Gość: hajnel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.13, 19:08 Znacie jakieś książki z okresu wczesnego starożytnego Rzymu czyli czasy od Remusa i Romulusa, Republiki do mniej więcej pierwszej wojny punickiej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeela Re: Wczesny starożytny Rzym 10.05.13, 15:58 Po krótkim guglowaniu dotarłam do nazwiska Sherrie Seibert Goff, autorki cyklu powieści "Seven Kings of Rome" - ale to wszystko, co znalazłam. Jest w necie tysiąć pińcet list z książkami o starożytnym Rzymie, ale wszystkie traktują o czasach cesarstwa lub (rzadziej) późnej republiki. Goff ma dobre oceny, ale jest najwyraźniej mało znana. Jest jeszcze 'The Etruscan" Waltariego, ale przedstawia nieco późniejszą rzeczywistość historyczną - późne królestwo albo wczesną republikę, nie jestem pewna. Z tego co wiem, żadna z tych książek nie była tłumaczona na polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarek78 Re: Wczesny starożytny Rzym IP: *.net.stream.pl 12.05.13, 22:59 "The Etruscan" został wydany po polsku jako "Turms, nieśmiertelny". Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Wczesny starożytny Rzym 13.05.13, 00:15 A, no proszę, dzięki za informację :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Wczesny starożytny Rzym 10.05.13, 19:08 Mnie nieźle czytało się te książki: część druga nosi nazwę "Cesarstwo", a tu masz część pierwszą: Rzym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajnel Re: Wczesny starożytny Rzym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.13, 21:46 @eela i marzeka1 - dziękuję za podpowiedzi, Saylora już zamówiłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
lipka02 Re: Wczesny starożytny Rzym 27.07.13, 09:31 Bardzo dobra książka to "Córka Kleopatry",ale to już Rzym za czasów Oktawiana Augusta. swiatksiazkii.blogspot.com/2013/07/corka-kleopatry-michelle-moran.html swiatksiazkii.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
galene_ra Re: Wczesny starożytny Rzym 28.07.13, 13:43 Jeśli odrobina fantastyki byłaby do zaakceptowania to polecam Lawinię Ursuli K. Le Guin. Odpowiedz Link Zgłoś