Dodaj do ulubionych

Szukam materiałów.

24.01.12, 20:03
Szukam materiałów naukowych, lecz nie tylko o seksualności kobiet z niepełnosprawnością fizyczną. Bardzo, bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: Szukam materiałów. 24.01.12, 22:12
      Skoro nie musi być naukowo, to jest taki film "Sztuka latania" z Heleną Bonham Carter, której bohaterka cierpi na stwardnienie zanikowe:
      www.imdb.com/title/tt0120861/

Mamrotek wydawniczy
      • mietowa_kawa Re: Szukam materiałów. 25.01.12, 11:50
        Widzałam, trochę stereotypowy, ale dzięki.
    • Gość: ogonek Re: Szukam materiałów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 14:43
      Jakiś czas temu, chyba w 'GW' ukazał się artykuł 'niewidzialne lubią sie kochać' (nie pamiętam czy dokladnie tak brzmiał tytuł). 'Erotyzm osób niepelnosprawnych' pod redakcją Rzepki - to dotyczy bardziej osob z upośledzeniem umyslowym. 'Psychologia rehabilitacji' Kowalika - tam jest rozdzial o zwiazkach intymnych. A z filmów to pamiętam 'Zatańcz ze mną'.
      • mietowa_kawa Re: Szukam materiałów. 25.01.12, 17:25
        Dziękuję Ogonku, i proszę o jeszcze, artykuł znam, zaś Zatańcz ze mną to chyba produkcja hollywoodzka z Lopez ? Widać, że jesteś zorientowana/zorientowany w temacie?
        • Gość: ogonek Re: Szukam materiałów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 17:48
          To nie to 'Zatańcz ze mną', o ktorym wszyscy myślą. O ile pamietam, a oglądałam baaardzo dawno temu to była produkcja australijska (ale mogę się mylić). Dokładnie pamietam panią na wozku i coś mi swita, że marzyła o seksie. I skonsumowala ze swoim opiekunem spolecznym (albo pielegniarzem, albo rehabilitantem...). jak wspomnialam, film widziałam dawno temu, zrobił na mnie wrażenie i wciąż majaczy mi obraz jej nagiego ciała 'odbiegajacego od kanonu piękna'.
          • mietowa_kawa Re: Szukam materiałów. 25.01.12, 20:06
            Ogonku, niestety nie mogłam znaleźć, ale dzięki. Proszę o jeszcze.
    • Gość: ogonek Re: Szukam materiałów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 21:39
      To nie forum filmowe więc pewnie zaraz ktoś mi pokiwa paluszkiem ;)
      Tam możesz poczytać o filmie:
      Tekst linka
    • mietowa_kawa Re: Szukam materiałów. 28.01.12, 20:46
      Podbijam bo może...Ktoś coś czytał, ktoś coś wie.
    • szarrak Re: Szukam materiałów. 28.01.12, 23:39
      Miałam problem ze zrozumieniem tego zdania ;) Ktoś mi wspominał o tej książce, ale nie czytałam. Tu jakiś artykuł na ten temat, z którego wynika, że książka traktuje m.in. o niepełnosprawności (acz nie wiem, jak bardzo "między innymi"): klik
    • Gość: ogonek Re: Szukam materiałów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 16:05
      Książka 'Czlowiek niepełnosprawny, rodzina i praca' jest tam rozdział 'wokół problemów życia seksualnego'.
      • monikate Re: Szukam materiałów. 29.01.12, 18:52
        Powieść Pawła Pollaka "Niepełni"
    • mietowa_kawa Re: Szukam materiałów. 04.02.12, 21:11
      Up:)
      • kasia_19801 Re: Szukam materiałów. 08.02.12, 17:28
        Mam nadzieję, że Ci pomogłam :)

Seksualność osób niepełnosprawnych : studium teologicznomoralne / Antoni Bartoszek.- Katowice : Wydział Teologiczny Uniwersytetu Śląskiego : Księgarnia św. Jacka, 2009.

Seksualność i życie rodzinne osób z ograniczoną sprawnością fizyczną / Agata Migas. // Niepełnosprawność i Rehabilitacja. - R. 7, nr 4 (2007), s. 54-66

O seksualności osób niepełnosprawnych / red. Antonina Ostrowska
        Imieliński Krzysztof: Seks ludzi niepełnosprawnych fizycznie / W: Miłość i seks.- Warszawa, 1980, s.260-270

Kirenko Janusz: Z badań nad funkcjonowaniem seksualnym osób z uszkodzeniem rdzenia kręgowego / W: Pedagogika specjalna wobec potrzeb teraźniejszości i wyzwań przyszłości.- Lublin, 1998, s. 259-278

Kopaniszyn Izabela: Seks po urazach rdzenia kręgowego / W: Wybrane uwarunkowania rehabilitacji osób niepełnosprawnych.- Kraków, 2005, s.107-114
        • mietowa_kawa Re: Szukam materiałów. 12.02.12, 21:01

Dziękuję
    • mietowa_kawa Re: Szukam materiałów. 24.02.12, 10:22

nieśmiało, acz jednak podbijam temat...
    • Gość: ogonek Re: Szukam materiałów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 15:49
      Twoje poszukiwania pewnie już nieaktualne, ale może zainteresuje Cię tytuł: 'Pełnosprawni! Uniwersalny przewodnik po seksie dla tych, którzy żyją z niepełnosprawnością, chronicznym bólem i chorobą'. Autorzy: Odette Fran , Miriam Kaufman , Cory Silverberg. Wydaje Czarna Owca.
      • aniita Re: Szukam materiałów. 18.02.13, 18:44
        Nikt nie wspomniał o "Kwietniowej czarownicy" Majgull Axelsson. Aczkolwiek to bardziej fantastyczne niż naukowe; no i nie tylko o seksie; o relacjach międzyludzkich, ogólnie rzecz biorąc.
        • mietowa_kawa Re: Szukam materiałów. 19.02.13, 01:11
          Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka