Dodaj do ulubionych

ulubiona ksiazka Kundery

IP: *.pomorzany.v.pl 20.07.04, 00:20
Moja ulubiona to Ksiega smiechu i zapomnienia- nieco lepsza moim zdaniem niz
Zart i Nieznosna lekkosc bytu. Najwieksze odkrycie w zwiazku z nia-litosc.
Obserwuj wątek
    • lostdog Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 01:03
      a ja najbardziej lubię chyba "życie jest gdzie indziej"... za niesamowity
      klimat.
    • maly.ksiaze Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 05:32
      > Moja ulubiona to Ksiega smiechu i zapomnienia
      Ostatni rozdzial jest bardzo dobry. Reszta - to taki przeciagniety wstep.

Pozdrawiam,

mk.
    • mema Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 06:11
      dziwne to moje odczucie "ulubionej", bo jakoś niespieszno mi je czytac drugi
      raz (za bardzo bolało przy pierwszym czytaniu?): WAlc pożegnalny i Śmieszne
      miłosci. Pozniej Życie jest gdzie indziej a moze Nieznośna lekkość...?
    • exilvia Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 11:34
      najbardziej przywiązana jestem do "Nieznośnej lekkości bytu". ją pierwszą przeczytałam i największą ilość razy. poza tym - to odniesienie do filozofii Nietzschego na samym początku, niezapomniana postać Sabiny, scena z melonikiem, czy opis miłości Tomasza do Teresy! z drugiej strony bardzi mi się także podoba forma "Nieśmiertelności" i postać profesora Avenariusa. ale "Nieśmiertelność" nie jest jeszcze przeze mnie przetrawiona należycie. muszę do niej wrócić. nie będzie to łatwe, bo kilka nieczytanych jeszcze książek czeka na mnie, m.in. "Niewiedza".
    • braineater Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 12:59
      Żart - najpiekniejsza, najlepiej przemyslana, najbardziej konsekwentna - no i
      pijana orkiestra idąca przez miasto...
      Pozdrowienia:)
    • belle Re: ulubiona ksiazka Kundery 20.07.04, 21:45
      1) ,,Nieznośna lekkość bytu" - chyba nie potrzeba tłumaczyć:):)
      2) trudny wybór, ale chyba ,,Śmieszne miłości"
      3) ,,Księga śmiechu i zapomnienia" oraz ,,Tożsamość".
      • Gość: wqrwiony Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:15
        Ulubioną książką Kundery są "Przygody Lorda Ślizgacza".
      • Gość: itek Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.pomorzany.v.pl 20.07.04, 22:24
        Dlaczego wlasnie ..lekkosc..??- to nie jest oczywiste :)), dobrze jest
        wytlumaczyc wybor, poniewaz mamy do czynienia z pisarzem, ktorego praktycznie
        kazda ksiazka moze byc ulubiona- patrz posty wczesniejsze. Pozdrowienia :)
        • Gość: noida Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 11:35
          No właśnie. Moja ulubiona to "Nieśmiertelność"- chyba ze względu na postać
          Agnes.
          • anieatak Re: ulubiona ksiazka Kundery 22.07.04, 00:11
            Gość portalu: noida napisał(a):

> No właśnie. Moja ulubiona to "Nieśmiertelność"- chyba ze względu na postać
            > Agnes.

najlepszą postacią kobiecą kundery jest według mnie jednak Chantal..
            (Identity 1996)
        • Gość: belle Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 00:05
          Dlaczego ,,nieznośna lekkość bytu"? - nie wiem dokładnie, a może nie potrafię
          sformułować mojego zachwytu nad ta książką?! Naprawdę trudno mi teraz napisać
          coś sensownego. Ale pomyśle. pozdrawiam ciepło,
    • anieatak Re: ulubiona ksiazka Kundery 21.07.04, 23:50
      z całą pewnością `Żart`../

a to się fajnie czyta..świetny fragment choć tłumaczenie chyba horvatskie..

`Ono sto je odjednom liseno pretpostavljenog smisla, mjesta koje mu je oznaceno
      u toboznjem poretku stvari (marksist, skolovan u Moskvi, vjeruje u horoskope)
      pobudjuje smijeh. Smijeh, dakle, izvorno pripada djavlu. Ima u njemu nesto
      zlonamjernosti (stvari su se nenadano pokazale drukcijim nego sto su
      izgledale), ali ima i nesto blagotvornog olaksanja (stvari su lakse nego sto su
      se cinile, dopustaju nam da zivimo slobodnije, ne pritiscu nas svojom strogom
      ozbiljnoscu). `

ktoś odgadł z czego to?

student.math.hr/~bivo/kundera/knjiga.html
      teraz to już raczej tak..
      • Gość: itek Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.pomorzany.v.pl 22.07.04, 00:25
        "Rzeczy pozbawione nagle oczekiwanego sensu, miejsca przydzielonego im w
        przypuszczalnym porzadku rzeczy (marksista szkolony w Moskwie wierzy w horoskop)
        budza nasz smiech.Smiech poczatkowo wiec nalezy do diabla.Jest w nim odrobina
        zlosliwosci (rzecz okazala sie inna, niz mi sie wydawalo), ale takze odrobina
        ulgi (rzecz jest lzejsza niz oczekiwalismy, mozna z nia zyc swobodniej, nie
        uciska nas jej zbyt wielka powaga)".
        Ale to nie Zart Pozdrawiam :)
    • staua Re: ulubiona ksiazka Kundery 22.07.04, 00:44
      "Niesmiertelnosc", a "Zart" zaraz potem (ogladalam nawet film! Ktos widzial?).
      I "Walc Pozegnalny".
      Ale lubie wszystko, nawet te nowsze, mocno krytykowane powiesci.
      • Gość: itek Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.pomorzany.v.pl 22.07.04, 00:48
        Ja tez lubie nowsze powiesci, a Ignorancja jest z nich najlepsza. A Zart to kto
        nakrecil?? Wart jest obejrzenia??
        • staua Re: ulubiona ksiazka Kundery 22.07.04, 01:28
          To bardzo stary film, czarno-bialy, wiedzialam, ze czeski, ale nie wiedzialam,
          kto nakrecil i znalazlam tutaj:
          www2.arts.gla.ac.uk/Slavonic/Kundera.htm
          Jaromil Jires.

Nie znam tego rezysera w ogole. Ale film warto zobaczyc, jak sie zna ksiazke.

Z nowych powiesci mnie sie chyba najbardziej podoba "Identity" ("Tozsamosc"?
          Nie jestem pewna, bo mam po angielsku)
        • Gość: czapski Re: ulubiona ksiazka Kundery IP: *.utp.pl 23.09.04, 08:10
          nie ma Ignorancji tylko Niewiedza w Polsce ;)
    • piccolo_diavolo Niestety... 22.07.04, 11:35
      nie dowiedzialem sie jaka ksiazke najbardziej lubi Kundera ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka