Dodaj do ulubionych

Steve Yarbrough

09.09.11, 15:53

Czytam "Koniec Kalifornii" i strasznie mi się podoba sposób prowadzenia narracji u tego pana. Czytelnik dowiaduje się wszystkiego we właściwym czasie, żadnych przecieków, jakby autor trzymał opowieść za gardło i pozwalał jej ujawnić się w ściśle określonym czasie.

Do tego wyraziście zarysowane postacie, wiarygodny wątek - czegóż chcieć więcej?
Styl nieco Steinbeckowski, rzekłbym, choć Steinbeck miał tendencję do tłumaczenia swoich bohaterów i zasadniczo odnosił się do nich z sympatią. Tu tego nie ma, narrator jest niewidoczny, nie jest też nachalnie rozgadany, jak u Faulknera - a jednak mamy do czynienia z prozą bardzo amerykańską. Ciekawe. Dobre. I w dodatku na przecenie :-) - w Czytelniku za 7 zeta, tak samo na tanich książkach.

Czytaliście coś jeszcze? Na polski przełożone są jeszcze "Widzialne duchy" i "Jeńcy wojenni", z tego, co mi wiadomo.

m,
.y.
Obserwuj wątek
    • qw994 Re: Steve Yarbrough 09.09.11, 20:24
      Dzięki za namiar, tak mnie zachęciłeś, że przed chwilą zamówiłam przez Allegro :) 7,80+10 zł wysyłka:)
      Bardzo lubię książki o amerykańskim południu.
      • Gość: porucznik_a Re: Steve Yarbrough IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 11:51
        qw994 napisała:

> Dzięki za namiar, tak mnie zachęciłeś, że przed chwilą zamówiłam przez Allegro
        > :) 7,80+10 zł wysyłka:)
        > Bardzo lubię książki o amerykańskim południu.

A "Człowieka z zasadami" Toma Wolfe'a czytała pani?
        • qw994 Re: Steve Yarbrough 10.09.11, 12:12
          Nie. Przeczytałam opis, brzmi całkiem interesująco.
          • qw994 Re: Steve Yarbrough 10.09.11, 12:15
            I jest w mojej bibliotece :)
            • Gość: porucznik_a Re: Steve Yarbrough IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 13:25
              Polecam :)

co tam ja - bohater zacnego filmu "Vinci" Machulskiego - w przerwach od działalności przestępczej - czyta "Faceta z zasadami"
              • qw994 Re: Steve Yarbrough 10.09.11, 14:15
                Przeczytam na pewno, już wciągnęłam ją na swoją tajemną listę książek do wypożyczenia :)
                • rodmarsh Re: Steve Yarbrough 13.09.11, 20:05
                  p.s. Przepraszam za przykre słowa pod Pani adresem w innym wątku. Okropne, szczeniackie. Miałem zły dzień, ale to mnie nie usprawiedliwia.

(autora i wszystkich przepraszam za offtop)
                  • qw994 Re: Steve Yarbrough 14.09.11, 07:29
                    Nic się nie stało, jak widać nie mam z tym żadnego problemu :) Poza tym sama poleciałam chamsko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka