Dodaj do ulubionych

szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.04, 10:40
już mam dosyć tych wszystkich dolujacych powiescidel, pelnych cpunów,
samobójców, psychopatów
szukam ksiazek pokazujacej normalnych ludzi w ich codziennych troskach,
dylematach ale takiej optymistycznej pelnej ciepla, rodzinnej milosci itd.
takiej z wartościami
jednoczesnie wysoki poziom artystyczny mile widziany ;)

co polecacie
Obserwuj wątek
    • ashton Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 15.07.04, 11:05
      Z całego serducha polecam serię "W moim Mitford" (Jan Karon). Dotychczas w
      przekładzie polskim ukazały się trzy tomy. Obiektywnie patrząc, nie jest to
      wielka literatura. Ale takiego optymizmu, ciepła i "dobrego przesłania" nie
      znalazłam chyba w żadnej innej książce. Zwykli-niezwykli ludzie. Zwykłe-
      niezwykłe życie.
    • slotna Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 15.07.04, 12:19
      Poczytaj sobie pierwsze czesci Jezycjady. Jestem z tych, ktorzy najezdzali na
      pania Musierowicz za ostatnie dziela, wiec nie zakamieniala fanka, naprawde
      uwazam ze te ksiazki sa dobre;) I 'Dzieci z Bullerbyn'. I wiem! wiem co!!!
      serie 'Wszystkie stworzenia male i duze' J. Herriota!!! Tego jest chyba 7
      czesci, czytalam cztery czy piec, wszystkie swietne. O mlodym weterynarzu z
      Londynu praktykujacym w Darrowby. Pelna ciepla i niesamowicie zabawna.
      • Gość: traian Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.04, 19:32
        1) Jezycjadę czytalem jak bylem maly, szczerze mówiac bardziej podobal mi sie
        wtedy Niziurski i Bahdaj ;)
        2) Dzieci z Bullerbyn chyba ze 4 razy
        3) Herriota nie czytalem ;)
        • slotna Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 21.07.04, 21:18
          Ja 'Dzieci z Bullerbyn' chyba ze 40 ;)) ale ostatni raz ladnych pare lat temu;)
          A Niziurskiego i Bahdaja nie znosze. Jak bylam mala czytalam Nienackiego;)
    • soulbrother Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 15.07.04, 12:27
      Mnie na duchu podnisła Eliza Orzeszkowa ze swoim "nad niemnem"... na poważnie
      polecam opowiadania Jhumpy Lahiri "tłumacz chorób", literatura popularna, ael z
      ambicjami. Można przeżyć 1 opowiadanie dziennie, ale trzeba miec coś innego na
      półce, aby nie zszargać sobie literackiego gustu... Wakacyjny, normalny,
      optymistyczny ŻART!
      Pozdrawiam.
      SOULBOY
    • braineater Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 15.07.04, 16:59
      "Kobieta, która wpadał na drzwi" - Roddy Doyle - pełen uroku obraz miłości
      małżeńskiej
      "Chłopak Rzeźnika" - autora nie pomnę - wzruszająca opowieść o dojrzewaniu w
      Irlandii, wśrod zakonników
      No i oczywiście - "Pianistka" - elfride Jelinek - pełen czułości tekst o
      miłości macierzyńskiej oraz o pierwszym nieśmiałym zakochaniu
      A także "Intymność" - Hanif Kuareshi - bardzo romantyczny obraz związku dwóch
      kochajacych się osób
      Nie ma tam psychopatów, ćpunów, samobójca jest jeden tylko, a trosk codziennych
      i roddzinnego szczęścia znajdziesz aż do mdłości...
      Pozdrowienia:)
      • virginia77 Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 15.07.04, 19:53
        Fajny ten zestaw książek "normalnych i optymistycznych inaczej"!

---------
        "Jak nudno być tylko ciałem" - Susan Sontag
      • Gość: itek Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.pomorzany.v.pl 16.07.04, 20:20
        Jak zwykle na tym forum braincostam zartuje.
    • safrane1 Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 15.07.04, 19:39
      Amy Tan "Córka nastawiacza kości"
      Joanna Chmielewska "Lesio" i inne jezeli lubisz śmiać się w głos
      Fannie Flagg "Daisy Fay i cudotwórca"
      To na razie wszystko co przychodzi mi do głowy :)
    • Gość: wqrwiony Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 02:37
      Polecam przeczytać Zabić Drozda, Harper Lee.
      Przybłąkała się do mnie ta ksiązka przypadkowo zupełnie, bo od kilku lat jakoś
      nie czułem potrzeby czytania beletrystyki, zresztą nie tylko jej.
      W kazdym razie przyjemna lektura i chyba spełnia zadane kryteria.
      Nawet jeśli zna się jej ekranizację warto przeczytać.
      • Gość: naiwna Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 19:45
        No, wqrwiony, moim zdaniem "Zabić drozda" to książka bardzo poważna, ale sama
        ją kocham, więc również polecam... Niezłomność zasad ojca narratorki jest
        wzruszająca. No i ta magia dzieciństwa... Wspaniała powieść.
        • Gość: naiwna Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 19:48
          coś mnie oderwało od komputera kiedy pisałam poprzedni post i teraz widzę, że
          nie napisałam w nim wcale tego, co zamierzałam: mianowicie, że nie zgadzam się
          w pełni z Tobą, wqrwiony, że "Zabić drozda" to lektura "przyjemna". Niektóre
          fragmenty są wstrząsające. Ogólnie jednak ta powieść celebruje naszczytniejsze
          wartości i przez to napawa czytelnika optymizmem. Jeszcze raz polecam.
    • Gość: jim Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 16.07.04, 11:35
      Jeśli lubisz opowieści z przymrużeniem oka o rodzinach i codziennym życiu to
      polecam "Poskramianie demonów" i "Życie wśród dzikusów" Shirley Jackson.
      • Gość: pszemcio Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 17:02
        ...a co to znaczy normalna książka???...jaki jest wyznacznik normalności???
        • Gość: bobofruit Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 17:07
          myślę, że miernikiem, zarówno co do "treści" jak i "formy", powinna być
          "Historia szaleństwa w dobie klasycyzmu" :-)))))
    • Gość: Sara Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: 195.114.160.* 16.07.04, 17:36
      > szukam ksiazek pokazujacej normalnych ludzi w ich codziennych troskach,
      > dylematach ale takiej optymistycznej pelnej ciepla, rodzinnej milosci itd.
      > takiej z wartościami

Takie książki należą do rzadkości i najczęściej są niestety nudne (wspominany
      tutaj cykl o miasteczku Mitford jest jedynie wyjątkiem potwierdzającym regułę)
      Natomiast mogę polecić coś niedołującego - cykl o profesorze Wilcie Toma
      Sharpe'a i wszystkie powieści Davida Lodge'a
    • anka2413 Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 16.07.04, 17:54
      Jeśli chodzi o optymistycze książki to ja polecam wszystko Joanny
      Chmielewskiej, zawsze jak mam doła to sięgam do którejś z jej książek.
      • Gość: lolqa Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.morena.csc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 19:08
        "Trzech panów w łódce (nie licząc psa)" - optymistyczna i relaksująca. pełna
        ciepłego humoru, ale nie takiego, przy którym wybucha się głośnym śmiechem.
        raczej pogodnie uśmiecha:)
    • Gość: itek Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.pomorzany.v.pl 16.07.04, 20:28
      W.Faulkner-Koniokrady- arcydzielo, "normalne", wzruszajace z dziadkiem i
      wnuczkiem, z warosciami :) - sprobuj- naprawde warto! (to jest zupenie inne od
      reszty Faulknera).
      Jak mnie cos jeszcze najdzie do bedzie c.d.
      Pozdrawiam :)
      • Gość: Held Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.04, 21:02
        No "Pierwszy łyk piwa" jak znalazł
    • uiek kaliszewski :) 18.07.04, 21:37
      "czesław piętka niżej podpisany" Kaliszewskiego. Książka może ne do końca
      spełnia wymagania, ale jest pisana bardzo wesoło i optymistycznie więc na pewno
      choś trochę się pośmiejesz
      jak chcesz to oto strona z kilka recenzji:
      www.portal.ksiazka.net.pl/modules.php?name=Reviews&rop=showcontent&id=159
      polter.pl/exlibris.php?dzial=KSIAZKI&id=509
    • Gość: traian dzięki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.07.04, 15:35
      wszystkim serdecznie dziekuje za propozycje... postaram się do polecanych
      książek dotrzeć... cześć z nich już czytalem, ale np. "Zabić drozda" nie
    • prsikora Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 19.07.04, 16:12
      Będzie to rekomendacja przewrotna - tym bardziej do zweryfikowania: Italo
      Calvino, Baron drzewołaz. Polecę jeszcze: Vladimir Nobokov, Blady ogień, Boris
      Vian, Wyrywacz serc, Stefan themerson, Euklides był osłem. Pa.
    • martinimis Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 21.07.04, 12:25
      gorąco polecam "Wykład profesora Maa" Stefana Themersona, napisana przepięknym i
      cudownie przyswajalnym językiem opowieść o sytuacyjkach z życia koloni termitów
      (tak, tak, to nie żarty!). Można się przejrzeć jak w lustrze, dostrzec swoje
      przywary w taki sposób,że oczyszczające salwy śmiechu i budujące przemyślenia
      gwarantowane. To ulubiona powieść prof. Bralczyka. Naprawdę wyjątkowa pozycja,
      sporo żartów i zabaw językowych, bohaterowie skreśleni bardzo wyraziście, a
      znajomość psychologii osobowości "termita" jest u autora imponująca... To także
      lekcja tolerancji i refleksji dla każdego, małego i dużego, choć warstwa
      fabularna nie bazuje na strukturze powieści obyczajowej.
      Miłej lektury i pozdrawiam
      Martula
    • polacco1 Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 21.07.04, 13:20
      Polecam "Opiekunkę" Lucyny Olejniczak. I do śmiechu ( dawno się tak nie
      uśmiałem )i do zadumy, a już napewno optymistyczna. Zupełnie inne niż do tej
      pory spojrzenie na pracę Polaków w Ameryce. Nie wiem, czy jest gdzies w
      księgarniach, ja ją znalazłem w internecie na literatura.net.pl

waldi
    • n0emi Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 21.07.04, 14:59
      "Tortilla Flat" J. Steinbecka. Jedna z moich ulubionych:)
    • klymenystra Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki 21.07.04, 18:25
      a.a. milne "dwoje ludzi" :))
    • Gość: Merle Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 22:17
      Robert McLiam Willson "Ulica marzycieli".
      Podnosi poziom optymizmu. Swietnie się czyta.Polecam najgoręcej!
      • Gość: :D Re: szukam "normalnej" , optymistycznej ksiazki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 23:48
        Wesołe są książki o Jakubie Wędrowyczu A.Philipiuka i są też o codziennych
        dylematach typu: co wypić prytę truskawkową czy spiryt? :D polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka