Dodaj do ulubionych

49. Międzynarodowe Targi Książki

IP: *.acn.waw.pl 20.05.04, 08:33
...i ja tam bede napewno!! tylko czy tam można nabyć książki w
cenach promocyjnych?? ale zastąpi mi to co tygodniową wycieczke po
księgarniach*
Obserwuj wątek
    • Gość: @@@ Re: 49. Międzynarodowe Targi Książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 08:50
      Jak autor moze porownywac Marynina z Ulicka? To jak porownac Harlekiny z Konwickim.
    • Gość: el matador Re: 49. Międzynarodowe Targi Książki IP: *.aster.pl / *.acn.pl 20.05.04, 09:37
      oby jak najwięcej kontaktów kulturalnych z Rosją i jak najwięcej tłumaczeń
      najbardziej kontrowersyjnej, współczesnej literatury rosyjskiej a także
      rosyjskich filmów współczesnych w naszych kinach i tv oraz współczesnych sztuk
      teatralnych w naszych teatrach.
      • Gość: Balzac Re: 49. Międzynarodowe Targi Książki IP: 81.210.49.* 20.05.04, 12:38
        A zwlaszcza takich tlumaczen jak ksiazka Ulickej. Brawa dla wydawcy!!!!!!!
        • Gość: Doroszewicz W. Ulicka IP: 81.210.49.* 20.05.04, 12:43
          Jej ksiazki sa sprzedawane w Niemczech i Stanach w milionowych nakladach, w Polsce sie dopiero
          doczekala pierwszego tlumaczenia. Czy ktos wie kto jest jej polskim wydawca?
          • Gość: Tarasiewicz R. Re: Ulicka IP: *.crowley.pl 21.05.04, 09:26
            Witam!
            Polskim wydawcą Ludmiły Ulickiej jest Wydawnictwo Philip Wilson Sp.z o.o.
            ul.Piaskowa 6/8/10 01-067 Warszawa tel: 636-74-78
            Pierwsza książka Ulickiej wydana przez to wydawnictwo to "Medea i jej dzieci"
    • Gość: Zbyszek Re: 49. Międzynarodowe Targi Książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 10:51
      Włoska literatura dziecięca na polskim rynku wydawniczym!
      Ukazało się pierwsze polskie tłumaczenie książki "Il giornalino di Gian
      Burrasca", włoskiego klasyka literatury dziecięcej Luigi Bertelliego (1858-
      1920) piszącego pod pseudonimem Vamba.
      Książkę dostałem parę dni temu i już przeczytałem! Kupiłem dzieciom... Ale
      przeczytałem szybciej niż one. Dzieci pasjonowały się wyczynami Jasia, ja
      natomiast odkryłem w tej książce coś więcej.

W Internecie parokrotnie trafiałem na dzieło Vamby "Il giornalino di Gian
      Burrasca" i miałem nadzieję, że ukaże się polski przekład. We Włoszech nie ma
      chyba dziecka, które by nie znało przygód Jasia. Książka Vamby należy już do
      klasyki włoskiej literatury dla dzieci. Na podstawie książki powstał musical,
      który następnie przeniesiono na ekran filmowy. Muzykę napisał Nino Rota a
      wykonawczynią przebojowych piosenek była Rita Pavone. W Internecie są strony z
      tą muzyką.

Cieszy mnie fakt, że i nasze dzieci będą mogły fascynować się przygodami Jasia.
      Książkę powinien przeczytać też każdy rodzic... Z takimi urwisami jak Gianni
      mamy do czynienia na co dzień. Tylko czy rozumiemy nasze dzieci? "Pamiętnik
      Szalonego Jasia" ma wiele zalet, które powinny cechować książkę dla dzieci:
      wciąga od początku, ma walory dydaktyczne, jest doskonale ilustrowana. We
      Włoszech książkę wydano po raz pierwszy w 1920 roku. Jest w dziele Vamby klimat
      pierwszych lat XX wieku. To też ciekawe doświadczenie - móc odczuć atmosferę
      tamtych lat i ocenić podejście rodziców do dzieci. Polecam dzieciom i rodzicom.
      Zbigniew Sierotnik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka