Dodaj do ulubionych

Nike dla Modzelewskiego!

05.10.14, 22:07
Wspaniała nowina! A nie śmiałam mieć nadziei. Myślałam, że nagrodzą coś bardziej popularnego. Może powinnam zrewidować swoje pesymistyczne opinie o kondycji polskiej literatury? ;-)
Obserwuj wątek
    • solaris_1971 Re: Nike dla Modzelewskiego! 05.10.14, 23:19
      Wlasnie o tym przeczytalam i tez mnie to bardzo cieszy.
      Moj znajomy do mnie zadzwonil 2 godziny temu z pytaniem co mi przywiezc z Polski. Dorzuce wiec Modzelewskiego.
      Przyznaje ze o autobiografii Modzelewskiego nie slyszalam.
      A Ty eelu, co o niej sadzisz ?
      • eeela Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 19:23
        > A Ty eelu, co o niej sadzisz ?

Już pisałam o niej na forum :-)
        forum.gazeta.pl/forum/w,151,148066470,149498314,Re_Modzelewski_zajezdzimy_kobyle_.html
    • zwany_kiedys_drussem Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 07:43
      Co najmniej kilka powodów do radości - że świetna książka, że wspaniały człowiek, wreszcie że nagrodę dostał ktoś spoza skompromitowanych literackich układów :-) I przez to ostatnie do rewidowania poglądów o kondycji polskiej literatury chyba bym się nie posunął ;-)
      • jeepwdyzlu Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 10:55
        Co najmniej kilka powodów do radości - że świetna książka, że wspaniały człowiek, wreszcie że nagrodę dostał ktoś spoza skompromitowanych literackich układów
        ---------
        Tylko pierwszy argument ma sens
        Pozostałe dwa - chociaż się z nimi zgadzam - nie mają nic wspólnego z lteraturą...
        jeep
        • zwany_kiedys_drussem Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 11:20
          Od kiedy radość musi być literacko uzasadniona? Wyraziłem swoją opinię,a nie jakąś krytyczną egzegezę...
          • jeepwdyzlu Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 11:24
            Od kiedy radość musi być literacko uzasadniona? Wyraziłem swoją opinię,a nie jakąś krytyczną egzegezę...
            ---------
            masz rację, sorry
            j.
      • posenerka Re: Nike dla Modzelewskiego! 07.10.14, 18:27
        zwany_kiedys_drussem napisał:

> Co najmniej kilka powodów do radości - że świetna książka, że wspaniały człowiek, wreszcie że nagrodę dostał ktoś spoza skompromitowanych literackich układów :-)

Które nagrody wcześniej były wynikiem układów a które nie?
        • zwany_kiedys_drussem Re: Nike dla Modzelewskiego! 08.10.14, 10:40
          > Które nagrody wcześniej były wynikiem układów a które nie?

Miałem na myśli tegoroczne zamieszanie. Nie należę do ludzi, którzy we wszystkim wietrzą układy i nie wierzę w mityczny salon nagradzający tylko i wyłącznie swoich.
          • ploniekocica Re: Nike dla Modzelewskiego! 08.10.14, 11:26
            zwany_kiedys_drussem napisał:

> > Które nagrody wcześniej były wynikiem układów a które nie?
            >
            > Miałem na myśli tegoroczne zamieszanie. Nie należę do ludzi, którzy we wszystki
            > m wietrzą układy i nie wierzę w mityczny salon nagradzający tylko i wyłącznie s
            > woich.
            >
            >
            No! Nie dość, że spoza zamieszania to na dodatek poniekąd postulaty Kalicińskiej spełnia ta książka. Te o przeplotkach :)))
            Osobiście też się bardzo cieszę!
    • jeepwdyzlu Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 10:53
      No cóż.....
      Nie podzielam Waszego zadowolenia. Na pierwszy rzut oka wybór zdaje się być POLITYCZNY, próba uhonorowania środowiska, z którego wywodzi się Gazeta i Unia Wolności, hołd dla zasłużonych...

Zastrzegam, że to moja hipoteza - książkę Modzelewskiego miałem w ręku kwadrans może dwa - ale teraz rzecz jasna uważnie ją przeczytam....

Pytam też Eeela - co ten wybór ma wspólnego z "kondycją polskiej literatury"?
      Może świadczyć o gustach Szanownej Kapituły raczej...

jeep
      • zwany_kiedys_drussem Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 11:25
        Pierwszy rzut oka rzadko bywa szansą na dogłębną analizę. Czy wszystko musi być polityczną manifestacją poglądów?
      • eeela Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 19:20
        > hołd dla zasłużonych...

Bardzo zasłużony ten hołd moim zdaniem :-) Przeczytaj książkę, Jeepie. Jest naprawdę dobra, również pod czysto formalnym względem. Modzelewski ma piękny język i lekkie pióro.
        • jeepwdyzlu Re: Nike dla Modzelewskiego! 07.10.14, 09:28
          Przeczytaj książkę, Jeepie. Jest naprawdę dobra, również pod czysto formalnym względem. Modzelewski ma piękny język i lekkie pióro.
          -----------
          No jasne :-)
          Dzięki, właśnie kupiłem...
          j.
    • vilez Re: Nike dla Modzelewskiego! 06.10.14, 15:53
      Mnie też to bardzo cieszy :-) Bardzo dobra książka., bardzo dobry wybór.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka