Dodaj do ulubionych

Dobre kryminały

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 19:18
Hej,

Jakie dobre kryminały możecie polecić??? Ja swojego czasu korzystałam z takiej małej biblioteki, w której były głównie starsze książki ( w nowe w sumie w ogóle nie inwestowano) i czytałam pojedyńcze książki autorów, których nazwisk w życiu sobie nie przypomnę. Opórcz tego oczywiście Agata Christie. Teraz czekam na nową książkę Umberto Eco - Cmentarz w pradze. Na Zachodzie zbiera świetne recenzje.
A Wy, co możecie polecić??? Może właśnie coś mniej znanego?
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Dobre kryminały 04.09.11, 19:34
      Powtarzam się, ale ostatnio niezmiennie jestem pod wrażeniem Kobiety bez twarzy Anny Fryczkowskiej - to nie tylko kryminał, jedna z lepszych książek, jakie znam.
      No i kryminały Anny Klejzerowicz - mroczne, klimatyczne.
      • mlech89 Re: Dobre kryminały 12.10.12, 11:12
        "Nowa Europa - Zagłada" Martina Crossa trzyma w napieciu do ostatniej chwili;)
    • nchyb Re: Dobre kryminały 05.09.11, 07:32
      Dobrych kryminałów jest mnóstwo.
      Najlepiej będzie, jak polecę całe forum im poświęcone:
      forum.gazeta.pl/forum/f,33434,Kryminaly_i_sensacje.html
      na tym forum watków poświęconych kryminałom też mnóstwo.

Ogólnie, mam wrażenie, ze ten watek założono bardziej po to, by Eco zareklamować. Bo coś ostatnio nasiliło się tych wątków. Przypomnę, gazeta zapewnia reklamę określonych wyydawnictw, tytułów, ale płatną.
      • mrukmrukmruk Re: Dobre kryminały 07.09.11, 13:33
        Ze współczesnych kryminałów/thrillerów fajne powieści pisze Harlan Coben, wartka akcja, sporo ciekawych zwrotów, w miarę prawdziwe i przemyślane postaci. Świetne powieści ma też Jeffery Deaver - bardziej nastawione na szczegóły kryminalistyczne, ale też bardzo wciągające. Agatha Christie oczywiście jest nieśmiertelna.
        • nchyb Re: Dobre kryminały 07.09.11, 18:06
          > Agatha Christie oczywiście jest nieśmiertelna.

Amen!
          W pełni popieram opinię. Chyba wszystko jej przeczytałam i tylko do tych od Mary W. nie powracam, a inne chętnie i filmowo i książkowo przypominam sobie...
          • zielonamysz Re: Dobre kryminały 07.09.11, 21:35
            Ja jeszcze lubie P.D. James i Janet Evanowitch. Joy Fielding i Karen Fossum.
          • blue.world Re: Dobre kryminały 15.09.11, 13:22
            nchyb napisała:

> > Agatha Christie oczywiście jest nieśmiertelna.
            >
            > Amen!
            > W pełni popieram opinię. Chyba wszystko jej przeczytałam i tylko do tych od Mar
            > y W. nie powracam, a inne chętnie i filmowo i książkowo przypominam sobie...

Podpinam się również pod tą opinię, chociaż muszę przyznać, że Christie ma charakterystyczny sposób pisania i niektórym może nie przypaść do gustu. Aczkolwiek polecam poczytać ją w oryginalne - jak dla mnie nie ma porównania. Tylko ten francuski... :) Niemniej jednak chyba nie potrafiłabym czytać jej kryminałów po raz kolejny...

• hawa.etc Re: Dobre kryminały 08.09.11, 10:18
      Ja tam jestem wierną fanką pisarzy z północy. Wiem, że to teraz podobno bardzo modne, ale gwiżdżę na to - Skandynawowie są po prostu dobrzy w pisaniu kryminałów. Moi ulubieni autorzy to Hakan Nesser i Anne Holt, ale chwaliłam sobie też Heninnga Mankella, Leifa Perssona, czy Jo Nesbo. Lubię ich subtelny humor i to, że stronią od groteskowego epatowania okrucieństwem, poszarpanymi zwłokami, etc. Amerykanie irytują mnie tym zamiłowaniem do "filmowych" efektów, tego chlapania keczupem na prawo i lewo.

Polecam czarną serię wydawnictwa Czarna Owca.
      • Gość: niezapominajka Re: Dobre kryminały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.11, 09:52
        Wstyd się pewnie przyznać, ale nie za bardzo kojarzę nazwiska, które wymieniłaś. Możesz polecić jakieś konkretne tytuły? Chętnie przeczytałabym coś innego :)

O Cmentarzu w Pradze trochę juz słyszałam i na pewno sięgnę po tę książkę. Chociażby dlatego, że to Umberto Eco :)
        • nchyb Re: Dobre kryminały 21.09.11, 10:48
          Niezapominajko, nie wierzę, ze nie znasz tych nazwisk, a bardziej sądzę, że chciałaś ponownie o nowej książce Eco przypomnieć.
          Naprawdę gazeta ma płatne reklamy...

Jeżeli nazwiski jednak faktycznie nie kojarzysz - poczytaj o nich tu:
          forum.gazeta.pl/forum/f,33434,Kryminaly_i_sensacje.html
    • Gość: toner Re: Dobre kryminały IP: *.play-internet.pl 21.09.11, 19:06
      z mało znanych - i polskich - poleciłbym Cel:Kajmany J.W. Corteza. Ciekawe, zaskakujące i do tego zabawne. A co najważniejsze - może też o tym myslałaś:)
      • Gość: niezapominajka Re: Dobre kryminały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 18:54
        "Fałszywy trop " Mankella ma do mnie niedługo zlądować :) Ciekawa jestem co to będzie

P.S. nchyb - kończę temat "Cmentarza w Pradze" :) Obiecuję!
        Co nie zmienia faktu, że naprawdę czekam na tą książkę!
        • Gość: pati Re: Dobre kryminały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.11, 17:52
          O Cmentarzu w Pradze słyszałam i również czekam na tę książkę. Mam nadzieję, że Umberto Eco nas nie zawiedzie :)

Jeżeli nie czytałaś skandynawskich kryminałów to sięgnij po nie koniecznie. Mankell "Piąta kobieta", "Niebezpieczny sąsiad" albo nasz polski Krajewski i "Śmierć w Breslau" To moim zdaniem po "Imieniu Róży" jedne z lepszych kryminałów.
          • easydobranocka Re: Dobre kryminały 27.10.11, 12:19
            O Cmentarzu w Pradze słyszałem i z niuecierpliwością czekam na tę książkę.Mam nadzieje ,że Umberto Eco nas nie zawiedzie.Jeśli nie czytała to polecam Tobie kryminały Jeffreya Deavera:Kolekcjoner kości,Błękitna pustka,mag,panieński grób.Polecam Tobie kryminały Mankella:Mordercy z Rygi,zapora,niespokojny człowiek.Z polskich autorów polecam Krzysztofa Kotkowskiego,Katarzynę Bondę:Tylko martwi nie kłamią,Dziewiąta runa.Uwikłanie-Zygmunta Miłoszewskiego.
    • 3-tylko Re: Dobre kryminały 22.10.11, 14:26
      a może coś ze współczesnych polskich kryminałów? polecam Marcina Świetlickiego ("Dwanaście", "Trzynaście") poza tym zbiór opowiadań "trupy polskie" no i oczywiście Krajewski, Krajewski i jeszcze raz Krajewski!
      • Gość: kacper-p Re: Dobre kryminały IP: 80.72.36.* 04.10.12, 11:52
        polecam moją stronę z rekomendacjami kryminałów:

www.sensacjakryminal.pl/kto-czyta/Kacper-Przyborowski/jego-ulubiona-ksiazka/.html#
    • Gość: Yoda Re: Dobre kryminały IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.12, 19:42
      Kryminały skończyły się dla mnie w momencie kiedy przeczytałam wszystkie książki o przygodach Herculesa Poirot i Panny Marple;) Od tego czasu nic już nie było tak dobre;)

Jednak...nic nie może wiecznie trwać, w ręce wpadł mi Borys Akunin a konkretnie jego Kochanek Śmierci. DOSKONAŁA książka:) Fantastycznie oddany klimat dziewiętnastowiecznej Rosji, kolorowi, żywi bohaterowie, wartka akcja, dobrze zbudowane napięcie, no i to poczucie humoru!

Żeby nie było zbyt słodko, opowieść ma swoje słabe punkty, jednak na tle całości nawet nie warto o nich wspominać.

Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! Zakupiłam już kolejne przygody detektywa Fandorina i już nie mogę doczekać się kiedy będę mogła spokojnie zagłębić się w lekturze:)

• Gość: ciekawska Re: Dobre kryminały IP: *.181.26.117.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.10.12, 21:01
      Ja polecam kryminały napisane przez Lee Childa, Cobena, Camillieri.
    • Gość: Ale książka! Re: Dobre kryminały IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.12, 13:21
      Polecam "Złudzenie" Thomasa Eriksona. Książka będzie miała swoją premierę 16 października (wtorek), ale już teraz możesz przeczytać o niej więcej na aleksiazka.blogspot.com/2012/10/recenzja-thomas-erikson-zudzenie.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka