eeela 05.10.14, 22:07 Wspaniała nowina! A nie śmiałam mieć nadziei. Myślałam, że nagrodzą coś bardziej popularnego. Może powinnam zrewidować swoje pesymistyczne opinie o kondycji polskiej literatury? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
solaris_1971 Re: Nike dla Modzelewskiego! 05.10.14, 23:19 Wlasnie o tym przeczytalam i tez mnie to bardzo cieszy. Moj znajomy do mnie zadzwonil 2 godziny temu z pytaniem co mi przywiezc z Polski. Dorzuce wiec Modzelewskiego. Przyznaje ze o autobiografii Modzelewskiego nie slyszalam. A Ty eelu, co o niej sadzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 19:23 > A Ty eelu, co o niej sadzisz ? Już pisałam o niej na forum :-) forum.gazeta.pl/forum/w,151,148066470,149498314,Re_Modzelewski_zajezdzimy_kobyle_.html Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 07:43 Co najmniej kilka powodów do radości - że świetna książka, że wspaniały człowiek, wreszcie że nagrodę dostał ktoś spoza skompromitowanych literackich układów :-) I przez to ostatnie do rewidowania poglądów o kondycji polskiej literatury chyba bym się nie posunął ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 10:55 Co najmniej kilka powodów do radości - że świetna książka, że wspaniały człowiek, wreszcie że nagrodę dostał ktoś spoza skompromitowanych literackich układów --------- Tylko pierwszy argument ma sens Pozostałe dwa - chociaż się z nimi zgadzam - nie mają nic wspólnego z lteraturą... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 11:20 Od kiedy radość musi być literacko uzasadniona? Wyraziłem swoją opinię,a nie jakąś krytyczną egzegezę... Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 11:24 Od kiedy radość musi być literacko uzasadniona? Wyraziłem swoją opinię,a nie jakąś krytyczną egzegezę... --------- masz rację, sorry j. Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Nike dla Modzelewskiego! 07.10.14, 18:27 zwany_kiedys_drussem napisał: > Co najmniej kilka powodów do radości - że świetna książka, że wspaniały człowiek, wreszcie że nagrodę dostał ktoś spoza skompromitowanych literackich układów :-) Które nagrody wcześniej były wynikiem układów a które nie? Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Nike dla Modzelewskiego! 08.10.14, 10:40 > Które nagrody wcześniej były wynikiem układów a które nie? Miałem na myśli tegoroczne zamieszanie. Nie należę do ludzi, którzy we wszystkim wietrzą układy i nie wierzę w mityczny salon nagradzający tylko i wyłącznie swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Nike dla Modzelewskiego! 08.10.14, 11:26 zwany_kiedys_drussem napisał: > > Które nagrody wcześniej były wynikiem układów a które nie? > > Miałem na myśli tegoroczne zamieszanie. Nie należę do ludzi, którzy we wszystki > m wietrzą układy i nie wierzę w mityczny salon nagradzający tylko i wyłącznie s > woich. > > No! Nie dość, że spoza zamieszania to na dodatek poniekąd postulaty Kalicińskiej spełnia ta książka. Te o przeplotkach :))) Osobiście też się bardzo cieszę! Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 10:53 No cóż..... Nie podzielam Waszego zadowolenia. Na pierwszy rzut oka wybór zdaje się być POLITYCZNY, próba uhonorowania środowiska, z którego wywodzi się Gazeta i Unia Wolności, hołd dla zasłużonych... Zastrzegam, że to moja hipoteza - książkę Modzelewskiego miałem w ręku kwadrans może dwa - ale teraz rzecz jasna uważnie ją przeczytam.... Pytam też Eeela - co ten wybór ma wspólnego z "kondycją polskiej literatury"? Może świadczyć o gustach Szanownej Kapituły raczej... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 11:25 Pierwszy rzut oka rzadko bywa szansą na dogłębną analizę. Czy wszystko musi być polityczną manifestacją poglądów? Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 19:20 > hołd dla zasłużonych... Bardzo zasłużony ten hołd moim zdaniem :-) Przeczytaj książkę, Jeepie. Jest naprawdę dobra, również pod czysto formalnym względem. Modzelewski ma piękny język i lekkie pióro. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Nike dla Modzelewskiego! 07.10.14, 09:28 Przeczytaj książkę, Jeepie. Jest naprawdę dobra, również pod czysto formalnym względem. Modzelewski ma piękny język i lekkie pióro. ----------- No jasne :-) Dzięki, właśnie kupiłem... j. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 15:53 Mnie też to bardzo cieszy :-) Bardzo dobra książka., bardzo dobry wybór. Odpowiedz Link Zgłoś