Dodaj do ulubionych

Romans historyczny

30.07.12, 18:36
Jeśli był taki wątek to mnie odeślijcie,ale dawno nie byłam na forum...
Jaki romans,którego akcja dzieje się w odległych czasach wciągnął Was na całkowicie
Nie czytam romansów,uwielbiam za to książki historyczne,ale na wakacjach można to fajnie połączyć:)
Czytałam ,,Wichrowe Wzgórza" tylko...
Obserwuj wątek
    • imogen0 Re: Romans historyczny 30.07.12, 18:37
      Wciągnął Was całkowicie miało być:)
    • eeela Re: Romans historyczny 31.07.12, 21:42
      Seria o Bolesławie Chrobrym Gołubiewa. Cudna książka. Jest tam dużo o romansach, ale też o wojnie, o codziennym życiu, o podróżach. No, taki przekrój przez życia ludzkie po prostu.
      • dorrit Re: Romans historyczny 01.08.12, 12:38
        Czasy regencji, Anglia - autorstwa Georgette Heyer. Czytalam wszystkie, wiele jest przetlumaczonych na polski. Trzy zwiazane sa z okresem napoleonskim. Trzy - z przedrewolucyjna Francja. Nie znam polskiej wersji tytulow, dlatego nie podaje. Ale polecam!

Polecam tez Jane Austen oraz Elizabeth Gaskell ("Polnoc i poludnie" zwlaszcza).
        • Gość: tyda Re: Romans historyczny IP: *.9.175.181.ng.pl 01.08.12, 16:26
          "Kochanice króla", "Dwie królowe" , "Wieczna księżniczka" Philippy Gregory - rewelacja jak dla mnie
          • zorija Re: Romans historyczny 02.08.12, 10:34
            "Mistyfikacja" Candance Camp.
    • reptar Re: Romans historyczny 07.08.12, 20:59
      Polecam "Kobiety z miasta Salta" Elsy Drucaroff. Tanio (bo dostępna w taniej książce) i historycznie, bo czasy "Pana Tadeusza", tyle że w Argentynie. I chyba mają wszystko, co trzeba do romansu, choć akurat nie mam zbyt dużego rozeznania w tym dziale (ja to przez tę Argentynę przeczytałem).
    • claratrueba Re: Romans historyczny 09.08.12, 09:46
      "Szkarłatny płatek i biały" Michel Faber.
    • yanga Re: Romans historyczny 09.08.12, 12:16
      Nieodmiennie polecam: "Generał w służbie króla"Daphne du Maurier. Naprawdę znakomite. A Eli dziękuję za przypomnienie "Bolesława Chrobrego", jednej z moich ukochanych książek.
    • jace-k65 Re: Romans historyczny 17.08.12, 19:06
      Polecam Wybranka templariusza
      Hiszpania, Francja. XII wiek. Dla Reynauda, rycerza potężnego zakonu templariuszy, zmęczonego wyprawą do Ziemi Świętej i znużonego kilkunastoletnią służbą, nawet krótka wizyta w Grenadzie jest...

Pod sztandarem miłości
      Doskonałe połączenie powieści historycznej i romansu z wyższych sfer Dalsze losy bohaterów Pożegnania z ojczyzną, przedstawione na szerokim tle historycznym, we wciągającej, wielobarwnej powieści...
    • Gość: ja Re: Romans historyczny IP: 89.171.136.* 03.12.12, 02:16
      Amanda Quick pisze fajne romanse
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka