Dodaj do ulubionych

Inteligentne czytadła

09.10.11, 17:50
Wiadomo, nie samym Szekspirem człowiek żyje :) Często chce się przeczytać coś z definicji na jeden wieczór, do czego niekoniecznie się wróci. Ale żeby nie obrażała inteligencji czytelnika, jak robią to, bardziej lub mniej świadomie, liczne książki należące najczęściej do segmentu "literatury kobiecej". Osobiście drażni mnie maniera pisania a la Szwaja choćby, infantylny, niby to wesoły bełkocik, zwroty do czytelnika "wiecie? rozumiecie". Taka sztuczna raźność i rześkość. Że o nieporadności językowej nie wspomnę.
Parę dni temu przeczytałam dobrą powieść, właśnie inteligentne czytadło. "Lalki" Karoliny Święcickiej. Połączenie powieści obyczajowej z thrillerem psychologicznym, który ma coś z ducha "Dziecka Rosemary". Chyba nawet wrócę do niej.
Inny pozytywny przykład to powieść Pawła Pollaka pt. "Niepełni".
Jakieś jeszcze i dlaczego? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Inteligentne czytadła IP: *.toya.net.pl 09.10.11, 18:18
      Czytałaś kiedyś Warneńską? Nie wiem czy to spełnia twoje kryteria. Wiele osób pisało też bardzo pochlebnie o Fleszarowej - Muskat.
      • ewa9717 Re: Inteligentne czytadła 09.10.11, 18:24
        Maria Pruszkowska, na której książki poluje się na Allegro, a wydawnictwa jakoś nie zauważają...
        • Gość: ... Re: Inteligentne czytadła IP: *.toya.net.pl 09.10.11, 18:38
          ewo, coś Pruszkowskiej, bodaj "Przyślę panu list i klucz", było całkiem niedano wznawiane przez jakieś nieznane mi wydawnictwo. Jest teraz nawet coś na Allegro, cena jednak powala, więc też apeluję do wydawców
    • mutant12 Re: Inteligentne czytadła 09.10.11, 18:24
      Moniko!
      No teraz nie wiem, z pewną nieśmiałością podchodzę do polecenia Ci książek Marian Keyes (np. "Jest tam kto?"), bo to też literatura kobieca, ale mnie się bardzo podoba. Dużo humoru, a wręcz robienia sobie jaj z tego czy owego, ale też refleksja. Nie jest to jakiś tam "Dom nad rozlewiskiem". Z kolei z zupełnie niekobiecej mogę polecić przeczytany ostatnio (wspominam o nim w wątku "Co ostatnio czytaliście") zbiór opowiadań Krzysztofa Kochańskiego "Drzwi do piekła". Reklamują to jako opowiadania grozy, ale to nie jest groza sensu stricto, bo ja się ani przez moment nie bałam, raczej byłam zaintrygowana. Dobrze napisane, fajne teksty i zaskakujące puenty (te, które zrozumiałam, bo przynajmniej jednego z opowiadań do tej pory nie skumałam).
      • monikate Re: Inteligentne czytadła 09.10.11, 18:35
        O, to to! Warneńską czytałam jeszcze w szkole, może powinnam sobie ją odświeżyć. Maria Pruszkowska i Fleszarowa-Muskat jak najbardziej. Wątek założyłam m.in. dlatego, że jestem zniesmaczona tymi przysłowiowymi "domami nad rozlewiskami". Strasznie dużo tego mydła w księgarniach :)
        Marian Keyes podchodzi mi w powieści "Arbuz", natomiast w "jest tam kto?" już nie bardzo, trochę za rozwlekła i ciut infantylizuje miejscami. Kochańskiego zapamiętam.
        • Gość: ... Re: Inteligentne czytadła IP: *.toya.net.pl 09.10.11, 18:46
          A co ci się podobalo z Warneńskiej? Ja czytałam tylko "Dziewczynę z wyspy słońca" i "Pałac Dioklecjana". Co byś poleciła jeszcze?
          Ja dodaję jeszcze Jumphę Lahiri - "Tłumacz chorób" i "Nieoswojona ziemia" to opowiadania, a "Imiennik" to powieść.
          • Gość: kki13 Re: Inteligentne czytadła IP: *.trzebinia.mm.pl 10.10.11, 10:13
            Ja polecam bardzo gorąco "Przebudzenie" i "Przeklęte, zaklęte" Ireny Matuszkiewicz.
            • Gość: prezes_frazes Re: cywilizacja komunizmu (only) IP: *.pools.arcor-ip.net 10.10.11, 10:48
              L.Tyrmanda
            • monikate Re: Inteligentne czytadła 10.10.11, 16:53
              Tak, te książki Matuszkiewicz wg mnie jak najbardziej się kwalifikują. Inne już nie.
              Co do Warneńskiej, to tak dawno czytałam, że nic nie pamiętam, poza tym, że mi się jej książki podobały. Muszę przeczytać ponownie.
              • wronka32 Re: Inteligentne czytadła 13.03.12, 21:08
                Wlasnie skonczyłam "Przeklęte, zaklęte" I. Matuszkiewicz i podobała mi sie , wiec polecam - zwłaszcza ze jest tam wątek z Toruniem w tle :-) Kiedys przeczytałam chyba Gry nie tylko miłosne (nie pamioetam tytułu) tej autorki i ledwie strawiłam...
          • Gość: Ann Warneńska IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.11, 11:34

> A co ci się podobalo z Warneńskiej? Ja czytałam tylko "Dziewczynę z wyspy słońc
            > a" i "Pałac Dioklecjana". Co byś poleciła jeszcze?

"Spotkamy się na Atlantydzie"
            • Gość: ... Re: Warneńska IP: *.toya.net.pl 16.10.11, 22:25
              Dziękuję bardzo. Jutro akurat wybieram się do biblioteki więc sobie wypożycze. Czytałas może coś z tego co ukazało się niedawno?
        • Gość: guma Re: Inteligentne czytadła IP: *.centertel.pl 10.10.11, 21:32

> Marian Keyes podchodzi mi w powieści "Arbuz", natomiast w "jest tam kto?" już n
          > ie bardzo, trochę za rozwlekła i ciut infantylizuje miejscami. Kochańskiego zap
          > amiętam.

Kupilam kiedys jej felietony zebrane w zbior "pod pierzyna". Bardzo dobre krotkie teksty, ciekawie pisze o Irlandii, rodzinie i swoim nalogu.

Dlatego jak zobaczylam ksiazke "Trzecia strona medalu" no to ja kupilam. Napisze jedno, nie czytajcie tej ksiazki, beznadziejna nawet jak na czytadlo.
    • Gość: marianna Re: Inteligentne czytadła IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.11, 03:22
      Moim zdaniem na miano inteligentnego czytadła zasługuje trylogia Małgorzaty Gutowskiej- Adamczyk Cukiernia pod amorem. Parę dni temu ukazał się trzeci tom. To naprawdę fascynująca historia trzech rodzin przedziwnie ze sobą powiązanych, a pokazana na przestrzeni ok. 150 lat.
      • marzeka1 Re: Inteligentne czytadła 11.10.11, 16:05
        Marian Keyes - próbowałam czytać jej :Arbuza", potem dałam szansę innej jej książce, no nie da się, a lubię czytać czytadła jako odstresowacz, bo żadnych seriali nie oglądam, w to miejsce wolę czytadło.
        Polecam "Cukiernię pod Amorem" Gutowskiej - Adamczyk, jak i jej "Serenada, czyli moje życie niecodzinne"- świetnie poprawia humor.
    • Gość: guma Re: Inteligentne czytadła IP: *.centertel.pl 11.10.11, 18:14
      A czytalyscie Ewe Ostrowska? Swietna pisarka, pisala ciekawe ksiazki nie tylko dla mlodziezy, ale te jej najnowsze ksiazki, no coz pozycja "ja pani wozna" to totalne rozczarowanie. Moze ktos czytal jej najnowsza pozycje "kamuflaz"?! To jakis horror, a ja nie przepadam za tego typu literatura.
      • inez21 Re: Inteligentne czytadła 11.10.11, 19:46
        A czytaliście Hanne Kowalewską? Ja przypomniałam sobie o niej niedawno jak przeczytałam tu na forum,ze ma się ukazać kolejna książka z cyklu o Zawrociu. Jak dla mn ie to rewelacja szczególnie dwie pierwsze części. Wspaniały poetycki język rzadko wystepujący obecnie w książkach. Fajna treść,trochę tajemnic, troche miłości,trochę magii i powstały książki które naprawdę chce się czytać:) Polecam!!
      • Gość: Kacha Re: Inteligentne czytadła IP: *.internet.szczecin.pl 26.02.12, 13:01
        Ewę Ostrowską bardzo lubię. Czytałam jej " Abonent czasowo niedostępny" oraz "Gra ze śmiercią w tle", ale to już pod pseudonimem Nancy Lane. Osobiście bardzo polecam, choć nie jest to literatura łatwa, lekka i przyjemna.
    • hawa.etc Re: Inteligentne czytadła 15.10.11, 21:48
      Mnie się podobała "trylogia owocowa" Izabeli Sowy. Poza tym "Siedem lat póżniej" E. Giffin też jest w porządku.
    • Gość: goskaa czytadło z klasą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.12, 19:07
      Ja wpadłam na fajną książkę. Do dostania tylko w księgarniach internetowych (na razie - bo coś czuję, że to się szybko zmieni...). Anna Bartuszek "Z widokiem na Mont Blanc". Babka ma poczucie humoru i charakterystyczny styl. Nazwałabym książkę "czytadłem z klasą", bo nie czuję się zbrukana "babską literaturą". Naprawdę fajne.
      • monikate Dodaję 24.02.12, 18:04
        "Ulica marzeń 31" Lisa Jewell
    • Gość: ... Re: Inteligentne czytadła IP: *.toya.net.pl 25.02.12, 18:06
      Czy któraś z was czytała coś Grazyny Bąkiewicz? Ostatnio pani w bibliotece mi polecała. Twierdzila, że to żadna Grochola. Ponoć coś bardziej młodzieżowego. Może to podpadłoby pod kategorię inteligentnego czytadła?
      • 1borgia Re: Inteligentne czytadła 25.02.12, 19:36
        ansgar beckermann
        "das leib-seele-problem"
    • Gość: Kacha Re: Inteligentne czytadła IP: *.internet.szczecin.pl 26.02.12, 13:05
      Polecam Antoninę Kozłowską ("czerwony rower", "Trzy połowy jabłka" oraz "Kukułka") i Małgorzatę Wardę ("Środek lata", "Nikt nie widział, nikt nie słyszał"). Tyle, że to nie są takie typowe czytadła. Niemniej jednak, uważam, że warto po nie sięgnąć.
      • Gość: estamira Re: Inteligentne czytadła IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.03.12, 16:02
        Ostatnio przeczytałam jednym tchem "Przełamać noc" Liz Murray. To książka, która bije właśnie rekordy popularności w Stanach. Jej autorka Liz Murray ma dziś 30 lat. Wychowywała sie w rodzinie narkomanów, często nie miała co jeść ( jadła kostki lodu albo pastę do zębów!!). Po śmierci mamy została bezdomna. Mimo to ukończyła liceum, dostała sie na Harvard!! Dziś prowadzi szkolenia na całym świecie! Totalnie niesamowita postać. Książka wciąga i to bardzo. Nie jest wbrew pozorom przygnębiająca tylko tchnie ogromnym optymizmem:-)
        • ultima-thule Re: Inteligentne czytadła 09.03.12, 23:22
          "Cmentarz w Pradze" Umberto Eco - o ile nie trawię jego esejów/felietonów, o tyle wszystkie jego powieści są doskonałe.
          • zooba Re: Inteligentne czytadła 14.03.12, 14:43
            "Cmentarz w Pradze" skończyłam heroicznym wysiłkiem z nadzieją, że ta powieść się rozkręci. Może to jest inteligentne ale chyba jednak nie czytadło. Pomysł Eco, żeby wziąć historyczne postaci(e?) i zmiksować je w powieść 700-stronicową z 'morałem' bijącym po oczach od pierwszych stron, owszem całkiem niezły, ale wykonanie nie zrobiło na mnie wrażenia. Dawno się tak nie rozczarowałam; być może oczekiwania miałam zbyt wysokie.
            • aniita Re: Inteligentne czytadła 14.03.12, 23:11
              Może Johanna Nilsson? Czytałam "Sztukę bycia Elą" oraz "Kochających na marginesie", obie odznaczające się wartką akcją (szczególnie ta druga, jakby skrojona na film, niekoniecznie hollywoodzki), ale nie pozbawione refleksji egzystencjalnych. Postacie, szczególnie tytułowa Ela, na pewno nie są mdłe i papierowe....
              • zielonamysz Re: Inteligentne czytadła 15.03.12, 08:54
                Bakiewicz jest jak nabardzie w porzadku. to o stopien wiecej niz kobieca literatura, jest w tym zawsze jakas mysl. I dobrze sie czyta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka