Dodaj do ulubionych

co na wakacje?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 19:53
możecie polecić coś na wakacje, lekkiego coś, wciągającego, czytadło jakieś; kryminałów nie lubię; dzięki za pomysły!
Obserwuj wątek
    • Gość: tyda Re: co na wakacje? IP: *.9.175.181.ng.pl 24.07.12, 20:05
      "Kwiat śniegu i sekretny wachlarz", "Służące", "Środek lata", "Sto butelek na ścianie", "Kochanice króla"...
      Nie wiem co lubisz, ale - jak dla mnie - powyższe pozycje są idealne na wakacje:)
    • garga-mella Re: co na wakacje? 24.07.12, 22:06
      Karel Capek - "Fabryka absolutu", "Inwazja jaszczurów", "Rok ogrodnika"
      Vladimir Paral - "Dekameron 2000 czyli miłość w Pradze"
      Alice Munro - "Uciekinierka", "Kocha, lubi, szanuje" (a jakby Ci się spodobało, to także dwa pozostałe zbiory opowiadań)
      Zbiorki esejów Anne Fadiman
      Muriel Spark - "Pełnia życia panny Brodie"
      Kurt Vonnegut - "Śniadanie mistrzów", "Galapagos"
      Nancy Huston - "Znamię"

To tak na szybko, ale pewnie się tu dopiszę nie raz:)
      Pozdrawiam!
      • zona_mi Re: co na wakacje? 06.08.12, 18:23
        Znamię to coś lekkiego???
        • garga-mella Re: co na wakacje? 06.08.12, 21:40
          zona_mi napisała:

> Znamię to coś lekkiego???
          >

No w każdym razie wg mnie niespecjalnie męczące:) Z wielu powodów w sam raz na wakacje - wciągające, z fajną historią,dobrze się czyta.
          Chociaż nie mogę wykluczyć, że nie znam się na lekkich książkach, wtedy cała moja lista nadaje się chyba do wykasowania:)

Dokładam Kiran Desai - "Brzemię rzeczy utraconych" i dwie książki Kehlmanna - "Rachuba świata" (rewelacja!) i "Beerholm przedstawia".
          • pavvka Re: co na wakacje? 20.06.13, 14:46
            garga-mella napisała:

> Dokładam Kiran Desai - "Brzemię rzeczy utraconych"

Lekkie? :O Bardzo mi się podobało, ale IMO strasznie dołujące.
            Ja bym polecił tej samej autorki "Zadymę w dzikim sadzie".
    • kubissimo Re: co na wakacje? 24.07.12, 22:26
      ja wlasnie zaczynam ksiazke "Jajko i ja" Betty MacDonald, w ktorej autorka w cudowny sposob opisuje swoje zycie u boku hodowcy kur i wbrew pozorom jest to bardzo zabawne :)))
      moze troche w ciemno, ale polecam :)
      • traviata666 Re: co na wakacje? 06.08.12, 15:14
        "moze "sekretne skladniki milosci" Nicilasa Barreau
        love story z Paryzem w tle
    • semi-dolce Re: co na wakacje? 06.08.12, 16:12
      Coś Pilipiuka, wybrać musisz sama. Lekkie, ciekawe, łatwo się czyta.
    • garga-mella Re: co na wakacje? 06.08.12, 22:02
      "Dzikiego szczawiu" nie znam, wyguglowałam sobie i rzeczywiście, zgadzam się - "Znamię" to książka innej kategorii. Ale też nie sądziłam, że o aż tak lekką literaturę mogłoby tu chodzić?
      Nie poleciłam przecież Kertesza czy innego Sebalda (tematyka podobna przynajmniej częściowo do tej, co w "Znamieniu" - a jednak jedno cięższe, a drugie lżejsze i to znacznie...).
      • zona_mi Re: co na wakacje? 06.08.12, 22:20
        A, bo faktycznie trudno tak polecać, nie znając czytelnika.
        • garga-mella Re: co na wakacje? 06.08.12, 22:32
          No tak... to na pewno:)
          Pozdrawiam!
    • moran11 Re: co na wakacje? 20.06.13, 11:27
      Ja polecam książkę "Zapomnij Patrząc Na Słońce" Katarzyny Mlek. Mieszkam w Katowicach i zafascynowała mnie ta książka ponieważ autorka opisuje w swojej książce osiedle tysiąclecia. Podobała mi się postać kruka, który symbolizuje ciemną stronę i namawia małą dziewczynkę do złego. Książka bardzo wciąga i naprawdę polecam.
    • rejiko Re: co na wakacje? 20.06.13, 13:17
      Ręka Mistrza Stephena Kinga lub Alchemik - Paulo Coelho

--
      sprawdź stawo
    • Gość: Tamara Re: co na wakacje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 16:03
      Twórczość Andrzeja Dudzińskiego - lekka i wciagająca, dobra na wakacje. Polecam m.in. "Ścianę"
      • mietowa_kawa Re: co na wakacje? 20.06.13, 22:52
        Saga o Wiedźminie
    • Gość: mol_nad_mole Re: co na wakacje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.13, 22:36
      Jeśli masz dostęp do neta, to serwis pokątne.pl i "Wygrana". Można ściągnąć ebooka.
      Lekkie, zabawne, erotyczne. Czego więcej trzeba na wakacje?
    • mietowa_kawa Re: co na wakacje? 20.06.13, 22:51
      Ości
    • 0mirka2 Re: co na wakacje? 21.06.13, 17:22
      A ja polecam na wakacje Aleksandra Dumasa.
      Jeśli jeszcze nie czytałaś to na pierwszy ogień może iść "Hrabia Monte Christo". :)

Świetny jest cykl "Pamiętniki lekarza", którego pierwszy tom ma tytuł "Józef Balsamo",
      a drugi - "Naszyjnik królowej" (Z pierwszą częścią cyklu wiąże "Naszyjnik królowej" postać bohatera, tajemniczego jasnowidza Józefa Balsamo, noszącego tutaj nazwisko Cagliostro - oraz środowisko, w którym rozgrywa się akcja powieści - dwór Ludwika XVI i jego małżonki, Marii Antoniny. Tym razem z wydarzeń poprzedzających wybuch Rewolucji Francuskiej autor wybrał wątek wręcz sensacyjny - aferę słynnego diamentowego naszyjnika, przeznaczonego pierwotnie dla Marii Antoniny.
      Książka ta, pełna ciekawych i barwnie przedstawionych perypetii bohaterów, żywych dialogów, plastycznie odmalowanych postaci - zarówno historycznych, jak fikcyjnych - z pewnością zainteresuje amatorów literatury "płaszcza i szpady"."
      [Wydawnictwo Literackie, 1979]

Są jeszcze cztery tomy w tym cyklu, tak że lektury wystarczy być może na całe wakacje... ;)

• tekla.ja Re: do Omirka2 05.07.13, 06:41
        dzięki za "przypomnienie" Jozefa Balsamo:-)
        czytałam lata temu, zapomnialam...
        ksiązka lekka, wciągająca, idealna na wakacje...
        przeczytałam kiedys cały cykl...poszukam w bibliotece, wrócę do Balsamo z przyjemnością...
        hmm...nie dosc, ze nie czytalam, to nawet nie znam tytułu..."Cien wiatru"...tez powinnam się wstydzic, bianka? to jakies modne "arcydzieło" czy cus innego???
    • bianca_j Re: co na wakacje? 22.06.13, 14:29
      aż wstyd się przyznać, ale dopiero teraz wpadł mi w ręce 'Cień Wiatru' - polecam!
    • misieuszy Re: co na wakacje? 24.06.13, 06:31
      a mnie ostatnio dopadła chęć czytania o podróżach i na przykład "Światocholicy" - czytałam zimą, było wakacyjnie ;-) albo "Śródziemnomorskie lato" - trochę może momentami nudnawe, ale za to smaczne.
    • stella25b Re: co na wakacje? 03.07.13, 10:16
      Ostatnio moj kolega z firmy, zapalony iberysta, podrzuca mi takie wlasnie lekkie, dobre na wakacje "dziela" hiszpanskich autorow. Pierwsza ksiazka ktora polecam to "Reka Fatimy" - Ildefonso Falcones, gdzie fakty historyczne chrystianizajci Maurow wplecione zostaly w historie zycia czlowieka, owocu gwaltu katolickiego ksiedza na mauretanskiej 16 latce.

Druga to" Blekitna dama" - Javier Sierra , gdzie watek sensacjyny zwiazany z amerykanskim wywiadem laczy sie z historia christianizacji Ameryki Pd, a glowna role w tym wszystkim odgrywa przesylanie ciala astralnego.
      • Gość: Lucky Re: co na wakacje? IP: *.szczecin.mm.pl 03.07.13, 12:56
        Zależy jakie lubisz gatunki literackie, ja ostatnio w księgarni bookmaster zakupiłem takie pozycje:
        1. Ryszard Kapuściński To nie jest zawód dla cyników - traktująca o zawodzę dziennikarza napisana przez nieżyjącego już "cesarza reportażu".
        2. Barbara Włodarczyk Nie Ma Jednej Rosji - W które autorka opisuje bogactwo kulturowe rosyjskiego społeczeństwa.
    • lipka02 Re: co na wakacje? 24.07.13, 20:48
      A może książki Anny Ficner-Ogonowskiej np Alibi na szczęście i druga część Krok do szczęścia

swiatksiazkii.blogspot.com/2013/07/krok-do-szczescia-anna-ficner-ogonowska.html
    • josoy Re: co na wakacje? 23.06.14, 15:23
      no i kolejne wakacje przed nami, dlatego dobrze się zaopatrzyć w dobrą lekturę, żeby się nie nudzić. Jak lubisz kryminały i książki sensacyjne to sięgnij po U progu zagłady, bardzo dobra, wciągająca książka o kulisach zamachu terrorystycznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka