Dodaj do ulubionych

Przyłącz się!

IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 15:17
www.stoplikwidacjibibliotek.pl/
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawska Re: Przyłącz się! IP: *.180.86.164.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.02.13, 15:49
      Jestem przeciwna likwidacji bibliotek szkolnych. Likwidacja utrudni dostęp dzieci i młodzieży do książek. Powinniśmy zachęcać do czytania, zamiast zniechęcać likwidując biblioteki szkolne.
    • jeepwdyzlu skandal 20.02.13, 16:48
      popatrzcie na dyskusję poniżej
      i zabanowanie Marcina Bogdanowicza

super bolszewickie metody
      adekwatne dla kulturalnej trzeciorzędnej "inteligencji" nie znoszące zdania odrębnego...
      ŻENADA!
      jeep
      • shiva772 Odpowiedź administratora: skopiowałam 20.02.13, 18:08
        Jako administrator informuję, że zablokowaliśmy dostęp Marcina Bogdanowicza do komentowania tej strony. Mimo poóśby, nadal używał wulgaryzmów. Ponadto jego odpowiedzi, umieszczane pod prawie każdym komentarzem, nie dotyczyły tematu.

Nie oceniamy wiedzy ekonomicznej Marcina, ponieważ nie umiemy jej zweryfikować. Jednak do oceny wartości ekonomicznej bibliotek szkolnych niezbędna jest znajomość oszczędności płynących z ich likwidacji lub chociaż samych kosztów utrzymania. Marcin nie dysponował (podobnie jak my i MAiC) taką wiedzą, wyrażając jedynie własne przekonania o wyższej wartości innych dziedzin finansowanych przez państwo. Namawialiśmy Marcina do zdobycia takiej wiedzy i zrobienia analizy, którą chętnie byśmy opublikowali. Jednak sama dyskusja, kończąca się oskarżeniami o "analfabetyzm ekonomiczny" i "gó... wiedzę", nie prowadziły w tych okolicznościach do niczego wartościowego.

Jest to pierwsza zablokowana osoba na tej stronie, a trzecia biorąc pod uwagę również fanpage (jedna za obelgi wobec ministra Boniego, druga za spam reklamujący swój profil). Miejmy nadzieję, że o zablokowaniu kolejnej nie będziemy musieli informować.
        • jeepwdyzlu Re: Odpowiedź administratora: skopiowałam 20.02.13, 18:19
          czytałem
          administrator mnie nie przekonał
          j.
          • shiva772 Re: Odpowiedź administratora: skopiowałam 20.02.13, 19:29
            A mnie nie przekonał ten pan, bluzgający jadem, przekleństwami i pseudowiedzą.
        • maitresse.d.un.francais Idąc tym tropem dochodzimy do wniosku 20.02.13, 20:21
          że właściwie po co kultura i edukacja, skoro można na nich OSZCZĘDZIĆ?

Każdego nauczyć podstawowych rzeczy, tak żeby mógł pracować w kasie/w magazynie/w call center. Wszak mamy być krajem taniej siły roboczej, po cóż ją kształcić?

Co innego liczne premie kolesi centralnych, wojewódzkich, gminnych i powiatowych. Te są jak najbardziej uzasadnione ekonomicznie.
          • jeepwdyzlu manipulacja 20.02.13, 23:03
            że właściwie po co kultura i edukacja, skoro można na nich OSZCZĘDZIĆ?

Każdego nauczyć podstawowych rzeczy, tak żeby mógł pracować w kasie/w magazynie/w call center. Wszak mamy być krajem taniej siły roboczej, po cóż ją kształcić?

Co innego liczne premie kolesi centralnych, wojewódzkich, gminnych i powiatowych. Te są jak najbardziej uzasadnione ekonomicznie.
            ----------------
            na kulturę trzeba wydawać więcej
            ale mądrzej
            premie kolesi nie mają z tym nic wspólnego
            argument tandetny aż do bólu
            biblioteki w szkołach działają w sposób skandaliczny - co przez lata nie przeszkadzało ani zatrudnionym tam ludziom, ani dyrektorom szkół, ani w końcu rodzicom...
            Tak - wiem - są wyjątki.
            Ale system jest do daleko idącej rewolucji - dla dobra uczniów - nie dla oszczędności paru złotych...
            jeep
            • popielucha Re: manipulacja 20.02.13, 23:28
              jeepwdyzlu napisał:

> biblioteki w szkołach działają w sposób skandaliczny - co przez lata nie przesz
              > kadzało ani zatrudnionym tam ludziom, ani dyrektorom szkół, ani w końcu rodzico
              > m...
              > Tak - wiem - są wyjątki.

Nie, nie wyjątki, to ty manipulujesz - podaj jakieś liczby, jeśli nie, to milcz, bo taka "wiedza", bo jedna pani drugiej pani powiedziała, co wiedziała, to nie jest żadna wiedza, niezależnie z jak dużą pewnością siebie będziesz podobne komunały głosił.

> Ale system jest do daleko idącej rewolucji - dla dobra uczniów - nie dla oszczę
              > dności paru złotych...

Jest kryzys, gdybyś nie zauważył, pogłębia się. I znów teoretyzowanie, a będzie jak zwykle, choć ja bym nawet oszczędnościami tego, co zamierzają przeprowadzić nie nazwała.

• maitresse.d.un.francais Nie, premie kolesi(pół milarda) nie mają NIC 21.02.13, 16:36
                wspólnego z budżetem państwa - absolutnie nic!

dobro uczniów i obywateli rządzący mają tam, gdzie słońce nie dochodzi

• jeepwdyzlu kultury się w tych bibliotekach nie nauczyłyście.. 21.02.13, 17:25
                Nie, nie wyjątki, to ty manipulujesz - podaj jakieś liczby, jeśli nie, to milcz, bo taka "wiedza", bo jedna pani drugiej pani powiedziała, co wiedziała, to nie jest żadna wiedza, niezależnie z jak dużą pewnością siebie będziesz podobne komunały głosił.
                -----------
                aha
                jestem konsumentem usług szkolnych
                członkiem rady szkoły
                obserwatorem budżetów w dwóch miastach
                a Ty?
                viceministrem edukacji?
                nie?
                ja Tobie milczeć nie nakazuję
                Masz inne zdanie - ok, ale apeluję o KULTURĘ polemiczną!
                jeep
                • maitresse.d.un.francais nie każesz mi milczeć? o łaskawco!!! 21.02.13, 19:42
                  i jako "członek" i "obserwator budżetu" orientujesz się, jak rozumiem, w premiach wyżej wzmiankowanych kolesi?

rozumiem, że jeśli chodzi o ciebie, to wystarczy bycie "konsumentem", "członkiem" i "obserwatorem", ale jeśli chodzi o mnie, to już muszę być co najmniej wiceministrem?

zatem dlaczego wypowiadasz się nie będąc wiceministrem?

nie należę do grupy, która kultury musiała się uczyć z państwowych projektów :-PPP, a możesz mi uświadomić, gdzie przejawiłAm* jej brak?

*Tak en passant - zwracanie się do rozmówcy niezgodne z jego płcią też nadmiernie kulturalne nie jest.
                • popielucha Re: kultury się w tych bibliotekach nie nauczyłyś 21.02.13, 20:46
                  Widocznie technicy mechanicy obsługiwali w tych, w których bywałam, albo panie woźne, nie wiem.
                  Pozwoliłam sobie spuścić z tonu kultury w tej pseudodyskusji w momencie, kiedy poczułam na tyłku twojego Kulturalnego fleka po raz pierwszy, więc wybacz, ale nie, nie będę miła.
                  Oczywiście znów zero odniesienia się to komentarza, odpowiedzi na pytanie brak. To chyba naprawdę nie ma sensu, rozmawiać tu z tobą. Że komuś zależy i usilnie przekonuje, żeby zamykać jakiekolwiek biblioteki, tego nie zrozumiem i tak.
    • popielucha Re: Przyłącz się! 20.02.13, 20:11
      Poza wszystkim, z tekstem "Stop likwidacji bibliotek" się zgadzam - jestem przeciwna zamykaniu bibliotek, więc się przyłączę.
    • Gość: ja Re: Przyłącz się! IP: *.ip.netia.com.pl 28.02.13, 20:05
      Przede wszystkim co ma do nauczycieli, w tym wypadku nauczycieli bibliotekarzy minister cyfryzacji???? Dlaczego minister oświaty pozwala sobie wchodzić osobom niekompetentnym na "swoje podwórko"?. Nasza biblioteka jest objęta cyfryzacją od 15lat, posiadamy czytelnię multimedialną (komputery, telewizor xbox, kinect, itp), JEST to również a może przede wszystkim CENTRUM KULTURY - trudno tu wymieniać wszystkie projekty, innowacje, wyjazdy edukacyjne i inne działania.... Te dwa rodzaje bibliotek mają w 80% procentach inne zadania i dla innej grupy docelowej. Nasza ma prawie 900 czytelników - dzieci, nauczycieli, pracowników, rodziców. A mieszkańców jest tylko 16 tys. Na dwóch etatach, z naszymi pomysłami i działaniami mamy pracy nie na 40, ale na 50 godzin tygodniowo, ale nas też chce się zwalniać w imię dobra (czytaj :"oszczędności"). Przykre jest to, że nikt nie chce tego docenić, że pracujemy wciąż w strefie zagrożenia dziwnymi pomysłami, że "na górze" tak bardzo nie wiedzą jak jest tu "na dole"
      MY, NAUCZYCIELE BIBLIOTEKARZE CHCEMY TYLKO 3 RZECZY:
      ŻEBY BYŁY USTALONE ROZSĄDNE - Z KORZYŚCIĄ DLA SZKOŁY I UCZNIÓW NORMY ZATRUDNIANIA NAUCZYCIELI BIBLIOTEKARZY, które gdzieś kiedyś "zniknęły" jak zwykle w dobrej wierze, a wyszło jak zwykle...
      żeby nikt nam nie przeszkadzał solidnie, twórczo, z zaangażowaniem pracować z dziećmi i dla dzieci.
      I PIENIĄDZE NA ZBIORY I DZIAŁALNOŚĆ.

TYLE WYSTARCZY.
      KAŻDY NOWY POMYSŁ OSÓB NIEKOMPETENTNYCH NIEPOPARTY ŻADNYMI KONSULTACJAMI, NIKŁĄ WIEDZĄ NA TEMAT TEGO ZAWODU MOŻE SPOWODOWAĆ BARDZO WIELE ZŁEGO. PÓŹNIEJ TRUDNO będzie JUŻ COKOLWIEK NAPRAWIĆ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka