Dodaj do ulubionych

Co czytamy w pazdzierniku

01.10.13, 19:40
ja zaczelam "Akuszerem smierci" Pawla Jaszczuka (seria Asy kryminalu i przy okazji kolejna czesc o Jakubie Sternie przedwojennym dziennikarzu sledczym ze Lwowa - wielki dodatkowy plus za 'balakanie' ;) ) oraz "Wisniowym Klubem Ksiazki" A. Lee. Ta druga to typowy 'rozpromieniacz' jesiennych mrokow (jeden taki skonczylam w weekend "Radosc dla poczatkujacych" autorka Erica Bauermeister).

Dla fanek serii z miotla - wczoraj przeczytalam "Smak miodu" S. al-Nu'ajmi - dziiiwna, nie bardzo mi sie podobala ...
Obserwuj wątek
    • lipka02 ''Jutro możesz zniknąć"-Lee Child 01.10.13, 20:11
      Ja właśnie przeczytałam znakomitą powieść z Jackiem Reacherem.Teraz zamierzam poczytać coś obyczajowego ze szczęśliwym zakończeniem,ponieważ nadchodzi jesienna chandra...
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: ''Jutro możesz zniknąć"-Lee Child 01.10.13, 21:23
        Kończę Intrygę małżeńską - drugie czytanie. A potem, nie wiem, co. Aha, Keret - 8% z niczego. Zrobiłam zamówienie, ale nie wiem, czy dojdą... Jeśli nie, to coś się znajdzie w bibliotece albo na półce.
    • wiecejwiecej Re: Co czytamy w pazdzierniku 02.10.13, 11:57
      „Ogień” Elfgren Sara B., Strandberg Mats przeczytałam przez przypadek – kupiłam jako prezent dla kuzynki-gimnazjalistki i z nudów zaczęłam ją przeglądać. Ku mojemu zaskoczeniu, bo jestem dwukrotnie starsza od bohaterek i adresatek sagi, nie jest to książka banalna, a momentami naprawdę niezła.

Fabuła w streszczeniu brzmi dość naiwnie. Pięć uczennic szkoły średniej w prowincjonalnym szwedzkim Engelsfors niewiele łączy poza tym, że są naturalnymi czarownicami i „Wybrańcami”, mającymi za zadanie ocalić świat przed apokalipsą niesioną przez demony.
      Jednak magii tu zaskakująco niewiele, więcej trafnych obserwacji o dojrzewaniu.

Wszystkie bohaterki mają specyficzne dla swojego wieku problemy. Brakuje im pewności siebie, czują się nieakceptowane, intensywnie poszukują własnej tożsamości, także seksualnej. Gdy nie przygotowują się do walki z demonami, uczą się, pracują, spotykają ze znajomymi, nudzą, zakochują, eksperymentują z alkoholem, czasem z narkotykami i z seksem. Na plus można zaliczyć autorom brak moralizatorskiego zadęcia i zrozumienie nastolatek.
      Nieźle wypada drobiazgowe odmalowanie sytuacji rodzinnych każdej z dziewczyn.
      Taki kolaż wątków sprawia, że „Ogień” stanowi wielowymiarowy, całkiem realistyczny portret świata współczesnych nastolatek. Wątki magiczne nadają mu tylko kolorytu i tempa.

W „Ogniu” znaleźć można też wszystkie elementy, które moim zdaniem są źródłem trwającego od kilku lat boomu na popularną literaturę skandynawską. Mamy tu celne (i przez to niewesołe) obserwacje socjologiczne, analizę zależności międzyludzkich w małej, dość klaustrofobicznej społeczności, szkice z niełatwej natury relacji rodzinnych. Dzięki temu fabuła książki zyskuje na psychologicznej wiarygodności. Do tego charakterystyczny, ponuro-nostalgiczny nastrój, w którym Szwedzi celują.

Słabszym punktem tytułu jest przydługi początek, który skupia się na aluzjach do pierwszej części sagi Engelsfors - „Kręgu”, co bywa nużące. Irytują też momentami nadmierne dosłowności i powtórzenia. Ale druga część, gdy akcja nabiera tempa, wynagradza te niedostatki.

Generalnie – „Ogień” raczej nie przyniesie jego autorom literackiego Nobla, ale sprawdzi się podczas październikowych wieczorów.

• scarlet22 Re: Co czytamy w pazdzierniku 02.10.13, 21:21
      Póki co "Życie i czasy Michaela K." Coetzee'go
      • lipka02 "Na cienistej plaży"-B.Freethy 03.10.13, 18:27
        Druga książka z cyklu Zatoka Aniołów.To samo miejsce,lecz już inni bohaterowie.Magiczna powieść w której pierwsza miłość nigdy nie umiera,a ludzie są dla siebie dobrzy.

swiatksiazkii.blogspot.com/2013/10/na-cienistej-plazy-barbara-freethy.html
      • grzeczna_dziewczynka15 Re: Co czytamy w pazdzierniku 03.10.13, 20:51
        O, też to chcę!
    • Gość: Gość Re: Co czytamy w pazdzierniku IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.10.13, 18:37
      Ja wracam do książek z dzieciństwa, tym razem pippi pończoszanka, a dlaczego ją lubię, nie wiem chyba za lekki brak ogłady.
      --
      www.mini-kultura.pl/1170-ponadczasowa_pippi_ponczoszanka.html
      • stella25b Re: Co czytamy w pazdzierniku 04.10.13, 10:53
        Wczoraj skonczylam "Przygode z owca" H.Murakamiego. W sumie smutna ta ksiazka.
        Teraz mam do wyboru 2 ksiazki Grazyny Jeromin- Galuszka: "Magnolia" i "Nie zostawiaj mnie".
    • mobi-lna Re: Co czytamy w pazdzierniku 04.10.13, 15:23
      przeczytałam ksiązkę Wałęsowej
    • cortinka Re: Co czytamy w pazdzierniku 05.10.13, 00:35
      "Źle urodzone" Filipa Springera. Książka o architekturze PRL, ciekawie napisana, ze świetnymi zdjęciami.
      Dla ludzi urodzonych w tamtych czasach, będzie to zapewne podróż sentymentalna.
      I jeszcze "Zaczyn o Zofii i Oskarze Hansenach" tego samego autora. Również związana z architekturą socjalizmu. Tej książki jeszcze nie czytałam, ale jest w moim planie na październik (razem z "Papuszą")
      • 1borgia Re: Co czytamy w pazdzierniku 07.10.13, 19:15
        terezie mora.

borgia
    • 0mirka2 Re: Co czytamy w pazdzierniku 07.10.13, 20:14
      Skończyłam "Profesora" Katzenbacha, a za chwilę zacznę "Zdobywam zamek" Dodie Smith. Czytałam same entuzjastyczne recenzje tej książki, ale trochę się boję, czy na pewno spełni pokładane w niej nadzieje... ;)
      • Gość: czytanka Re: Co czytamy w pazdzierniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.13, 01:43
        Na Dodie Smith się nei zawiedziesz....smaczna bardzo...aż żal,ze się kończy.
        • 0mirka2 Re: Co czytamy w pazdzierniku 20.10.13, 08:47
          Już skończyłam... I powiem tak: gdybym tę książkę czytała jakieś 35 lat temu (co jednak było niemożliwe, bo to przecież pierwsze polskie wydanie), byłabym na pewno nią zachwycona. :) Teraz "tylko" mi się podobała. ;)
    • lipka02 Magnolia-G.J.Gałuszka 07.10.13, 20:38
      Ja jestem świeżo po przeczytaniu powieści,której akcja dzieje się w Bieszczadach.Magnolia to pełna refleksji i nostalgii książka,która przyciąga uwagę i skupia uwagę czytelnika.Zachęcam do lektury.
    • nchyb Wojna o pieniądz - Song Hongbinga 08.10.13, 15:44
      a co, w tych czasach muszę wiedzieć więcej o prawdziwych źródłach kryzysu finansowego... :)
    • lipka02 Ostatni,który umrze-T.Gerritsen 09.10.13, 14:35
      Thriller,który poleca Stephen King.Ja również uważam,że jest wart polecenia.Wartka akcja,fabuła z pomysłem i zakończenie-niespodzianka.Polecam
      • gosiownik Re: Ostatni,który umrze-T.Gerritsen 11.10.13, 15:56
        Skonczylam "Trafny wybor" Rowling, bardzo mi sie podobalo. Obecnie czytam "Dzien Tryfidow" Wyndhama, "Christine" Kinga i "Korone sniegu i krwi" Cherezinskiej. Te ostatnia chyba rzuce w kat, bo zupelnie mi nie podchodzi.
    • ksiezna_pani1 Re: Co czytamy w pazdzierniku 12.10.13, 12:55
      Skończyłam czytać "Zabójstwo Rogera Ackroyda", A. Christie. Teraz czytam "Zerwane zaręczyny autorstwa tej samej autorki". W planach mam zamiar przeczytać "cień wiatru", Zafona oraz "Wspólny wróg. Hitlerowskie Niemcy i Polska przeciw Związkowi Radzieckiemu", Müllera.
    • kodam3 Re: Co czytamy w pazdzierniku 12.10.13, 14:24
      Alibi na szczęście-Ficner-Ogonowskiej
      • lipka02 ''Bezcenny"-Zygmunt Miłoszewski 12.10.13, 14:53
        Czytam tą książkę i skończyć nie mogę.Powieść Miłoszewskiego nie przypadła mi do gustu.Pomysł na fabułę autor miał naprawdę dobry jednak całokształt już nie czyta się z ciekawością i zapartym tchem.
    • angazetka Re: Co czytamy w pazdzierniku 13.10.13, 10:52
      Czytam, z całkiem dużą przyjemnością, książkę "Sherlock Holmes. Nieautoryzowana biografia". Nie jest to arcydzieło, ale sposób, w jaki autor zszywa to, co wiemy o Sherlocku od Conan-Doyle'a, z różnymi prawdziwymi historiami szpiegowskimi, politycznymi i kryminalnymi tamtych czasów, jest całkiem zabawny. Daje mi dużo frajdy.
      • eydur8791 Re: Co czytamy w pazdzierniku 13.10.13, 20:32
        "Kamień na kamieniu" Wiesława Myśliwskiego, a wcześniej "Uwikłanie" Zygmunta Miłoszewskiego
    • aadrianka Re: Co czytamy w pazdzierniku 14.10.13, 15:22
      Pod koniec października będę czytać Republikę złodziei Lyncha Scotta - po kilku latach nareszcie zamknięcie trylogii o Niecnych Dżentelmenach.
    • lipka02 Poradnik Katarzyny Bosackiej 18.10.13, 11:07
      Zbliża się zima a jak to tą porą bywa przybywa troszkę kilogramów.Postanowiłam zabezpieczyć się przed przytyciem i przeczytałam poradnik Katarzyny Bosackiej,która ostatnio pokazała Polkom,że jeśli się chcę można żyć zdrowo i bez nadprogramowej wagi.
      • angazetka Muszę cię zmartwić 18.10.13, 12:25
        Od czytania się nie chudnie...
        • lipka02 Re: Muszę cię zmartwić 19.10.13, 21:33
          Ja jak czytam to nie mam czasu na jedzenie,to może jednak coś spadnę z wagi:-)
          • nchyb Re: Muszę cię zmartwić 22.10.13, 09:24
            a przewracanie kolejnych kartek też powoduje spalanie kalorii :)
    • niebieskie.oko Re: Co czytamy w pazdzierniku 18.10.13, 23:10
      Wiosna przeczytalam porywajace pamietniki ksiecia Eustachego Sapiechy " Wspomnienia niedemokratyczne". Podobala mi sie bardzo. Potem przeczytalam na tym forum o kolejnej ksiazce wspomnieniowej Marii ze Zdzichowskiej Sapiezyny, z tej samej rodziny, opisujacej te same czasy.
      Troche musialam poczekac, bo ksiazka nie jest tania. Odlozylam. Zamowilam. Ale dzisiaj przyszla! " Moje zycie, moj czas" Maria ze Zdzichowskich Sapiezyna. Zaraz sie zabieram za czytanie.
      Na razie przejrzalam, piekne wydanie. Duzo zdjec. Mhm, tylko zrobic herbate z cytryna, cieply koc i zanurzyc sie we wspomnienia ludzi z czasow, ktore odeszly bezpowrotnie.
    • malagant88 Re: Co czytamy w pazdzierniku 21.10.13, 13:10
      Ja czytam Dallas 63 Kinga, o podroży w czasie w celu uratowania Keneddiego z rąk zamachowca i zmiany losów Ameryki.
      -----------------------------------------------------------------
      Parking U Madzi - Lotnisko Gdańsk
      • 0mirka2 Re: Co czytamy w pazdzierniku 21.10.13, 18:56
        O, Dallas jest świetne! :)
      • lipka02 Echo w płomieniach-Lee Child 21.10.13, 21:22
        Ja pod koniec października postawiłam na sensacje i kryminał w wykonaniu Lee Childa,Odświeżam pamięć i czytam "Echo w płomieniach"
        • bizuerat Re: Echo w płomieniach-Lee Child 21.10.13, 23:35
          Ja przeczytałam i polecam to:
          www.salonliteracki.eu/salon/?p=17306#comment-2995

i to też mi się podobało:
          lubimyczytac.pl/ksiazka/195141/byl-sobie-ksiaze

• nchyb Bizuerat - prośba 23.10.13, 13:35
            podawaj tytuły i autorów, same linki za jakiś czas mogą być nieaktywne i wtedy nie będzie wiadomo co polecasz :)
            • lipka02 Ja polecam dobry kryminał 23.10.13, 19:22
              Właśnie skończyłam czytać kryminał irlandzkiej pisarki pod tytułem ''Bez śladu"- Tana French.Bardzo dobrze napisany i wywołuje wiele skrajnych emocji.Polecam
              • lipka02 Maria-Barbara Iskra-Kozińska 29.10.13, 20:15
                "Maria" to powieść historyczno-obyczajowa,która przedstawia losy dwóch rodzin,które po zakończeniu drugiej wojny światowej przenieśli się z ziem wschodnich do zachodniej części Polski tak zwanych "Ziem Odzyskanych".Barbara Kozińska w naprawdę bardzo dobry sposób opisuje życie swej matki i ojca,którzy układali swe powojenne życie.Polecam tą powieść.
    • brylant125 Re: Co czytamy w pazdzierniku 22.10.13, 11:23
      Całą serię o Sakubie- Georginie Kincaid autorstwa R.Mead. Wszystkie 6 tomów.
      • gosiownik Re: Co czytamy w pazdzierniku 22.10.13, 13:05
        Czytam "Starsza pani wnika" Fryczkowskiej i "Piaty elefant" Pratchetta - obie bardzo fajne. A nowy Scott Lynch wlasnie do mnie idzie, wiec zacieram raczki.
    • angazetka Re: Co czytamy w pazdzierniku 29.10.13, 10:04
      Przeczytałam przegenialną książeczkę Michała Okońskiego "Futbol jest okrutny", która dała mi masę szczęścia - erudycja, polot, swada i inteligenckie spojrzenie na piłkę kopaną. Czego chcieć więcej?
      A teraz zaczęłam "Grę w kości" Cherezińskiej, na razie nie zapowiada się nic ponad czytadło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka