczona była w szpitalu psychiatrycznym z powodu zaburzeń emocjonalnych (gdyby to było nie tam i nie w tamtym czasie, pewnie wystarczyłby jej dobry psycholog). Skądinąd książka jest ciekawa nie tyle ze względu na wątek psychiatryczny, ile na opisany proces stawania się pisarzem, karirery literackiej rozwijającej się mozolnie od prawie absolutnego zera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re:O, dzieki! IP: *.it / 62.233.189.* 28.05.04, 17:41 Za skojarzenie, o ktora ksiazke chodzi ;-) Czytalam ja z 10 lat temu. Pod wplywem watku cos mi switalo, ale nie moglam sobie przypomniec i dreczylo mnie to ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: choroba psychiczna w literaturze 20.05.04, 15:41 F.Durrenmatt ''Fizycy'' a. Odpowiedz Link Zgłoś
katie_cutie Re: choroba psychiczna w literaturze 20.05.04, 18:08 a może 'ptasiek' whartona? :-) pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: choroba psychiczna w literaturze 20.05.04, 19:09 jeszcze "Życie to nie bajka" Joanne Greenberg, "Weronika postanawia umrzeć" znienawidzonego na tym forum Coelho, "Dziennik paniczny" Topora, "Sekret hiszpańskiej pensjonarki" i "Przygoda fryzjera damskiego" Mendozy (to tak bardziej w wersji komediowej) i częściowo może też "Franky Furbo" Whartona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: choroba psychiczna w literaturze IP: *.net.autocom.pl 20.05.04, 21:49 Zaryzykuję stwierdzenie, że najlepsze książki to takie, w których bohaterowie to w mniejszym lub większym stopniu świry, psychole, osoby zamknięte w swoim własnym świecie lub ocierające się o chorobę psychiczną. Przykłady? "Lot nad kukułczym gniazdem" Keseya; miejsce akcji - zakład psychiatryczny. "Paragraf 22" Hellera; cała baza wojskowa to istny dom wariatów (major major major, Milo), oprócz Yossariana oczywiście. "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa; gdzie spotykają się Bezdomny z Mistrzem i gdzie ląduje szczęściarz/pechowiec, któremu na drodze stanęła świta Wolanda? - w klinice psychiatrycznej. "Ptasiek" Whartona; obsesja na punkcie ptaków (zbawienna odskocznia od rzeczywistości?) zaprowadza głównego bohatera do wariatkowa."Idiota" Dostojewskiego; naiwny i dobrotliwy Myszkin śmieszy, irytuje, doprowadza do furii ludzi, z którymi się styka. Według mnie wszystkie wymienione tutaj postacie są w pewnym sensie bardziej normalne i trzeźwo myślące niż otaczające ich zwykłe, szare, nudne bo przewidywalne w swych reakcjach, osobniki. I może dlatego lubimy sięgać po książki, w których bohaterowie, mimo niestandardowych zachowań (Don Kichot!), potrafią czytelnika czegoś nauczyć, rozbawić lub przez moment możemy dzięki nim zapomnieć o prozie (sic!) życia. Myszkin w "Idiocie" wypowiada taką kwestię: "Jestem w ich oczach idiotą, a jednak mam rozum, a oni nawet się tego nie domyślają". Odpowiedz Link Zgłoś
uhuhu Re: choroba psychiczna w literaturze 20.05.04, 22:12 Polecam "Zod Wallop" Williama Browninga Spencera; może prosto z mostu, z okładki znaczy się: "Harry Gainesborough, były pisarz książek dla dzieci, po stracie córki pragnie tylko samotności. Okazuje się jednak, że świat, a właściwie kilka światów, nie chce zostawić go w spokoju. Bohater, któremu pomagają przyjaciele - w większości pacjenci szpitala psychiatrycznego - musi przeciwstawić się złu". Wspaniała powieść. Bardzo gorąco polecam. --------------- Sąd nad krzyżówkami panoramicznymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiecie kto Re: choroba psychiczna w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 23:11 "pamiętnik wariata" Gogola (urojenie wielkościowe) "zbrodnia i kara" Dostojewski (zespół majaczeniowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiecie kto Re: choroba psychiczna w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 23:17 ponadto "chimeryczny lokator" topora (obłęd prześladowczy, paranoja ksobna) Odpowiedz Link Zgłoś
inblanco Re: choroba psychiczna w literaturze 21.05.04, 16:40 Azyl - Patrick McGrath Lustra - Małgorzata Saramonowicz Obłęd - Jerzy Krzysztoń Szosza - Singer I.B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: choroba psychiczna w literaturze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.04, 22:17 Kate Koja. Poza tym cala trylogia "Valis" Dicka jest o jego wlasnej psychozie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: choroba psychiczna w literaturze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.04, 17:43 gra w klasy cortazara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annuszka Re: choroba psychiczna w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 11:21 "Czarny obelisk" Remarque'a "Mistrz i Małgorzata" "Lot nad kukułczym gniazdem" "Wilk stepowy" Hesse'go "Na wspak" Huysmans'a(choć może to skrajny dekadentyzm) Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: choroba psychiczna w literaturze 23.05.04, 19:39 Wiesz, w jakim sensie cała literatura karmi się stanami na pograniczu przynajmniej choroby psychicznej (zresztą już zwolennicy antypsychiatrii zadawali sobie pytanie o granicę między normą i obłędem:-)). Absolutnie zrównoważeni ludzie rzadko zostaja autorami, a całkiem normalne postacie nie wzbudziły by niczyjego zainteresowania. Parę przykładów: Barbara z "Nocy i dni" (depresja? nerwica? choroba afektywna dwubiegunowa?), młody Werter (depresja?), pani Bovary (depresja menopauzalna?), bohater opoiadań Bułhakowa (stany psychotyczne związane z uzaleznieniem od morfiny):-)) Długo by tak można... Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: choroba psychiczna w literaturze 28.05.04, 15:49 Mam jeszcze kilka: • Annie (mania) w 'Misery' (Stephen King) • Jack (paranoja, halucynacje) w 'Shining' (Stephen King) • Nicole (schizofrenia) w 'Czuła jest noc' (F. Scott Fitzgerald) • Deborah (jeśli dokładnie pamiętam, także schizofrenia) w 'Nie obiecywałam ci różanego ogrodu' (Hannah Green) • Tomasz (paranoja i schizofrenia) w 'To wiem na pewno' (Wally Lamb) • Autobiografia Prof. Kay Redfield Jamison 'Niespokojny umysł' (depresja maniakalna); także bardzo dobra książka na temat relacji między zaburzeniami/chorobami psychicznymi a samobójstwem: 'Night Falls Fast: Understanding Suicide' tej samej autorki. Pozdrawiam Tessa Odpowiedz Link Zgłoś