calluna 03.09.04, 17:25 Agata Christie to obecnie jedna z moich ulubionych autorek, zaczytuję się w jej książkach. Ale zawsze w bibliotece mam lekki delemat - którą z książek wybrać? Co byście mi polecili? A może kryminał innego autora? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Myszor Re: Agata Christie IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 17:54 Nie umiem pwoiedzieć, które są najlepsze. Wg mnie z pewnoscią "Morderstwo w Orient expressie", "Kurtyna", "Wielka czwórka" i cała masa innych. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Agata Christie IP: 195.150.115.* 03.09.04, 19:56 Moje ulubione to te z Herkulesem Poirot :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bwlezien Re: Agata Christie IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.04, 20:58 Nie cierpię Poirota bo zawsze jest nieomylny i pewny siebie. Ale koniecznie musisz przeczytać "Spotkanie w Bagdadzie". To mój pierwszy zaskakujący kryminał i zrobil na mnie wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Agata Christie IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 03.09.04, 21:51 Spotkanie w Bagdadzie jest też swietne, święta racja. Ale ja osobiście Herkulesa lubię, mimo, że jego neizachwiana pewność siebie często mnie denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamajka Re: Agata Christie IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 04.09.04, 00:11 "Morderstwo odbędzie się"- sama angielskość. Odpowiedz Link Zgłoś
klee777 Re: Agata Christie 08.09.04, 09:26 polecam: Zabójstwo Rogera Acroyda Boże Narodzenie Herculesa Poirota Dziesięciu Małych Murzynków Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Agata Christie 08.09.04, 14:16 a ja Ci zazdroszczę , ze masz dylemat, którą książkę wybrać. U nas strasznie trudno coś dostać tej autorki:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Agata Christie IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 08.09.04, 14:48 U mnie niestety też :( Ale costam zawsze się dorwało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P-77 Re: Agata Christie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 18:41 Zdecydowanie najlepsze "Noc i ciemność", "Dom zbrodni", "Próba niewinności". Z książek z Poirotem "Morderstwo w Orient Expresie", "Zabójstwo Rogera Ackroyda" i "ABC". Z książek z panną Marple "Uśpione morderstwo" i "Zatrute pióro" Natomiast odradzam "Słonie mają dobą pamięć", "Niedzielę na wsi" i "Zagadkę błekitnego ekspresu". Mnie te książki rozczarowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.k.l.o.s1 Re: Agata Christie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 22:25 bezwzględnie 4:50 z Paddington, Dziesięciu Murzynków = I nie było już nikogo, Morderstwo na plebanii, a tak naprawde to panna Marple wymiata. Odpowiedz Link Zgłoś
maira Re: Agata Christie 11.09.04, 14:14 ja też najbardziej lubię te z Herkulesem Poirot-"Boże Narodzenie Herkulesa Poirot" i "Porę przypływu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralina Re: Agata Christie IP: *.crowley.pl 11.09.04, 15:30 Odradzam "Tajemnicę lorda Listerdale'a" to zbiór niezwykle błachych i nudnych opowiadanek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Agata Christie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 22:18 Moją pierwszą przeczytaną książką Agathy było "Dlaczego nie Evans?" i być może dlatego zafascynowałam się tą autorką. Ponadto bardzo podobały mi się: "Mężczyzna w brązowym garniturze", "Spotkanie w Bagdadzie", "Śmierć na Nilu" czy "Pora przypływu". Generalnie wolę te książki, gdzie występuje Poirot, bo pomimo jego nieomylności, pewności siebie i niezachwianej doskonałości, ten mały człowieczek mnie śmieszy. A jeszcze w zestawieniu z kapitanem Hastingsem... Tak, te wtedy są najlepsze:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agao1984 Re: Agata Christie 15.09.04, 17:12 Zapraszam na forum poświęcone twórczości Christie - na pewno coś doradzimy :) Link w sygnaturce. Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: Agata Christie 18.09.04, 13:53 Ja lubię wszystkie może najmniej te z tym pajacem-błaznem ale nie pamiętam jak on się nazywał Odpowiedz Link Zgłoś
shea_butter Re: Agata Christie 09.10.04, 17:20 Jak ja Ci zazdroszcze! Tez bym chciala jeszcze choc raz chwile przezyc te chwile z Aghatą! Ale niestety czytalam juz wszystko co tylko sie ukazalo a ze pamietam zakonczenia... Cóż, czekam na nowe objawienie w dziedzinie kryminałów! Odpowiedz Link Zgłoś