Dodaj do ulubionych

PASSA - Daniel Passent

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 18:32
czytał ktoś może? zastanawiam się nad zakupem.............
Obserwuj wątek
    • Gość: baj_ka Re: PASSA - Daniel Passent IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.12, 21:18
      Kiedyś, czytając trzy tomy "Zapisków..." Umberto Eco,
      zastanawiałam się czy felietony pana D.P. ukażą się w wydawnictwie zwartym.
      I są.
      Jeszcze nie czytałam, ale już się cieszę.
      • ada08 Re: PASSA - Daniel Passent 12.02.12, 08:00
        Gość portalu: baj_ka napisał(a):

> zastanawiałam się czy felietony pana D.P. ukażą się w wydawnictwie zwartym.
        > I są.

To nie są felietony, to rozmowa-rzeka, którą prowadzi Jan Ordyński.
        Passenta dzieciństwo, młodość, wiek dojrzały.
        Dopiero zaczęłam czytać, uważam, że warto.
        a.
    • yanga Re: PASSA - Daniel Passent 12.02.12, 13:56
      Ale faktem jest, że mogliby wydać felietony oddzielnie. Kiedyś kupiłam zbiór felietonów Słojewskiego (Hamiltona) "Maleńka złota szubienica" i cieszę się, że go mam, bo felieton to bardzo ulotny utwór. Nie raz zdarzało mi się zaglądać i zdumiewam się ich aktualnością, a kto dziś pamięta o Słojewskim czy np. Radgowskim? Felietony Passenta kupiłabym na pewno, na ten wywiad trochę szkoda mi kasy i miejsca.
      • ada08 Re: PASSA - Daniel Passent 12.02.12, 15:11
        yanga napisała:

> Ale faktem jest, że mogliby wydać felietony oddzielnie.

W książce "Passa" Daniel Passent mówi:

"Napisałem dotychczas około półtora tysiąca felietonów i nadal piszę. Piszę już dłużej niż Aleksander Świętochowski oraz Antoni Słonimski."

Jakoś nie umiem sobie wyobrazić książki, która zawiera półtora tysiąca felietonów.
        A gdyby to miał być wybór to chyba takie książki były. Nie znam ich, ale mam wrażenie, że niektóre tytuły książek Passenta (choćby te podane w Wikipedii) wyglądają bardzo felietonowo.
        a.
      • chief_inspector_toschi Re: PASSA - Daniel Passent 12.02.12, 21:17
        jakiś czas temu ukazał się zbiór felietonów passenta z lat 2002-2009.

nadal fantastycznie się czyta felietony ktt z lat 60. czy 70., z "kultury" warszawskiej czy "życia warszawy", wychodziły na bieżąco w zbiorach/wyborach obejmujących po kilka lat.
      • Gość: kissinger77 Re: PASSA - Daniel Passent IP: *.karolin.pl 13.02.12, 20:45
        No przecież wydano felietony Passenta:
        allegro.pl/pod-napieciem-daniel-passent-nowa-i2111048080.html
        pozdrawiam
    • ada08 Podwójnie nieprzyjęty? ;-) 15.02.12, 08:56
      W ksiązce "Passa" (str.367) Daniel Passent mówi:

Pewnego razu, kiedy niespodziewanie zjawiliśmy się z Agnieszką u Halberstamów, David powiedział: "To świetnie, pójdziecie z nami na kolację do Kurta Vonneguta" (znany pisarz, mieszkał po przeciwnej stronie ulicy). David zadzwonił do Kurta:"Słuchaj, mamy przyjaciół z Polski, ona jest znaną poetką, a on dziennikarzem. Czy możemy przyjść z nimi?".
      Na co Vonnegut odpowiedział:"Może innym razem...".

Natomiast w książce Izy Komendołowicz "Elka", opowieści o Elżbiecie Czyżewskiej, Daniel Passent mówi (str.176):

Kiedyś zjawiliśmy się z Agnieszką niespodziewanie u Halberstamów i David zaproponował: "Świetnie, pójdziecie z nami Rotha". Muszę dodać, że ten znany pisarz amerykański był wówczas ich sąsiadem, mieszkał naprzeciwko. David zadzwonił do niego:"Słuchaj, my tu mamy przyjaciół z Polski, ona jest znaną poetką, a on dziennikarzem, czy możemy przyjść razem?".
      Na co Roth odpowiedział:"Może innym razem?"

Aż dwaj wybitni pisarze amerykańscy nie chcieli przyjąć Daniela Passenta, czy to raczej pamięć spłatała mu psikusa? ;-)
      a.

• Gość: mw Re: Podwójnie nieprzyjęty? ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 17:54
        faktycznie! może w tej książce "Elka" jakieś przekłamanie się wkradło?
      • butters77 Re: Podwójnie nieprzyjęty? ;-) 15.02.12, 19:37
        Celne znalezisko ;) A samej książki jestem ciekawa, Passent pisze błyskotliwie - mam i lubię jego "Codziennik".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka