Dodaj do ulubionych

śpicie na tym forum

01.02.13, 19:15
Poniżej dyskusja o ebook readerach - spóźniona o kilka lat
a tymczasem eink i ebook readery powoli KOŃCZĄ swój żywot...
Tymczasem Szanowni Forumowicze ciągle uważają, że papierowa książka to jest to.
Nie, kochani - świat nie idzie, ale pędzi dalej:
antyweb.pl/czy-tablety-rzeczywiscie-zepchna-e-czytniki-w-kozi-rog/
Papierowa książka to będzie rarytas dla zamożnych.
jeep
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu śpicie na tym forum c.d. 01.02.13, 19:16
      tu liczby i kontynuacja artykułu...
      antyweb.pl/tablety-lub-e-czytniki-sprawa-polska/ciao
      jeep
    • Gość: skajstop Re: śpicie na tym forum IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.13, 22:17
      Gdzież tam, od początku czytniki to była nisza, więc jeśli ktoś miał złudzenia, że zastąpią urządzenia uniwersalne, to sam sobie winien.
      Ale jak to w niszy: długo zapewne będzie na nie zapotrzebowanie, bo to sprytny wynalazek.
      Ale dlaczego miałby zastąpić tablet, nie rozumiem. Do czego innego służą.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: śpicie na tym forum 02.02.13, 04:43
        nienawidze gadzetow ktore bez baterii czy wszelakiego innego zasilania ani rusz.
        papierzaka to poczytam i przy swieczce.

wiec bede zaliczac sie do zamoznych.

Minnie
        • kodam3 Re: śpicie na tym forum 03.02.13, 10:05
          i ja pewnie też
    • Gość: Kacha Re: śpicie na tym forum IP: *.internet.szczecin.pl 03.02.13, 11:40
      Jak będzie trzeba, odmówię sobie czegoś innego, ale książki na pewno nie.
      • oczarowana_ulegloscia Re: śpicie na tym forum 03.02.13, 14:01
        Patrząc na ilość książek w moim domu uważam siebie za osobę bardzo zamożną.
        Chcę nią pozostać nadal. Będę kupowała książki w wersji tradycyjnej, drukowanej, papierowej. Odmówię sobie ciucha, nowego samochodu ( zresztą samochód mam i jako moje narzędzie pracy całkiem dobrze się sprawuje ), jem znośnie ( nie narzekam ) - więc kupię nową książkę.
        Wszelkiego rodzaju wynalazki i PR wokół nich jakoś mnie nie skusiły i raczej nie skuszą do zakupu gadżetu.
        • jeepwdyzlu Re: śpicie na tym forum 03.02.13, 17:41
          Patrząc na ilość książek w moim domu uważam siebie za osobę bardzo zamożną.
          Chcę nią pozostać nadal. Będę kupowała książki w wersji tradycyjnej, drukowanej, papierowej. Odmówię sobie ciucha, nowego samochodu ( zresztą samochód mam i jako moje narzędzie pracy całkiem dobrze się sprawuje ), jem znośnie ( nie narzekam ) - więc kupię nową książkę.
          Wszelkiego rodzaju wynalazki i PR wokół nich jakoś mnie nie skusiły i raczej nie skuszą do zakupu gadżetu.
          ------------
          ok
          ale od ebooków nie ma ucieczki
          ten sposób dystrybucji jest nie do zatrzymania - co więcej - spowoduje POTANIENIE książek - eliminując drukarnie, magazyny, sklepy z obsługą...
          Za 10 lat wszystkie nowości będą ebookami a NIELICZNE pozycje będą papierowe.
          To jest nie do zatrzymania.
          jeep
          • rzymianin.w.ogrodzie Re: śpicie na tym forum 09.02.13, 22:24
            jeepwdyzlu napisał:

> ale od ebooków nie ma ucieczki
            > ten sposób dystrybucji [...] spowoduje POTANIENIE książek -
            > eliminując drukarnie, magazyny, sklepy z obsługą...

Tutaj twierdziłeś, że ebooki (cytuję) "NIGDY nie będą DUŻO tańsze". Myślę, że powinieneś wytłumaczyć, czy a) zmieniłeś zdanie, b) ebooki będą tańsze (niewiele) a ty AKCENTUJESZ rzeczy nieistotne, c) tak sobie tylko pobredzasz, d) jesteś przygłupem.

Myślę, że z każdej ewentualności powinieneś się wytłumaczyć przed czytelnikami forum. W końcu, rozumiesz (wtręt retoryczny; wcale nie sądzę, że rozumiesz), poświęcają swój czas na czytanie twoich postów.
            • jeepwdyzlu admina proszę o interwencję 11.02.13, 10:35
              twierdziłeś, że ebooki (cytuję) "NIGDY nie będą DUŻO tańsze". Myślę, że powinieneś wytłumaczyć, czy a) zmieniłeś zdanie, b) ebooki będą tańsze (niewiele) a ty AKCENTUJESZ rzeczy nieistotne, c) tak sobie tylko pobredzasz, d) jesteś przygłupem.

Myślę, że z każdej ewentualności powinieneś się wytłumaczyć przed czytelnikami forum.
              ----------------
              tak
              krowa nie zmienia zdania
              w międzyczasie zdarzyło się sporo, np protest ACTA

co do reszty - jesteś chamem
              ciao
              jeep
              • rzymianin.w.ogrodzie Re: admina proszę o interwencję 11.02.13, 14:42
                jeepwdyzlu napisał:
                > ----------------
                > tak
                > krowa nie zmienia zdania
                > w międzyczasie zdarzyło się sporo, np protest ACTA
                >
                > co do reszty - jesteś chamem
                > ciao
                > jeep

Cytowany post napisałeś 17.07.12. Przypomnij no, kiedy (w międzyczasie) był protest ACTA. Kłamczuchu.

Myślę, że powinieneś coś więcej napisać o tej zmianie zdania. Rozumiesz (ach, ta retoryka), z jednej AKCENTOWANEJ skrajności w przeciągu kilku miesięcy przechodzisz w skrajność przeciwną, również ją AKCENTUJĄC. Dużo to mówi o wiarygodności twoich opinii.

Co do chamstwa - w cytowanym poście nazywasz ściągających ebooki złodziejami. To więcej niż chamstwo, to pomówienie (i twoja prawna ignorancja tego nie zmieni). I teraz "prosisz admina o interwencję". Masz, chłopie, tupet.
              • eeela Re: admina proszę o interwencję 11.02.13, 20:11
                O jaką interwencję prosisz? O wykasowanie postu? Sam niedawno insynuowałeś, że forumowicze to wieprze. Czy twoje posty też mam wyciąć?

Mamy z Nchyb niepisaną umowę, że nie wycinamy sprzeczek, chyba że pojawia się mięso ciężkiego kalibru, wyciąganie danych osobowych i tego typu poważne przewinienia. Powyższy przypadek się nie kwalifikuje, a poza tym istotnie prośba z twojej strony jest co najmniej zaskakująca, jako że sprawiasz wrażenie osoby, która sama nie przebiera w słowach, adresując rozmówców na forum.
                • jeepwdyzlu @eela 12.02.13, 14:55
                  Sam niedawno insynuowałeś, że forumowicze to wieprze. Czy twoje posty też mam wyciąć?
                  -----------------
                  mogę prosić o cytat?
                  gdzie napisałem, że forumowicze to wieprze?
                  a jeśli chodzi o cięcie - to tak - jesli mnie ponoszą nerwy - akceptuję pracę admina...
                  jeep
                  • eeela Re: @eela 12.02.13, 17:50
                    Nie powiedziałam, że napisałeś, tylko że zainsynuowałeś:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,151,141820949,141839051,Re_super_nchyb.html
                    Jeśli chodzi o cięcie, zasady już przedstawiłam.
    • staua Re: śpicie na tym forum 03.02.13, 15:59
      A ja czytam na iPadzie. Papierowe też czytam. No i co z tego?
      • oczarowana_ulegloscia Re: śpicie na tym forum 04.02.13, 19:24
        Książka dla mnie to szelest kartek, zapach papieru, pożółkłe ze starości kartki, to zapis historii tych, którzy wcześniej mieli konkretną książkę w ręku - nie wyobrażam sobie bez tego życia !
        Wszelkie wynalazki dla mnie to taka sztuczność. Chyba jestem niereformowalna :).
    • claratrueba Re: śpicie na tym forum 05.02.13, 06:48
      Jeepie, każda dobra książka to jest to.
      Forma w jakiej pobieramy jej treść to rzecz drugorzędna i pełni funkcję czysto praktyczną. Książka papierowa to tradycja, z której zrezygnować trudno jako czynności kojarzącej się z przyjemnością wynikająca z wieloletniego nawyku. Dokładnie tak samo jak trudno zrezygnować np. z kawy w filiżance, co nie oznacza, że w podróży nie wypiję kawy z papierowego kubka czego raczej nie wyobrażam sobie w domu.
      Czytnik i ebooki to wynalazek wspaniały szczególnie na wakacjach, w przypadku książek o wadze cegły klinkierowej, możliwość zakupu w sekundy i z każdego miejsca, możliwość czytania w przyp. zgubienia okularów do czytania.
      Audiobook to możliwość czytania gdy oczy potrzebne są do czegoś innego- prowadzenia samochodu, prasowania (brr..).
      "Pędzenie świata naprzód" w kwestii formy w jakiej książka do nas dotrze jest zjawiskiem niezwykle pozytywnym. Ale to tylko forma.
      Jak w przypadku muzyki- disco polo jest disco polo czy na koncercie, czy na mp3, czy z radia czy z kaseciaka. I Beethovenem nie będzie jakbyś nie słuchał.
      Tablety z pewnością również są wspaniałą formą odbioru książki ale wielką wadą jest wyczerpywanie się baterii w ciągu kilu godzin, a nie kilku tygodni jak czytnik. jest problem z używaniem w samolocie (przepisy nadal zabraniają), jest problem męczenia wzroku.
      > Papierowa książka to będzie rarytas dla zamożnych.
      Z biblioteki, z bookcrossingu, z Allegro?
      Posiadanie zakupionej w tradycyjnym sklepie papierowej książki to może i będzie, choć większego związku ilości książek w domu z zamożnością mieszkańców to jak do tej pory nie widać. Jak ktoś ma potrzebę kupowania nowych ciuchów co tydzień to nie zamieni jej na kupowanie książek bez względu na cenę. I odwrotnie.
      • nchyb Re: śpicie na tym forum 05.02.13, 09:51
        > Forma w jakiej pobieramy jej treść to rzecz drugorzędna i pełni funkcję czysto
        > praktyczną. Książka papierowa to tradycja, z której zrezygnować trudno jako czy
        > nności kojarzącej się z przyjemnością wynikająca z wieloletniego nawyku. Dokład
        > nie tak samo jak trudno zrezygnować np. z kawy w filiżance, co nie oznacza, że
        > w podróży nie wypiję kawy z papierowego kubka czego raczej nie wyobrażam sobie
        > w domu.

Claratrueba idealnie oddała sedno moim zdaniem!
      • jeepwdyzlu Re: śpicie na tym forum 05.02.13, 10:30
        Tablety z pewnością również są wspaniałą formą odbioru książki ale wielką wadą jest wyczerpywanie się baterii w ciągu kilu godzin, a nie kilku tygodni jak czytnik. jest problem z używaniem w samolocie (przepisy nadal zabraniają), jest problem męczenia wzroku.
        -------------------
        nie
        iPada łąduje się raz na dobę - tych 8-12 godzin wytrzymuje bez problemu
        W samolotach nie ma najmniejszego problemu (a dużo latam więc sprawdziłem na sobie)
        wzroku nie męczy - są ustawienia kontrastu, jasności i możliwość inwersji czyli czytania białych liter na czarnym tle. I nie wymaga oświetlenia (to wada einkowych ebook readerów - najnowszy Kindle white paper jest jej pozbawiony)

Wiecie gdzie jest problem?
        Morfina o której obok dyskusja.
        Kupiłem papierową wersję za 41,90
        ebook jest dziś za 22 a za 3 tygodnie będzie za 15 a za 3 miesiące za 9,90
        a książka stanieje może do 35 zł

Tu jest pies pogrzebany bo cena czyni cuda...
        A przypomnę, żę bardzo dobry ebook reader kosztuje 80$, a tablety są od 100, 120$

jeep
        PS. Co do "biednych" krajów - to nie martwcie się
        70% smartfonów jest sprzedawanych w Afryce i Azji

To się dzieje już, teraz. Może w Mali czy Zambezi albo Laosie nie ma standardów zachodnich, ale sieć i smartfony w rękach rybaków, kierowców taksówek albo ulicznych handlarzy - jak najbardziej...
        jeep
        • eeela Re: śpicie na tym forum 11.02.13, 14:01
          > ebook jest dziś za 22 a za 3 tygodnie będzie za 15 a za 3 miesiące za 9,90
          > a książka stanieje może do 35 zł

Książka stanieje nawet i do 5 zł za kilka lat (allegro, antykwariaty).

Zgadzam się z tobą, że e-readery to przyszłość czytania i tego procesu się nie odwróci, ale po co się tak tym gorączkować? Świat się dzieje wokół nas niezależnie od tego, czy przekonamy do swoich poglądów parę osób na forum Książki, czy nie. Ja zawsze szczerze i entuzjastycznie polecę czytnik kindle, ale nie widzę powodu, żeby krzyczeć na ludzi, że są głupi bo go nie używają ;-P
    • autumna Re: śpicie na tym forum 05.02.13, 08:42
      > a tymczasem eink i ebook readery powoli KOŃCZĄ swój żywot...

Wątpię. Raczej nastąpiło zachłyśnięcie się tabletami na skutek przejściowej mody. No, fajnie, kolorowe, wielofunkcyjne, ale jako urządzenie do długiego i częstego czytania wcale nie takie wygodne.
      A co będzie z książką papierową - to już zarządzi tym zwykłe prawo popytu i podaży.
      • Gość: synergia Re: śpicie na tym forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.13, 10:07
        my cały czas ograniczamy nasze myślenie i działanie do kręgu europejsko-amerykańskiego
        a co z biednymi rejonami świata, oni też kupią tablety, czytniki, aparaty cyfrowe itp.?
        te inne rejony to dzisiaj większość
        • nchyb Re: śpicie na tym forum 05.02.13, 10:33
          tak tylko nieśmiało wspomnę, że te najbiedniejsze regiony to i po papierową wersję chyba tak chętnie też nie mają możliwości.

Jakoś u tubylców w dzielnicach biedy, przez które dane mi było przejeżdżać, specjalnie w oczy nie rzucały mi się ani elektroniczne, ani papierowe książki :(
          • jeepwdyzlu Re: śpicie na tym forum 05.02.13, 10:40
            nchyb
            w Keni (dane za 2012) jest 85 telefonów na 100 mieszkańców
            Tyle samo ile w Polsce w 2007 roku
            Stawiam tezę, że za dwa lata - większość z nich to będą smartfony - choćby dlatego, że tzw zwykłych słuchawek prawie się nie produkuje
            Czyli większość Kenijczyków BĘDZIE MIAŁA możliwość obcowania z ebookiem.
            To tyle w sprawie tej:
            "my cały czas ograniczamy nasze myślenie i działanie do kręgu europejsko-amerykańskiego
            a co z biednymi rejonami świata, oni też kupią tablety, czytniki, aparaty cyfrowe itp.?
            te inne rejony to dzisiaj większość"

zatem na wątpliwość synergii - odpowiadam: za kilka lat pawie każdy obywatel świata będzie w zasięgu technologii umożlwiającej czytanie ebooków. Już dziś dotyczy to pewnie 2-3 miliardó ludzi, za kilka lat będzie dotyczyła wszystkich.
            Inna sprawa - czy z tego będą korzystać, pewnie w większości NIE.
            Jak Polacy.
            Tu jest dramat bo nie czytamy.
            Ty jak raz nie widzisz problemu, mnie to martwi.
            ciao
            jeep
            • nchyb Re: śpicie na tym forum 05.02.13, 11:02
              przejeżdżając przez Kiberę nie widziałam nikogo z książką, gazetą, że o komórce nie wspomnę. To znaczy, te lepsze domy były komórkowate...
              natomiast widziałam rangerów z komórkami, tańsze modele, słuzbowe, jakość taka, ze na nich tylko smsy odczytasz, a nie książki...
            • claratrueba Re: śpicie na tym forum 11.02.13, 09:40
              jeepie, pamiętam czasy kiedy w Polsce sprzedawało sie najwięcej magnetowidów per capita i jakos nie uważam, że stalismy sie znawcami sztuki filmowej. Po prostu ludy biedne stawszy sie nowobogackimi kupują nowinki techniczne jak za czasów Kalego paciorki by "być wielki świat". Tudzież by sąsiad widział, że "wielki świat". (podobną funkcję pełniły zachodnie samochody używane nieraz dwa razy w roku - na Rezurekcje i Pasterke a nie do podróżowania w celu zwiedzania naszego pięknego kraju -bo drogi i zepsuć się może a poza tym po co)Konsumpcja gadżetów okołoksiążkowych to nie jest jeszcze konsumpcja literatury.
              A nazwa forum "książki" oznacza wymianę opinii nt. zawartości a nie okładki czy formy.
              Forma elektroniczna ma również bardzo konkretne wady: czy zostawisz taki bajer na ręczniku na plaży? Papierową książkę spokojnie można, raczej ukradną ręcznik niż książkę. Czy zaspokoisz nią hedonistyczna potrzebę czytania w wannie?

• jeepwdyzlu Re: śpicie na tym forum 11.02.13, 10:39
                claratrueba
                masz rację w 100%
                Ale..
                kaiążka ma określoną formę, tę samą od Gutenberga.
                Ebooki to rewolucja - pierwsza od setek lat.
                Jesteśmy na jej początku, więc tego nie widzimy, ale zapewniam Cię, że będa konsekwencje.
                Np - ksiązki z alternatywnymi zakończeniami.
                Książki z muzyką
                Książki w odcinkach (wielki powrót po sukcesach 130 lat temu)
                Itd

Co do pozostawiania czytnika na plaży - regularnie to robię - naprawdę...
                Najwyżej stracę 100$
                Książki i tak mam na serwerze w chmurze...
                ciao
                jeep
                • claratrueba Re: śpicie na tym forum 11.02.13, 11:23
                  jeppie, oczywiście, że rewolucja, którą witam z radością. Ale nie łudźmy się, że to ma związek z upowszechnieniem nawyku czytania literatury.
                  Po prostu- ludzie albo odczuwają potrzebę czytania albo nie. Problemem polskim jest nędzny procent tych odczuwających, a bajery do czytania kupują ci, którzy i tak czytają.
                  To jest wyłącznie problem kulturowy a nie technologiczny.
                  Twój entuzjazm dla nowinek trochę przypomina mi przekonanie sprzed dziesiątek lat, że elektryfikacja wsi spowoduje większe czytelnictwo tamże. I nic takiego nie nastąpiło.
                  • jeepwdyzlu Re: śpicie na tym forum 11.02.13, 11:55
                    To jest wyłącznie problem kulturowy a nie technologiczny.
                    Twój entuzjazm dla nowinek trochę przypomina mi przekonanie sprzed dziesiątek lat, że elektryfikacja wsi spowoduje większe czytelnictwo tamże. I nic takiego nie nastąpiło.
                    -------------
                    sporo racji masz
                    niemniej - sam pochodzę z rodziny bez kulturowego zaplecza
                    Moi rodzice byli pierwszym pokoleniem w swoich rodzinach, które zdało maturę i poszło do miasta na studiach. Nie mieli wzorców z domu, nadrabiali to entuzjazmem. Czytali wszystko co mogli, światową klasykę, literaturę iberoamerykańską, czeską i wszystko co komuna wydawała...
                    Może trudno ich nazwać inteligentami, ale na pewno starali się.
                    A dzisiejsze wykształciuchy?
                    Nie czytają i NIE WSTYDZĄ SIĘ tego nic a nic!
                    Pozdrawiam
                    jeep
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: śpicie na tym forum 12.02.13, 05:33
                  jeepwdyzlu napisał:
                  Np - ksiązki z alternatywnymi zakończeniami.
                  Książki z muzyką
                  Książki w odcinkach (wielki powrót po sukcesach 130 lat temu)
                  Itd

powtarzam - jak ci to to padnie na plazy to juz nie poczytasz. a nic tak nie wpienia jak
                  full stop tuz przed koncem... takie ostatnie piec "goracych" kartek...

Minnie
              • autumna Re: śpicie na tym forum 12.02.13, 08:53
                > Forma elektroniczna ma również bardzo konkretne wady: czy zostawisz taki bajer
                > na ręczniku na plaży? Papierową książkę spokojnie można, raczej ukradną ręcznik
                > niż książkę.

Dla mnie problem trochę wydumany. Zazwyczaj na plaży mam przy sobie więcej niż tylko ręcznik - portfel, klucze, komórkę. Tego też nie zostawię bez opieki. A zgubienie tych rzeczy sprawia kłopot znacznie większy niż strata czytnika. I co, to oznacza, że mam ich z domu nie wynosić? A może w ogóle nie posiadać?

No chyba że mieszkasz nad morzem, wychodzisz bez kluczy, bo w domu ktoś cały czas jest. OK, ile tu jest takich osób?
                • Gość: bea Re: śpicie na tym forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.13, 10:44
                  Pytanie do czytnikujacych:
                  a co robicie z ksiązkami nietrafionymi, czyli kiepskimi, których chcecie sie pozbyć ?
                  zakładam, ze zostały kupione legalnie

mozna to komuś odsprzedać?
                  bo do biblioteki zanieść raczej nie ;)
                  w papierowych wersjach nie ma tego problemu, zawsze znajdzie sie jakis chętny
                  • amused.to.death Re: śpicie na tym forum 13.02.13, 09:41
                    > Pytanie do czytnikujacych:
                    > a co robicie z ksiązkami nietrafionymi, czyli kiepskimi, których chcecie sie po
                    > zbyć ?
                    > zakładam, ze zostały kupione legalnie

Nie mam tego problemu, bo albo kupuję książki po angielsku z Amazona i wtedy ściągam najpierw sampla - a potem kupuję lub nie, albo kupuję po polsku te które bardzo bardzo bardzo chcę przeczytać (bo interesuje mnie albo autor albo temat) - do tej pory ta metoda działa.
                    • ach_dama_byc_z_kanady Re: śpicie na tym forum 14.02.13, 01:08
                      a co, nie mozna zroibic po prostu najpierw kopii na dysku a potem delete albo
                      w przypadku gniota od razu delete??

Minnie
                  • zorija Re: śpicie na tym forum 13.02.13, 10:05
                    Gość portalu: bea napisał(a):

> Pytanie do czytnikujacych:
                    > a co robicie z ksiązkami nietrafionymi, czyli kiepskimi, których chcecie sie po
                    > zbyć ?
                    > zakładam, ze zostały kupione legalnie
                    >
                    > mozna to komuś odsprzedać?
                    > bo do biblioteki zanieść raczej nie ;)
                    > w papierowych wersjach nie ma tego problemu, zawsze znajdzie sie jakis chętny

Nie do końca wiadomo swiatczytnikow.pl/rynek-wtorny-e-bookow-legalny/
                    • jeepwdyzlu Re: śpicie na tym forum 14.02.13, 09:58
                      Nie do końca wiadomo swiatczytnikow.pl/rynek-wtorny-e-bookow-legalny/
                      ----
                      nie sądzę, żeby znalazł się w Polsce sąd, który by ukarał kogoś, KTO ZAPŁACIŁ legalnie i ma na to dowód (a zwykle to płatności kartą)
                      Kupiłem - mogę dysponować i np odsprzedać.
                      Inaczej - to ograniczanie prawa własności.
                      Nawet jak jest DRM - to identyfikuje pierwszego nabywcę...
                      Słusznie zauważono, że tak się dzieje nawet jeśli sprzedawca ebooków zastrzega inaczej - prawo stoi ponad wymysłami czyjegoś prawnika.
                      Zatem - rynek wtórny ebooków na 100% powstanie :-)
                      jeep
    • hermina5 Re: śpicie na tym forum 12.02.13, 14:44
      Musiałabym całkowicie ocipieć, żeby na wakacje brać ze sobą czytnik pod namiot ;/
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: śpicie na tym forum 13.02.13, 00:32
        Musiałabym całkowicie ocipieć, żeby na wakacje brać ze sobą czytnik pod namiot ;/

nie rozumie ??? to jak czytasz ???

Minnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka