Gość: Lupin IP: 213.25.14.* 13.06.04, 22:42 sami zobaczcie, www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20040612&id=my23.txt Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pawel Re: pseudointelektualny bełkot z ND IP: *.cec.eu.int 14.06.04, 14:15 Ciekawe czy Rowling ma swiadomosc, jaka gleboka i psychologiczna ksiazke napisala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: pseudointelektualny bełkot z ND IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 14.06.04, 14:36 Pisałam pracę licencjacką o Radiu Maryja i czytałam wtedy dużo ND. Muszę powiedzieć, że było to dosyć męczące doświadczenie. Ale ten bełkot jest wyjątkowy nawet jak na ND :-) Strasznie dużo mądrych słów w jednym zdaniu (pewnie to miała być polemika filozoficzna) zamiast zwyczajowego dogmatyzmu. Na dodatek ma się do treści książki i zawartej w niej "filozofii" i "psychologii" jak pięść do nosa. Moje jak do tej pory ulubione zdanie: "Niedozwolone jest więc w sensie intelektualnym wykluczanie możliwości interpretacji spirytystyczno- demonologicznej." Czy ktoś rozumie, co autor miał na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: pseudointelektualny bełkot z ND IP: *.cec.eu.int 14.06.04, 15:39 > Moje jak do tej pory ulubione zdanie: "Niedozwolone jest więc w sensie > intelektualnym wykluczanie możliwości interpretacji spirytystyczno- > demonologicznej." Czy ktoś rozumie, co autor miał na myśli? W skrocie - kazdy kto mysli inaczej niz autor tekstu to idiota. To glowna mysl praktycznie wszystkich tektstow w ND. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uszczypnij_muzo Re: pseudointelektualny bełkot z ND IP: *.toya.net.pl 14.06.04, 17:16 > "Niedozwolone jest więc w sensie > intelektualnym wykluczanie możliwości interpretacji spirytystyczno- > demonologicznej." Czy ktoś rozumie, co autor miał na myśli? Prawdopodobnie sam autor nie wiedział, o co mu chodzi - myślał, że wystarczy w kazdym zdaniu użyć po dwa, trzy trudne wyrazy, by praca nabrała "wygląd" polemiki filozoficznej, pisanej przez człowieka oczytanego, związanego z tematem, a nie przez dyletanta, który czaruje swoim pseudointeligenckim bełkotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mA Re: pseudointelektualny bełkot z ND IP: *.nwrk.east.verizon.net 14.06.04, 14:43 "przedefiniowany, a właściwie wyeliminowany" ks Posadzki mnie przera...sta Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: pseudointelektualny bełkot z ND 14.06.04, 16:30 Znam teksty z ND tylko dlatego, ze jedna ze stalych forumowiczek na pewnym forum zamieszcza fragmenty... szczerze mowiac, za zadnym razem nie znioslam lektury wystarczajaco dlugo, aby moc chociaz stwierdzic, jakie poglady to pismo reprezentuje. Dobierali felietonistow w konkursie na najnudniejsze pioro? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uszczypnij_muzo Re: pseudointelektualny bełkot z ND IP: *.toya.net.pl 14.06.04, 17:10 Hm, bełkot typowy dla owego katolickiego dziennika - polecam komentarz odnośnie kolekcji Literatury GW. Ksiądz Posacki natomiast, zamiast pisać powinien sprzątać posaDZki (na co jednoznacznie wskazuje jego nazwisko) - myślę, że na zdrowie by mu (i nam) to wyszło. "Uderzenie w problematykę zła dokonuje się także na poziomie redukcjonizmu w obszarze ludzkiej wolności, który realizowany jest poprzez scjentystyczne założenia Freuda ukryte w tle jego rozmaitych, niekiedy trafnych, intuicji." Tak to jest, gdy dzieła Freuda dostają się w ręce człowieka o IQ równym 70. Cóż - taki urok demokracji i wolności słowa. Każdy może mówić, co mu ślina na język przyniesie, lecz nie każdy powinien się wypowiadać. Wszak - "Śpiewać każdy moze".. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: pseudointelektualny bełkot z ND 14.06.04, 17:45 A ja po prostu olałam treść nieniejszego artykułu, co pozwala mi zachwycać się formą ;-) No, ale ja mam słabość do wszelkiej maści nowomowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: pseudointelektualny bełkot z ND IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 15.06.04, 10:11 Co racja to racja- forma jest po prostu przecudowna :-) Odpowiedz Link Zgłoś