Dodaj do ulubionych

Naganne praktyki wydawnictw

27.01.12, 11:18
Postanowiłam napisać kilka słów, chociaż nadal nie mogę otrząsnąć się po tym, co mnie wczoraj spotkało.

Kurier przywiózł paczkę. Okazało się, że za paczkę trzeba zapłacić - kwota 30,00 zł.
Moje zaskoczenie było wielkie, ponieważ niczego nie zamawiałam.
Adresat - ja. Nadawca - Wydawnictwo Biały Kruk z Krakowa.
Przy kurierze otworzyłam paczkę, a w niej znalazłam książkę i broszurkę wydawnictwa. Odmówiłam przyjęcia, zatem kurier zabrał przesyłkę.
W związku z tym, że nie lubię takich sytuacji, a już szczególnie nie lubię, kiedy ktoś usiłuje mnie najnormalniej w świecie naciągnąć i oszukać - zadzwoniłam natychmiast do Wydawnictwa.
Pani R.K. ( przemilczę nazwisko) na moje pytanie dlaczego otrzymałam przesyłkę, za którą powinnam zapłacić nie umiała odpowiedzieć. W wyniku moich nalegań i konkretnego pytania czy otrzymali ode mnie zamówienie na cokolwiek, podpisane przez mnie, pani stwierdziła, że musi sprawdzić zaistniałą sytuację w komputerze.
Sprawdziła i oczywiście nadal nie była w stanie udzielić mi konkretnej odpowiedzi.
Mętne tłumaczenia, traktowanie mnie jak intruza - wszystko to na poziomie uwłaczającym pracownikowi szacownego Wydawnictwa.
W końcu Pani R.K. powiedziała: "bo w 2003 roku zamawiała pani u nas..." - z całym szacunkiem dla Pani R.K. ale nie byłam w stanie wysłuchiwać tego, że na podstawie zrealizowanego w 2003 roku zamówienia, które w Wydawnictwie Biały Kruk złożyłam Wydawnictwo postanowiło mnie uszczęśliwić paczką za 30,00 zł.

Oszustom i naciągaczom - mówię NIE !

Czy macie podobne doświadczenia z wydawnictwami ?
Może warto podzielić się nimi, aby innych przestrzec.
strzeż mnie jak źrenicy oka, w cieniu Twych skrzydeł mnie ukryj...
Obserwuj wątek
    • Gość: Dorcia Reader's Digest IP: *.182.211.235.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.01.12, 18:16
      To, co się tam wyprawia, przechodzi ludzkie pojęcie. Niestety moja babcia wplątała się w spiralę przysyłanych książek, zapewniania, jakim to ona jest wyjątkowym klientem, miliona losowań, w których oczywiście to ona wygrywa. Kilka razy też dostała książki, których nie zamawiała, potem straszono moją babcię konsekwencjami. Całe szczęście UOKiK nałożył na nich niemałą karę na złodziejskie praktyki.
      • shiva772 Re: Reader's Digest 28.01.12, 18:22
        O tak Reader's jest niemożliwy. Pamiętam te grube koperty z kluczykami do samochodu heheheh, teraz na maila wysyłają te brednie.
    • adzia1 Re: Naganne praktyki wydawnictw 28.01.12, 23:28
      A myślałam, że tylko mnie coś takiego spotkało! Z tym, że w wyniku splotu różnych okoliczności nieświadomie odebrałam paczkę nie sprawdzając zawartości i zapłaciłam (mama czekała na książkę właśnie za 30 zł). Potem się okazało, że to jakiś syf z Białego Kruka i mi wciskali, że się zapisałam na jakąś prenumeratę (taa, chyba przez sen). Ech :/
      • oczarowana_ulegloscia Re: Naganne praktyki wydawnictw 30.01.12, 15:02
        Myślę, że w tym przypadku można, a wręcz trzeba, zadzwonić do Wydawnictwa, ustalając warunki przesłania / odesłania nie zamawianego przez Ciebie towaru.
        Praktyki przez Wydawnictwo Biały Kruk stosowane są po prostu przestępstwem, z czego doskonale zdają sobie sprawy osoby za takie działania odpowiedzialne.
        Niestety, wciąż liczy się u nas na niewiedzę i tzw. machnięcie ręką.

Ja zawsze w takiej sytuacji myślę tak: jedne klient to 30 zł, dziesięciu klientów to 300 zł, tysiąc klientów ? a pięć tysięcy ?
        W ten sposób można wyczyścić magazyny i dodatkowo zarobić.

Dla mnie Wydawnictwo Biały Kruk dzięki temu działaniu przestało istnieć, jednocześnie pozostawiając za sobą - przepraszam za wyrażenie - smród.
        • autumna Re: Naganne praktyki wydawnictw 30.01.12, 15:11
          Nawet jeśli już odebrałyście paczkę: każdy towar zakupiony wysyłkowo (oczywiście pod warunkiem, że nieużywany) można zwrócić w ciągu 10 dni. Sprzedawca ma obowiązek zwrócić koszty towaru i jego wysyłki do klienta. Jeśli nie ma tego w regulaminie sklepu, to nie tracicie tego prawa, wręcz przeciwnie. Termin na zwrot nawet się wydłuża, do 3 miesięcy bodajże.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka