Dodaj do ulubionych

nigdy nie kupię czytnika :-((((

25.11.12, 21:47
czytam i czytam o czytnikach i wiem już , że nie dam rady nic wybrać.... za dużo wszystkiego, zbyt skomplikowane, zabezpieczenia,różne formaty,ten nie czyta tego , tamten tamtego,i do tego problem z obcymi znakami. Przerasta mnie to wszystko!!!! Dlaczego wszystko musi byc takie skomplikowane???
Obserwuj wątek
    • Gość: szteff Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.12, 22:21
      Oj tam, oj tam. Jako użytkownik Kindle nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów. Jeśli format nie pasuje to można go zmienić w programie calibre, banalnym w obsłudze. O problemach z zabezpieczeniem czy znakami nigdy nie słyszałem.
      • Gość: meggi Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( IP: *.toya.net.pl 26.11.12, 07:31
        a ja się przychylam do zdania założycielki wątku. Też chciałam kupić czytnik i jak zaczęłam zgłębiać temat, to mi się odechciało, na razie....
    • autumna Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 26.11.12, 08:05
      Nic podobnego, większość czytników obsługuje najważniejsze formaty: epub, mobi, pdf. Wydawcy przeszli ostatnio masowo na tzw. watermark, więc problem instalacji zabezpieczeń DRM odpadł. cała obsługa to: wgrywasz do czytnika i czytasz.
      Część przeczytanych przez ciebie postów prawdopodobnie była po prostu stara. Na przestrzeni paru lat czytniki się rozwinęły i sporo problemów (np. z polskimi czcionkami) już dawno pousuwano.
      • pispisia Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 26.11.12, 21:23
        Faktycznie te wpisy co czytałam były z 2010 i to one mnie zdołowały, dzięki za info, może teraz jednak jakoś się zawezmę i na coś się odważę zdecydować, ale stracha mam że ho,ho.... po prostu tępam ja i tyle!
    • mamalgosia Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 26.11.12, 09:28
      Ja jestem tępa, a z czytnikiem sobie radzę:)
    • Gość: BrnXB Czytniki mają jednak jedną wadę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.12, 09:54
      Takie problemy jak w temacie zdarzają się chyba wyłącznie wtedy jeśli ktoś ściąga pirackiego ebooka z internetu, więc trudno aby mieć pretensje do kogokolwiek że np. są literówki.

Jako posiadacz czytnika od roku widzę ewentualnie tylko jeden zarzut wcześniej wydawałem na książki ok 50-100 zł miesięcznie, kupując przynajmniej jedną. Teraz "fizycznych" książek nie kupuję prawie w ogóle. To "wada" korzystania z tego urządzenia, bo lubie kolekcjonował książki, ale pochłanianie ich na czytniku jest na tyle wygodniejsze że potem się nie chce kupować papierowych.
    • anel_ma Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 26.11.12, 11:02
      kup jakikolwiek, przyzwyczaisz sie do niego i bedziesz zadowolona :)
    • shtruks Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 26.11.12, 11:21
      Dlatego najlepiej kupować książki i czytać w tradycyjny sposób niż przez takie czytniki.
      • bez_portek Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 20.12.12, 14:31
        takie bzdety mówią Ci którzy nigdy nie mieli czytnika w ręce
    • jeepwdyzlu nigdy nie użyję pióra ani długopisu 26.11.12, 11:22
      będę pisać gęsim piórem...

Bez sensu. Przed najsilniejszą od lat tendencją - pojawieniem się książek w wersji cyfrowej - nie ma ucieczki.
      Są tańsze!!!
      Za kilka lat książka PAPIEROWA BĘDZIE TYLKO DLA BOGATYCH!
      Juz dziś - mimo wyższego vatu - ebooki są dużo tańsze...

A kindle - jest właściwie bezobsługowy. A format MOBI (Kindla) - obecny we wszystkch polskich księgarniach. I Amazonie (1,5 MILIONA tytułów!)

kup i zobacz sama
      jeep
      • Gość: Ann Re: nigdy nie użyję pióra ani długopisu IP: 31.178.124.* 27.11.12, 02:21
        też zdecydowałam się na Kindle, będę mieć go w dłoniach za kilka dni.
        i bawią mnie wpisy o wspaniałych bibliotekach i pisaniu piórem, bo a) takową posiadam
        b) kocham pisać piórem wiecznym i... nic i nikt mnie nie powstrzyma przed rozwijaniem w taki czy inny sposób osobistego czytelnictwa.

odwagi
        • jeepwdyzlu Re: nigdy nie użyję pióra ani długopisu 27.11.12, 11:57
          Też mam bibliotekę i na papierowe książki wydaję majątek.
          Jestem też kolekcjonerem i użytkownikiem wiecznych piór.
          Ale czytniki mam w domu 2 i 2 iPady (3 osobowa rodzina)
          ciao
          jeep
    • capraia Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 27.11.12, 07:21
      Kup Kindla, a będziesz zadowolona:)
      W przypadku innych czytników, ryzykujemy tym, że możemy akurat trafić na jakiś chiński produkt jednego sezonu, o którym potem świat zapomni...
      No i w kundlu jest fajne, że gdy znajdziesz coś fajnego, jakąś książkę, ebooka, dokument, będąc np. w pracy czy u znajomych, nie mając przy sobie czytnika możesz sobie go wysłać na zdefinionwanego wcześniej maila costamcostam@free.kindle.com. Po powrocie do domu, włączeniu Kindla i zalogowaniu się do wifi, zaraz będziemy mieli tego ebooka na czytniku, automagicznie:)
      • pispisia Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 27.11.12, 23:07
        dzięki, dzięki za wsparcie, trochę nabrałam odwagi. Czy Kindla można bez problemu zamówić w Niemczech z wysyłką do PL ? Jak pytanie głupie to z góry przepraszam, ale uprzedzałam, że jestem ciemna i strachliwa ;-)
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 28.11.12, 00:19
          pewnie tak, i pewnie tez w UK

Minnie
        • alex_k Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 01.12.12, 11:11
          pispisia napisała:

> dzięki, dzięki za wsparcie, trochę nabrałam odwagi. Czy Kindla można bez proble
          > mu zamówić w Niemczech z wysyłką do PL ? Jak pytanie głupie to z góry przeprasz
          > am, ale uprzedzałam, że jestem ciemna i strachliwa ;-)

Możesz go zamówić też na polskim Allegro. Nie wiem jak jest z wysyłką z Niemiec i z gwarancją w takim przypadku, jednak nie widzę też w związku z powyższym sensu zamawiania z Niemiec. Brytyjski Amazon z tego co wiem nie wysyła do Polski, a najbezpieczniej i najpewniej jest zamówić z amerykańskiego Amazona. Jeśli polski kurier zgubi przesyłkę, jesteś uziemiona na czas reklamacji, natomiast jeśli przesyłka zaginie w drodze z USA, Amazon natychmiast wysyła Ci drugiego Kindla. Podobnie jest w przypadku jakiejkolwiek reklamacji - szybko i skutecznie. Do ceny podanej na Amazon należy doliczyć ok. 220zł (podatek i koszt przesyłki).
      • maszmi Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 28.11.12, 19:34
        a mnie się marzy Paperwhite..... może Mikołaj przeczyta i przyniesie ;-)
    • celebrity Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 28.11.12, 22:44
      i bardzo dobrze.Kup za te pieniadze 10 ksiazek . Rozkosz wdychania ich zapachu i przewracania kolejnych kartek pod cieplym kocem w zimowy wieczor bezcenna!
      • maszmi Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 29.11.12, 15:13
        przecież jedno drugiego nie wyklucza, można mieć samochód i jeździć na rowerze oraz chodzić na spacery i wdychać zapach bzu
        • sebalda Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 30.11.12, 23:35
          Czytam głównie w autobusach, bo mieszkam pod miastem i dojeżdżam codziennie po 3 godziny. Odkąd mam czytnik, niestraszne mi stare, źle oświetlone gruchoty, mogę też czytać jesienią i zimą, gdy o 16 robi się już ciemno, na przystanku, jak mi ucieknie autobus, w każdych warunkach oświetleniowych. A jak oczy bolą już tak, że nie da się czytać, włączam w autobusie audiobooka. Standard życia mi się znacznie poprawił:)))
          A Calibra rządzi!
      • amused.to.death Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 01.12.12, 00:07
        > i bardzo dobrze.Kup za te pieniadze 10 ksiazek . Rozkosz wdychania ich zapachu

dla mnie zapach kurzy lub farby drukarskiej jest mało przyjemny.
        Lepiej mieć czytnik:)
        • deadeyes Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 01.12.12, 00:32
          Bosz. Ja ten zapach uwielbiam. Zapach drukarni zamkniętej w książce. Po prostu smród nowości :)

Do ebooków przekonało mnie co innego. Brak miejsca w domu, jeszcze trochę a zacząłbym eksmitować garnki z kuchni :) Plus to, że książki kupione 20 lat zwyczajnie się sypią. Ani ich pożyczyć komuś, ani samemu przeczytać ponownie. Zabawne jest to, że pozycje z lat 20tych ubiegłego stulecia są w lepszej kondycji.
          • amused.to.death :))) n/t 01.12.12, 13:29

• deadeyes Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 30.11.12, 23:37
      Doskonale rozumiem problem. Przez dwa lata zabierałem się do tematu, chociaż mam od dawna do czynienia z czytnikami ebooków. Niestety stare były bardzo wielkie gabarytowo.
      Z własnego doświadczenia mogę doradzić Ci trzy firmy - model według uznania.
      Ale zanim się do tego przyłożysz to - odradzam kindla - szarość jest bardzo męcząca dla oczy, co prawda widziałem podświetlony z rozproszonym światłem (podobno nie ma tego efektu co przy tft), pozwalającym również czytać w nocy, ale nie jestem przekonany.
      Ważne, moim zdaniem, informacje.
      1. jeżeli potrzebujesz wifi - musi mieć moduł (imo zbędne)
      2. szybkość przewijania stron, co prawda już większość znanych mi czytników przerzuca strony szybko, ale trafiają się modele, którym zajmuje to za dużo czasu
      3. liczba obsługiwanych formatów, dla mnie jest to istotne, bo każdorazowo nie chce mi się konwertować dokumenty z pracy do czytania (przy pdf dobrze jest możliwość obrócenia ekranu o 90 stopni), i mimo że niechętnie o tym piszę, bo jestem przeciwnikiem zabezpieczeń drm, ale lepiej to mieć (obsługę w epub i pdf) niż później płakać, że chce się książkę, która jest dostępna tylko z zabezpieczniem.
      3. ciężar urządzenia
      4. możliwość updateowania firmware
      5. obsługa polskich znaków diakrytycznych (choć to już w zasadzie mają wszystkie, ale kiedy byłem w UK i szukałem modelu dla siebie Sony nie potrafił wyświetlić polskich krzaczków).
      Firmy, które mogę polecić to Onyx, Sony (sprzedawane w Polsce) i iRiver. Tego ostatniego mam czytnik Story HD (dodatkowa możliwość czytania komiksów cbz i cbr) jako minus mogę podać tylko w zasadzie zbędną klawiaturę, która służy do korzystania z angielskiego słownika.
      • amused.to.death Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 01.12.12, 00:10
        > 1. jeżeli potrzebujesz wifi - musi mieć moduł (imo zbędne)

dla mnie wifi jest niezbędne - sporo książek kupuję i od nie wyobrażam sobie ściągania na komputer i przegrywania - bardzo cenię to, że po jednym kliknięciu książka od razu pojawia się na czytniku.
        Kilkakrotnie tez zainteresowała mnie jakaś seria tak, że kupowałam przez wifi na czytniku w hotelowym pokoju.

I jestem też za kindlem - wcale nie męczy oczu;)
        • deadeyes Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 01.12.12, 00:28
          Dla mnie to duża wada nie móc się podłączyć do komputera. Ale zależy kto co lubi. Poza tym jeszcze mi nie trafiło się, by być na zleceniu parę miesięcy i żeby zabrakło mi książek.

W sprawie męczenia oczu (dla mnie zdecydowanie za mały kontrast) jak zobaczę w miarę biały czytnik kindle z einkiem, może zmienię zdanię :) Średnio czytam książkę 2-3 dni.
          • alex_k Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 01.12.12, 11:05
            Przecież Kindle z wifi lub nawet 3G nie wyklucza możliwości podłączenia go do komputera.
          • eeela Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 01.12.12, 12:41

> W sprawie męczenia oczu (dla mnie zdecydowanie za mały kontrast) jak zobaczę w
            > miarę biały czytnik kindle z einkiem,

Ponieważ mój stary kindle padł niedawno w podróży (nie wytrzymał skoncentrowanego ataku o zbyt dużym ciężarze, to jest mojego kolana umieszczonego centralnie na ekranie), nabyłam nowy, najprostszy model za £70, który jest na rynku chyba od pół roku (a przy okazji dostałam zniżkę £20 za bycie wiernym czytelnikiem :-) ). Kontrast jest znacznie lepszy, a ładowanie stron znacznie szybsze - przyjrzyj się temu modelowi, może cię zadowoli :-)
            • deadeyes Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 01.12.12, 18:50
              Miałem w łapach. Jak na razie nie przebija mojego story hd :)
        • Gość: Elche Ale po co wifi? IP: 93.159.165.* 30.12.12, 09:11
          Jeśli dokonanie zakupu ebooka poza Amazonem za pomocą czytnika jest albo niemożliwe, albo bardzo trudne i tak trzeba go w większości przypadku ściągnąc na komputer i wysłać na czytnik. Kindle przynajmniej ma możliwość wysłania przez wifi bezpośrednio na czytnik ebooków.
          W innych czytnikach wifi jest kwiatkiem do kożucha, potrzebnym jak świni siodło.
    • eeela Re: nigdy nie kupię 01.12.12, 21:20
      > i nadal tak będzie. Każdy wybiera taki format jaki lubi.

A drzew wolniej przybywa niż ubywa. Mam jednak nadzieję, że dożyję czasów, w których papierowa książka będzie dobrem luksusowym, pokazowym, a czytać się będzie z czytników.
      • deadeyes Re: nigdy nie kupię 01.12.12, 21:57
        A nynyny pretensje do ustawodawcy :) Książki można tłuc z konopii. W ogóle jest przydatna ta rodzina roślin - budownictwo, przemysł celulozowy, odzieżowy (o medycznym nie wspomnę :)
        • eeela Re: nigdy nie kupię 01.12.12, 22:50
          I rekreacyjnym ;-)
    • ofelia1982 Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 28.12.12, 09:47
      Kup Kindle Paperwhite.
      Jest tak potwornie prosty, że nawet moja 60+ mama nie miała problemu, żeby ogarnąć:)
      Naprawde intuicyjny jest.
    • morgen_stern Re: nigdy nie kupię czytnika :-(((( 28.12.12, 13:46
      Kupiłam Vedię, akurat trafiłam na promocję i za sam czytnik, bez etui zapłaciłam 270 zł. Bardzo proste urządzenie, bateria długo trzyma, jestem zadowolona.
      Ten zakup to był impuls i bardzo dobrze, bo gdybym zaczęła zgłębiać temat pewnie też dostałabym oczopląsu.

eczytanie.blox.pl/2012/12/Tani-czytnik-polskiego-producentaVedia-K10.html
    • Gość: machno Wybór wcale nie jest taki trudny IP: 93.159.165.* 30.12.12, 08:58
      Jak czytnik ebooków wybrać? Odpowiedź jest prosta: Kindle albo coś innego?
      Kindle bo
      - ma możliwość przesyłania ebooków i artykułów z sieci prosto na czytnik bez użycia kabla
      - ma 12 miesięczną gwarancję w ramach, której Amazon wymienia czytnik nawet w przypadku mechanicznego uszkodzenia ekranu eInk - najwrażliwszej i najbardziej podatnej na uszkodzenia części każdego czytnika tegp typu
      - zyskujesz dostęp do literatury obcojęzycznej na amazon.com oraz darmowe słowniki
      - archiwizowanie ebooków usuniętych z czytnika na serwerze Amazonu

Inny czytnik (Onyx Boox, Pocketbook, Cybook Odyssey)
      - mają obsługę większej ilości formatów, epub, pdf (w tym zabezpieczonych DRM)fb2, mobi, doc, docx, rtf, chm etc)
      - opcja czytanie na głos (Onyx Boox potrafi czytać po polsku)
      - czytanie plików pdf w trybie zawijania tekstu, pliki pdf
      - możliwość rozszerzenia pamięci wewnętrznej za pomocją karty MicroSD.
      - obsługa plików audio (Kindle Classic i Paperwhite nie posiadają tej opcji).
      - większa możliwość konfiguracji, wgrywania nowych czcionek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka