Dodaj do ulubionych

Co czytamy w styczniu?

02.01.15, 19:38
nikt jeszcze nie zaczął, to może ja :)

Jak na razie to właśnie przed chwilą skończyłam pierwszą w tym roku - bardzo polecam - "Dyrygent" Sarah Quigley - powieść o tym, jak powstawała VII Symfonia Szostakowicza w oblężonym Leningradzie, ale nie tylko.

I nie wiem jeszcze, co następne - muszę się chwilę zastanowić ;)
Obserwuj wątek
    • nioma Re: Co czytamy w styczniu? 02.01.15, 23:54
      "Festung Breslau" Marka Krajewskiego.
      Zamówiony Miłoszewski, "Jestem Tyrmand, syn Leopolda" i czekam na nowego Lee Childa.
      Jak finanse pozwolą to chciałabym kupić "Beksińscy, portret podwójny".
    • kamil.bromski Re: Co czytamy w styczniu? 03.01.15, 00:09
      "Don Kichot" w nowym tłumaczeniu.
    • staua Re: Co czytamy w styczniu? 03.01.15, 02:52
      Pochłonęłam jednym tchem trylogię Anne Ragde o norweskiej rodzinie (bardzo ciekawe).
      Teraz zaczynam "Disobedience" Naomi Alderman.
      • 0mirka2 Re: Co czytamy w styczniu? 07.01.15, 07:56
        Mnie też cykl ("Ziemia kłamstw", "Raki pustelniki" i "Na pastwiska zielone") Anne Ragde bardzo się podobał. :)
        • staua Re: Co czytamy w styczniu? 10.01.15, 17:27
          Mnie się podobał do tego stopnia, że bardzo żałowałam, jak skończyłam czytać trzeci tom, co ostatnio zdarza mi się coraz rzadziej…
          Podobno wersja filomowa jest ciekawa, ale niestety dla mnie niedostępna. Nie wiem też, czy Anne Ragde napisała więcej podobnych powieści.
    • chiara76 "Sprawa Ewy Moreno". H. Nesser. 03.01.15, 07:01
      Już to czytałam ale dawno i nieprawda ;) i nic nie pamiętam. A teraz chciałam poczytać cykl w sensownej kolejności, jaką zapewnia Czarna Owca. Szkoda tylko, że ta książka to jedyna, która z jakichś tam (niejasnych dla mnie ) powodów nie mogła ukazać się jako ebook.
      Czytam więc w papierze i muszę powiedzieć, że ponad trzy lata czytania na czytniku zrobiły swoje. UZALEŻNIŁAM SIĘ od czytnika ;) Wolę ebooki, i już ;) Strasznie ten papier niewygodny.
    • maniaczytania Re: Co czytamy w styczniu? 03.01.15, 10:25
      chyba wybrałam ;)
      "Szpiedzy PRL-U", "Akademia pana Kleksa" i "Kurort "Amnezja""
      • horpyna1978 Re: Co czytamy w styczniu? 03.01.15, 12:03
        Wczoraj skończyłam "Żabę" Musierowicz, a dzisiaj zaczęłam ostatnią część kwartetu olandzkiego Johana Theorina "Duch na wyspie" - od początku mnie niesamowicie wciągnęło, już jestem na Olandii razem z bohaterami :-)
        • shiva772 Re: Co czytamy w styczniu? 04.01.15, 00:14
          Kończę sobie Psa Baskerwilów, którego to pobrałam z domeny publicznej. Mając Kindla nie umiem przewidzieć co faktycznie będę czytać :) Mam na dziś sto książek (indeed) i co chwila przeskakuję - w zależności od nastroju...Przez te ebooki nie przestaję czytać :))) Chcę jeszcze zrobić Winnetou i Włóczęgi północy - z tych zaległych a darmowych a na poza tym mam w planie Cygan to cygan Lidii Ostałowskiej oraz Dzieci Arbatu.
    • ada08 Re: Co czytamy w styczniu? 04.01.15, 12:51
      Baśniowo zaczęłam rok "Dziadkiem do orzechów". Najpierw balet z muzyką Czajkowskiego, uwielbiam ten balet, pozwoliłam sobie trzykrotnie od świąt :-), niestety, nie na żywo, ale same dobre wykonania, np. na youtube jest cały spektakl wystawiony w Teatrze Maryjskim pod batutą Giergiewa.
      No i tak mi się zebrało na baśnie, pójdę tym tropem, styczeń - nawet bezśnieżny - to dobra pora na czytanie baśni :-)
      a.
      • micjar Re: Co czytamy w styczniu? 15.01.15, 10:54
        Byłem na "Dziadku do orzechów" w Teatrze Wielkim w Warszawie miesiąc temu - i serdecznie polecam. Przedstawienie zaskakuje pomysłami, jest klasyczne i nowoczesne jednocześnie. To adaptacja holenderskiej wersji sprzed kilku lat, ale przeniesiona... do XIX-wiecznej Warszawy. Polecam też program spektaklu, w którym przedrukowano między innymi listy E.T.A. Hofmana - (autora bajki) z jego z pobytu w Warszawie.
    • stella25b Re: Co czytamy w styczniu? 04.01.15, 17:58
      Skonczylam wlasnie "Ruhm" Kehlmanna i stwierdzam, ze dobra lektura rozpoczelam ten nowy rok. Nastepna w kolejce to "Prochy Angelii" McCourta.

• ambivalent Re: Co czytamy w styczniu? 05.01.15, 20:22
        Ojej, przygotuj chusteczki :(
      • 0mirka2 Re: Co czytamy w styczniu? 07.01.15, 08:03
        Właśnie czytam "Popiół i żar" (czyli "Prochy Angeli"). Najpierw widziałam film, który miał tytuł taki, jak Twoja wersja książki. Był świetny, więc kupiłam dwie z trzech książek cyklu - "Popiół i żar" oraz "I rzeczywiście". Trzecia ma tytuł "Nauczyciel". :)
        • stella25b Re: Co czytamy w styczniu? 07.01.15, 10:23
          "Moje" Prochy Angelii nosza tytul "Prochy mojej matki"- ale to dokladnie ta sama ksiazka:) Tutaj, na tym forum podaje zawsze polskie tytuly (jesli sa) ksiazek ktore czytam przewaznie po niemiecku. A robie to dlatego, gdyz niemieckie tlumaczenia maja przewaznie inne tytuly, nie sa one doslownie tlumaczone.
          A ja nawet nie wiedzialam, ze zrealizowano film na temat tej ksiazki. Dzieki za info.
          Ja tez pewnie siegne po nastepne czesci.

• niwius Re: Co czytamy w styczniu? 04.01.15, 22:27
      póki co:
      Gra o tron
      Gry z tożsamością
      • Gość: tyda Re: Co czytamy w styczniu? IP: *.9.175.46.ng.pl 04.01.15, 22:44
        "Rozważna i romantyczna " Austen, a w najbliższych planach "Dziwne losy Jane Eyre" Bronte, "Uwięziona królowa" Gregory, najnowsza Allende, "Chińskie lalki" See i "Tysiąc jesieni Jacoba de Zoeta" Mitchella;)
        • micjar Re: Co czytamy w styczniu? 15.01.15, 11:07
          "Tysiąc jesieni..." to chyba książka, którą najbardziej zapamiętałem z lektur minionego roku. Ciekawa i poruszająca jednocześnie.
          Z nowo tłumaczonej na j. polski klasyki poleciłbym natomiast "Bostończyków" Henry`ego James`a. Świetna i dowcipna książka opowiadająca fenomen rodzącego się w USA ruchu sufrażystek.
    • mim_maior Re: Co czytamy w styczniu? 05.01.15, 08:56
      Właśnie skończyłam "Rublowkę" Paniuszkina - trochę bajkową opowieść o życiu mieszkańców ekskluzywnego podmoskiewskiego osiedla miliarderów. Wcale nie jest to wesoła opowieść, choć pełno w niej anegdot. Raczej pokazuje Rosję, która nie zmieniła się nic a nic od czasów Iwana Groźnego. W trakcie lektury zaczynamy współczuć oligarchom i "nowym ruskim" wydającym absurdalne sumy na jachty, brylanty i prywatne wyspy :)
      • moleslaw Re: Co czytamy w styczniu? 05.01.15, 14:43
        Skończyłam Brada Warnera "Bóg nie istnieje i jest zawsze z tobą" czytam "Młodego samuraja. Krąg wody" Bradforda i diabeł wie co jeszcze. Usiłowałam jeszcze przed świętami zakupić "W matni" Zoli ale stan na allegro był koszmarny w stosunku do ceny. Nie do zaakceptowania. Może znajdę gdzieś darmowo do słuchania.
        • jasnamysl Re: Co czytamy w styczniu? 05.01.15, 15:11
          Dzień dobry :) Czytał ktoś z Was Czarne Mleko?
      • micjar Re: Co czytamy w styczniu? 15.01.15, 10:45
        Czekałem w mojej bibliotece na "Rublowkę" dość długo, ale przyznać muszę, że się trochę rozczarowałem. Z tej samej serii polecałbym raczej "Soczi. Igrzyska Putina" Wacława Radziwinowicza. Ciekawa nie tylko ze względu na walor poznawczy ale i historyczny (polecam szczególnie świetny rozdział o olimpiadzie w Moskwie w 1980 roku).
    • ambivalent Re: Co czytamy w styczniu? 05.01.15, 20:26
      A ja zaczelam 100/XX. Blogo...
      Poza tym probuje Ripper Isabeli Allende. Na razie ok, troche wciagnal, choc kryminalow z reguly nie czytuje. Koncze tez Billa Brysona Down Under.
      I wlasnie zarzucilam, po przeczytaniu 1/3, The Book Thief. Nie bylam w stanie tego czytac. Czy tylko mnie sie to tak nie podoba?
      • pinkink3 "The Book Thief" 10.01.15, 07:18
        ambivalent napisała:

> I wlasnie zarzucilam, po przeczytaniu 1/3, The Book Thief. Nie bylam w stanie t
        > ego czytac. Czy tylko mnie sie to tak nie podoba?
        >

Nie. Tego sie nie da czytac.
        Zrobilam to samo.
        • staua Re: "The Book Thief" 10.01.15, 17:25
          Przeczytałam do końca, ale też nie rozumiem zachwytów.
    • karolka47 Re: Co czytamy w styczniu? 05.01.15, 23:11
      Wszystko co lśni - wspaniała książka zwłaszcza po pierwszych 200 stronach
      • moleslaw Re: Co czytamy w styczniu? 06.01.15, 00:46
        Opowiadania Czechowa - dla mnie rewelacja.
        • eeela Re: Co czytamy w styczniu? 10.01.15, 11:46
          Czytałam z 15, a może nawet 20 lat temu, i też sie zachwycałam. Będę musiała do nich wrócić na emeryturze :-)
    • maniaczytania Re: Co czytamy w styczniu? 06.01.15, 12:55
      "Kurort ..." przeczytany, bardzo dobra książka.

Do pozostałej dwójki dokładam więc "Śmierć przybywa do Pemberley" P.D.James - już zaczęłam i jest dobrze :)
    • staua Re: Co czytamy w styczniu? 07.01.15, 01:20
      "Disobedience" - powolna lektura. Przerwałam i zamiast tego dokańczam kryminalną serię Asy Larsson o Rebece Martinsson (pierwszy tom czytałam wcześniej, więc teraz pozostałe cztery - już zabieram się za ostatni - bardzo wciągające).
    • chiara76 "Ciernista róża". Ch. Link. 07.01.15, 11:26
      wróciłam do niej po Nesserze i jego "Sprawie Ewy Moreno".
      • moleslaw Chris Bradford 08.01.15, 07:45
        "Młody samuraj. Krąg wody" całkiem ciekawa powieść młodzieżowa.
    • a-inka Re: Co czytamy w styczniu? 09.01.15, 15:50
      "Shogun" J.Clavella...niezła cegła;),ale mam przeprowadzkę w toku,to troche mniej czasu na czytanie,niestety...
      • moleslaw Henryk Sienkiewicz "Na marne" 10.01.15, 08:58
        Pierwsza powieść Henryka Sienkiewicza szkoda że tak mało znana. Serdecznie polecam lekturę.
      • ambivalent Re: Co czytamy w styczniu? 10.01.15, 14:29
        Oj, tez bym przeczytala jeszcze raz. Czytalam lata temu, w szkole sredniej bodajze. Ostatnio wyciagnelam Krola Szczurow. Wrzuce na liste :)
        • ninek04 Re: Co czytamy w styczniu? 10.01.15, 17:21
          U mnie "Głosy Pamano"-ktoś krytykował, ale to jak jak najbardziej książka w moim typie oraz Paweł Potoryczyn"Ludzka rzecz"-przeczytałam dopiero kilka stron, ale już mi się podoba
          • micjar Re: Co czytamy w styczniu? 15.01.15, 10:40
            "Głosy Pamano" były świetne. Podobały mi się dużo bardziej niż pierwsza wydana w Polsce książka Cabre, czyli "Wyznaję" (przez które brnąłem z trudem). Wiem, że niektórym nie odpowiada ta charakterystyczna dla pisarza "nie linearna" forma narracji - ale wg mnie to dodatkowy walor książki. Z zainteresowaniem czekam też na zapowiedzianą na ten rok polską wersję książki "Jaśnie pan" - "opowieść o korupcji sądowej w XVIII-wiecznej Barcelonie".
    • niwius Re: Co czytamy w styczniu? 10.01.15, 18:20
      "Gry z tożsamością" Agata Dziuban
      "Gra o tron"
      • moleslaw Zapolska "Frania" 12.01.15, 12:03
        Takie tam opowiadanko , nawet ciekawe acz nie arcydzieło.
    • Gość: Magdakrk Re: Co czytamy w styczniu? IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.15, 13:46
      A możecie polecić jakieś książki/tomiki mniej popularnych autorów skłaniające do przemyśleń, zastanowienia się nam światem? Szukam czegoś co mnie poruszy, zainspiruje ...
      • eeela Re: Co czytamy w styczniu? 13.01.15, 14:16
        Magdo z Krakowa, vel Mario z Warszawy, to jest wątek do opowiadania się z lektur, nie do polecanek. Bądź też ostrożna z tym polecaniem Midury - jeśli podbijesz nim kolejny wątek, post wyleci. Polecam lekturę wątku Autorzy na forum - zasady.
        • Gość: gosia Re: Co czytamy w styczniu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.15, 15:49
          Nierządnica Iny Lorentz
    • chiara76 "Siedem dobrych lat". E. Keret. 14.01.15, 12:32
      Naczekałam się na ebook ale może i dobrze, bo jak kupiłam, to od razu skorzystałam z promocji ;)
      • asadanoite Re: "Siedem dobrych lat". E. Keret. 15.01.15, 08:08
        chiara76 napisała:

> Naczekałam się na ebook ale może i dobrze, bo jak kupiłam, to od razu skorzysta
        > łam z promocji ;)

Jestem ciekawa jak Ci się spodoba. Moim zdaniem to najlepsza książka Kereta. Dla mnie jest najśmieszniejszy i najlepszy wtedy kiedy pisze o trudnych rzeczach i o rzeczywistości.
        • chiara76 Re: "Siedem dobrych lat". E. Keret. 15.01.15, 09:52
          no właśnie najpierw się na niego boczyłam, bo to zupełnie inna książka, niż te, do których mnie przyzwyczaił a potem nagle coś się zmieniło w moim nastawieniu i też mi się podoba aczkolwiek jak dotąd, najmniej tam tego jego śmiechu (myślę, że pokazał tu zupełnie inną swoją twarz, ale to dobrze, to jeszcze bardziej mnie zbliżyło do niego jako czytelnika, oczywiście).
          Jeśli masz chęć, zapraszam do przejrzenia paru słów, jakie wczoraj "popełniłam" po lekturze:

chiara76.blox.pl/2015/01/Siedem-dobrych-lat-Etgar-Keret.html
    • czwiesia Re: Co czytamy w styczniu? 15.01.15, 06:57
      ja czytam Obłęd i już czekają dwa dalsze tomy w kolejce.
      • dziku.grodowy Re: Co czytamy w styczniu? 15.01.15, 09:25
        Obłęd i Rodzina wendeta :)
    • chiara76 "Sprawa osobista", Lee Child. 15.01.15, 09:53
      I stary, dobry Jack Reacher :)
    • mamalgosia Re: Co czytamy w styczniu? 16.01.15, 23:29
      'Gołębiarki' A. Hoffman. Niesamowite wrażenie!
      • shiva772 Re: Co czytamy w styczniu? 17.01.15, 01:38
        Na ten moment, dzięki forum i lokalnej bibliotece : "Krystyna córka Lavransa tom pierwszy" . Są dłużyzny i naiwności ale klimat bardzo ciekawy, dość wciągający...nie mniej jednak w przerwach/równolegle i z (nie)przyjemnością wracam do współczesnych koszmarów: L. Marklund, "Rewanż".
        ------------------------------------------------------------
        Inteligentny wszystko zauważa, głupi wszystko komentuje.
    • Gość: Karolina Re: Co czytamy w styczniu? IP: *.dynamic-ww-2.vectranet.pl 18.01.15, 00:55
      Przeczytane: Odwet oceanu Schatzinga, Czego się nie robi dla mężczyzny Legardiniera i Krawędź snu Wolskiego.
      W trakcie: Homobiografie Tomasika, Gniew Miłoszewskiego
      W planach: Wieści z nieznanego świata: dzieje oceanu Schatzinga oraz Kamień na kamieniu Myśliwskiego.
      • moleslaw Marta Wielek "Paweł VI" 18.01.15, 14:15

• moleslaw Suzanne Collins "Igrzyska śmierci" 18.01.15, 23:02

• zbyfauch Murakami - IQ84 19.01.15, 10:09
      To bodaj trzecia (trzecia na pewno) pozycja gościa, którą czytam.
      A ponieważ facet jest jedynym Japończykiem, którego w życiu czytałem, mam pytanie do Szanownej Erudycji; czy regułą wśród nippońskich ludzi pióra jest "snobowanie" się na kulturę europejską, a właściwie kulturę Zachodu w najszerszym znaczeniu, cytowanie Czechowa, wplatanie Bachów czy innych, nikomu normalnemu nie znanych Janacków w tok narracji?
      W kontekście popularności bejzbola, tlenienia włosów, karaoke itp. chyba usprawiedliwiona teza?
      • asadanoite Re: Murakami - IQ84 19.01.15, 21:05
        Nie, nie jest regułą. To jest styl Murakamiego. Zresztą słyszałam i czytałam wiele razy, że tym tłumaczy się jego popularność na świecie. Nie jest hermetycznie japoński, jest trochę egzotyczny, a przez to, że zna dobrze kulturę zachodnią i wplata jej elementy do swoich książek, jest przystępny zachodnim czytelnikom.
        • zbyfauch Re: Murakami - IQ84 19.01.15, 22:34
          Fakt, trochę głupio byłoby, gdyby Japonia miała tylko jednego pisarza, z racji swojej samotności cytującego twórców europejskich, oraz jednego reżysera filmowego, z podobnych przyczyn parafrazującego Szekspira. :)
          • zbyfauch Re: Murakami - IQ84 19.01.15, 22:35
            Ale w mojej niewiedzy właśnie jedynie obaj egzystują. :)
    • ana119 Re: Co czytamy w styczniu? 19.01.15, 11:27
      Fryczkowska Starsza pani wnika - mecze się ale doczytam. Wzięłam z biblioteki. Niby lepsza od innych polskich pisarek ale nic w niej z dobrej literatury nie ma. Po przeczytaniu nie zostanie w głowie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka