Dodaj do ulubionych

I tym razem Maria Nurowska...

15.08.12, 15:51
mnie nie zawiodla. Jestem swiezo po lekturze jej ksiazki „Drzwi do piekla“. I zaluje, ze juz ja skonczylam czytac. Juz dawno zadna ksiazka nie wywarla na mnie takiego wrazenia. I to nie tylko na mocne opisy egzystencji kobiet w polskim wiezieniu, ale takze przyklady ich „zbrodni“, ktore czesto zbrodnia nie byly. I w tym wszystkim glowna bohaterka, kobieta- morderczyni i motyw tego zabojstwa. Jesienia ma podobno pokazac sie na rynku nastepna czesc losow Darii- glownej bohaterki. Ciekawa jestem czy dorowna pierwszej czesci.
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: I tym razem Maria Nurowska... 15.08.12, 17:02
      ja nie czytalam, ale z tego, co wiem od kolezanek blogerek, ktore ja przeczytaly, to to troche "oszukana" ksiazka jest.
      To po prostu lekko przerobiona jej wczesniejsza ksiazka "Gry malzenskie".
      • female.pl Re: I tym razem Maria Nurowska... 15.08.12, 19:23
        Nie czytalam "Gier malzenskich" wiec trudno mi cokolwiek na ten temat powiedziec.
        Na razie zachwycilam sie "Drzwiami do piekla".
    • gazeta_mi_placi Re: I tym razem Maria Nurowska... 17.08.12, 09:08
      Też kupiłam, jak przeczytam dodam opinię.
    • gazeta_mi_placi Re: I tym razem Maria Nurowska... 23.08.12, 11:43
      Jestem w trakcie czytania.
      Póki co bardzo mi się podoba, a najbardziej fragment gdzie więźniarki zniewoliły i zgwałciły biednego Pana hydraulika :D
      • female.pl Re: I tym razem Maria Nurowska... 23.08.12, 12:29
        ale masz upodobania;)

co do hadraulika...to calkiem mozliwe, ze popularnosc tego zawodu teraz wzrosnie;)
        • gazeta_mi_placi Re: I tym razem Maria Nurowska... 31.08.12, 12:32
          Przeczytałam całość, niestety muszę przyznać, że mi się podobało, choć końcówka zerżnięta (znaczy zainspirowana) filmem "Różyczka".
    • d.d.00 Re: I tym razem Maria Nurowska... 03.09.12, 09:05
      Książka jest wciągająca!
      Czy zawiera przekłamania - nie wiem, nie byłam w więzieniu i nie wiem, jak tam jest ;)
      Już zakupiłam kolejną część czyli " Dom na krawędzi"!
      • gazeta_mi_placi Re: I tym razem Maria Nurowska... 03.09.12, 16:35
        To obiecana kontynuacja tej książki?
        • d.d.00 Re: I tym razem Maria Nurowska... 03.09.12, 17:47
          gazeta_mi_placi napisała:

> To obiecana kontynuacja tej książki?

tak :)
    • gazeta_mi_placi Re: I tym razem Maria Nurowska... 05.09.12, 18:15
      Znalazłam wywiad, więc się dzielę:

kobieta.interia.pl/gwiazdy/wywiady/news-maria-nurowska-gory-mnie-wyleczyly,nId,632557
    • gazeta_mi_placi Re: I tym razem Maria Nurowska... 08.09.12, 21:41
      Czy "Wybór Anny" jest na podstawie prawdziwych wydarzeń czy tzw. literacka fikcja?
      • female.pl Re: I tym razem Maria Nurowska... 10.09.12, 10:47
        Odnosze wrazenie, ze Nurowska bardzo czesto siega do prawdziwych wydarzen a jej literackie postacie maja swoje sobowtory w realnym zyciu. Czytajac "Drzwi do piekla" mialam wrazenie, ze Nurowska opisala swoj sukces literacki w osobie Darii. W ksiazce jest taki fragmet, w ktorym ukazuje Darie jako bardzo popularna pisarke ale nie wybitna. Na liscie do literackiego Nobla obok Murakamiego jej nigdy nie bedzie.
        • gazeta_mi_placi Re: I tym razem Maria Nurowska... 10.09.12, 12:01
          To też zabiła męża?
          • female.pl Re: I tym razem Maria Nurowska... 10.09.12, 12:08
            pewnie sie przyzna dopiero w nastepnej ksiazce;)
            • female.pl Re: I tym razem Maria Nurowska... 24.10.12, 15:55
              Przeczytalam takze "Dom na krawedzi" i... mialam wrazenie, ze czytam Grochole lub Kalicinska, czyli kolejna bohaterka, silna kobieta, buduje dom. Ta ksiazka jest zupelnie inna niz "Drzwi do piekla", nie dorownuje jej poziomem ale da sie spokojnie przeczytac. Jak dla mnie za duzo w niej zresocjalizowanych, porzadnych ludzi, wszystko sie zbyt dobrze konczy i jest troche za cukierkowe.
              • Gość: sede Re: I tym razem Maria Nurowska... IP: *.pools.arcor-ip.net 25.10.12, 09:26
                Czytam: Moj przyjaciel zdrajca. Warsztatowo zadna rewelaccja, ale tresciowo potrzasa emocjami i wyrywa z nostalgii za przeszloscia. Dziekuje autorce, ze podjela ten watek.
      • mamalgosia77 Re: I tym razem Maria Nurowska... 26.10.12, 15:03
        Przymierzam się do "Wyboru Anny".
        • Gość: sede Re: I tym razem Maria Nurowska... IP: *.pools.arcor-ip.net 31.10.12, 08:42
          W przedmowie do kupionej i przeczytanej:) ksiazki tej autorki wydawca wspomina o 20 innych ksiazkach, o tlumaczeniach tytulow w innych krajach i co mnie bardzo zainteresowalo, ze kilka tytulow Nurowskiej w niektorych landach Niemiec znalazlo sie na liscie szkolnych lektur. Moze ktos zaspokoic moja ciekawosc?
          • female.pl Re: I tym razem Maria Nurowska... 05.11.12, 09:57
            Dotarlam jedynie do wiadomosci, ze w bylym NRD jej ksiazka dla mlodziezy "Reszta swiata" byla lektura. Obecnie "Listy milosci" sa na liscie lektur dla studentow slawistyki niektoych uniwersytetow. Nurowska jest bardzo popularna w Niemczech. Dobrych pare lat temu jej "Niemiecki taniec" podbil liste bestsellerow.
            • female.pl Re: I tym razem Maria Nurowska... 30.07.13, 10:24
              Jestem swiezo po lekturze "Nakarmic wilki" i "Tango dla trojga". Pierwsza bardzo wciagajaca, nie tylko dla koneserow- zoologow, chociaz koncowka juz taka nienajswiezsza literacko, na zasadzie "juz gdzies to bylo".
              "Tango dla trojga" mnie nie porwalo, mozna przeczytac ale spod piora Nurowskiej wyszly juz lepsze rzeczy.
              Teraz czytam "Wybor Anny" i to jest to- stara dobra Nurowska. Polecam jak najbardziej, jaki i "Nakarmic wilki".
              • Gość: tyda Re: I tym razem Maria Nurowska... IP: *.9.175.46.ng.pl 30.07.13, 11:19
                A Wiek samotności (Panny i wdowy)? ktoś czytał? warto? ponoć porównywane do Cukierni pod Amorem...
                • female.pl Re: I tym razem Maria Nurowska... 01.08.13, 09:27
                  warto, warto. To ciekawie opisane losy kolejnych pokolen kobiet z jednej rodziny na tle polskiej historii. Niezwykle zreszta z ta historia zwiazane.
    • Gość: blondynka Re: I tym razem Maria Nurowska... IP: *.nette.pl 31.07.13, 15:15
      Polecam Innego życia nie będzie.
      lubimyczytac.pl/ksiazka/82200/innego-zycia-nie-bedzie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka