Gość: Maxima IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:03 Czy możecie polecić mi coś z klasyki literatury czeskiej lub słowackiej. Szukam równiez czegoś godnego przeczytania z literatury węgierskiej. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: klasyka czeska 15.07.04, 14:17 Dla mnie klasyka to Capek, Hasek i Hrabal :-) Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: klasyka czeska 15.07.04, 14:50 Czechy Capek Hordubal. Meteor. Zwyczajne życie Milan Kundera Ota Pavel Śmierć pięknych saren Ladislav Fuks Węgry Sandor Marai Wyznania patrycjusza Serb (z węgierskimi korzeniami) Danilo Kis Ogród, popiół Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: klasyka czeska 16.07.04, 21:12 a.adas napisał: > Węgry > Sandor Marai Wyznania patrycjusza > Tegoż autora: Żar Księga ziół Dziennik a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxima Re: klasyka czeska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:53 Jestem ogromnie wdzięczna i proszę o następne tytuły. Dzięki za pomoc!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pure_morning Re: klasyka czeska 15.07.04, 14:56 Właśnie zapoznaję się z czeską literaturą (całkiem zresztą przypadkowo)i czytam "Nieznośną lekkość bytu" Milana Kundery.I muszę przyznać,że dosyć dobrze się czyta,chociaż książka nie robi na mnie jakiegoś ogromnego wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwija Re: klasyka czeska 16.07.04, 20:49 Czesc, z ostatnio wydanych w Polsce polecam Ci "Siostre" Jachyma Topola i "Niekochana" Arnosta Lustiga. PIerwsza jest o czasach "aksamintnej rewolucji", druga to dziennik siedemnastoletniej Zydowki w praskim getcie w czasie drugiej wojny swiatowej. Obie ksiazki sa bardzo dobre i naleza do kanonu ( w kazdym razie na studiach musialam sie o nich uczyc, a studiuje fil.czeska), ze starszych pisarzy polecam Ladislava Fuksa: "Palacza zwlok" i inne jego ksiazki. Pozdrawiam, pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: klasyka czeska IP: *.pomorzany.v.pl 16.07.04, 21:50 Klasyka czeska to: 1.Capek- Inwazja jaszczurow,Hordubal,a zreszta wszystko jest najwyzszej klasy; 2.Deml- Zapomniane swiatlo 3.Hasek- Svejk + drobiazgi 4.Ladislav Klima- opowiadania 5.Hrabal- moj ulubiony to Czuly barbarzynca, ale wczesne opowiadanka tez sa OK. 6.Havel- jakakolwiek sztuka 7.Fuks- jakakolwiek wczesna powiesc,np. Palacz zwlok 8.Skvorecky- Przypadki niefortunnego saxofonisty jazzowego 9.Kundera- Smieszne milosci Odpowiedz Link Zgłoś
belle Re: klasyka czeska 17.07.04, 21:03 Do wszystkiech wyżej wymienionych dodałabym ,,Dudni kamień, dudni…" Istvan'a Szilagyi'a (mam nadzieje, że nie przekręciłam nazwiska;). Proszę nie zapominać o ,,Zbyt głośnej samotności" i ,,Pociągach pod specjalnym nadzorem" Hrabala, następnie o Kunderze, Marai ( najlepiej zacząć lekturę tegoż pisarza od ,,Wyznań patrycjusza") i koniecznie Imre Kertesz! pozdrawiam czule i życzę miłej lektury:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUGUST B.-W. Re: klasyka czeska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 00:39 Trzy czwarte z proponowanych tytułów to współczesna literatura, która być może zasili klasykę. Natomiast warto sięgnąć po coś starszego, ale nie starego np.: - Brezowsky "Wieczni kochankowie" - Skvorecky "Tchórze" - Otczenaszek "Gdy w raju padał deszcz" Odpowiedz Link Zgłoś