Dodaj do ulubionych

ksiazki o alkoholikach

12.06.13, 14:00
Przychodzi mi do glowy oczywiscie Pilch. Teraz ukazal sie " Pijak " Hansa Fallady.

Znacie cos jeszcze ?
Obserwuj wątek
    • ada08 Oczywiście klasyka mi przychodzi do głowy 12.06.13, 14:39
      Malcolm Lowry "Pod wulkanem".
      a.
      • ada08 Re: Oczywiście klasyka mi przychodzi do głowy 13.06.13, 07:13
        ...i Wieniedikt Jerofiejew "Moskwa - Pietuszki"
        a.
    • gazeta_mi_placi Re: ksiazki o alkoholikach 12.06.13, 23:12
      "Alkohol, prochy i ja" Barbara Rosiek
      "Pętla" Marek Hłasko
    • gazeta_mi_placi Re: ksiazki o alkoholikach 12.06.13, 23:12
      I może nie do końca w konwencji serio - "Meneliki" (autora nie pamiętam), zestaw cytatów rzeczonych.
    • broch Re: ksiazki o alkoholikach 13.06.13, 01:56
      Rene Daumal - La grande beuverie - ostrzegam pisane przez surrealiste
      Hunter S. Thompson - The Rum Diary - nie wiem czy ksiazka byla tlumaczona, ale film chyba trafil do kin?
      John O'Brien - Leaving Las Vegas - w Polsce na pewno pokazywano film
      • scarlet22 Re: ksiazki o alkoholikach 09.12.13, 20:06
        "The Rum Diary" - jeden z gorszych filmów, które widziałam... Zwiastun zapowiadał film świetnie - nawet naciągnęłam znajomego do kina ;] Dobrze, że była promocja, bo w miarę biegu akcji czułam się coraz bardziej zażenowana poziomem tego, co oglądam.
    • mietowa_kawa Re: ksiazki o alkoholikach 13.06.13, 14:24
      Cały Osiatyński Rehab, Litacja, Rehabilitacja. Dowiesz się także o historii AA. Wojdyłło chyba popełniła też jakąś książkę o alkocholiźmie.
      • gazeta_mi_placi Re: ksiazki o alkoholikach 13.06.13, 16:41
        Tak, Ewa Woydyłło też wydała książkę o alkoholizmie, akurat tej nie mam. Mam poprzednie (o depresji itd.).
        • mich.z Re: ksiazki o alkoholikach 17.06.13, 11:54
          Charles Bukowski - "Listonosz".
        • jeepwdyzlu wpis wesoły i humorystyczny 29.11.13, 14:46
          Tak, Ewa Woydyłło też wydała książkę o alkoholizmie, akurat tej nie mam. Mam poprzednie (o depresji itd.).
          -------------
          macie dziwne hobby....
          jeep
    • 0mirka2 Re: ksiazki o alkoholikach 14.06.13, 12:10

"Picie: Opowieść o miłości" - Caroline Knapp / znakomita, bardzo polecam!

Też świetna:
      "Alkoholik: Autobiograficzna opowieść o życiu, piciu, uzależnieniu i wyzwoleniu" - Meszuge (pseud.)
      Tego autora jeszcze:
      "Alkoholizm zobowiązuje: Nie tylko dla alkoholików gawędy o trzeźwym myśleniu, odpowiedzialności i rozwoju osobistym" oraz "Z piekła do trzeźwości".

"Pętla" - Marek Hłasko
      "Jak Feniks z butelki" - Wojciech Maziarski
      "Piekło nie ma dna" - Bożena Snella-Mrozik
      "Moje życie musiało poczekać" - Christa Janicke
      "Pilot" - Robert P. Davis
      "Nie piję" - Dick Selvig, Don Riley
      "Zostawić Las Vegas" - John O'Brien
      "Odwyk" - Jan Paweł Krasnodębski

• zona_mi Re: ksiazki o alkoholikach 18.06.13, 18:03
      Meszuge
      • rydziwona Re: ksiazki o alkoholikach 18.06.13, 19:05
        Temat stary jak sztuka pędzenia alkoholu.
    • Gość: m Re: ksiazki o alkoholikach IP: *.icpnet.pl 18.06.13, 19:48
      Jest antologia takich książek: " Wódko, wódeczko Jóżef Rurawski. I tam jest kilka opisanych :)
    • gazeta_mi_placi Re: ksiazki o alkoholikach 26.06.13, 16:15
      I jeszcze "Rozmowy nocą" Ilse Kelberger, polecam. O pijącym nastolatku, któremu pomaga dziewczyna z telefonu zaufania.
    • zwany_kiedys_drussem Re: ksiazki o alkoholikach 29.11.13, 08:27
      Stephen King - Doktor Sen.
      ukłony,
      D.
    • yanga Re: ksiazki o alkoholikach 29.11.13, 15:11
      Całkiem niedawno ukazała się powieść Katarzyny Kołczewskiej "Kto jak nie ja". Jak większość książek o alkoholikach jest mocno przygnębiająca, ale świetnie napisana i naprawdę trudno się od niej oderwać. Takiego debiutu można tylko pogratulować.
    • mietowa_kawa Re: ksiazki o alkoholikach 29.11.13, 15:26
      RehabLitacjaRehabilitacja Osiatyński
    • yanga Re: ksiazki o alkoholikach 29.11.13, 18:22
      Ach, no i jeszcze "Trio z Plainview" Edwarda K. Moore'a.
    • zona_mi A co dla współmałżonków? 29.11.13, 20:44
      Nie znalazłam beletrystyki - bo poradniki oczywiście są - o osobach będących w związkach, czy w rodzinie z alkoholikami.
      Znacie jakieś książki, których bohaterami są współuzależnieni? Bo ja kojarzę tylko jedną, Janiny Zajacówny. Tzw. dla młodzieży, gdzieś tak z lat 80.
      • gazeta_mi_placi Re: A co dla współmałżonków? 29.11.13, 20:49
        Można powiedzieć, że "Rozmowy nocą", tam współuzależniona od nałogu synalka jest jego matka (samotnie go wychowująca).
        Ale to głównie o nim jest i o dziewczynie z telefonu zaufania, stosunki na linii matka-syn pokazane są niejako w tle.
        I w "Pętli" Hłaski w sumie też, tam kolejna baba głównego bohatera (bodaj Krystyna) stara się go z tego wyciągnąć, jak się to skończyło wiadomo.
        • zona_mi Re: A co dla współmałżonków? 29.11.13, 21:14
          Właśnie tak konkretnie interesują mnie relacje współmieszkańców z alkoholikami - ojcami, synami, braćmi itd.
          Pętli nie znałam, dzięki.
          • gazeta_mi_placi Re: A co dla współmałżonków? 02.12.13, 11:47
            Ale i w "Pętli" rzeczona Krystyna to wątek całkowicie poboczny, jest tylko wspomniana, cała akcja toczy się wokół głównego bohatera - alkoholika.
            Opisywany jest jego jeden dzień gdzie ciągle odbiera telefony od dawnych znajomych od kieliszka (i nie tylko) którzy mu gratulują wzięcia się za leczenie, ale jednocześnie przypominają mu za każdym razem że jest tym alkoholikiem co wpływa na niego deprymująco, w końcu nie wytrzymuje i odłącza kabel telefonu, potem zapija się i wiesza nim Krystyna ma się z nim spotkać celem odwiezienia do jakiegoś punktu odwykowego.
            • zona_mi Re: A coś dla współmałżonków? 07.12.13, 21:48
              A, to nie.
              Szukam książek, w których głównym bohaterem nie jest alkoholik, tylko ktoś z jego otoczenia, i mechanizmy współuzależnienia.
              Mam wrażenie, że jednak głównie pisało się dotąd w beletrystyce o samych uzależnionych, bez spojrzenia z perspektywy współmieszkańców, ew. o dzieciach jak u Zającówny.
        • yanga Re: Ciekawostka taka 29.11.13, 22:10
          Wiecie, kto był pierwszym typowym alkoholikiem w polskiej literaturze? Konrad Wallenrod!
          • monikate Re: Ciekawostka taka 30.11.13, 18:28
            Ejże, a gdzie i kiedy on pił? Jakoś nie pamiętam, ale czytałam dość dawno.
            • yanga Re: Ciekawostka taka 30.11.13, 19:37
              To poczytaj. Pił cały czas. Ale z początku nigdy na uczcie, wtedy w ogóle nie tykał alkoholu, dopiero w swojej celi, do lustra.
              "Konrad pijanej nie dzielił biesiady.
              Wszakże zamknięty w samotnym pokoju,
              Gdy go dręczyły nudy lub zgryzoty,
              Szukał pociechy w gorącym napoju.
              (...)
              Konrad zbudzony zżymał się i gniewał,
              Porzucał lutnię i pieśni nie śpiewał,
              Wymawiał głośno bezbożne wyrazy".
              I jak typowy alkoholik, staczał się coraz bardziej:
              "Rycerze chwilę w zadumieniu stali,
              Wiedzą o smutnymnałogu Konrada,
              Że gdy się winem zbytecznie zapali,
              W dzikie zapały, w bezprzytomność wpada.
              Ale na uczcie! Publiczna sromota!
              Przy obcych ludziach, w bezprzykładnym gniewie!"
              No i tak dalej, nie będę tu robiła analizy, ale dziwię się, że nikt z historyków literatury tego nie zauważył.
              • jo.hanna i jeszcze Ignacy Krasicki 02.12.13, 12:34
                Upiłem się onegdaj dla imienin żony;
                Nie żal mi tego było. Dzień ten obchodzony
                Musiał być uroczyście. Dobrego sąsiada
                Nieźle czasem podpoić; jejmość była rada,
                Wina mieliśmy dosyć, a że dobre było,
                Cieszyliśmy się pięknie i nieźle się piło.

czyli 'Pijaństwo'
                • yanga Re: i jeszcze Ignacy Krasicki 02.12.13, 18:10
                  Ale pijaństwo (zwłaszcza takie imieninowe) to jeszcze nie alkoholizm, chociaż na pewno powtarzające się pijaństwo może prowadzić do nałogu. Rozumiem, że autorce wątku chodzi o chorobę alkoholową, a w tej nie ma już nic wesołego.
                  • ach_dama_byc_z_kanady Re: i jeszcze Ignacy Krasicki 05.12.13, 11:16
                    ze 40 lat temu czytalam "Lata patykiem pisane", wspomnienia alkoholikow.
                    ciekawe czy gdzies jeszcze mozna to dostac..?

o, chyba sa na allegro.

Minnie
                  • jo.hanna trudno oczekiwać by Krasicki znał 05.12.13, 15:51
                    zespół chorobowy zwany alkoholizmem. Natomiast czytając satyrę mam wrażenie że opisany przypadek klasyfikuje się jako opis choroby alkoholowej.
    • kupiszooo Re: ksiazki o alkoholikach 09.12.13, 23:35
      solaris_1971 napisała:

> Przychodzi mi do glowy oczywiscie Pilch. Teraz ukazal sie " Pijak " Hansa Falla
      > dy.
      >
      > Znacie cos jeszcze ?

też od razu pomyślałam o Pilchu a niebawem ekranizacja...
      • Gość: radenz Re: ksiazki o alkoholikach IP: *.biznes.mm.pl 22.12.13, 14:00
        bezapelacyjnie książka (autobiografia) Zdzisława Korczaka Umierałem sto razy
        świetnie napisana od poczatku: jak alkohol w młodości wciągnął na dobre, po nieudane próby ratowania ... aż do masakrycznego delirium ..... Słowo pisane Korczaka miażdży swą prostą merytoryką, świetnie też oddaje klimat osób najbliższych przez jakie psychiczne piekło przechodzili. Polecam w 100%
    • Gość: ania [...] IP: *.90.59.30.sttb.pl 13.03.15, 00:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • solaris_1971 Re: ksiazki o alkoholikach 13.03.15, 13:27
        Czytałam w GW obszerny wywiad z panią Halber. Wystarczy mi. Po książkę nie mam ochoty sięgać.
      • zona_mi Re: ksiazki o alkoholikach 13.03.15, 15:03
        > na pewno każdy powinien przeczytać

Jednak nie każdy, czytałam rozmowę i fragmenty, czytałam recenzje, ostatnio tę:
        kacikzksiazkami.blogspot.com/2015/02/magorzata-halber-najgorszy-czowiek-na.html?showComment=1423691493189#c6226624677098706497
        i nie poczułam się zachęcona po sięgnięcie - komentarze też mi uświadomiły, że nie jestem "targetem" tych zwierzeń i/lub tej formy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka