Dodaj do ulubionych

Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę!

01.07.12, 18:23
Czy istnieje jakiś czytnik ebooków, który by obsługiwał format pdf, pozwalał na robienie notatek i zaznaczanie fragmentów tekstu i kosztował nie więcej niż 500 zł?...

Na co należy zwrócić jeszcze uwagę przy wyborze czytnika ebooków?
Czy faktycznie oczy się nie męczą przy nim bardziej niż przy zwykłej książce?
Obserwuj wątek
    • Gość: HydroK Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! IP: 188.123.252.* 01.07.12, 19:15
      Coś z Onyxa, np. Onyx Boox X61E, spełnia wszystkie kryteria (Twoje i więcej ;)
    • donatta Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 01.07.12, 20:27
      Czytnik jest podobny do książki, z tymi oczami to chodzi raczej o porównanie do ekranu komputera. Pdfy możesz konwertować do dowolnych formatów obsługiwanych przez czytnik np. za pomocą łatwo dostępnego programu Calibre. Problem stanowią jedynie PDFy składane podwójnie, rozkładówkami, a nie pojedynczymi stronami, bo się błędnie generują.
      Kindle pozwala na robienie notatek, zakreśleń i wstawianie zakładek. Jak dla mnie jest strzałem w dziesiątkę.

Tanie czytniki sprzedaje Empik, ale słyszałam wiele niepochlebnych opinii i wizualnie prezentują się znacznie gorzej niż Kindle - jednak nie korzystałam z nich, więc to tylko takie luźne uwagi.
      • marcinkrolik123 Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 02.07.12, 00:33
        Ja testowałem dwa czytniki wprowadzone do sprzedaży przez Empik. Pierwszy nazywał się Oyo i nie był tani. Miał za to technologię e-ink, choć - jak na mój gust - słabą, bo ekran był jakiś taki popielato szary i litery kiepsko się od niego odróżniały. Drugi, ten z serii tanich, to Trekstor z ekranem LCD. I powiem tak: jak już świecić sobie żarówą w oczy, to lepiej kupić tablet, a przynajmniej będzie się miało w pakiecie funkcje normalnego komputera. Ja nie mówię, że pomysł z tanimi czytnikami jest zły, ale Trekstor nie był jednak krokiem we właściwą stronę. Co zaś do tabletu - właśnie zastanawiam się nad zakupem, więc jestem w temacie - też chyba jednak lepiej zainwestować i kupić sobie iPada albo - no, nie wiem - jakąś Toshibę albo Samsunga. Czytałem od pyty recenzji tych tanich tabletów typu Go Clever czy Manta i nader często pojawia się ostrzeżenie przed słabo trzymającą baterią. Choć oczywiście przy czytaniu zużycie na pewno jest znacznie niższe niż przy grach, filmach i przeglądaniu sieci.
      • Gość: sliper Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.12, 20:39
        ja korzystam z trekstora, którego dostałem w prezencie. obiektywnie mogę stwierdzić, ze za taką kasę nic lepszego nie kupisz.. bo ani tabletu nie dostaniesz, ani już na pewno czytnika z e-inkiem za 200pln nie kupisz. a jak tablet wyczaisz, to jakąś podróbkę z chin bez gwarancji, a tu masz z pl sklepu na 2letniej gwar. najlepiej się przejść samemu i wziąć w rękę i porównać i najwyzej decydować, czy kupić, czy odkładać na coś innego..
        • marcinkrolik123 Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 03.07.12, 00:23
          @sliper
          A jak oceniasz jakość czytania na Trekstorze przez dłuższy czas? Nie bolą oczy? Pytam zupełnie serio, bez uprzedzeń. Kiedy oglądałem go w Empiku, po prostu pomyślałem, że skoro już mam sobie świecić po gałach, to może jednak lepiej dołożyć grosiwa i kupić porządny tablet. Zwłaszcza że na tablecie można włączyć syntezę mowy i w razie zmęczenia dłuższym czytaniem przestawić się na słuch.
          • Gość: sliper Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! IP: *.adsl.inetia.pl 03.07.12, 16:08
            no szczerze to mnie nie przeszkadza.. to podobnie jak na kompie się czyta w sumie, też jasność możesz regulować. A syntezator mowy spoko, ale jak się czyta z musu ;) ja czytam dla przyjemności i mam go zamiast kilku książek np na wyjazd więc nie nastawiam się na "słuchanie" ewentualnie możesz przecież z audiobooków na trekstorze korzystać i też posłuchasz tego co trzeba jak już nie masz siły czytać ;) ja nikogo zmuszać nie chcę i ze swojego doświadczenia tylko mogę powiedzieć, że mnie się czyta spoko.. a przy tym mam sporo kasy zaoszczędzone, bo za ajpada to ponad tys i to używkę trzeba szykować, albo ze 2k jak nowy ;)
    • jeepwdyzlu Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 03.07.12, 13:08
      tylko kindle
      kup sama na amazonie w usa, bedzie szybko i tanio
      W Polsce są księgarnie które sprzedają książki dla kindla, a na pozostałe przypadki - darmowy program calibre do transformacji formatów... Plus milion pozycji w amazonie...
      Rzuć też okiem na kindle fire - to nie tylko czytnik tylko poważny tablet.
      Z drugiej strony - mimo że mam kindla - najczęściej czytam na iPadzie (choć ma aktywny ekran nie eink). Czemu? Najwygodniej :-)
      ciao
      jeep
      • marzeka1 Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 03.07.12, 15:02
        Mam Onyxa i bardzo sobie chwalę.
      • cape.horn Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 03.07.12, 18:59
        Podłączam się do przedmówcy. Tylko kindle. I najlepiej kupiony w amazonie (USA). Szybko, sprawnie i zero problemu z konwersją. Ja wysyłam na swojego maila i po chwili mam przekonwertowany tekst w swoim kundelku.
        Przede wszystkim czytnik powinien mieć e-papier (e-ink). To według mnie pierwsze kryterium.
      • Gość: HydroK Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! IP: 188.123.252.* 05.07.12, 10:34
        Z drugiej strony - mimo że mam kindla - najczęściej czytam na iPadzie (choć ma aktywny ekran nie eink). Czemu? Najwygodniej :-)

To argument przeciwkindlowy akurat ;)
        Na iPadzie lubię czytać tylko prasę.

Moim zdaniem tablet dla wyrobionego czytelnika - takiego co czasem noc zarywa, żeby wątek skończyć ;) - jest niewłaściwy.

Jeśli chodzi o większość czytników w miarę markowych - różnica w odbiorze jest nieznaczna.

Ale autor wątku pyta o specyficzne rzeczy, więc akurat jeśli chodzi np. o pdf Kindle nie jest najlepszym rozwiązaniem (trzeba calibrować, a pdf z jpg w ogóle nie będzie miał możliwości np. zmian czcionki)
        Jak się stało, że w ogóle miałam w rękach Kindle? Ano tak, że znajoma chciała przeczytać co jakiś czas książkę, której ów czytnik nie akceptował po żadnej konwersji i zamieniałyśmy się czytnikami na jakiś czas.
      • Gość: marchewka Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.12, 13:53
        Czy Kindle Fire to tablet, czy też ma e-ink?
        • jeepwdyzlu Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 03.08.12, 10:43
          fire to tablet, nie ma einka
          j.
    • szarana.gajama Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 03.07.12, 21:12
      Dzięki za odzew! Widzę że opinie są różne, ale już mam jakiś pogląd na sprawę. Może faktycznie dołożę trochę i kupię kindle'a... Muszę przemyśleć sprawę ;)
    • qw994 Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 04.07.12, 06:32
      Ja od niedawna mam Prestigio. Jak na razie bardzo m się podoba. Koszt w Merlinie (najtaniej w sieci, a trochę ją przeszukałam) 519 zł.
      • onion68 Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 04.07.12, 08:16
        Mam Prestigio od pół roku, nadal jestem zadowolona. Czyta wszystko, bateria trzyma długo. Dwuletnia gwarancja. Nie muszę oglądać reklam po uruchomieniu. Chociaż w moim modelu nie jest chyba możliwe robienie notatek.
        Nadal nie rozumiem, dlaczego tylko Kindle? Często spotykam się z tą opinią w sieci, tylko bez przekonywającego uzasadnienia, jak dotąd.
        • donatta Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 04.07.12, 09:05
          Nie wiem dlaczego TYLKO Kindle. Ja po prostu mam Kindle'a od początku i uważam, że jest doskonały. Ekran przypomina papier książkowy, a przy tym czyta się wygodniej niż książkę papierową, bo nic się nie zamyka. Bateria trzyma bardzo długo, myślę że spokojnie można pojechać na wakacje bez konieczności doładowywania. Jest pojemny, estetyczny, ma rozmaite funkcje typu notatki, zakładki, łączy się bezprzewodowo ze sklepem i zakupione książki od razu zostają ściągnięte. Nie ma żadnych reklam (o co chodzi, tak w ogóle?), są wygaszacze ekranu, ale stanowią je ryciny ze znanymi autorami.

Być może inne czytniki są równie świetne, nie korzystałam z żadnych, natomiast oglądałam kilka i traciły już przy pierwszym poznaniu - mniejszy ekran, brzydki plastik, mało intuicyjne przyciski.
          • login_znany_moderatorowi_forum Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 30.07.12, 14:33
            > łączy się bezprzewodowo ze sklepem i zakupione książki od razu zostają ściągnięte.
            a te uznane za "niepoprawne" skasowane bez informowania użytkownika!
        • Gość: BrnXB dlaczego Kindle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.12, 13:22
          > Nadal nie rozumiem, dlaczego tylko Kindle? Często spotykam się z tą opinią w si
          > eci, tylko bez przekonywającego uzasadnienia, jak dotąd.

- oferuje chyba najtańsze na rynku czytniki z wyświetlaczem E Ink
          - jeśli urządzenie się zepsuje, lub sama je uszkodzisz to wysyłają nowe w przeciągu kilku dni.
          - darmowy internet z wi-fi (ale to chyba mają wszystkie porządne czytniki)

Takie moim zdaniem są główne zalety. Tak czy siak to to tylko urządzenie, a ważne są same książki i ich ceny. Lubię kupować, ale mam wciąż opory wydać 25-50 zł za e-book jak w tej samej cenie, a czasem nawet taniej jest ładnie wydana papierowa.
          • anty_ekolog Dlaczego nie Nook? 13.08.12, 14:30
            Irytuje mnie takie uleganie marketingowym modom.
            Smartfon=iphone, tablet=ipad, czytnik=kindle. Bez namysłu, bez argumentów, bo tak.
            Można znaleźć w necie sporo porównań różnych czytników, dla siebie wybrałem Nooka, kupiłem na Allegro i jestem bardzo zadowolony. Nie chcę krytykować Kindle bo go nie używam, ale w moim rankingu wygrał Nook co oznacza że zawsze najpopularniejsze jest najlepsze dla każdego.
    • yanga Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 05.07.12, 18:07
      Ja też od roku mam kindle'a i uważam, że jest doskonały. Do innych, wymienionych już zalet dokładam fantastyczny serwis reklamacyjny. Bez zbędnych dyskusji czy negocjacji w ciągu kilku dni przysyłają w ramach gwarancji nowy czytnik, a w razie drobnych usterek, uczą w przystępny sposób, jak sobie z nimi poradzić. Jest jeden haczyk: trzeba znać angielski, bez tego nie da się przeczytać instrukcji obsługi ani prowadzić podstawowej korespondencji z Amazonem.
      O wszystkich czytnikowych problemach informuje wyczerpująco strona Świat Czytników (jest na fb). Co ja bym bez nich zrobiła...
    • Gość: Virtualo Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.12, 19:28
      My proponujemy czytnik Onyx Boox M90. To pierwszy w Polsce model czytnika z dotykowym ekranem. Czytnik ma dostęp do Wi-Fi i jest kompatybilny z SDHC (pamięcią Flash), obsługuje wiele formatów, a także ma wbudowaną funkcję "czytaj na głos". Przy zakupie otrzymuje się dostęp do ponad 400 bezpłatnych e-booków. Warto zainwestować, szczególnie dlatego, że produkt jest aktualnie w promocji:)

Więcej o czytniku:
      virtualo.pl/czytnik_onyx_boox_m90_przesylka/c6i112111/
      • qw994 Kosz, spamerze (n/t) 08.07.12, 08:43
      • krakowskim_targiem Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! 14.08.12, 12:16
        a co z mantą? znalazłam na stronie avansu za dwie stówki, zastanawiam się czy nie kupić choćby po to żeby wypróbować i sprawdzić na ile jest mi niezbędny taki sprzęt, za jakiś czas zawsze mogę kupić porządnego kindle'a, ale póki co nie widzę sensu wydawania tak dużej kasy na taki gadżet..
    • karrika może oferta Nexto? 11.07.12, 15:18
      rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/wyprzedaz-czytnikow-z-e-papierem_31243.html
    • Gość: ishi Re: Pomóżcie w wyborze czytnika ebooków, proszę! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.16, 18:04
      ja mam czytnik 8 calowy, pocketbooka inkpad i jestem meeega zadowolona.
      ogólnie bardzo polecam zastanowić się nad 8 calami, bo różnica i komfort czytania jest nieporównywalny.
      polecam fajny test, żeby się zorienotować czytio.pl/blog/index.php/test-i-porownanie-8-calowych-czytnikow-ebook-pocketbook-inkpad-cybook-ocean-inkbook-8-icarus-xl-8-czesc-1/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka