Dodaj do ulubionych

"Zaginiona dziewczyna" G.Flynn

IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.15, 23:09
Zna ktoś tę powieść?

Jestem w lekkim szoku, bo nie sięgam po kryminały, thrillery, powieści akcji. Z sympatią i zaskoczeniem widuję zachwyty nad książkami Stephena Kinga, próbowałem je czytać, ale nie dałem rady, dla mnie to za bardzo przypomina książki dla nastolatków. Kilka innych powieści tego gatunku też mnie znudziło.

Więc jestem właściwie zachwycony "Zaginioną dziewczyną", spodziewałem się zwyczajnego kryminału a język, psychika postaci, tło społeczne - wszystko rewelacyjnie napisane. Jak dobra powieść obyczajowa o kondycji współczesnych trzydziestolatków w dobie kryzysu ekonomicznego i przemian kulturowych.
Obserwuj wątek
    • qw994 Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 16.01.15, 05:16
      Czytam właśnie, ale mam za sobą zaledwie kilkanaście stron, więc na razie wiele powiedzieć nie mogę :)
      • ninek04 Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 16.01.15, 06:55
        A dla mnie teraz, już po kilku tygodniach po przeczytaniu, to jednak czytadło, trochę przesłodzone postacie, takie typowo w amerykańskim stylu.Intryga może i nawet ciekawa, ale zbyt niewiarygodna jednak.Powieść wpadła jednym okiem, wypadła drugim, nie pozostawiając trwałych emocji,ani czegos wartego zapamiętania.Wprawdzie nie widziałam filmu, tylko zajawki z Benem Affleckiem i Rosamunde Pike, i czytając książkę, ich cukierkowe obrazy miałam przed oczami, co przeszkadzało mi i rzutowało na odbiór lektury.
        • bez_portek Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 16.01.15, 08:37
          nooo czytadłem to ona raczej nie jest, ale to kwestia gustu ;)
          fakt, że jest to rozrywka na jeden, dwa wieczory z kilkoma herbatami i paczką ciastek, niemniej jednak świetnie napisana i dlatego nie definiuję jej jako czytadła ;)
          mnie się bardzo podobała, ale nie doszukiwałam się głębi, ot ciekawe opowiedziana, wciągająca historyjka
          • staua Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 16.01.15, 17:22
            No coż, najgorsza książka roku 2014 według mie. Straszny kicz, brak wiarygodności, nuda, poza tym książka jest beznadziejnie napisana.
            • qw994 Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 28.01.15, 18:06
              Dla mnie przyjemne czytadło, aczkolwiek rzeczywiście momentami autorka przeginała z niewiarygodnością.
              Przyczepiam się za to bardziej do tłumaczenia. Jeśli ja, kompletny laik, znajduję w książce trzy przypadki, które mnie kłują w oczy, to już nie jest dobrze.
              • staua Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 28.01.15, 20:02
                Czytałam w oryginale i jeśli tłumaczenie jest jeszcze gorsze, to szczerze współczuję tego doswiadczenia.
    • dolores.ltd Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 26.01.15, 11:20
      A ja podzielam zachwyt autora wątku. Rewelacyjna powieść o małżeństwie, o nieodwołalnych rozczarowaniach jaki niesie poznanie drugiego człowieka. Jak spojrzę wstecz na cały ubiegły rok, to z perspektywy e książkę najbardziej pamiętam ze wszystkich przeczytanych.
      • Gość: brnXB Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.15, 17:47
        Kilka dni temu skończyłem czytać i do końca lektura trzyma wysoki poziom.

Co ciekawe - po przeglądnięciu komentarzy na filmweb dotyczących filmu widziałem, że większość tam narzeka/nie może pojąć czemu Nick nie rozwiódł się z Amy... - w książce to zakończenie nie wydaje się wątpliwe czy niewiarygodne.
        • zbyfauch Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 01.02.15, 11:12
          Gość portalu: brnXB napisał(a):

> Kilka dni temu skończyłem czytać i do końca lektura trzyma wysoki poziom.
          >
          > Co ciekawe - po przeglądnięciu komentarzy na filmweb dotyczących filmu widziałe
          > m, że większość tam narzeka/nie może pojąć czemu Nick nie rozwiódł się z Amy...
          > - w książce to zakończenie nie wydaje się wątpliwe czy niewiarygodne.

Wczoraj skończyłem.
          Jeżeli brak zakończenia nazwać zakończeniem .... :)
          A całość jest niezła i chętnie obejrzę film.
    • Gość: janka Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.15, 10:13
      Także nie lubię kryminałów, ale to raczej thriller psychologiczny. Rozgrywa się między mężem i żoną. Pełno zwrotów akcji, dobrze napisane, ale czytadło. Sprytne i zgrabne ;)
    • Gość: Justyna Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn IP: *.ip.fastwebnet.it 27.01.15, 15:16
      Bardzo chcę przeczytać tą książkę! Film mi się podobał (chociaż koniec mnie rozczarował) i ciekawa jestem książki :)
      • bez_portek Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 28.01.15, 15:36
        przeczytaj koniecznie książkę, może wtedy zmienisz zdanie o zakończeniu i inaczej spojrzysz na film :)
    • zbyfauch Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 29.01.15, 22:21
      Przeczytałem dotąd 36%, po początkowych oporach wciąga. Jak na kobietę pisze autorka wyjątkowo bez zbytniej afektacji o problemach "związku".
      • zbyfauch Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 29.01.15, 22:22
        A wiele tekstów jest naprawdę błyskotliwych i dowcipnych.
        • zbyfauch Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 01.02.15, 11:42
          zbyfauch napisał:
          > A wiele tekstów jest naprawdę błyskotliwych i dowcipnych.

Intrygę mogła jedynie kobieta uknuć, że sobie pozwolę tu na szowinistyczną dygresję.
          • Gość: Akira Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.15, 18:13
            No i niestety muszę się z tym zgodzić, mnie, szowinistyczną świnię od książki odrzuciło i to z dużym niesmakiem :/ To jest w wnikliwość obserwacji hmm, nie wiem jak to napisać by kogoś nie urazić, powiedzmy osoby, wierzącej Zieloną Wyspę i szczerze zdziwionej że została oszukana. Dzisiejsze pokolenie a szczególnie młodych polaków nabitych przez oficjalną propagandę, zarówno nabitych politycznie jak i nabitych ekonomicznie przez nią, wpuszczonych w CHF i zamieonych w wyrobników czeka na poważną książkę rozrachunkową, ale na pewno nie jest nią Zaginiona Dziewczyna.

--------------------------------------------------------------------------
            przeczytane.org | artykuły & recenzje
            www.przeczytane.org/marquez-nie-ma…-do-pulkownika/
            www.przeczytane.org/graham-masterton-kostnica/Akira/
            • zbyfauch Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 02.02.15, 18:23
              Gość portalu: Akira napisał(a):

> No i niestety muszę się z tym zgodzić, mnie, szowinistyczną świnię od książki o
              > drzuciło i to z dużym niesmakiem :/ To jest w wnikliwość obserwacji hmm, nie wi
              > em jak to napisać by kogoś nie urazić, powiedzmy osoby, wierzącej Zieloną Wysp
              > ę i szczerze zdziwionej że została oszukana. (...)

Mam się czuć adresatem skargi?
            • nchyb Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 13.02.15, 20:46
              > robników czeka na poważną książkę rozrachunkową, ale na pewno nie jest nią Zagi
              > niona Dziewczyna.

tak mnie tylko zastanawia, dlaczego osoba czekająca na książkę rozrachunkową, poruszającą tematy ekonomiczne, dotyczące min kredytów frankowych itp - w ogóle sięga po książkę Flynn, skoro opis tejże książki w żaden sposób nie sugeruje książki oczekiwanej przez taką ekonomicznie "wykorzystaną" osobę?...
    • kot.86 Re: "Zaginiona dziewczyna" G.Flynn 07.02.15, 11:19
      Moim zdaniem książka rewelacyjna ! Początkowo jakoś ciężko było mi się wczuć w lekturę, ale potem...poszło jak burza :) Zakończenie -mistrzowskie. Naprawdę warto przeczytać !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka